https://ikariologos.gr/oroi-xrisis/
Σύνταξη 5 χρόνια νωρίτερα με δωρεάν αναγνώριση πλασματικών

Σύνταξη 5 χρόνια νωρίτερα με δωρεάν αναγνώριση πλασματικών

Μέχρι και πέντε χρόνια νωρίτερα μπορούν να βγουν στη σύνταξη οι ασφαλισμένοι που θα αξιοποιήσουν ευνοϊκές διατάξεις της νομοθεσίας για δωρεάν αναγνώριση πλασματικών ετών.
Χωρίς να καταβάλουν ούτε ένα ευρώ μπορούν να αναγνωρίσουν «έξτρα» χρόνια και να θεμελιώσουν δικαίωμα με παλαιότερες διατάξεις της νομοθεσίας.
Συγκεκριμένα τα πλασματικά έτη που αναγνωρίζονται δωρεάν είναι τα εξής:
1. Ο χρόνος επιδότησης τακτικής ανεργίας μέχρι και 300 ημέρες. Πρόκειται για τον χρόνο κατά τον οποίο ο ασφαλισμένος είναι εγγεγραμμένος στα μητρώα του ΟΑΕΔ και επιδοτείται από τον Οργανισμό. Η αναγνώριση γίνεται με αίτηση κατά την υποβολή του αιτήματος συνταξιοδότησης και όχι νωρίτερα.
2. Ο χρόνος επιδότησης λόγω ασθένειας και μέχρι 300 ημέρες. Πρόκειται για τον χρόνο που ο ασφαλισμένος τελεί σε καθεστώς επιδότησης λόγω ασθενείας από τον ασφαλιστικό φορέα.
3. Ο προβλεπόμενος από την εθνική συλλογική σύμβαση χρόνος απουσίας από την εργασία λόγω κύησης και λοχείας. Για τον χρόνο κύησης και λοχείας παρέχεται αυτή η δυνατότητα σε όλες τις μητέρες εργαζόμενες που επιδοτήθηκαν την εν λόγω περίοδο.
Συνολικά μπορούν να επιδοτηθούν δωρεάν έως και δύο πλασματικά έτη. Ωστόσο χρειάζεται προσοχή προκειμένου οι υποψήφιοι συνταξιούχοι να μην πέσουν σε «παγίδες» και εγκλωβιστούν στην αγορά εργασίας.
Κατ’ αρχάς στο Δημόσιο ο πλασματικός χρόνος των τέκνων για να εξαγοραστεί απαιτούνται 15 έτη δημόσιας υπηρεσίας. Για την αναγνώριση των υπόλοιπων πλασματικών ετών πρέπει να έχουν συμπληρωθεί τουλάχιστον 12 έτη ασφάλισης.
Με βάση τη νομοθεσία στο ΙΚΑ και στα ταμεία ΔΕΚΟ και τραπεζών για την αναγνώριση του πλασματικού χρόνου οι ασφαλισμένοι πρέπει να έχουν συμπληρώσει 3.600 ημέρες ή 12ετία.
Προσοχή, καθώς ο πλασματικός χρόνος των παιδιών δεν συνυπολογίζεται, σύμφωνα με το Έθνος, για την συμπλήρωση του απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης για τη θεμελίωση των μητέρων ανηλίκων ή ανίκανων για κάθε βιοποριστική εργασία παιδιών και χήρων πατέρων ανήλικων ή ανάπηρων παιδιών.
Να σημειωθεί πως ο πλασματικός χρόνος για τα παιδιά φθάνει έως και τα πέντε έτη.
Πηγή: Έθνος

Κοινοποίηση άρθρου: