Κάνναβη, Μαριχουάνα, Χασίς | Του Κλεάνθη Γρίβα

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις IANOS το βιβλίο του Κλεάνθη Γρίβα Κάνναβη, Μαριχουάνα, Χασίς.

Για ολόκληρες χιλιετίες η κάνναβη έπαιζε καθοριστικό ρόλο στην επιβίωση του ανθρώπου ως πηγή ενέργειας, διατροφής και ένδυσης, καθώς και ως θεραπευτικό και ευ­φορικό μέσο. Αλλά εδώ και εξήντα χρόνια τέθηκε υπό κα­θεστώς διωγμού ως απειλή για την ύπαρξή του.

Μέχρι το 1937, η ανθρωπότητα χρησιμοποιούσε την κάν­ναβη για την κάλυψη πολλών αναγκών της καθημερινής ζωής. Μετά το 1937, ιδιοτελείς αυτόκλητοι «προστάτες» της κοινωνίας από τα ναρκωτικά την ανήγαγαν σε «έσχατο κακό» και επέβαλαν την απαγόρευση της καλλιέργειάς της και τη δίωξη των χρηστών της.

Πώς κατέστη δυνατό, μέσα σε ελάχιστα χρόνια, να με­ταμορφωθεί από ευλογία σε κατάρα ένα φυτό που μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα αποτελούσε μια από τις μεγαλύ­τερες γεωργικές καλλιέργειες στον πλανήτη και σημαντική πρώτη ύλη για την παγκόσμια παραγωγή των μέσων ικα­νοποίησης πολλών αναγκών της καθημερινής ζωής;

Αυτό το κρίσιμο ερώτημα απαιτεί μιαν απάντηση, η οποία δεν είναι δυνατό να εμποδίζεται επ’ άπειρον από τα συνδυασμένα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα που βρίσκονται πίσω από την απαγόρευση της κάνναβης και τον διωγμό των χρηστών της.

Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018, ώρα 20:30, στο καφέ του βιβλιοπωλείου ΙANOS, Σταδίου 24, Αθήνα. Ο συγγραφέας θα συνομιλήσει με τον δημοσιογράφο και συγγραφέα Ανδρέα Ρουμελιώτη.

Την Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2018, ώρα 19:00, θα γίνει η παρουσίαση στην Θεσσαλονίκη, IANOS, Αριστοτέλους 7.

Από τις εκδόσεις IANOS κυκλοφορούν τα παρακάτω βιβλία του Κλεάνθη Γρίβα:

Πλανητική κυριαρχία και ναρκωτικά (2006)
Αντίσταση στην εποχή του τίποτα (2004)
Οπιούχα: Εξάρτηση και απεξάρτηση (2002) &
Ψυχιατρικός ολοκληρωτισμός (1985)

Βιογραφικό

Ο Κλεάνθης Γρίβας (1944) είναι ψυχίατρος-νευρολόγος, διδάκτωρ Ψυ­χιατρικής της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ. Σπούδασε Ιατρική και Κοι­νωνιολογία και είναι συνεργάτης πολλών περιοδικών και εφημερίδων, μεταξύ των οποίων και η Ελευθεροτυπία (μέχρι τις 4.2.2002). Υπήρξε συντάκτης της «Έκθεσης για τα Ναρκωτικά» της Ειδικής Επι­τροπής του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (1986).

ΠΗΓΗ

Σας άρεσε αυτό το άρθρο;

Γίνεται ο πρώτος που θα σχολιάσει στο άρθρο "Κάνναβη, Μαριχουάνα, Χασίς | Του Κλεάνθη Γρίβα"

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.


*


Πατήστε για κοινοποίηση
Κρύψε την κοινοποίηση
Scroll Up