https://ikariologos.gr/oroi-xrisis/
Τα Παραμύθια της Αστρολογίας

Τα Παραμύθια της Αστρολογίας

Του Διονύση Π. Σιμόπουλου Επίτιμου διευθυντή Ευγενιδείου Πλανηταρίου
Με την έλευση του νέου έτους ξεκίνησε και η επέλαση των διαφόρων αστρολόγων και καφετζούδων στις διάφορες «life-style» τηλεοπτικές εκπομπές που διαφημίζουν ασύστολα και προωθούν απερίσκεπτα τις μοιρολατρικές δοξασίες των κάθε είδους «προφητών» (με ή χωρίς «κληρονομικό χάρισμα»). Με βαρύγδουπες ασυναρτησίες διακηρύττουν τις «προβλέψεις» τους για τον καθένα από μάς, ενώ πολλές φορές συνοδεύονται από το σιγοντάρισμα των μοντέρνων τηλεπαρουσιαστών που χαριεντίζονται μαζί τους, προωθώντας έτσι τις σκοταδιστικές αυτές αντιλήψεις και δοξασίες μιας κάποιας άλλης εποχής που θεωρούσαμε ότι είχε εκλείψει προ πολλού. Πως είναι όμως δυνατόν στη σύγχρονη εποχή της επιστήμης και της τεχνολογίας να υπάρχει μία τόσο μεγάλη έξαρση σ’ αυτού του είδους τις δεισιδαίμονες αντιλήψεις; Μήπως άραγε υπάρχει κάποια αλήθεια σε όλες αυτές τις «προβλέψεις και προφητείες»; Ας πάρουμε, λοιπόν, τα πράγματα από την αρχή.

Μια άμεση παρατήρηση που μπορούμε να κάνουμε για τα άστρα είναι για τη διάταξη που αυτά έχουν στον ουρανό. Φαίνεται ότι είναι ένα πραγματικό χάος. Εν τούτοις, από τους αρχαίους ακόμη χρόνους, οι παρατηρητές του ουρανού προσπάθησαν με κάθε τρόπο να δώσουν μια πιο οργανωμένη εμφάνιση σ’ αυτό το χάος για να διευκολύνονται στις ναυσιπλοϊκές τους ασχολίες με αποτέλεσμα την γέννηση των αστερισμών. Οι αστερισμοί δηλαδή δεν είναι παρά ομάδες άστρων οι οποίες αποτελούνται κυρίως από τα πιο λαμπερά άστρα μιας περιοχής του ουρανού.

Τα άστρα ενός αστερισμού δεν βρίσκονται φυσικά στις ίδιες αποστάσεις από μάς, παρ’ όλο που από τη Γη φαίνονται να είναι το ένα κοντά στο άλλο. Στην πραγματικότητα όμως δυο γειτονικά άστρα μπορεί να απέχουν τεράστιες αποστάσεις μεταξύ τους, και απλώς φαίνονται να είναι το ένα κοντά στο άλλο μόνο και μόνο λόγω της γωνίας από την οποία εμείς τα βλέπουμε από τη Γη, βρίσκονται δηλαδή στην ίδια περίπου κατεύθυνση. Και όταν λέμε ότι τα άστρα βρίσκονται σε τεράστιες αποστάσεις από μάς, εννοούμε πραγματικά τεράστιες, αφού το ένα από το άλλο απέχει εκατοντάδες ή και χιλιάδες έτη φωτός (όπου ένα έτος φωτός είναι ίσο με 9,5 περίπου τρισεκατομμύρια χιλιόμετρα ή 25.000.000 φορές την απόσταση Γης-Σελήνης).2

Οι αστερισμοί φυσικά δεν είναι ανάγκη να μοιάζουν υποχρεωτικά με τα ζώα, τους ημίθεους και τα άλλα αντικείμενα από τα οποία πήραν το όνομά τους. Ούτε κανείς από μάς είναι σήμερα υποχρεωμένος να «δει» οπωσδήποτε την μορφή που υποτίθεται ότι αντιπροσωπεύει ένας αστερισμός, γιατί απλούστατα ο διαχωρισμός αυτός ήταν και είναι μια αυθαίρετη ανθρώπινη προσπάθεια χαρτογράφησης των περιοχών του ουρανού. Γι’ αυτό, όπως κανείς δεν περιμένει η πρωτεύουσα της Ηλείας, ο Πύργος, να μοιάζει με το ομώνυμο μεσαιωνικό οικοδόμημα, έτσι και ο αστερισμός του Λέοντα, για παράδειγμα, δεν είναι υποχρεωτικό να μοιάζει με κάποιο, άγριο ή ήμερο, λιοντάρι. Για να υπάρχει λοιπόν σήμερα ένας πιο οργανωμένος και διεθνώς αποδεκτός χωροταξικός διαχωρισμός του ουρανού η Διεθνής Αστρονομική Ένωση όρισε τα επακριβή όρια καθενός από τους 88 αστερισμούς, διατηρώντας φυσικά τις αρχαίες τους ονομασίες.

Ο ζωδιακός κύκλος

Ανάμεσα λοιπόν στους αστερισμούς αυτούς ο Ήλιος φαίνεται να μετακινείται στη διάρκεια του έτους μία περίπου μοίρα κάθε ημέρα. Στην πραγματικότητα φυσικά η Γη είναι αυτή που κινείται γύρω από τον Ήλιο, επειδή όμως κάθε μέρα τον βλέπουμε από μια διαφορετική γωνία, μας φαίνεται ότι ο Ήλιος μετακινήθηκε και βρίσκεται μπροστά από διαφορετικά άστρα. Κατ’ αυτό τον τρόπο, όταν η Γη έχει συμπληρώσει μια πλήρη περιφορά γύρω από το άστρο της ημέρας, μάς φαίνεται ότι ο Ήλιος ήταν αυτός που μετακινήθηκε μπροστά από τους αστερισμούς. Η φαινομενική αυτή τροχιά του Ήλιου ονομάζεται εκλειπτική και επειδή οι περισσότεροι αστερισμοί πάνω στους οποίους βρίσκεται η εκλειπτική έμοιαζαν με ζώα, οι αστερισμοί της εκλειπτικής ονομάστηκαν ζώδια και ο κύκλος της εκλειπτικής ζωδιακός κύκλος.

Όπως είναι φυσικό κανένας από τους ζωδιακούς αστερισμούς δεν έχει το ίδιο μέγεθος με κάποιον άλλο και επομένως κανένας δεν καλύπτει την ίδια έκταση. Επί πλέον καθώς ο Ήλιος φαίνεται να κινείται στον ουρανό, διασχίζει τους αστερισμούς αυτούς, άλλοτε διαγώνια και άλλοτε μικρά μόνο τμήματά τους. Που σημαίνει ότι ο Ήλιος παραμένει διαφορετικό χρόνο σε κάθε ζωδιακό αστερισμό και όχι τις 30-31 ημέρες, που υπολογίζουν οι αστρολόγοι.

Στην Παρθένο για παράδειγμα ο Ήλιος παραμένει 45 περίπου ημέρες, ενώ στον Σκορπιό 7 μόνον ημέρες, και στον Οφιούχο (που μας άναψε τη φωτιά πριν από μερικά χρόνια) 18 ημέρες, κ.ο.κ. Οι ζωδιακοί δηλαδή αστερισμοί μπροστά από τους οποίους περνάει ο Ήλιος στη διάρκεια του χρόνου είναι 13, είτε μας αρέσει είτε όχι. Και οι ζωδιακοί αστερισμοί δεν έχουν καμιά απολύτως σχέση με τους μήνες που δεν είναι παρά κι αυτοί ένα ανθρώπινο σημείο αναφοράς για να μπορούμε να συνεννοούμαστε μεταξύ μας. Ούτε τα ημερολόγια λοιπόν, ούτε τα ζώδια είναι κάτι το “ιερό και όσιο” αλλά απλούστατα ανθρώπινες επινοήσεις.

Ένα δεύτερο σημείο είναι μια κίνηση της Γης που οι αστρολόγοι (αν την γνωρίζουν) προτιμούν να την αποσιωπούν. Η Γη μας, όπως ξέρετε, εκτελεί ορισμένες κινήσεις. Περιστρέφεται γύρω από τον άξονά της μια φορά κάθε 24 περίπου ώρες δημιουργώντας τις εναλλαγές ημέρας και νύχτας και περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο μια φορά κάθε χρόνο δημιουργώντας, λόγω της κλίσεως του άξονά της, τις εναλλαγές των τεσσάρων εποχών. Αλλά συγχρόνως κάνει και μια άλλη κίνηση, γυροσκοπική, όπως μια σβούρα που είναι έτοιμη να πέσει, η οποία χρειάζεται 26.000 χρόνια περίπου, και για την ακρίβεια αυτή την περίοδο η μετάπτωση χρειάζεται 25.772 χρόνια για να συμπληρωθεί. Η κίνηση αυτή ονομάζεται μετάπτωση και έχει σαν αποτέλεσμα την αργή αλλά σταθερή μετακίνηση του Βόρειου Ουράνιου Πόλου, έτσι ώστε με την πάροδο των χιλιετιών να έχουμε διαφορετικό πολικό άστρο. Συγχρόνως όμως η μετάπτωση έχει επίπτωση και στη διαδοχική μετακίνηση των Ισημερινών σημείων, του Εαρινού και του Φθινοπωρινού. Γι’ αυτό άλλωστε, και η σωστότερη ονομασία αυτής της κίνησης της Γης είναι «μετάπτωση των Ισημεριών». Τι συμβαίνει δηλαδή;

Η εκλειπτική, η φαινόμενη δηλαδή τροχιά του Ήλιου εμπρός από τους ζωδιακούς αστερισμούς, λόγω της κλίσης των 23,5 μοιρών που έχει ο άξονας της Γης, τέμνεται από τον Ουράνιο Ισημερινό (την προέκταση δηλαδή του γήινου Ισημερινού στον ουράνιο θόλο) σε δύο σημεία, το Εαρινό και το Φθινοπωρινό. Όταν ο Ήλιος στη φαινόμενη τροχιά του πάνω στην εκλειπτική βρίσκεται σ’ ένα από τα δύο αυτά σημεία έχουμε Ισημερία, ίση μέρα και ίση νύχτα. Λόγω λοιπόν της μετάπτωσης των Ισημεριών η θέση των δύο αυτών Ισημερινών σημείων μετακινείται σιγά-σιγά σε σχέση με τη θέση των άστρων. Σε μια περίοδο 25.772 χρόνων τα σημεία αυτά έχουν μετακινηθεί έναν πλήρη κύκλο πάνω στην εκλειπτική, μετακινούμενα από την Ανατολή προς τη Δύση.

Η μετάπτωση λοιπόν των Ισημεριών σε συνδυασμό με την πραγματική θέση του Ήλιου μπροστά στους ζωδιακούς αστερισμούς, μας δίνει έναν ακόμη λόγο γιατί έχουμε διαφορετικές ημερομηνίες σήμερα για τα ζώδια απ’ ότι πριν από 2.000 χρόνια. Οι αστρολόγοι όμως προτιμούν να παραμένουν στην αρχαία εκείνη εποχή. Έτσι όσοι γεννήθηκαν, ας πούμε στις 30 Ιουλίου, σύμφωνα με τους αστρολόγους θεωρούνται ότι είναι Λέοντες, (ότι δηλαδή ο Ήλιος βρισκόταν στον ζωδιακό αστερισμό του Λέοντα την ημέρα που γεννήθηκαν) ενώ στην πραγματικότητα ο Ήλιος βρισκόταν στον Καρκίνο, και ούτω καθ’ εξής, αφού η θέση του Ήλιου σήμερα έχει μετακινηθεί κατά έναν περίπου αστερισμό απ’ αυτόν που λένε οι αστρολόγοι και τα ωροσκόπιά τους.

Δύο αυθαίρετες υποθέσεις

Επειδή τα γεγονότα αυτά είναι σήμερα αυταπόδεικτα οι ίδιοι οι αστρολόγοι για να δικαιολογήσουν κάπως τα κραυγαλέα αυτά λάθη τους αναιρούν αυτή τούτη τη βάση των «προφητειών» τους κάνοντας χρήση δύο αυθαίρετων υποθέσεων. Πρώτα απ’ όλα χωρίζουν το ζωδιακό κύκλο σε 12 ίσα τμήματα, όπως έκαναν οι αρχαίοι, ενώ ξέρουμε ότι δεν είναι ίσα, και δεύτερο αποκόπτουν τη θέση του Ήλιου μπροστά από τους πραγματικούς ζωδιακούς αστερισμούς, λέγοντας ότι αναφέρονται σε ένα φανταστικό κατασκεύασμα δικής τους επινόησης που είναι άσχετο με τους ζωδιακούς αστερισμούς και το οποίο ονομάζουν «ζωδιακούς οίκους».

Αποκόπτοντας όμως τους πραγματικούς αστερισμούς του ουρανού για χάρη των φανταστικών δικών τους «οίκων», καταρρέει και η διασύνδεση των «προφητειών» τους με την επιρροή και την επίδραση που υποτίθεται ότι έχουν τα άστρα στον άνθρωπο. Επίδραση, φυσικά, που είτε έτσι είτε αλλιώς δεν μπορεί να υπάρχει γιατί τα άστρα βρίσκονται σε τόσο τεράστιες αποστάσεις που ακόμη και οποιαδήποτε ακτινοβολία τους, ορατή ή αόρατη, είναι απειροελάχιστη και χρειάζεται δεκάδες, εκατοντάδες ή και χιλιάδες χρόνια για να φτάσει στη Γη μας.3

Θα μου πείτε, όμως, ότι οι πλανήτες, ο Ήλιος και η Σελήνη δεν είναι τόσο μακριά. Η Σελήνη για παράδειγμα επιδρά πάνω στη Γη και δημιουργεί τις παλίρροιες. Δεν θα μπορούσαν άραγε να έχουν οι πλανήτες κάποια παλιρροιακή επίδραση και πάνω στον άνθρωπο; Φυσικά ναι. Μόνο που η παλιρροιακή επίδραση της Σελήνης, του Ήλιου και των άλλων πλανητών πάνω στον άνθρωπο είναι απειροελάχιστη. Για παράδειγμα, ο μαιευτήρας που φέρνει στον κόσμο ένα νεογέννητο μωρό επιδρά παλιρροιακά πάνω σ’ αυτό 2.150.000 φορές περισσότερο από τη Σελήνη, 4.500.000 φορές περισσότερο από τον Ήλιο, 2 τρισεκατομμύρια φορές περισσότερο από τον Άρη, κλπ. Ακόμη και ένα περιοδικό στα χέρια μας επιδρά παλιρροιακά πάνω μας ένα δισεκατομμύριο φορές περισσότερο από τον Άρη. Το ίδιο άλλωστε συμβαίνει και με τις βαρυτικές δυνάμεις. Ένας δηλαδή οποιοσδήποτε μαθητής Λυκείου μπορεί σήμερα να βρει ευκολότατα την αλήθεια των ανωτέρω χρησιμοποιώντας απλώς τον μαθηματικό τύπο της Παγκοσμίου Έλξεως του Νεύτωνα.

Το ίδιο επίσης συμβαίνει και με τις ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες των πλανητών αφού μια λάμπα των 150 βατ δίπλα μας εκπέμπει χιλιάδες φορές μεγαλύτερη ακτινοβολία απ’ ότι οποιοσδήποτε πλανήτης, ενώ οι ραδιοακτινοβολίες των επίγειων ραδιοτηλεοπτικών πομπών γύρω μας, είναι κατά εκατοντάδες εκατομμύρια φορές πιο ισχυρές από τις ραδιοακτινοβολίες όλων των πλανητών μαζί. Το ίδιο ασήμαντη είναι και η μαγνητική επίδραση των πλανητών. Το μαγνητικό πεδίο που δημιουργεί ο μικρός μαγνήτης στο μεγαφωνάκι ενός μικρού φορητού ραδιοφώνου, επιδρά πάνω μας εκατομμύρια φορές πιο έντονα απ’ ότι τα μαγνητικά πεδία των πλανητών.

Επιτρέψτε μου, λοιπόν, να κλείσω μ’ αυτό:

Πριν από αρκετά χρόνια μία κυρία, που είναι αστρολόγος, μου είχε πει: «Δεν με νοιάζει τι λέτε εσείς κ. Σιμόπουλε, εγώ πιστεύω και επιμένω ότι η αστρολογία δουλεύει». Το ερώτημα όμως είναι: ποιόν δουλεύει;

ΠΙΝΑΚΑΣ: Θέση Ηλίου στους Ζωδιακούς Αστερισμούς

α.α.  ΖωδιακόςΑστερισμός                     Πραγματική Θέση Ήλιου       Ημέρες                       ΗμερομηνίεςΑστρολόγων
1. Τοξότης                                                       18 Δεκ – 18 Ιαν                          32                                    22 Νοε – 21 Δεκ
2. Αιγόκερως                                                  19 Ιαν – 15 Φεβ                          28                                      22 Δεκ – 21 Ιαν
3. Υδροχόος                                                    16 Φεβ – 11 Μαρ                        24                                      22 Ιαν – 20 Φεβ
4. Ιχθείς                                                          12 Μαρ –  18Απρν                      38                                      21 Φεβ – 19 Μαρ
5. Κριός                                                           19 Απρ – 13 Μαϊ                         25                                      20 Μαρ – 19 Απρ
6. Ταύρος                                                        14 Μαϊ – 19 Ιουν                         37                                      20 Απρ – 21 Μαϊ
7. Δίδυμοι                                                       20 Ιουν – 20 Ιουλ                       31                                      22 Μαϊ – 21 Ιουν
8. Καρκίνος                                                     21 Ιουλ – 9 Αυγ                          20                                     22 Ιουν – 22 Ιουλ
9. Λέων                                                            10 Αυγ – 15 Σεπ                           37                                     23 Ιουλ – 21 Αυγ
10. Παρθένος                                                  16 Σεπ – 30 Οκτ                         45                                       22 Αυγ – 21 Σεπ
11. Ζυγός                                                          31 Οκτ – 22 Νοε                         23                                       22 Σεπ – 21 Οκτ
12. Σκορπιός                                                  23 Νοε – 29 Νοε                               7                                      22 Οκτ – 21 Νοε
13. Οφιούχος                                                30 Νοε – 17 Δεκ                             18                                                    —-

Πηγή: ecozen.gr

Κοινοποίηση άρθρου: