Μέσα σε 50 χρόνια θα χαθούν όλα τα άγρια οικοσυστήματα της γης, αναφέρουν επιστήμονες

Σύμφωνα με μια μελέτη χαρτογράφησης του Πανεπιστημίου του Queensland, οι τελευταίες μεγάλες άγριες περιοχές του κόσμου συρρικνώνονται με ανησυχητικό ρυθμό.

Τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν ότι έχει σημειωθεί σημαντική υποβάθμιση του 52% των οικοσυστημάτων της γης, ενώ το υπόλοιπο 48% επηρεάζεται όλο και περισσότερο.

Σύμφωνα με τον καθηγητή James Watson, ο οποίος είναι και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, «αν αυτό το ποσοστό συνεχίσει, θα έχουμε χάσει όλες τις άγριες περιοχές μέσα στα επόμενα 50 χρόνια».

Αυτή η υποβάθμιση της άγριας φύσης θέτει σε κίνδυνο τη βιοποικιλότητα, καθώς και τον κύκλο του νερού και του αζώτου.

Το πιο ανησυχητικό όμως είναι ότι σύμφωνα με τους επιστήμονες οι περιοχές αυτές εξαφανίζονται για πάντα και δεν υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις ότι τα υποβαθμισμένα οικοσυστήματα θα μπορούσαν ποτέ να επανέλθουν στην αρχική τους κατάσταση. Αυτές οι περιοχές βρίσκονται στις ερήμους της Κεντρικής Αυστραλίας, το τροπικό δάσος του Αμαζονίου στη Νότια Αμερική, το οροπέδιο του Θιβέτ στην κεντρική Ασία και στα βόρεια τμήματα του Καναδά και της Ρωσίας.

ΠΗΓΗ

Σας άρεσε αυτό το άρθρο;

Γίνεται ο πρώτος που θα σχολιάσει στο άρθρο "Μέσα σε 50 χρόνια θα χαθούν όλα τα άγρια οικοσυστήματα της γης, αναφέρουν επιστήμονες"

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.


*


Πατήστε για κοινοποίηση
Κρύψε την κοινοποίηση
Scroll Up