https://ikariologos.gr/oroi-xrisis/
Το νού σου: Θα κλιθείς να πληρώνεις και πανάκριβα φίλτρα αιμοκάθαρσης ακόμα και χωρίς να τα' χεις χρειαστεί ποτέ!

Το νού σου: Θα κλιθείς να πληρώνεις και πανάκριβα φίλτρα αιμοκάθαρσης ακόμα και χωρίς να τα’ χεις χρειαστεί ποτέ!

Αυτά έχουν οι Αγορές στις οποίες δια καώς θέλουν να μας βλάλουν. Ποιός είναι δηλαδή αυτός που επιτρέπει τέτοια άνοδο τιμών, δεχόμενεος να αγοράσει; Ποιός συγκαλύπτει έξι χρόνια τους μεσάζοντες; Ποιός και κυρίως γιατί αποφασίζει να εκκινήσει την “κάθαρση” στο παρά πέντε του επόμενου (4ου) μνημονίου; Και εν τέλει ποιός θα το φέρει να το φορτώσει  ως “κάθαρση”στις πλάτες που αθώου πολίτη (ασθενή ή υγειή) για να ξεχρεώσει δήθεν η χώρα από αυτά που της άρπαξαν οι αγορές (με τα τσιράκια τους)  με τους όρους των οποίων και μόνο, πασχίζει να συναλλάσσεται μαζί τους; …

από presspublica.gr :

Καρτέλ χρέωνε στους Έλληνες τα φίλτρα αιμοκάθαρσης 31 ευρώ και στην Κύπρο 5 (είχαν κόστος 1 ευρώ !!!)
Ολοκλήρωσε επιτέλους μετά από έξη χρόνια η επιτροπή ανταγωνισμού την έρευνα για τα φίλτρα αιμοκάθαρσης-τεχνητου νεφρού που υπερχρεώνονταν στην Ελλάδα κατόπιν παράνομης συμφωνίας 15 εταιρειών που συμφωνούσαν μεταξύ τους να κρατάνε τις τιμές σε υψηλά επιπεδα

Η χώρα μας πλήρωνε το φίτλρο αιμοκάθαρσης 31,50 ευρώ, ενώ το ίδιο φίλτρο (κόστους μόλις ενός ευρώ) πωλείτο στην Κύπρο 5 ευρώ<

Στο καρτέλ φέρονται να εμπλέκονται 15 εταιρείες και το σκάνδαλο διερευνήθηκε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, γιατί σύμφωνα με τις καταγγελίες οι προμηθεύτριες εταιρίες όχι μόνον είχαν συστήσει καρτέλ συμφωνώντας να διαθέτουν τα υλικά όλες στην ίδια υψηλή τιμή, αλλά συνέστησαν και offshore εταιρία, με τη συμμετοχή γιατρών από την Βόρεια Ελλάδα αλλά και την Αθήνα. Επίσης νοσοκομειακοί γιατροί – νεφρολόγοι φέρονται να λάμβαναν προμήθεια για τη χρήση των φίλτρων αιμοκάθαρσης -χρήματα που πληρωσε το ελληνικό δημόσιο και ο Έλληνας φορολογούμενος εν τέλει.

Συγκεκριμένα το θέμα κινήθηκε από την τότε νέα διοίκηση του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, η οποία είχε ενημερώσει όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες (Επιτροπή Ανταγωνισμού, ΣΔΟΕ, υπουργείο Υγείας) για τις ακριβές τιμές των φίλτρων αιμοκάθαρσης. Στην Ελλάδα πωλούνταν προς 31,50 ευρώ, ενώ στα Βαλκάνια και την Κύπρο πωλούνταν προς 5-7 ευρώ ενώ το κόστος κατασκευής τους ήταν μόλις 1 ευρώ. Μετά απο την καταγγελία του νοσοκομείου ο εισαγγελέας ζητησε από το ΣΔΟΕ Θεσσαλονίκης να διαπιστώσει αν τελέστηκαν τα εξής αδικήματα: Απιστία, δωροδοκία, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και παράβαση καθήκοντος. Θα εξετάζονταν οι συμβάσεις προμηθειών, από το 2010 σε όλα τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και θα κατέθεταν τα μέλη των διοικήσεων και οι εμπλεκόμενοι γιατροί, υπάλληλοι του υπουργείου Υγείας, ενδεχομένως και μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού

Η κατάσταση «σερνόταν» σε βαθμό πλέον η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ) να διαμαρτυρηθεί το 2012 για κωλυσιεργίες και να μεμφθεί την Επιτροπή Ανταγωνισμού ότι δεν έκανε τη δουλειά της. Φτάσαμε στο 2016 τελικά….

Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η Επιτροπή Ανταγωνισμού αναφέρει ότι κακώς κατηγορείται γιατί «από την πρώτη στιγμή που της διαβιβάστηκε από την πρώην Διοίκηση Νοσηλευτικού Ιδρύματος η σχετική αναφορά, είχε άμεση επικοινωνία με την αρμόδια Επιτροπή Προμηθειών Υγείας. Προτεραιοποίησε την υπόθεση και κινήθηκε αυτεπαγγέλτως με ταχύτητα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της. Στο πλαίσιο αυτό απέστειλε πλήθος ερωτηματολογίων στις εμπλεκόμενες επιχειρήσεις αλλά και στο σύνολο των Δημοσίων και Ιδιωτικών Θεραπευτηρίων της χώρας (περίπου 170 τον αριθμό). Έλαβε μαρτυρικές καταθέσεις, και ενήργησε τρεις αιφνιδιαστικούς διαδοχικούς επιτόπιους ελέγχους στις μεγαλύτερες εταιρίες του κλάδου, στην προσπάθειά της να εντοπίσει αξιοποιήσιμο υλικό, αφού παντού συνάντησε «στόματα κλειστά». Έλαβε επίσης, καταθέσεις παροχής εξηγήσεων από στελέχη των εμπλεκόμενων εταιρειών»

Σύμφωνα με την Επιτροπή Ανταγωνισμού όχι μόνο είχαν κλειδώσει σε υψηλά επιπεδα της τιμές αλλά χειραγωγούσαν και τους διαγωνισμούς του υπουργείου Υγείας για την προμήθεια φίλτρων τεχνητού νεφρού.

Συμφωνούσαν δε στις υψηλές τιμές ώστε στο Παρατηρητήριο Τιμών Προμηθειών Υγείας να μην υπάρχουν χαμηλές τιμές. Σε περίπτωση που εντόπιζαν χαμηλή τιμή, δεν διέθεταν τα προϊόντα τους στα νοσοκομεία.

Οι υπεύθυνοι της Επιτροπής Ανταγωνισμού σημειώνουν ότι με τη νόθευση των διαγωνισμών, οι εταιρείες κατάφερναν όχι απλώς να μοιράζουν τις δουλειές μεταξύ τους, στρεβλώνοντας τον ανταγωνισμό, αλλά υπερτιμολογούσαν τα προϊόντα με συνέπεια ζημία για το ελληνικό Δημόσιο.

Παρόμοια σκάνδαλα με υψηλές τιμές διερευνώνται και για άλλα είδη, όπως τα ιατρικά αέρια

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού διαπίστωσε ότι:

“Οι πρακτικές που εντοπίστηκαν, σε συνάρτηση με τη διενέργεια διαγωνισμών προμήθειας φίλτρων τεχνητού νεφρού, εκτιμήθηκε ότι συνιστούν σειρά ενεργειών, οι οποίες εντάσσονταν σε ένα συνολικό σχέδιο νόθευσης του ανταγωνισμού, κατά παράβαση των άρθρων 1 του νόμου 3959/2011 και 101 ΣΛΕΕ (αντι – ανταγωνιστική σύμπραξη με αντικείμενο τον καθορισμό των τιμών και τον περιορισμό της διάθεσης προϊόντος)”.

Η ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού αναμένεται να συνεδριάσει για την υπόθεση στις 5 Δεκεμβρίου.

 

Κοινοποίηση άρθρου: