https://ikariologos.gr/oroi-xrisis/
Και άλλη περικοπή χρημάτων από την κυβέρνηση στους Δήμους

Και άλλη περικοπή χρημάτων από την κυβέρνηση στους Δήμους

Η κακή κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα οικονομικά Δήμων της Αχαΐας, της Δυτικής Ελλάδας και πέρα από αυτή θα ενταθεί περαιτέρω το 2017 με την περικοπή της καταβολής των παρακρατηθέντων στους Δήμους της χώρας, χρήματα τα οποία είχαν κρατηθεί από το 2008 και δίνονταν σταδιακά.

Το ζήτημα ανέδειξε χθες το thebest.gr και είχε απασχολήσει την εκδήλωση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Ελλάδας, στο 19o Forum Ανάπτυξης, που έγινε στην Πάτρα.

Το θέμα θα είναι επίσης ψηλά στην ατζέντα του συνεδρίου της ΚΕΔΕ που θα γίνει στις αρχές Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη. Ο Γιώργος Πατούλης, Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Αμαρουσίου που βρέθηκε χθες στο Άσυλο Ανιάτων Πατρών, είπε στην εφημερίδα Πελοπόννησο,ότι η κατάσταση με τα οικονομικά στους δήμους είναι δραματική και αναφερόμενος στο θέμα των παρακρατηθέντων είπε ότι το 2017 περικόπτονται 214 εκ. ευρώ των παρακρατηθέντων, ενώ οι επίσημες συνολικές μειώσεις που προβλέπονται αντιστοιχούν σε 2,5 μηνιαίες καταβολές ΚΑΠ για κάθε δήμο.

Δήμαρχος Ερυμάνθου Θάνος Καρπής που ήταν στο πάνελ των ομιλητών εξηγεί στο thebest.gr ότι η νέα εξέλιξη δυσκολεύει κι άλλο τους Δήμους στο να ανταπεξέλθουν και σε απλά πράγματα της καθημερινότητας κάνοντάς την εκρηκτική, ενώ θα υπάρξει στο τέλος του χρόνου ιδιαίτερη δυσκολία στον ισοσκελισμό των προϋπολογισμών, που θα συνταχθούν για το 2017.

“Άλλοι Δήμοι δεν θα μπορούν να κάνουν ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, άλλοι θα τους συντάξουν οριακά και πλασματικά. Εμείς στον Δήμο Ερυμάνθου οριακά θα ισοσκελίσουμε τον προϋπολογισμό και δεν θα μπορούμε να φτιάξουμε τεχνικό πρόγραμμα. Αυτά τα χρήματα πήγαιναν για την κατασκευή μικρών έργων, των απαραίτητων και των αναγκαίων”.

Ο Δήμαρχος Ερυμάνθου Θάνος Καρπής εξηγεί ότι τα παρακρατηθέντα ήταν χρήματα που οφείλονταν στου Δήμους από το 2008 και μετά και δίνονταν κάθε χρόνο. Για την επόμενη χρονιά δεν προβλέπεται η καταβολή του νέου πακέτου παρακρατηθέντων που αφορά από το 2009 και μετά.

Ο κ. Καρπής σημειώνει ότι αποτελούσαν μια μικρή ανάσα δεδομένου ότι κατά μέσο όρο οι πόροι στους Δήμους (ΚΑΠ και ΣΑΤΑ) έχουν μειωθεί 65%. Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι από 1 δις και 100 εκ που ελάμβανε η πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση το 2009, ως ΣΑΤΑ, σήμερα παίρνει 180 εκ. ετησίως.

Αν προσθέσουμε και την δυσκολία στην είσπραξη των ανταποδοτικών τελών μέσω ΔΕΗ και εξόφλησης λογαριασμών νερού, εξαιτίας των μειωμένων εισοδημάτων τους, τότε οι δυνατότητες για απλές παρεμβάσεις με στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, καθίστανται δύσκολες. Ο κ. Καρπής τονίζει πολλοί δημότες δυσκολεύονται στην εξόφληση των λογαριασμών. Αποτέλεσμα να προκύπτουν προβλήματα στη συντήρηση αγροτικών και δημοτικών δρόμων, στη συντήρηση του δικτύου ύδρευσης, του ηλεκτροφωτισμού.

thebest.gr
Πηγή: 

Κοινοποίηση άρθρου: