https://ikariologos.gr/oroi-xrisis/
Καταγγελία για "πλυντήρια βαμμένων διχτυών ιχθυοκαλλιέργειας"

Καταγγελία για “πλυντήρια βαμμένων διχτυών ιχθυοκαλλιέργειας”

Μια καταγγελία για τα δίχτυα ιχθυοκαλλιέργειας και τις επιπτώσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον κάνει στο athens.indymedia.org
ο ιχθυολόγος Λοβέρδος Στελλακάτος Χρήστος.

“Τα ψάρια των ιχθυοκαλλιεργειών στις μονάδες εκτροφής στη θάλασσα εκτρέφονται μέσα σε δίχτυα διαφορετικών διαστάσεων ανάλογα με το μέγεθος και τον αριθμό των ψαριών μέσα σε αυτά.

Τα δίχτυα αυτά βάφονται με χρώμα πριν πέσουν στη θάλασσα όπου γίνεται η εκτροφή. Γιατί όμως βάφονται με χρώμα;

Βάφονται με σκοπό να μην αναπτύσσονται φυτικοί οργανισμοί πάνω στο δίχτυ λόγω φωτοσύνθεσης των φυτών αφού τα μέτρα εκτροφής είναι από 1 έως 17 σε βάθος όπου υπάρχει αρκετό φως του ήλιου άρα και έντονη φωτοσύνθεση. Έτσι το δίχτυ που δεν κλείνεται με φυτά παρέχει μεγαλύτερη ροή ανακύκλωσης νερού στο ψάρι άρα καλύτερη οξυγόνωση.

Το ψάρι με καλύτερη οξυγόνωση έχει περισσότερη όρεξη για κατανάλωση τροφής άρα μεγαλύτερη ανάπτυξη , άρα περισσότερο κέρδος καθώς και μείωση του παρασιτικού κυρίως φορτίου στα ψάρια εκτροφής.

Με απλά λόγια πάνω στο χρώμα δεν μπορεί να γίνει έντονη ανάπτυξη φυτών ή γίνεται σε αργό ρυθμό κι έτσι γίνεται καλύτερη οξυγόνωση του ψαριού αφού το δίχτυ δεν κλείνει. Ετσι το δίχτυ κρατάει και χρησιμοποιείται περισσότερο διάστημα στη θάλασα αργοπορώντας την ανάπτυξη φυτών και όχι μόνο πάνω του.

Οταν το χρώμα αρχίσει και παλιώνει και μειώνεται μέσα στη θάλασσα τα δίχτυα αυτά θα βγουν και θα πλυθούν σε πλυντήρια διχτυών όπου βρίσκονται δίπλα στη θάλασσα και στα εκτρεφόμενα ψάρια. Θα ξαναβαφτούν και θα ξαναχρησιμοποιηθούν. Κατά την πλύση, τεράστιες ποσότητες χρώματος παρασίτων και ιών θα ξανακαταλήξουν στη θάλασσα.

Μετά τις καταγγελίες μου γι αυτό το έγκλημα που συντελείται στις ελληνικές θάλασσες σε όλη την επικράτεια ακόμη και μέσα σε μεγάλης αξίας οικοσυστήματα όπου τα έχουν ονομάσει προστατευόμενα ή νατούρα σαν το Δέλτα του Καλαμά, τον Αμβρακικό κόλπο κι αλλού , το Λιμενικό Ηγουμενίτσας σε έφοδό του βρήκε αυτά τα πλυντήρια ύψους 2 με 2,5 μέτρων.

Δεν υπήρξε όμως απόδοση Δικαιοσύνης σε αυτό το σάπιο κόσμο. Οι υπεύθυνοι γι αυτό το έγκλημα δεν τιμωρήθηκαν αλλά ειδοποιήθηκαν να τα εξαφανίσουν.

Μπήκαν λοιπόν κόκκινες κορδέλες σε αυτά τα εκτρώματα , γράφτηκε εκτός λειτουργίας και εξαφανίστηκαν.

Μέσα σε όλα αυτά δέχτηκα απόφαση δικαστηρίου στην Ηγουμενίτσα να μην δημοσιοποιήσω τα στοιχεία που έχω γιατί αν το κάνω θα δεχτώ 500 ευρώ πρόστιμο και τρίμηνη φυλάκιση για κάθε δημοσιοποίηση.

Να μην πλησιάζω μονάδες ιχθυοκαλλιεργειών στα 200 μέτρα και να πληρώσω και 200 ευρώ πρόστιμο δικαστικά έξοδα. Τα πλυντήρια αυτά λειτουργουσαν 20 χρόνια και στον νομό Θεσπρωτίας.”

Λοβέρδος Στελλακάτος Χρήστος

ΠΗΓΗ

Κοινοποίηση άρθρου: