https://ikariologos.gr/oroi-xrisis/
Απορρίφθηκε η αίτηση του ΙΜΕ για έκδοση προσωρινής διαταγής: Επαναπρόσληψη ΤΩΡΑ των απολυμένων 

Απορρίφθηκε η αίτηση του ΙΜΕ για έκδοση προσωρινής διαταγής: Επαναπρόσληψη ΤΩΡΑ των απολυμένων 

«Απορρίπτει αίτημα χορήγησης προσωρινής διαταγής». Μ’ αυτή τη λακωνική διατύπωση, ο πρόεδρος υπηρεσίας του Πρωτοδικείου Αθηνών, Γαβριήλ Μαλλής, υπέγραψε μια ακόμα δικαστική ήττα (τη δεύτερη στη σειρά) του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, που προσπαθεί να πετύχει την απόλυση των συνδικαλιστών Γιάννη Καραμήτρου και Νίκου Σταυρίδη, προέδρου και ταμία της προσωρινής διοίκησης του υπό σύσταση σωματείου εργαζομένων στο «μαγαζί» της οικογένειας Εφραίμογλου. Η απόφαση εκδόθηκε την Παρασκευή 24 Φλεβάρη.

Ο Πρόεδρος Υπηρεσίας απέρριψε το ιταμό αίτημα να εκδοθεί προσωρινή διαταγή για τη μη αποζημίωση και τη μη επαναπρόσληψη των δυο εργαζόμενων, μέχρι να εκδικαστεί η αίτηση αναστολής που έχει υποβάλει το ΙΜΕ (η συζήτησή της έχει προσδιοριστεί για τις 9 Μάη).

Η ιταμότητα του σχετικού αιτήματος προκύπτει και από το αίτημα καθεαυτό και από την επιχειρηματολογία που επικαλούνται. «Θυμήθηκαν» να υποβάλουν αίτηση αναστολής ένα μήνα μετά την κοινοποίηση σ’ αυτούς της δικαστικής απόφασης και ενώ είχαν ήδη υποβάλει έφεση. Γιατί δεν υπέβαλαν αίτηση αναστολής ταυτόχρονα με την υποβολή έφεσης; Προφανώς γιατί ήξεραν ότι ένα τέτοιο αίτημα είναι έωλο, αφού στην πραγματικότητα ζητούν από το δικαστήριο να μπει στην ουσία της υπόθεσης και να ακυρώσει ουσιώδεις πλευρές της πρωτόδικης απόφασης. Ζητούν, δηλαδή, να εκδικαστεί μια οιονεί έφεση, πριν εκδικαστεί η κανονική έφεση που έχουν υποβάλει.

«Θυμήθηκαν» να ζητήσουν αναστολή των θετικών για τους εργαζόμενους αποφάσεων (άμεση επαναπρόσληψή τους και άμεση αποζημίωσή τους), μόνο όταν οργανώθηκε κινητοποίηση διαμαρτυρίας έξω από την αστραφτερή βιτρίνα του «μαγαζιού» τους και οι θεατές που προσέρχονταν για να δουν μια θεατρική παράσταση πληροφορούνταν ότι πίσω από τη σκηνή υπάρχει ένα εργασιακό Νταχάου, που αφήνει τους εργαζόμενους απλήρωτους για μήνες και ενεργεί με αδίστακτη τρομοκρατία όταν μαθαίνουν ότι γίνεται προσπάθεια να στηθεί σωματείο και να υπάρξει συλλογική απάντηση στις αυθαιρεσίες τους.

Και τι επικαλούνται; Πέρα από την αστειότητα περί… οικονομικών δυσκολιών (την ώρα που κάνουν πανάκριβες παραγωγές και καμαρώνουν ότι διαθέτουν τεράστια περιουσία), από τη μια προσβάλλουν τους εργαζόμενους (άμα τους δώσουμε την αποζημίωση που αποφάσισε το δικαστήριο, θα τη «φάνε» και δε θα έχουν να την επιστρέψουν, αν χάσουν τη δίκη στο δεύτερο βαθμό!) και από την άλλη επιβεβαιώνουν ότι τους απέλυσαν για συνδικαλιστικούς λόγους, αφού ισχυρίζονται πως αν τους επαναπροσλάβουν, θα πέσει το κύρος της διοίκησης στους υπόλοιπους εργαζόμενους του ΙΜΕ! Η επαναπρόσληψη δύο εργαζόμενων, την οποία διατάζει δικαστική απόφαση, θεωρείται μείωση του κύρους της διοίκησης μιας καπιταλιστικής επιχείρησης. Ε, αυτό είναι ο ορισμός της αντισυνδικαλιστικής δράσης!

Η ΠΟΘΑ και το Σωματείο Τεχνικών Απασχολούμενων σε Ζωντανές Οπτικοακουστικές Εκδηλώσεις υπέβαλαν στο υπουργείο Εργασίας αίτημα για τριμερή. Το αίτημα έγινε δεκτό στις 28 Φλεβάρη και η τριμερής ορίστηκε για την ερχόμενη Τρίτη (7 Μάρτη), στις 11 το πρωί, στο γραφείο του γενικού γραμματέα του υπουργείου. Επ’ αυτού πρέπει να κάνουμε μερικές επισημάνσεις.

♦ Η υπόθεση δεν αφορά κάποια εργατική διαφορά που θα την κρίνουν τα δικαστήρια. Τα δικαστήρια έχουν κρίνει και η υπόθεση αφορά την εφαρμογή της δικαστικής απόφασης. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας οφείλει να απαντήσει στο ερώτημα αν μια επιχείρηση δικαιούται να συμπεριφέρεται ως κράτος εν κράτει.

♦ Το δικαστήριο που εξέτασε στην ουσία την υπόθεση έκρινε ότι οι απολύσεις έγιναν για συνδικαλιστικούς λόγους και διέταξε την άμεση επαναπρόσληψη των εργαζόμενων και την άμεση καταβολή σ’ αυτούς τμήματος της αποζημίωσης που τους επιδίκασε. Το δικαστήριο από το οποίο το ΙΜΕ ζήτησε προσωρινή διαταγή μη εκτέλεσης της απόφασης, μέχρι να εκδικαστεί η αίτηση αναστολής που υπέβαλε, απέρριψε το αίτημα. Εκρινε, δηλαδή, ότι η απόφαση πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα και να μην ανασταλεί ούτε καν προσωρινά η εκτέλεσή της.

Ενόψει των παραπάνω, είναι φανερό ότι δε χωρούν «προσεγγίσεις» και «ερμηνείες». Η κυβέρνηση οφείλει να πάρει ανοιχτά θέση και όχι να παραστήσει τον Πόντιο Πιλάτο. Να τοποθετηθεί δημόσια η πολιτική ηγεσία του υπουργείου (όχι μόνο ο γενικός γραμματέας αλλά και η υπουργός) και να αναλάβουν οι αρμόδιες υπηρεσίες πρακτική δράση προκειμένου το ΙΜΕ να συμμορφωθεί με τη δικαστική απόφαση.
ΚΟΝΤΡΑ

Κοινοποίηση άρθρου: