https://ikariologos.gr/oroi-xrisis/
Στο όνομα της δήθεν "πράσινης" ανάπτυξης με αιολικά, τσιμέντο θα γίνουν όλα!

Στο όνομα της δήθεν “πράσινης” ανάπτυξης με αιολικά, τσιμέντο θα γίνουν όλα!

Αυτό το ιστολόγιο υπάρχει κάτι παραπάνω από τέσσερα χρόνια και σ’ αυτή τη διαδρομή έχω προσπαθήσει ν’ αποφύγω βαριές εκφράσεις.
Γι’ αυτή ωστόσο την είδηση, που μας έρχεται (πού αλλού;) απ’ τη Βόρεια Γερμανία, δεν μπορώ παρά να αναφωνήσω “Ε, αυτό είναι αλητεία!”, αν και θα ‘πρεπε να θεωρείται εντελώς αναμενόμενη….
συμπεριφορά απ’ τους αιολικούς δήθεν “επενδυτές”.

Τα αιολικά στη Γερμανία ξεκίνησαν να μπαίνουν σταδιακά απ’ το 1995, οπότε συμπληρώνεται πλέον η 1η εικοσαετία επιδότησης των αιολικών μέσω του νόμου EEG, αυτού που αντιγράφηκε παντού στην ΕΕ μη τυχόν και δεν πουλήσει η μητρόπολη ανεμογεννήτριες στις αποικίες.
Μετά την εικοσαετία δεν υπάρχει πλέον επιδότηση και οι “επενδυτές” πρέπει ν’ αποφασίσουν τι θα κάνουν με την “επένδυση”, αν θα συνεχίσουν τη λειτουργία, αν θα τη σταματήσουν ή αν θ’ αντικαταστήσουν τις μικρές κι επιδοτούμενες ανεμογεννήτριες με μεγάλες και μη επιδοτούμενες.
Οι πρώτες ανεμογεννήτριες ήταν μικρού σχετικά μεγέθους σε σχέση μ’ αυτές που πωλούνται τα τελευταία χρόνια και χωρίς την επιδότηση η συνέχιση της λειτουργίας τους δεν είναι πλέον αποδοτική. Συνεπώς πρέπει να ξεκινήσει η αποξήλωση των ανεμογεννητριών που διακόπτουν τη λειτουργία τους κι εκεί αρχίζουν τα προβλήματα.

Η αποσυναρμολόγηση των ανεμογεννητριών αναγνωρίστηκε ήδη ως πρόβλημα στη Γερμανία το 2004 και τον Οκτώβριο 2015 η ανάρτηση “Δεκάδες χιλιάδες ανεμογεννήτριες στη σειρά γιααποσυναρμολόγηση. Ποιος είπαμε θα πληρώσει το κόστος;” είχε συγκεντρώσει μεγάλο ενδιαφέρον. Δυόμισι χρόνια μετά εξακολουθεί να είναι στις πιο δημοφιλείς σ’ αυτό το ιστολόγιο, ενδεχομένως επειδή το ιστολόγιο έχει μεγάλη επισκεψιμότητα και από τη Γερμανία.

Η είδηση λοιπόν λέει πως τώρα που έχει ξεκινήσει η αποξήλωση παλαιών ανεμογεννητριών στη Βόρεια Γερμανία και η αντικατάσταση με νέες και μεγαλύτερες, οι νέες δεν τοποθετούνται ακριβώς στη θέση των παλαιών, αλλά πιο δίπλα, κατασκευάζοντας νέα τσιμεντένια βάση, ασφαλώς μεγαλύτερων διαστάσεων. Ως εδώ θα μπορούσε ίσως κανείς να δώσει τόπο στην οργή. Ωστόσο, επειδή … η αποσυναρμολόγηση των θεμελίων είναι το πιο δαπανηρό μέρος της κατεδάφισης των εγκαταστάσεων, η τσιμεντένια βάση της παλιάς ανεμογεννήτριας ΔΕΝ αποξηλώνεται ολόκληρη, αλλά μόνο σε βάθος ενός μέτρου απ’ την επιφάνεια του εδάφους, το υπόλοιπο μέρος της θεμελίωσης εγκαταλείπεται στο υπέδαφος, προκειμένου να μειωθεί το κόστος!

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο Facebook. Να επισκέπτεστε τακτικά το ιστολόγιο για να δείτε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook μάλλον δεν θα σας στείλει σχετική ειδοποίηση.

Αν αφαιρεθεί μόνο ένα μέτρο από το τσιμεντένιο θεμέλιο, η επιφάνεια του εδάφους θα παραμείνει σφραγισμένη στον αιώνα τον άπαντα, όχι μόνο δεν θα μπορεί ποτέ να γίνει η κατείσδυση του μετεωρικού νερού για να εμπλουτίσει τους υπόγειους υδροφόρους ορίζοντες, αλλά είναι πασιφανές πως θα ενταθούν τα πλημμυρικά φαινόμενα, καθώς το νερό θα αναγκαστεί να απορρέει μόνο επιφανειακά.
Κι όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, μόνο στο Σλέσβιχ-Χολστάιν ήδη υπάρχει τσιμενταρισμένη έκταση τριών εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων, σφραγισμένη πλέον στο διηνεκές με τα θεμέλια των ανεμογεννητριών! Το θυμάστε το Σλέσβιχ-Χολστάιν; Είναι αυτό που, όπως είχαμε δει τον Ιούνιο 2016, στη δεκαετία 2030-2040 υπάρχει κίνδυνος να γεμίσει ποντίκια, επειδή οι ανεμογεννήτριες αποδεκατίζουν τις γερακίνες!

Όταν λοιπόν κάποιες δεκαετίες αργότερα, αφού θα έχει τσιμενταριστεί αρκετά το υπέδαφος, θα γίνει στο Σλέσβιχ-Χολστάιν κάποια πλημμύρα, ενδεχομένως κάτι παρόμοιο μ’ αυτό που έγινε στη Μάνδρα, θα βγουν τότε κατά πάσα βεβαιότητα κάποιοι αλητήριοι πολιτευόμενοι να μιλήσουν για τα προβλήματα που δήθεν φέρνει η κλιματική αλλαγή, όπως έγινε και με τη Μάνδρα, προκειμένου ν’ αποπροσανατολίσουν τους πολίτες και αποσπάσουν την προσοχή τους απ’ τους πραγματικούς ένοχους, αυτούς που μπαζώνουν ρέματα και τσιμεντάρουν τα πάντα στο βωμό της πιο άγριας κερδοσκοπίας.

Ακόμα πιο εξοργιστικό βεβαίως στην υπόθεση είναι πως, πάντα σύμφωνα με το δημοσίευμα, το αρμόδιο γραφείο προστασίας της φύσης της τοπικής κυβέρνησης του Σλέσβιχ-Χολστάιν δεν βλέπει πρόβλημα με την εγκατάλειψη των βάσεων στο υπέδαφος και θεωρούν ικανοποιητική την αποξήλωση μέχρι βάθος μόνο ενός μέτρου, επειδή μπορεί να ξαναστρωθεί έδαφος ώστε η έκταση να μπορεί να καλλιεργηθεί ξανά. Λέτε τα Δασαρχεία της Αττικής, που “προστάτευσαν” ιδιαιτέρως αποτελεσματικά Υμηττό, Πάρνηθα και Πεντέλη, να μετέδωσαν τεχνογνωσία και στο Σλέσβιχ-Χολστάιν; Πάντα επίκαιρο το “Ποιοςαπ’ τους προστάτες θα μας προστατέψει, ποιος;”

Στην επαρχία Cuxhaven της Κάτω Σαξονίας, που επίσης έχει γεμίσει ανεμογεννήτριες, έχει ήδη ξεκινήσει τις τελευταίες ημέρες μια on-line συλλογή υπογραφών ώστε να γίνει νομικά δεσμευτική η αποξήλωση του συνόλου της τσιμεντένιας βάσης κι όχι μόνο του πρώτου πάνω μέτρου. Άλλη μια αιτία ώστε να συσπειρώνονται οι πολίτες ενάντια στον πιο αναποτελεσματικό τρόπο παραγωγής ηλεκτρισμού, που αποτελεί μόνο άλλη μια, ιδιαιτέρως αποτελεσματική, πηγή μεταφοράς πλούτου απ’ τους πολλούς προς τους λίγους.
greeklignite

ΠΗΓΗ

Κοινοποίηση άρθρου: