https://ikariologos.gr/oroi-xrisis/
«Καλημέρα» με μέτρα 3,6 δισ. ευρώ !!

«Καλημέρα» με μέτρα 3,6 δισ. ευρώ !!

Μείωση του αφορολογήτου στην “περιοχή” των 5.000-5.500 ευρώ σε δύο δόσεις
Σταδιακή εξάλειψη της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις ως το 2022
πρότειναν οι δανειστές, “αντίμετρα” που θα προβλέπουν μειώσεις φόρων παρουσίασε η ελληνική κυβέρνηση

– Διακοπή των συζητήσεων χθες στις 10:00 το βράδυ τροφοδότησε “σενάρια” για ψυχρό κλίμα στις συναντήσεις υπουργών της κυβέρνησης και δανειστών στο ξενοδοχείο Χίλτον.
Μείωση του αφορολογήτου ορίου των μισθωτών, των συνταξιούχων και των κατ’ επάγγελμα αγροτών στα επίπεδα των 5.000-5.500 ευρώ από τα επίπεδα των 8.636-9.545 στα οποία βρίσκονται σήμερα, πιθανότατα σε δύο δόσεις, καθώς επίσης και σταδιακή κατάργηση της προσωπικής διαφοράς των συντάξεων την περίοδο 2020-2022 προβλέπει το “προσχέδιο” του νέου επικαιροποιημένου Μνημονίου ΙΙΙ που παρουσίασαν χθες στην ελληνική κυβέρνηση οι επικεφαλής των κλιμακίων του “κουαρτέτου” των δανειστών κατά τις πολύωρες συναντήσεις στο ξενοδοχείο Χίλτον.

Πρόκειται για περιοριστικά δημοσιονομικά μέτρα συνολικού ύψους 2% του ΑΕΠ ή 3,6 δισ. ευρώ στα οποία συμφωνούν Ευρωπαίοι και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).
Σύμφωνα με τις απαιτήσεις των δανειστών τα μέτρα αυτά θα πρέπει να νομοθετηθούν από τώρα, αλλά το τελικό ύψος τους εκτιμάται ότι θα περιοριστεί κοντά στο 1,7% του ΑΕΠ, δηλαδή λίγο χαμηλότερα από τα 3,2 δισ. ευρώ, αφού συνυπολογιστεί και η υπεραπόδοση του 2016. Την πλήρη ευθυγράμμιση Ευρωπαίων-ΔΝΤ ως προς τα μέτρα που ζητούν από την ελληνική πλευρά αποκάλυψε χθες το πρακτορείο Bloomberg.

Σύμφωνα με το σχετικό τηλεγράφημα, τα μέτρα στα οποία έχουν συγκλίνει οι δανειστές αποτυπώθηκαν σε κοινή λίστα, την οποία εκλήθη να αποδεχθεί και να εφαρμόσει η κυβέρνηση, ώστε να «ξεκλειδώσει» η επόμενη δανειακή δόση.
Η επίτευξη συμφωνίας με το οικονομικό επιτελείο είναι, όμως, ακόμα πολύ μακριά, όπως έδειξε η αναπάντεχη και χωρίς δηλώσεις λήξη των χθεσινοβραδινών συζητήσεων στο ξενοδοχείο Χίλτον λίγο μετά τις 10.00 το βράδυ, ενώ εκείνη την ώρα είχε προγραμματιστεί η έναρξη των διαβουλεύσεων για το καυτό θέμα των δημοσιονομικών μεγεθών.

Από την πλευρά της, πάντως, η ελληνική κυβέρνηση αποδέχθηκε τα μέτρα που της … υπέδειξαν οι εκπρόσωποι των δανειστών, παρουσίασε όμως κι αυτή με τη σειρά της το “πακέτο” των “αντιμέτρων” ή “επεκτακτικών δημοσιονομικών μέτρων” (μείωση του ΕΝΦΙΑ, των συντελεστών του ΦΠΑ και των συντελεστών φόρου εισοδήματος κ.λπ.) με τα οποία θεωρεί ότι θα πρέπει να αντισταθμιστούν τα περιοριστικά δημοσιονομικά μέτρα που απαιτούν οι δανειστές.

Το ακριβές ύψος των “αντιμέτρων” θα εξαρτηθεί από την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και τα επόμενα έτη.

Αν ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018 επιτευχθεί, τότε, σύμφωνα με την κυβέρνηση, τα “αντίμετρα” τα οποία θα ισχύσουν από το 2019 θα είναι ίσου ύψους με τα περιοριστικά δημοσιονομικά μέτρα που θα εφαρμοστούν το ίδιο έτος.

Αν σημειωθεί αρνητική απόκλιση από τον στόχο, τότε τα “αντίμετρα” θα είναι μικρότερου ύψους από τα περιοριστικά μέτρα, κατά ένα ποσό ικανό να καλύψει την απόκλιση. Αν επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα μεγαλύτερο του 3,5% του ΑΕΠ τότε τα αντίμετρα θα είναι μεγαλύτερου ύψους των περιοριστικών μέτρων, κατά ένα ποσό ίσο με την υπέρβαση του πλεονάσματος.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας να εφαρμοστεί αυτό το νέο μοντέλο “ισορροπίας” μεταξύ περιοριστικών και επεκτατικών δημοσιονομικών μέτρων, η κυβέρνηση συζήτησε χθες με τους εκπροσώπους των δανειστών την αντικατάσταση του ισχύοντος σήμερα δημοσιονομικού “κόφτη” με έναν μηχανισμό έγκαιρης πρόβλεψης του ύψους στο οποίο θα διαμορφώνεται στο τέλος κάθε χρόνου το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού της γενικής κυβέρνησης.

Ο μηχανισμός θα επιτρέπει στην κυβέρνηση να αποφασίζει ποιο ακριβώς θα είναι το ύψος των μέτρων λιτότητας (των περιοριστικών δημοσιονομικών μέτρων) και ποιο το ύψος των «αντίμετρων» (των επεκτατικών δημοσιονομικών μέτρων).

«Το αν θα έχουμε τήρηση ή υπέρβαση του στόχου το 2018 δεν θα περιμένουμε για να το μάθουμε μέχρι τον Απρίλιο του 2019, συζητάμε έναν μηχανισμό για να το ξέρουμε νωρίτερα. Προς το τέλος του χρόνου θα γίνεται μια προβολή για το πώς θα κλείσει το έτος», ανέφερε χθες το απόγευμα αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι ο ισχύον κόφτης δημοσίων δαπανών καταργείται από το 2019.

Παρέχοντας περαιτέρω διευκρινίσεις σχετικά με το πώς ακριβώς θα λειτουργεί το σύστημα της ταυτόχρονης εφαρμογής μέτρων λιτότητας (περιοριστικών δημοσιονομικών μέτρων) και αντισταθμιστικών μέτρων (επεκτατικών δημοσιονομικών μέτρων) ο ίδιος κυβερνητικός παράγοντας διευκρίνισε ότι «αν ξεπεράσουμε το 3,5% του ΑΕΠ τα θετικά μέτρα (τα αντισταθμιστικά) θα είναι περισσότερα, αν είμαστε ακριβώς στο 3,5% θα υπάρχουν και θετικά και αρνητικά (ισόποσα) που θα νομοθετηθούν από τώρα, ενώ αν πέσουμε κάτω από 3,5% του ΑΕΠ θα έχουμε επιπλέον μέτρα λιτότητας».

Στις πρώτες χθεσινές συζητήσεις τους στο Χίλτον, κυβέρνηση και δανειστές εξέτασαν και τη μεταφορά ορισμένων από τις συμμετοχές του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) στην Ελληνική Εταιρία Συμμετοχών και Περιουσίας, όπως ονομάζεται το νέο υπερ-Ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, τη μεταβίβαση των ΔΕΚΟ, αλλά και τη στελέχωση (όπως ονομάζεται το Κατοχικό Ταμείο).

www.dikaiologitika.gr

Κοινοποίηση άρθρου: