https://ikariologos.gr/oroi-xrisis/
ΠΕΡΙ ΙΝΤΕΡΝΕΤ…

ΠΕΡΙ ΙΝΤΕΡΝΕΤ…

Θα ήταν αφέλεια να πιστέψει κάποιος ότι τα κράτη και οι εξουσιαστές θα είχαν καμιά έγνοια για τη βελτίωση ή διατήρηση κάποιων μέσων, όπως το ιντερνέτ, που μπορεί να πληροφορηθεί κανείς για κάτι ή να ανταλλάξει κάποιες απόψεις παρακάμπτοντας το κράτος και τις υπηρεσίες του. Πολλές φορές οι ψηφιακές επικοινωνίες υποκαθιστούν τις ανθρώπινες σχέσεις και αποξενώνουν πολλούς ανθρώπους, που σπαταλούν ατέλειωτες ώρες μπροστά από μια οθόνη, παίρνοντας αμέτρητες πληροφορίες που τους καθηλώνουν και τους κρατάνε αμέτοχους και θεατές. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι λειτουργικό να χρησιμοποιήσουμε το ιντερνέτ για επικοινωνία από μεγάλες αποστάσεις και για ενημέρωση.

Δεν είναι μακριά, όμως, ο καιρός, σύμφωνα με κάποια δημοσιεύματα, που το ιντερνέτ όπως το ξέρουμε θα μεταλλαχθεί. Ούτως ή άλλως, ξεκίνησε σαν δίκτυο επικοινωνίας του αμερικανικού στρατού (Arpanet). Παρά το ότι εξυπηρετεί το εμπόριο, τη διαφήμιση, κλπ αυτή την περίοδο δεν είναι μονοσήμαντα υπέρ της εξουσίας. Σε πολλές περιπτώσεις λειτουργεί εναντίον της κυριαρχίας, ιδιαίτερα όταν διευκολύνεται η δημοσιοποίηση γεγονότων, ειδήσεων και ντοκουμέντων. Αυτός είναι και ο λόγος που η εταιρεία yahoo «κάρφωσε» στην κινεζική κυβέρνηση ονόματα κάποιων κινέζων, οι οποίοι στη συνέχεια φυλακίστηκαν για δράση μέσα από το ιντερνέτ, ενώ το google υποχρεώνεται να λογοκρίνει κάποιες λέξεις-κλειδιά στην κινέζικη σελίδα του, αλλά και άλλες εταιρείες έχουν συμβιβαστεί με την κινεζική κομμουνιστική κυβέρνηση.

Φυσικά θα ήταν αστείο να πιστεύει κανείς ότι δεν μπορούν να παρακολουθηθούν ανά πάσα στιγμή τα e-mail, το «σερφάρισμα» στο διαδίκτυο και άλλες επικοινωνίες. Ακόμα πιο αστεία φαίνεται η αγανάκτηση της αριστεράς για τις παρακολουθήσεις των ηλεκτρονικών επικοινωνιών, που ήρθε πρόσφατα στην επιφάνεια και, φυσικά, οι μηνύσεις ή αγωγές αποζημίωσης που ασκήθηκαν από μέρους κάποιων αριστερών, οι οποίες δεν θα σταματήσουν ούτε στο ελάχιστο τις παρακολουθήσεις, αλλά και ζητάει από το κράτος να προστατεύσει τα «δικαιώματα του πολίτη» και το απόρρητο των επικοινωνιών! Τέτοιες κινήσεις είναι βέβαιο ότι ενεργούν απλά ως αντιπολιτευτικές, ενώ κινούνται στη σφαίρα των εντυπώσεων και σε καμία περίπτωση δεν είναι «αντικαθεστωτικές». Άλλωστε, μπορεί για ορισμένους η αξιοπρέπεια να έχει την τιμή της αλλά για τους αναρχικούς και τους αγωνιζόμενους για την ατομική και κοινωνική απελευθέρωση ο αυτοσεβασμός δεν ανταλλάσσεται.

Σύντομα τα κράτη θα αναπτύξουν το ιντερνέτ-2 και γιατί όχι και ιντερνέτ-3 κτλ., πιο κλειστά, για πανεπιστήμια, για ιδρύματα, για κρατικούς οργανισμούς και, βέβαια, για τη διευκόλυνση του εμπορίου. Μια μεγάλη χρησιμότητα του ιντερνέτ, γι’ αυτούς είναι και στον τραπεζικό τομέα, αφού οι συναλλαγές μέσω διαδικτύου όχι μόνο διευκολύνουν τις τράπεζες αλλά μειώνουν και τους εργαζόμενους που χρειάζονται. Στο μέλλον, πάντως, ακόμα και τα ηλεκτρονικά μηνύματα (e-mail) μπορεί να σταματήσουν να είναι δωρεάν, σύμφωνα με κάποια δημοσιεύματα. Με πρόφαση τα άχρηστα διαφημιστικά μηνύματα που στέλνονται κατά εκατομμύρια (spam), πιθανότατα το κάθε μήνυμα θα πληρώνεται από το χρήστη. Έτσι θα τσεπώσουν ακόμα περισσότερα οι ηλεκτρονικές εταιρείες.

Αυτή είναι η «φύση» του κράτους. Τα όποια πολιτισμικά επιτεύγματα είναι σίγουρο ότι αξιοποιούνται στην κατεύθυνση της ανάπτυξης των δυνάμεων επιβολής και ελέγχου της κυριαρχίας πάνω στις κοινωνίες, ενώ υποτίθεται πως γίνονται για να μπορεί να είναι υποφερτή η «ζωή» στα αστικά κέντρα, όπου οι εξουσιαστές έχουν φροντίσει να συγκεντρώσουν το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, για να το διατηρούν υποταγμένο, πολλαπλασιάζοντας διαρκώς τις σχέσεις εξάρτησης.

Εννοείται πως όλα τα κατασκευάσματα στις πόλεις δεν είναι δώρα των εξουσιαστών. Είναι ανθρώπινες δημιουργίες που απορροφούνται, διαμορφώνονται και αξιοποιούνται από τα κράτη. Έτσι, π.χ., τα νοσοκομεία, οι δρόμοι, τα υδραγωγεία, δεν είναι αποτέλεσμα της κρατικής φιλανθρωπίας, αλλά προϊόντα του μόχθου και της γνώσης των ανθρώπων και των αναγκών που τους φόρτωσε ο κρατισμός. Και είναι σίγουρο ότι όλα αυτά που κρίνονται αναγκαία για την επιβίωση και τη ζωή των ανθρώπων θα λειτουργούσαν αποκλειστικά και αποτελεσματικά προς όφελος τους, αν δεν βρίσκονταν στον έλεγχο του κράτους και της κυριαρχίας…

Αναρχική Αρχειοθήκη Θεσσαλονίκης

Από την ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, φ. 48, Μάρτιος 2006

ΠΗΓΗ

Κοινοποίηση άρθρου: