https://ikariologos.gr/oroi-xrisis/
Οι μεγάλες ανατροπές στις συντάξεις

Οι μεγάλες ανατροπές στις συντάξεις

Κερδισμένοι και χαμένοι σε Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα, με τις εγκυκλίους-φωτιά που καθορίζουν το νέο τοπίο στον υπολογισμό της εθνικής και ανταποδοτικής. Σαρωτικές ανατροπές στις συντάξεις του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα «κλειδώνουν» με τις εγκυκλίους για τον νέο τρόπο υπολογισμού που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας, σε εφαρμογή του πρόσφατου νόμου.

Οι εγκύκλιοι οριστικοποιούν το νέο τοπίο της εθνικής και ανταποδοτικής σύνταξης, όπως θα υπολογίζονται με ενιαίους κανόνες για μισθωτούς ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι υπέβαλαν αίτηση μετά τις 12 Μαΐου 2016. Ο επανυπολογισμός των καταβαλλόμενων συντάξεων θα γίνει με τον ίδιο τρόπο. Μοναδική διαφορά είναι πως στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις θα προστεθεί η «προσωπική διαφορά» ώστε να διασωθούν.

Το νέο σύστημα ευνοεί όσους έχουν συντάξιμες αποδοχές έως 1.000 ευρώ (χαμηλόμισθους) και χρόνο ασφάλισης από μια 20ετία και πάνω.

Σε μεγάλα θύματα αναδεικνύονται οι ασφαλισμένοι ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ που πλήρωναν στην πλειονότητά τους χαμηλές εισφορές, καθώς ο μηχανισμός μετατροπής των τεκμαρτών αποδοχών (ασφαλιστικές κλάσεις) σε θεωρητικές αποδοχές, τον οποίο συγκεκριμενοποιεί η επίμαχη εγκύκλιος για την ανταποδοτική σύνταξη, οδηγεί σε χαμηλές συντάξιμες αποδοχές και άρα χαμηλές συντάξεις.

Ειδικότερα σύμφωνα με το Έθνος, οι κερδισμένοι και χαμένοι του νέου καθεστώτος είναι:

1. Μισθωτοί Δημοσίου

Για τους υπαλλήλους του δημοσίου ο νέος τρόπος οδηγεί κατά κανόνα σε απώλειες καθώς πλέον χρησιμοποιείται ο μέσος όρος αποδοχών από το 2002 και μετά και όχι το μισθολογικό κλιμάκιο τερματισμού της υπηρεσίας ή έστω του 2011.

Συνοπτικά απώλειες θα έχουν όσοι συνταξιοδοτούνται με 25 έτη και πλέον (35ετία, 37ετία, γονείς, εκπαιδευτικοί, κ.λπ.).

Οι ΠΕ των οποίων οι αποδοχές είναι υψηλότερες προς το τέλος της υπαλληλικής τους σταδιοδρομίας, ειδικά στα τελικά κλιμάκια.

Οι ΤΕ υπάλληλοι που λαμβάνουν υψηλές αποδοχές, καλύτερες προς το τέλος της υπαλληλικής τους καριέρας, ειδικά στα τελικά κλιμάκια.

Οι ένστολοι που πλέον θα υπολογίζουν την σύνταξή τους με βάση τον μέσο όρο των αποδοχών σταδιοδρομίας.

Όσοι εξαγοράζουν αρκετά πλασματικά έτη καθώς αυτά θα υπολογιστούν σε χαμηλές αποδοχές αφού οι δημόσιοι υπάλληλοι καταβάλλουν μόνο υπαλληλική εισφορά για την εξαγορά (6,67%).

Αντίθετα κερδίζουν ή διασώζονται:

Όσοι πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν με έως 25 έτη ασφάλισης (στα 67, τρίτεκνοι, τρίτεκνες, κ.λπ.).

Οι ΔΕ και ΥΕ που δεν έχουν μεγάλες διακυμάνσεις στις αποδοχές τους από το 2002 έως σήμερα.

2. ΙΚΑ

Από τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ, μεγάλοι χαμένοι είναι όσοι είχαν υψηλές αποδοχές. Συνοπτικά θα έχουν απώλειες:

Όσοι συνταξιοδοτούνται με 10.500 ημέρες ασφάλισης και άνω (θεμελίωση με 35ετία).

Όσοι έχουν συντάξιμες αποδοχές 1.100 ευρώ και άνω. Κυρίως όσοι έχουν αποδοχές που τους ενέτασσαν στις ασφαλιστικές κλάσεις 25η έως 28η.

Όσοι συνταξιοδοτούνταν με το καθεστώς των κατώτατων ορίων (μητέρες, βαρέα, κ.λπ.) που καταργούνται.

Όσοι εξαγοράζουν αρκετά πλασματικά έτη, καθώς πλέον αυτά θα υπολογιστούν με χαμηλές αποδοχές με χαμηλές αποδοχές σαν να λάμβανε κάποιος μισθό 849 ευρώ το μήνα.

Στο στρατόπεδο των «κερδισμένων» βρίσκονται:

Όσοι πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν με χρόνο ασφάλισης έως 6.000 ημέρες.

Όσοι έχουν συντάξιμες αποδοχές μέχρι 1.000 ευρώ.

3. Επαγγελματίες / Αυτοαπασχολούμενοι

Για τους επαγγελματίες αυτοαπασχολούμενους ο νέος τρόπος υπολογισμού σύνταξης φέρνει πλήρη ανατροπή, καθώς πλέον οι συντάξιμες αποδοχές θα υπολογίζονται με βάση τη μετατροπή των εισφορών που έχουν καταβληθεί σε θεωρητικές αποδοχές.

Αντίθετα όσοι κατέβαλλαν υψηλές εισφορές (μηχανικοί, γιατροί μονοσυνταξιούχοι, υψηλές κατηγορίες στον ΟΑΕΕ) θα έχουν μια προσαύξηση που θα περιορίσει το «πλήγμα».

Απώλειες θα έχουν:

Δικηγόροι, συμβολαιογράφοι

Γιατροί, φαρμακοποιοί κ.λπ. που κατέβαλλαν τη χαμηλή εισφορά του ΤΣΑΥ

Γιατροί, μηχανικοί διπλοσυνταξιούχοι

Αυτοκινητιστές του ΟΑΕΕ – ΤΣΑ

Έμποροι του ΟΑΕΕ- ΤΑΕ

Αντίθετα, σε αυτούς που δεν έχουν απώλειες βρίσκονται:

Μηχανικοί που έχουν καταβάλει εισφορές στον ΕΛΠΠ

Γιατροί στη μονοσύνταξη.

Πηγή: Έθνος

Κοινοποίηση άρθρου: