Μισό μισθό το χρόνο χάνουν οι κάτοικοι των νησιών της άγονης γραμμής

Μέχρι και μισό μισθό το χρόνο χάνουν φέτος οι κάτοικοι νησιών από τις νέες επιβαρύνσεις που τυπικά ισχύουν από την 1.1.2018. Οι κάτοικοι 27 ακριτικών νησιών του Αιγαίου θα βρεθούν αντιμέτωποι με τις αυξήσεις ΦΠΑ στις τιμές σε όλα τα βασικά είδη διαβίωσης και υπηρεσίες, ενώ 4 ή και 7 λεπτά θα κοστίζει και η πλαστική σακούλα που χρησιμοποιούν για τις αγορές τους.

Από τη Δευτέρα στα καταστήματα των 27 νησιών αλλάζουν τις τιμές για να περάσουν τις αυξήσεις 40%-50% που επιβάλλονται στον ΦΠΑ. Ο βασικός συντελεστής αυξάνεται σε 24% από 17% που ίσχυε μέχρι παραμονή Πρωτοχρονιάς (+40%), ο μεσαίος συντελεστής σε 13% από 9% (+45%) και ο υπερμειωμένος από 4% σε 6% (+50%).

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μια λαϊκή οικογένεια, που δαπανά 10.000 ευρώ το χρόνο (833 ευρώ το μήνα) για να ζήσει στα νησιά αυτά, θα πληρώνει κατά μέσο όρο τουλάχιστον 400-500 ευρώ παραπάνω για Φόρο Προστιθέμενης Αξίας. Μεσοσταθμικά χάνει μισό μηνιάτικο το χρόνο ή περίπου 35-40 ευρώ τον μήνα, για να αγοράσει τα ίδια πράγματα που αγόραζε μέχρι πέρυσι.

Τα νησιά, που έχασαν την έκπτωση κατά 30%, που είχαν στους συντελεστές ΦΠΑ, είναι: Ικαρία, Φούρνοι, Άγιος Μηνάς, Θύμαινα, Σαμοθράκη, Πάτμος, Αστυπάλαια, Κάλυμνος, Κάσος, Νίσυρος, Σύμη, Τήλος, Καστελόριζο, Αγαθονήσι, Αλιμία, Αρκοί, Αρμάθια, Χάλκη, Φαρμακονήσι, Γυαλί, Κίναρος, Λέβιθα, Λειψοί, Μάραθος, Νίμος, Ψέριμος, Σαρία, Στρογγυλή, Σύρνα, Τέλενδος, Λήμνος, Ευστράτιος, Οινούσσες, Ψαρά, Αντίψαρα.

Από 1/7/2018 χάνουν την έκπτωση και τα πέντε νησιά, όπου διατηρείται ακόμη προσωρινά, δηλαδή ως τις 30 Ιουνίου: Λέσβος, Κως, Λέρος, Σάμος και Χίος, δηλαδή νησιά που δέχτηκαν μεγάλο κύμα προσφύγων αλλά και πλήγηκαν από θεομηνίες, σεισμούς κλπ. Οι συντελεστές του φόρου μειώνονται κατά 30%, εφόσον πρόκειται για αγαθά, τα οποία κατά το χρόνο που ο φόρος γίνεται απαιτητός:

· βρίσκονται στα νησιά αυτά και παραδίδονται από υποκείμενο στο φόρο που είναι εγκαταστημένος στα νησιά αυτά

· πωλούνται με προορισμό τα νησιά αυτά από υποκείμενο στο φόρο, εγκαταστημένο σε οποιοδήποτε μέρος του εσωτερικού της χώρας, προς αγοραστή υποκείμενο ή προς μη υποκείμενο στο φόρο νομικό πρόσωπο, εγκαταστημένο στα νησιά αυτά

· αποστέλλονται ή μεταφέρονται προς υποκείμενο στο φόρο ή προς μη υποκείμενο στο φόρο νομικό πρόσωπο που είναι εγκαταστημένο στα νησιά αυτά, στα πλαίσια της ενδοκοινοτικής απόκτησης αγαθών

· εισάγονται στα νησιά αυτά.

Η πιο πάνω μείωση των συντελεστών δεν ισχύει για τα καπνοβιομηχανικά προϊόντα και τα μεταφορικά μέσα.

iskra

Σας άρεσε αυτό το άρθρο;

Γίνεται ο πρώτος που θα σχολιάσει στο άρθρο "Μισό μισθό το χρόνο χάνουν οι κάτοικοι των νησιών της άγονης γραμμής"

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.


*


Πατήστε για κοινοποίηση
Κρύψε την κοινοποίηση
Scroll Up