https://ikariologos.gr/oroi-xrisis/
Κλιματική αλλαγή: Τι μας επιφυλάσσει το 2018;

Κλιματική αλλαγή: Τι μας επιφυλάσσει το 2018;

– Το περασμένο έτος παρατηρήθηκαν καταστροφικές καιρικές συνθήκες σε ολόκληρο τον κόσμο. Στις αρχές του 2017, η Αυστραλία γνώρισε ένα από τα πιο καυτά καλοκαίρια στο Σίδνεϊ και το Μπρισμπέιν, η νότια Ευρώπη βίωσε ακραίους καύσωνες και τεράστιες εκτάσεις της Καλιφόρνια κάηκαν λόγω πυρκαγιών που σημειώθηκαν εξαιτίας της αυξημένης θερμοκρασίας στην περιοχή.
Η περιοχή του Ατλαντικού ήταν επίσης ιδιαίτερα δραστήρια, καταγράφοντας τρεις ισχυρούς τυφώνες κατηγορίας 5: το Harvey, την Irma και τη Maria, με αποτέλεσμα να υπάρξουν δεκάδες θύματα. Το κόστος των ζημιών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, μόνο στην αμερικανική ήπειρο, ξεπέρασε τα 260 δισεκατομμύρια δολάρια. Την ίδια περίοδο, η εποχή των μουσώνων του 2017 έφερε σημαντικές βροχοπτώσεις στα νότια της ινδικής επικράτειας και οδήγησε σε καταστροφικές πλημμύρες σε μέρη της Ινδίας, αλλά και του Πακιστάν, του Νεπάλ και του Μπαγκλαντές, προκαλώντας περισσότερους από 1.000 θανάτους. Το 2017 ήταν το θερμότερο καταγεγραμμένο μέχρι σήμερα έτος, και μάλιστα χωρίς το φαινόμενο El-Nino, το οποίο μπορεί να ανεβάσει πρόσκαιρα το μέσο όρο θερμοκρασίας ενός έτους. Για παράδειγμα, τα δύο έτη που προηγήθηκαν του 2017, το 2015 και το 2016 σημειώθηκε το φαινόμενο με αποτέλεσμα και τα δύο να καταγραφούν ως τα πιο θερμά όλων των εποχών μέχρι τότε.

Με αυτά τα δεδομένα, η ανησυχία για ένα ακόμη θερμότερο έτος προ των πυλών είναι απόλυτα δικαιολογημένη και η επιστημονική κοινότητα φαίνεται να εξετάζει τα μέχρι τώρα δεδομένα που έχουν οδηγήσει στην αύξηση της θερμοκρασίας. Τι θα δούμε λοιπόν το 2018;
Κατανοώντας τα δεδομένα

Πρώτον, πρέπει να κατανοήσουμε τη διαφορά μεταξύ του καιρού και της αλλαγής του κλίματος, κάτι που ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, φαίνεται να συγχέει, και σίγουρα όχι μόνο αυτός. «Είναι η πιο κρύα ημέρα που έχει καταγραφεί. Ίσως θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε λίγο αυτήν την παλιά καλή υπερθέρμανση του κλίματος από την οποία η χώρα μας, αλλά καμία άλλη χώρα, ετοιμαζόταν να πληρώσει τρισεκατομμύρια δολάρια για να προστατευθεί», είχε γράψει πριν από λίγο καιρό σχολιάζοντας τον άγριο χιονιά που σάρωσε τις ΗΠΑ και θέλοντας να ειρωνευτεί τους υποστηρικτές της υπερθέρμανσης του πλανήτη και της κλιματικής αλλαγής.

Η βασική διαφορά είναι ο χρόνος. Ο καιρός είναι το αποτέλεσμα των συνθηκών στην ατμόσφαιρα για ένα σύντομο χρονικό διάστημα. Το κλίμα από την άλλη έχει να κάνει με το πώς η ατμόσφαιρα συμπεριφέρεται για ένα πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Όταν μιλάμε για αλλαγή του κλίματος, μιλάμε για αλλαγές στο μακροπρόθεσμο μέσο όρο των επιπέδων θερμοκρασίας και βροχοπτώσεων. Μπορούμε λοιπόν να παρατηρούμε μια αλλαγή στον μέσο όρο, βιώνοντας παράλληλα ακραίες καιρικές συνθήκες κάθε χρόνο.

Πρόσφατα, επιστήμονες χρησιμοποίησαν αναφορές γεγονότων όπου μελετούνται φυσικές ή ανθρώπινες επιρροές σε συγκεκριμένα γεγονότα, για να κατανοήσουν τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η αλλαγή του κλίματος σε συγκεκριμένα μετεωρολογικά γεγονότα. Εξετάζοντας το παρελθόν, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που ελέγχουν την εμφάνιση, την εξάπλωση και τον τελικό αντίκτυπο ενός μεγάλου μετεωρολογικού φαινομένου. Όμως δεν είναι όλοι αυτοί οι παράγοντες κλιματικοί και πολλοί σχετίζονται με ζητήματα όπως η αστικοποίηση, οι μηχανικές επεμβάσεις ή οι αλλαγές στη χρήση της γης.
Πως θα είναι το μέλλον μας

Σύμφωνα με τη Διεθνή Επιτροπή για την Αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής (IPCC), ένα διεθνές όργανο που έχει συσταθεί για την αξιολόγηση της επιστήμης της κλιματικής αλλαγής, μπορούμε να συνεχίσουμε να περιμένουμε αύξηση του μέσου όρου της παγκόσμιας θερμοκρασίας. Αυτό σημαίνει ότι θα ζήσουμε θερμότερα χρόνια στο μέλλον. Αλλά ταυτόχρονα, θα δούμε αλλαγές στις ακραίες συνθήκες, οι οποίες θα μπορούσαν να γίνουν συχνότερες, όταν αναφερόμαστε σε περιπτώσεις υψηλής θερμοκρασίας ή έντονων βροχοπτώσεων, και λιγότερο συχνές στην περίπτωση ακραίου κρύου. Αυτό σημαίνει ότι οι καιρικές συνθήκες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους εκτιμάται πως θα οδηγήσουν σε θερμότερα χρόνια κατά μέσο όρο, με πιο πολλές ζεστές ημέρες και λιγότερες κρύες ημέρες στο μέλλον.

Μάλιστα τα Μοντέλα Παγκόσμιας Κυκλοφορίας, μια συλλογή αριθμητικών μοντέλων που παρέχουν ανάλυση των παγκόσμιων κλιματικών αλληλεπιδράσεων, προβλέπουν σημαντικές αυξήσεις θερμοκρασιών σε ορισμένες περιοχές του κόσμου, όπως στη νότια Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Όσον αφορά τους τροπικούς κυκλώνες, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε αυτά τα φαινόμενα αποτελούν υλικό για έναν ενεργό τομέα έρευνας, καθώς οι διαδικασίες είναι πολύπλοκες και πολλοί παράγοντες έχουν αντίκτυπο στη δύναμη και την ένταση καταιγίδων.
Βροχή και κλιματική αλλαγή

Σε έναν κόσμο που συνεχώς θερμαίνεται, επηρεάζονται όλες οι περιοχές. Οι πάγοι στις πολικές περιοχές λιώνουν και η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει. Ορισμένες περιοχές πλήττονται συχνότερα από ακραία καιρικά φαινόμενα και βροχοπτώσεις, ενώ άλλες δοκιμάζονται από μεγάλης έντασης καύσωνες και ξηρασίες. Ισχυρές βροχοπτώσεις και άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα εμφανίζονται ολοένα και συχνότερα και προκαλούν πλημμύρες και υποβάθμιση της ποιότητας του νερού, καθώς και περιορισμό των υδάτινων πόρων σε ορισμένες περιοχές. Οι πλημμύρες ως φαινόμενο αναμένεται να ενταθούν και λόγω της αλλαγής της χρήσης της γης και της έντονης αστικοποίησης που εμποδίζει την απορρόφηση και διάχυση των υδάτων.Τι μπορούμε να περιμένουμε λοιπόν για το 2018; Ήδη η Αυστραλία βιώνει υπερβολική ζέστη, ενώ η ανατολική ακτή της Αμερικής υποφέρει από έντονο κρύο και η δυτική ακτή πλήττεται από λάσπες, που έχουν σκοτώσει μέχρι στιγμής 17 άτομα. Οφείλουμε πλέον να αντιληφθούμε ότι οι ακραίες καιρικές συνθήκες ανά την υφήλιο είναι πιθανό να γίνουν πιο συνηθισμένες και να αρχίσουμε να προσαρμοζόμαστε αναλόγως, αντί να τις αντιμετωπίζουμε ως μεμονωμένα γεγονότα.

Πηγή: tvxs.gr

Κοινοποίηση άρθρου: