https://ikariologos.gr/oroi-xrisis/
Η Bundesbank κέρδισε 3,4 δισ. ευρώ από τα ελληνικά κρατικά ομόλογα και η ΕΚΤ προτρέπει την Γερμανία να μην αντιδράει στη μείωση του Ελληνικού χρέους

Η Bundesbank κέρδισε 3,4 δισ. ευρώ από τα ελληνικά κρατικά ομόλογα και η ΕΚΤ προτρέπει την Γερμανία να μην αντιδράει στη μείωση του Ελληνικού χρέους

Η Bundesbank κέρδισε 3,4 δισεκατομμύρια ευρώ από τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα «Bild».
Να τι αναφέρει επακριβώς το σχετικό άρθρο:
«Τα δισεκατομμύρια που χορηγήθηκαν στην Ελλάδα από την αρχή της οικονομικής κρίσης σημαίνουν όχι μόνο τεράστιους κινδύνους για τη Γερμανία, αλλά και κέρδη από τόκους.
Πώς γίνεται αυτό; Για να πάρουν νέα χρήματα, οι χώρες μπορούν να εκδώσουν τα λεγόμενα κρατικά ομόλογα (παρόμοια με τις μετοχές των εταιρειών). Τα ελληνικά κρατικά ομόλογα δεν τα ήθελε κανείς από το 2010 και μετά.
Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), για να βοηθήσει την Ελλάδα, συνέχισε να αγοράζει ελληνικά κρατικά ομόλογα. Για αυτά τα μερίδια υπάρχει μια συμφωνημένη απόδοση, η οποία μοιράζεται μεταξύ όλων των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών. Έτσι η Bundesbank έφτασε να κερδίσει περίπου 3,4 δισεκατομμύρια ευρώ από το 2010.
Αυτό προκύπτει από την απάντηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης σε ερώτημα των Πρασίνων, η οποία είναι στη διάθεση της “Bild”. Αλλά: Αυτά τα κεφάλαια θα μπορούσαν τώρα μόνον εν μέρει (!) να χρησιμοποιηθούν για μια νέα μεγάλη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Όπως ακριβώς και τα 27 δισ. ευρώ, τα οποία θα παραμείνουν από το τρίτο πρόγραμμα
Πάντως τον Οκτώβριο σε έρευνα του Euronews για το πόσα κέρδισαν οι χώρες της Ευρωζώνης από τους τόκους του Ελληνικού χρέους, η Γερμανική τράπεζα από το 2012 μέχρι σήμερα φαίνεται να είχε κερδίσει 2 δισεκατομμύρια ευρώ ενώ συνολικά τα κέρδη των χωρών αγγίζουν τα 8 δισεκατομμύρια ευρώ.
Financial Times. “Η ΕΚΤ πιέζει την Γερμανία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους”

Η ΕΚΤ ασκεί πιέσεις στη νέα κυβέρνηση της Γερμανίας προκειμένου να υπογράψει τα τολμηρά και αξιόπιστα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους για την Ελλάδα, υποστηρίζοντας τις εκκλήσεις του ΔΝΤ πριν από την προτεινόμενη έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα διάσωσης αυτό το καλοκαίρι, γράφουν οι Financial Times.

Μιλώντας μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Eurogroup, το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ, δήλωσε πως οι μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, με επικεφαλής το Βερολίνο, πρέπει τελικά να συμφωνήσουν «σε ισχυρά και αξιόπιστα μέτρα για το χρέος» προκειμένου η Ελλάδα να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των χρηματοπιστωτικών αγορών, μετά τη λήξη του προγράμματος διάσωσης τον Αύγουστο.

Η παρέμβαση αυτή της ΕΚΤ λαμβάνει χώρα τη στιγμή που αυξάνεται η ένταση ανάμεσα στη Γερμανία και τη Γαλλία σχετικά με το επίπεδο του πολιτικού ελέγχου που θα πρέπει να διατηρήσουν οι πιστωτές απέναντι στον μηχανισμό ελάφρυνσης χρέους, που θα προσαρμόζει τις αποπληρωμές του ελληνικού χρέους ανάλογα με την οικονομική απόδοση της χώρας.

«Από τις 21 Αυγούστου, που τελειώνει το πρόγραμμα, αυτό που μέχρι τώρα ήταν μία συζήτηση ανάμεσα στην Ελλάδα και τα θεσμικά όργανα, θα εξελιχθεί σε μία συζήτηση ανάμεσα στην Ελλάδα και τις κεφαλαιαγορές», δήλωσε ο κ. Κερέ.

«Οι Γερμανοί δεν έχουν δείξει ευελιξία τις τελευταίες εβδομάδες», επισημαίνει αξιωματούχος, υπό το καθεστώς ανωνυμίας. Στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρουνό Λε Μέρ παρενέβη στη συζήτηση προειδοποιώντας πως ο χρόνος εξαντλείται πριν από την προθεσμία του Ιουνίου, σύμφωνα με διπλωμάτες που γνωρίζουν καλά το ζήτημα, σημειώνουν οι FT.

ΠΗΓΗ

Κοινοποίηση άρθρου: