«Αν πρέπει να παραβιάσουμε το νόμο για να βοηθήσουμε ανθρώπους, ας το κάνουμε»

Ήρωας έχει γίνει στη Γαλλία ένας νεαρός αγρότης επειδή βοηθάει αφρικανούς μετανάστες να διασχίσουν τα σύνορα από την Ιταλία, παρέχοντας τους και καταφύγιο.

Ο 37χρονος ακτιβιστής Cedric Herrou είναι ένας από τους τρεις ανθρώπους στη Γαλλία που αντιμετωπίζει κατηγορίες επειδή «βοηθάει ξένους που δεν καταγράφονται να μπουν, να μετακινηθούν και να κατοικήσουν» στη Γαλλία και αντιμετωπίζει ποινή έως και 5 χρόνων φυλάκισης και 30.000 ευρώ πρόστιμο εάν καταδικαστεί.

Ο Herrou είναι ελαιοκαλλιεργητής σε μια κοιλάδα στα σύνορα με την Ιταλία σε ένα σημείο που αποτελεί πέρασμα για τους μετανάστες.

Ο ίδιος δεν απολογήθηκε για την βοήθεια που δίνει σε ανθρώπους προκειμένου να τους βοηθήσει να περάσουν στην Ευρώπη.

«Αν πρέπει να παραβιάσουμε το νόμο για να βοηθήσουμε ανθρώπους, ας το κάνουμε», είπε έξω από το δικαστήριο στη Νίκαια όπου ένα πλήθος 300 ανθρώπων είχε συγκεντρωθεί σε ένδειξη συμπαράστασης.

» Ο ρόλος μας είναι να βοηθάμε ανθρώπους να ξεπερνούν τον κίνδυνο κι ο κίνδυνος είναι αυτό το σύνορο», είπε κατηγορώντας την γαλλική αστυνομία για την κράτηση » χιλιάδων» από τις μειονότητες και την επαναπροώθησή τους.

Τον περασμένο Οκτώβριο ο Herrou οδήγησε μια ομάδα ακτιβιστών να καταλάβουν ένα εγκαταλελειμμένο χωρίο που ανήκε στην Κρατική Εταιρεία Σιδηροδρόμων, προκειμένου να το ανοίξει και να εγκαταστήσει μια ομάδα μεταναστών.

Μετά από τρεις μέρες επενέβη η αστυνομία για να ελευθερώσει τον αυτοσχέδιο καταυλισμό και συνέλαβε τον Herrou. O Herrou είχε συλληφθεί ξανά δυο μέρες νωρίτερα για την προσπάθειά του να περάσει λαθραία οκτώ μετανάστες από την Ερυθραία με το αυτοκίνητό του από την Ιταλια στην Γαλλία.

Η υπόθεση απορρίφθηκε με τους εισαγγελείς να παραδέχονται ότι έδρασε για ανθρωπιστικούς λόγους. Παρόλα αυτά τώρα κατηγορείται ότι ενεργεί πιο ακτιβιστικά κι από τον καλό Σαμαρείτη.

Ο Herou είναι μέλος ενός δικτύου πολιτών ακτιβιστών που προσπαθούν να βοηθήσουν τους μετανάστες τους οποίους πιάνει η αστυνομία από τα τρένα που διασχίζουν την Γαλλία και τους στέλνει πίσω στην Ιταλία.

Πηγή: Guardian
Μετάφραση: Enallaktikos.gr

Σας άρεσε αυτό το άρθρο;

Γίνεται ο πρώτος που θα σχολιάσει στο άρθρο "«Αν πρέπει να παραβιάσουμε το νόμο για να βοηθήσουμε ανθρώπους, ας το κάνουμε»"

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.


*


Πατήστε για κοινοποίηση
Κρύψε την κοινοποίηση
Scroll Up