https://ikariologos.gr/oroi-xrisis/
Το EWG μας βαθμολογεί .. αν είμασταν υπάκουοι θα πάρουμε όλη τη δόση ..

Το EWG μας βαθμολογεί .. αν είμασταν υπάκουοι θα πάρουμε όλη τη δόση ..

– Εννοείται ότι μόλις την πάρουμε .. στα επόμενα δευτερόλεπτα, θα την επιστρέψουμε με μορφή αποπληρωμής προηγούμενης δόσης, με το χρέος να μεγαλώνει λόγω τόκων.
– Το μαρτύριο του Σίσυφου στο οποίο είναι καταδικασμένη η χώρα μας συνεχίζεται με σαδιστικό και ταπεινωτικό για εμάς τρόπο.
– Με δηλώσεις συμπαθείας, απαξίωσης, καταδικαστικές, ενθαρρυντικές, ειρωνικές, αξιωματούχοι της Ε.Ε. του ΔΝΤ και των ΗΠΑ παίζουν τα δικά τους παιχνίδια στις πλάτες ενός λαού.
– Κρίσιμες είναι οι σημερινές συνεδριάσεις που θα διεξαχθούν διαδοχικά και κατά τη διάρκεια αυτών θα αποφασιστεί αν θα εκταμιευτεί η δόση 2,8 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα ή αν οι ηγέτες της ΕΕ θα ανάψουν το πράσινο φως για την εκταμίευση μόνο ενός μέρους της δόσης και όχι ολόκληρη, καθώς η ελληνική πλευρά δεν έχει στείλει τα απαραίτητα στοιχεία.
Το πρωί, το Euro Working Group θα συνεδριάσει και θα κρίνει αν έχουν επαρκώς ολοκληρωθεί τα προαπαιτούμενα. Ύστερα, το διοικητικό συμβούλιο του ESM για να αποφασίσει την εκταμίευση των χρημάτων ύψους 2,8 δισ. και τέλος, το μεσημέρι οι υπουργοί Οικονομικών θα καθίσουν στο τραπέζι του Eurogroup.
Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος προσέρχεται στη συνεδρίαση του Eurogroup έχοντας κλείσει όλες τις εκκρεμότητες, όπως αναφέρουν αξιωματούχοι του οικονομικού επιτελείου.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, από την άλλη, υποστηρίζουν ότι η ελληνική πλευρά δεν έχει στείλει κρίσιμα στοιχεία για το θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Έτσι, δεν είναι απίθανο να εγκριθεί η εκταμίευση ενός μέρους της δόσης και όχι ολόκληρη. Συγκεκριμένα, από την δόση των 2,8 δισ. τα 1,1 είναι για αποπληρωμή του χρέους και τα υπόλοιπα 1,7 για αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς ιδιώτες.
Για τα 15 προαπαιτούμενα που αναμενόταν να κάνει η ελληνική πλευρά αυτά, σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο, είναι στο σύνολο τους ολοκληρωμένα αλλά όχι μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια.
Υπάρχουν κενά στους διορισμούς των διοικήσεων των τραπεζών, ενώ δεν έχουν μεταφερθεί και το σύνολο των μετοχών που αναμενόταν από τον ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ.
Όμως αυτές οι παραλήψεις δεν αναμένεται να επηρεάσουν την εκταμίευση του ποσού 1,1 δισ. που ήταν συνδεδεμένο με την ολοκλήρωση των 15 προαπαιτούμενων.
Επίσης τo Εurogroup αναμένεται να αποφασίσει την επιστροφή των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα στις 18 Οκτωβρίου, για την έναρξη της 2ης αξιολόγησης στις 18 Οκτωβρίου. Στο Eurogroup, επίσης, θα συζητηθούν οι τρόποι για το πώς θα συνεχιστεί παράλληλα με την διαδικασία της δεύτερης αξιολόγησης η συζήτηση για το μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο κομμάτι του ελληνικού χρέους.
Αποφάσεις για το χρέος
Επόμενο σημαντικό βήμα είναι η ολοκλήρωση της επόμενης αξιολόγησης στα τέλη Νοεμβρίου – αρχές Δεκεμβρίου, η οποία θα επιτρέψει να συζητηθεί το θέμα του χρέους – και ενδεχομένως να ληφθούν αποφάσεις – στο Eurogroup της 7ης Δεκεμβρίου.
Από τις συζητήσεις στην Ουάσιγκτον και από επίσημες δηλώσεις και τοποθετήσεις αξιωματούχων προκύπτει ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι – πλην Γερμανίας/Σόιμπλε – συμφωνούν πλέον ότι το θέμα πρέπει να κλείσει τους αμέσως προσεχείς μήνες. Στο κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι είναι πλέον απολύτως εφικτή η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και η λήψη αποφάσεων εντός του τρέχοντος έτους για ελάφρυνση χρέους, με ορόσημο το Eurogroup της 7ης Δεκεμβρίου.
Αισιόδοξος για την εκταμίευση της δόσης ο Μοσκοβισί
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε αισιόδοξος για τη συνάντηση της Δευτέρας στο Eurogroup και όπως είπε πιστεύει ότι θα υπάρξει πρόοδος.
Σχετικά με το θέμα του χρέους, αλλά και τη στάση του ΔΝΤ, τόνισε «ας προχωρούμε βήμα-βήμα. Στόχος της Επιτροπής είναι μια παγκόσμια συμφωνία ως το τέλος του έτους, αλλά αυτό σημαίνει πρώτα μεταρρυθμίσεις, οι οποίες πρέπει να υλοποιηθούν πλήρως».
Απαντώντας σε ερώτηση τι θα γίνει σε διαφορετική περίπτωση ο κ. Μοσκοβισί ξεκαθάρισε: «Δεν υπάρχει “αλλιώς”, δεν είμαι τύπος του “και αν…”. Θα γίνει, διότι είναι προς το κοινό συμφέρον της Ελλάδας και της Ευρωζώνης ως συνόλου».

Κοινοποίηση άρθρου: