https://ikariologos.gr/oroi-xrisis/
Η αρχή του τέλους για την Αρκτική Τάσος Σαραντής

Η αρχή του τέλους για την Αρκτική Τάσος Σαραντής

Η Ρωσία εγκαινίασε την Παρασκευή το εργοστάσιο παραγωγής φυσικού αερίου στη χερσόνησο Γιαμάλ στην Αρκτική Σιβηρία. Ενα γιγαντιαίο έργο σε μια από τις πιο απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές του κόσμου που, όμως, γίνεται πιο προσιτή αφού οι πάγοι λιώνουν, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Η Novatek, ιδιωτική εταιρεία φυσικού αερίου της Ρωσίας, συμμετέχει στην κοινοπραξία Yamal LNG με ποσοστό 50,1% μαζί με τη γαλλική Total (20%), την κινεζική CNPC (20%) και την επίσης κινεζική κρατική εταιρεία Silk Road Fund (9,9%). Η παραγωγική ικανότητα της εγκατάστασης θα ανέρχεται αρχικά στους 5,5 εκατομμύρια τόνους ετησίως και θα αυξηθεί σε 16,5 εκατομμύρια τόνους στις αρχές του 2019.

Αν και η χερσόνησος Γιαμάλ έχει σημαντικά αποθέματα υδρογονανθράκων, είναι μια απομονωμένη περιοχή στον κύκλο της Αρκτικής, σε απόσταση περίπου 2.500 χιλιόμετρων από τη Μόσχα, και καλύπτεται από πάγο κατά το μεγαλύτερο μέρος του έτους (έως εννιά μήνες), καθώς οι θερμοκρασίες πέφτουν στους μείον 50 βαθμούς Κελσίου. Από την ίδρυση της Yamal LNG στα τέλη του 2013, χρειάστηκε να κατασκευαστούν ένα αεροδρόμιο και ένα λιμάνι για το έργο, καθώς και δεξαμενές φυσικού αερίου και η εγκατάσταση υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Με αυτό το έργο η Novatek, από οικιακός προμηθευτής φυσικού αερίου γίνεται παγκόσμιος φορέας υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), ενώ η Total αναμένεται να ενισχύσει επίσης την υφιστάμενη ισχύ της στον τομέα του αερίου, στον οποίο είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο.

Η χρηματοδότηση του σχεδίου ήταν δύσκολη, καθώς οι κυρώσεις των ΗΠΑ εναντίον της Novatek κατέστησαν αδύνατη την παροχή δανείων από δυτικές τράπεζες. Τελικά, τα κινεζικά κονδύλια ήταν αυτά που διευθέτησαν το ζήτημα και ανακούφισαν τη Μόσχα, για την οποία το σχέδιο έχει στρατηγική σημασία.

Με την κοινοπραξία Yamal LNG, η Ρωσία ελπίζει ότι θα αποδείξει την ικανότητά της να εκμεταλλευτεί τα σημαντικά αποθέματα της Αρκτικής παρά τις μείζονες τεχνολογικές προκλήσεις και προτίθεται να ενισχύσει την παρουσία της στην αγορά της Ασίας. Αυτή τη στιγμή, η κύρια αγορά φυσικού αερίου εξακολουθεί να είναι η Ευρώπη μέσω διαφόρων αγωγών.

Το Βόρειο Πέρασμα

Παρά την ολοκλήρωση του έργου, η Yamal LNG εξακολουθεί να αντιμετωπίζει κινδύνους και τους ερχόμενους μήνες θα δείξει εάν η μονάδα μπορεί να λειτουργήσει ομαλά στο σκληρό περιβάλλον της Αρκτικής. Η επιλογή της περιοχής δεν έγινε τυχαία και δεν οφείλεται αποκλειστικά στην ύπαρξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Από αυτό το σημείο και ακολουθώντας τη «Διαδρομή της Βόρειας Θάλασσας», τα πλοία μπορούν να φτάσουν στην Ασία σε 15 ημέρες, μέσω της Θάλασσας Μπέρινγκ, αντί σε 30 ημέρες που απαιτούνται χρησιμοποιώντας τη συμβατική διαδρομή μέσω της Διώρυγας του Σουέζ. Το ταξίδι μπορεί να γίνει πιο εύκολα μεταξύ Μαΐου και Νοεμβρίου, όταν ο πάγος είναι αρκετά λεπτός.

Οι μεταφορές μέσω της «Διαδρομής της Βόρειας Θάλασσας» παραμένουν μη ανεπτυγμένες. Ετσι, με αυτό το πρότζεκτ η Ρωσία επιχειρεί να καθιερώσει αυτό το δρομολόγιο ως το συντομότερο και ευκολότερο πέρασμα στις πολυπόθητες ασιατικές αγορές, λόγος για τον οποίο έχει κατασκευάσει αρκετά τεράστια παγοθραυστικά τα τελευταία χρόνια.

Οι εμπνευστές του έργου ελπίζουν ότι θα συμβάλει στην κατανόηση του τρόπου πλοήγησης στο Βόρειο Πέρασμα και ότι θα δώσει μεγαλύτερη σαφήνεια στη δυνητική ανάπτυξη της Αρκτικής. Μετά την έναρξη της παραγωγής LNG, το πρώτο φορτίο θα φορτωθεί στο πετρελαιοφόρο «Κριστόφ ντε Μαρζερί», που έχει λάβει το όνομα του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της Total, ο οποίος πέθανε σε δυστύχημα σε αεροδρόμιο της Μόσχας το 2014.

Τον Αύγουστο, το πλοίο έγινε το πρώτο εμπορικό δεξαμενόπλοιο μεταφοράς αερίου που διέσχισε το Βόρειο Πέρασμα χωρίς τη βοήθεια παγοθραυστικού (βλ. «Μπίζνες στα συντρίμμια της κλιματικής αλλαγής» – «Εφ.Συν., 28/8/2017).

Μετά το Yamal LNG, η Novatek σχεδιάζει να αναπτύξει ένα νέο γιγαντιαίο έργο στο βορειότερο άκρο του Βορρά που ονομάζεται Arctic-2, στη Θάλασσα του Κάρα, με δυνατότητα παραγωγής ανάλογη με αυτήν του Yamal. Ετσι, η τήξη των πάγων στην Αρκτική δίνει την ευκαιρία για την εκμετάλλευσή της, με την ανθρώπινη παρουσία και τις επιχειρηματικές δραστηριότητες να ξεκινούν σε μια άλλοτε παρθένα και απρόσιτη περιοχή, αφήνοντας ανοιχτή την προοπτική για την καταστροφή της.

Μοναδικός τόπος

Το τι σημαίνει Αρκτική μπορεί κανείς να το διαπιστώσει και από τα γραφόμενα στην ιστοσελίδα της ίδιας της κοινοπραξίας Yamal LNG:

«Η Αρκτική, η βάση του πρότζεκτ Yamal LNG, είναι ο πιο αξιόλογος τόπος στον πλανήτη μας. Είναι η βορειότερη πολική περιοχή της Γης που καλύπτει τη λεκάνη βαθέων υδάτων της Αρκτικής, τις ρηχές θάλασσες στα περίχωρά της, διάφορα νησιά και τις γειτονικές χερσαίες ηπειρωτικές περιοχές της Βόρειας Αμερικής, της Ευρώπης και της Ασίας. Πρόκειται για έναν πραγματικά μοναδικό τόπο που, παρά το σκληρό κλίμα του, έχει προσελκύσει πολύ την ανθρωπότητα».

«Το έδαφος της Αρκτικής καταλαμβάνει περίπου το ένα έκτο της επιφάνειας της Γης. Πρόκειται για έναν φυσικό οικότοπο για πολικές αρκούδες, ταράνδους, σπάνια πουλιά, ζώα και πολύτιμα είδη ψαριών», αναφέρει.

Πηγή: efsyn.gr

Κοινοποίηση άρθρου: