https://ikariologos.gr/oroi-xrisis/
Το ΕΚΑ για την Παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος 2017

Το ΕΚΑ για την Παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος 2017

Η φετινή Παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος σημαδεύεται από ένα θλιβερό πισωγύρισμα, καθώς οι ΗΠΑ η δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγός αερίων του θερμοκηπίου υπαναχώρησαν από την δέσμευσή τους να μειώσουν τις εκπομπές τους. Ωστόσο, η παγκόσμια κοινότητα θα συνεχίσει τις προσπάθειες για το καλό του Πλανήτη και των γενεών που θα ακολουθήσουν.

Το πρόβλημα της αλλαγής του κλίματος μας αφορά άμεσα και σε επίπεδο πόλης, καθώς η Αθήνα είναι και αυτή αντιμέτωπη με κινδύνους από τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Έχει καταγραφεί ότι την περίοδο 2000 – 2012 για κάθε ένα βαθμό Κελσίου αύξηση της μέγιστης ημερήσιας θερμοκρασίας πάνω από τους 31,5°C, το ποσοστό της θνησιμότητας αυξήθηκε κατά 5,2%. Εν τέλει είναι και θέμα επιβίωσης.

Είναι γεγονός ότι η οικονομική κρίση αφήνει βαριά σκιά στα ζητήματα του περιβάλλοντος στη χώρα μας. Τα προβλήματα αυτά όμως είναι απολύτως συνδεδεμένα με την δημόσια υγεία και την ποιότητα ζωής και η παράβλεψή τους σημαίνει τεράστιο κόστος, που πληρώνουν παντοιοτρόπως οι πλέον αδύναμοι που δεν έχουν την δυνατότητα εναλλακτικών επιλογών.

Η δημιουργία στην πόλη υποδομών που θα βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσης είναι εκ των ων ουκ άνευ, καθώς αυτές έχουν επιδεινωθεί λόγω της οικονομικής κρίσης που ήρθε να προστεθεί στα ήδη χρονίζοντα προβλήματα. Αυτά συνδέονται μεταξύ άλλων με την έλλειψη ελευθέρων δημόσιων χώρων και χώρων πρασίνου διάσπαρτων στον αστικό ιστό και την συντήρησή τους.

Υπάρχουν πολλοί τομείς δράσης όπου τα αποτελέσματα είναι θετικά τόσο για το περιβάλλον όσο και για την κοινωνία. Ένα παράδειγμα αποτελεί η εξοικονόμηση ενέργειας που οδηγεί σε δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και σε ταυτόχρονα μείωση του ενεργειακού κόστους σε νοικοκυριά που δεν μπορούν να ανταποκριθούν.

Το ΕΚΑ θεωρεί ότι η δράση για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων πρέπει να είναι σε καθημερινή βάση και θα συνεχίσει να προτείνει και να διεκδικεί λύσεις προς όφελος των εργαζομένων του Λεκανοπεδίου.

Το Δ.Σ.

ΠΗΓΗ

Κοινοποίηση άρθρου: