Αποχή από το κοινοβούλιο ανακοίνωσε το φιλοκουρδικό κόμμα

Ολοκληρώθηκε νέα επιχείρηση της τουρκικής αστυνομίας στα Άδανα, με προσαγωγές 15 υπόπτων για συμμετοχή στο PKK, ενώ το φιλοκουρδικό κόμμα ανέστειλε τη συμμετοχή του στο κοινοβούλιο.

«Έπειτα από συζητήσεις με την κοινοβουλευτική μας ομάδα και την κεντρική επιτροπή, αποφασίσαμε να αναστείλουμε τις νομοθετικές μας προσπάθειες μετά από όλα όσα έχουν συμβεί», ανέφερε ο Αϊχάν Μπιλγκέν εκπρόσωπος του HDP. Ο Μπιλγκέν εξήγησε μιλώντας στο Reuters ότι το HDP δεν θα αποχωρήσει από το κοινοβούλιο και ότι οι βουλευτές του δεν θα παραιτηθούν, όμως δεν θα συμμετέχουν στις συνεδριάσεις και τις κοινοβουλευτικές επιτροπές.

Οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν την Παρασκευή τους συμπροέδρους του HDP, τον Σελαχατίν Ντεμιρτάς και τη Φιγκέν Γιουκσεκντάγκ, καθώς και δέκαβουλευτές του κόμματος στο πλαίσιο των ερευνών που διεξάγουν οι τουρκικές αρχές για την τρομοκρατία. Εξάλλου χθες συνελήφθησαν ακόμη εννέα αξιωματούχοι του κόμματος.

Αξιωματούχοι του HDP θα συνομιλήσουν με υποστηρικτές του κόμματος, πολλοί από τους οποίους ζουν στη νοτιοανατολική Τουρκία όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι Κούρδοι, και στη συνέχεια θα εξετάσουν το ενδεχόμενο μιας πλήρους αποχώρησης από το κοινοβούλιο, υπογράμμισε ο Μπιλγκέν.

Οι ΗΠΑ εξέφρασαν τη βαθιά τους ανησυχία για τις συλλήψεις, ενώ η Γερμανίακαι η Δανία κάλεσαν Τούρκους διπλωμάτες για να ζητήσουν εξηγήσεις για το θέμα.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς δήλωσε ότι οι ενέργειες της Άγκυρας «θέτουν υπό αμφισβήτηση τη βάση μιας βιώσιμης σχέσης μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας».

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) κατηγορούν το HDP ότι συνδέεται με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).

Το HDP, που πέρυσι έγραψε ιστορία καθώς έγινε το πρώτο κουρδικό κόμμα που κέρδισε το 10% των ψήφων στις εκλογές και εισήλθε στο κοινοβούλιο, αρνείται ότι έχει άμεση σχέση με το PKK και τονίζει ότι εργάζεται για μια ειρηνική επίλυση του κουρδικού ζητήματος.

«Όσο περισσότερο συνεχίζουμε τη μάχη μας, τόσο τους βλέπουμε να παραπονιούνται. Ό,τι και να λένε η μάχη αυτή θα συνεχιστεί μέχρις ότου η ερυθρά μας ημισέληνος και η αστερόεσσα σημαία μας κυματίσουν σε όλες τις επαρχίες», δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ σήμερα. «Ας το γνωρίζουν οι υποστηρικτές τους, μέσα και έξω από την Τουρκία», τόνισε σε ομιλία του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

Ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ έχει ζητήσει να συναντήσει αύριο στην Άγκυρα τους Ευρωπαίους πρεσβευτές για να τους ενημερώσει για τις τελευταίες εξελίξεις.

ΕΡΤ, Α’ Πρόγραμμα, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κοινοποίηση άρθρου: