https://ikariologos.gr/oroi-xrisis/
Αν ανατριχιάζετε ακούγοντας μουσική, ο εγκέφαλός σας μπορεί να είναι ιδιαίτερος

Αν ανατριχιάζετε ακούγοντας μουσική, ο εγκέφαλός σας μπορεί να είναι ιδιαίτερος

Άραγε έχετε ανατριχιάσει στο άκουσμα ενός όμορφου τραγουδιού;

Το αίσθημα της ανατριχίλας όταν ακούμε μουσική είναι αρκετά σπάνιο και μοναδικό. Ο Matthew Sachs, πρώην προπτυχιακός φοιτητής στο Harvard, εξέτασε την αντίδραση ατόμων που νιώθουν ρίγη όταν ακούν μουσική για να διαπιστώσει πώς προκλήθηκε αυτό το συναίσθημα.

Στην έρευνα συμμετείχαν 20 φοιτητές, 10 από τους οποίους παραδέχτηκαν ότι βιώνουν τα προαναφερθέντα συναισθήματα σε σχέση με τη μουσική και 10 που δεν ένιωθαν τα αντίστοιχα συναισθήματα και στη συνέχεια εξέτασαν τον εγκέφαλο όλων των συμμετεχόντων.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι όσοι,ες είχαν συναισθηματική και σωματική προσκόλληση στη μουσική έχουν διαφορετικές δομές εγκεφάλου από εκείνους που δεν το κάνουν.

Η έρευνα έδειξε ότι αυτά τα άτομα τείνουν να έχουν πυκνότερο όγκο ινών που συνδέουν τον ακουστικό φλοιό τους και περιοχές που επεξεργάζονται τα συναισθήματα, που σημαίνει ότι μπορούν να επικοινωνούν καλύτερα.

Τα ευρήματα του Sachs έχουν δημοσιευθεί στην Oxford Academic. Ο ίδιος αναφέρει σχετικά: “Αν νιώθετε ρίγος ακούγοντας μουσική είναι πιο πιθανό να έχετε ισχυρότερα και πιο έντονα συναισθήματα. Επιπλέον αυτές οι αισθήσεις μπορούν να συσχετιστούν με αναμνήσεις που συνδέονται με ένα συγκεκριμένο τραγούδι, κάτι που δεν μπορεί να ελεγχθεί σε εργαστηριακό περιβάλλον”.

Αν και πρόκειται για μικρής κλίμακας μελέτη, ο Sachs θέλει να προχωρήσει ένα βήμα πιο πέρα και γι’ αυτό διεξάγει επί του παρόντος περαιτέρω έρευνα, η οποία θα εξετάσει τη δραστηριότητα του εγκεφάλου, όταν ακούει τραγούδια που ενεργοποιούν ορισμένες αντιδράσεις.

Με αυτόν τον τρόπο ελπίζει να μάθει τι προκαλεί νευρολογικά αυτές τις αντιδράσεις και θα μπορούσε να αξιοποιήσει τα αποτελέσματα στη θεραπεία για ψυχικές διαταραχές.

Η κατάθλιψη π.χ. προκαλεί στο άτομο αδυναμία να βιώσει την ευχαρίστηση των καθημερινών πραγμάτων. Θα μπορούσαν λοιπόν αυτά τα άτομα να συμπεριλάβουν τη μουσική κατά τη διάρκεια της ψυχοθεραπείας, ώστε να εξερευνήσουν τα συναισθήματά τους.

HT Neuroscience Quartz Oxford Academic

ΠΗΓΗ

Κοινοποίηση άρθρου: