https://ikariologos.gr/oroi-xrisis/
ΠΟΣΠΕΡΤ: Δικαστικό μπλόκο στα σχέδια για «εργολάβους» και ενοικιαζόμενους στην ΕΡΤ

ΠΟΣΠΕΡΤ: Δικαστικό μπλόκο στα σχέδια για «εργολάβους» και ενοικιαζόμενους στην ΕΡΤ

Και σχετικές ανακοινώσεις από ΠΟΘΑ και ΕΣΗΕΑ
Δεκτό στο σύνολό της έγινε από τον πρόεδρο Πρωτοδικών το αίτημα της ΠΟΣΠΕΡΤ και της ΠΟΘΑ – ΕΤΕΚΤ (παρόμοια αγωγή η οποία συνεκδικάστηκε) για χορήγηση προσωρινής διαταγής κατά της παράνομης διαγωνιστικής διαδικασίας και πλήθος παραβάσεων της κείμενης νομοθεσίας που κίνησε η ΕΡΤ για την σύναψη 51 δήθεν «συμβάσεων μίσθωσης έργου» με φυσικά πρόσωπα, ειδικοτήτων τηλεόρασης, ραδιοφώνου και δημοσιογράφων.

Όπως τονίζει χαρακτηριστικά η ΠΟΣΠΕΡΤ: «Η Δικαιοσύνη “ασπίδα” για το κράτος δικαίου: Διεκδικήσαμε και πετύχαμε το πάγωμα παράνομης και αδιαφανούς διαδικασίας πρόσληψης από την ΕΡΤ, γιατί δεν αποδεχόμαστε ανομίες, ούτε το ρόλο της “κολυμβήθρας του Σιλωάμ”».

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΠΟΣΠΕΡΤ

«Είναι επαίσχυντο απλοί εργαζόμενοι που παρέχουν εξαρτημένη εργασία και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, να βαφτίζονται εργολάβοι ή να ενοικιάζονται από εργολάβους.

Η προκήρυξη παραβίαζε ακόμα και τους κανόνες της διαφάνειας, της αμεροληψίας και της ασφάλειας δικαίου – δηλαδή στην ουσία επέτρεπε οι προσλήψεις να γίνουν κατά το δοκούν και σύμφωνα με το κριτήριο, του ποιος υποψήφιος είναι αρεστός στη διοίκηση της ΕΡΤ.

Η ΠΟΣΠΕΡΤ, όπως και κάθε Έλληνας πολίτης, είχε το δικαίωμα να προσφύγει στη δικαιοσύνη, η οποία λειτουργεί στις δημοκρατίες και η δικαιοσύνη αποφάσισε και μάλιστα τεκμηριωμένα αντί μονολεκτικά, όπως σε παρόμοιες περιπτώσεις (απόφαση επισυνάπτεται).

Το όλο θέμα της ανομίας ξεκίνησε από την απόφαση 84/11-2-2016 του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΡΤ και η οποία ποτέ και μέχρι σήμερα δεν έχει αναρτηθεί στη Διαύγεια.

Εν κρυπτώ και παραβύστω και όχι «κατ’ εξαίρεση» λοιπόν, χωρίς κανένα διάλογο γνωρίζοντας το παράνομο των πράξεών τους και επίσης γνωρίζοντας τη θέση των εργαζομένων και της ΠΟΣΠΕΡΤ, προτίμησαν να το αποσιωπήσουν, ώστε να έρθει ως τετελεσμένο για να κάνουν πράξη τα… όποια σχέδιά τους. Έτσι «κατάφεραν να παρασύρουν» και τη Διυπουργική Επιτροπή που ενέκρινε τη διαδικασία παράνομων προσλήψεων, με συμβάσεις μίσθωσης έργου που υποκρύπτουν σχέση εξαρτημένης εργασίας και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες της ΕΡΤ.

Μετά από όλα αυτά, είναι να απορεί κανείς πώς μπορεί μία δημόσια επιχείρηση, όπως η ΕΡΤ να εκπροσωπείται από ένα Διοικητικό Συμβούλιο που υποστηρίζει ανοικτά τη συνέχιση ενός τόσο κραυγαλέα παράνομου «διαγωνισμού», για παράνομες προσλήψεις – και αυτό μόνο για το πρώτο οκτάμηνο απασχόλησης αυτών που θα προσλαμβάνονταν. Δεν μπαίνει στον κόπο η Διοίκηση να μας πει πώς λειτουργούσαν μέχρι σήμερα και πώς θα λειτουργήσουν οι υπηρεσίες μετά από αυτό το 8μηνο, αφού αποδέχονται την μονιμότητα των ελλείψεων και την κρισιμότητα των προσλήψεων (εμείς μιλάμε για υπερπολλαπλάσιες των 51 και στοχευμένες – όχι όπου μπορούν αντικειμενικά να βρεθούν λύσεις εκ των έσω) και τις συναρτούν με τον εκσυγχρονισμό της ΕΡΤ και ανανέωση του δυναμικού της με εξειδικευμένα στελέχη (η ανακοίνωση της ΕΡΤ είναι σενάριο για επιθεώρηση με τίτλο «είμαι ένας δημόσιος φορέας»).

Όλα αυτά με εργολάβους; ή ενοικιαζόμενους ; ή με outsourcing ; όταν στην ΕΡΤ, σαν δημόσια υπηρεσία δεν πρέπει να υπάρχουν μπλοκάκια, ούτε ενοικιαζόμενοι, ούτε εργολάβοι, ούτε «μαύρη» εργασία.

Η ΕΡΤ δεν θα γίνει εταιρία holding επειδή εσείς το επιθυμείτε. Υπάρχουν νόμοι και κανόνες. Και όπως κι εσείς στο τέλος της επιστολής σας μιλάτε για κάθε νόμιμο μέσο, η νομιμότητα δεν είναι αλα καρτ.

Γνωρίζουν όλοι ότι πάμπολλες φορές η ΠΟΣΠΕΡΤ και το έχει τονίσει από την πρώτη στιγμή της επαναλειτουργίας και μέχρι τώρα που το ζήτησε από τον αρμόδιο Υπουργό Επικρατείας κ. Παππά και την Υφυπουργό κα. Γεροβασίλη, με αφορμή άλλη σύσκεψη (ας διαβάσουν τον πρόσφατο τύπο για την πρόταση του Προέδρου της ΠΟΣΠΕΡΤ) ζητά την πλήρωση πολλών κενών θέσεων εργασίας με όρους πραγματικής εργασίας πάγιων και διαρκών αναγκών με συμβάσεις αορίστου χρόνου και ΣΣΕ ή έστω και με συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε κάποιες ειδικότητες.

Η δοτή Διοίκηση της ΕΡΤ (πιο δοτή δεν γίνεται), πέρα του ότι δεν απαντά στην ουσία θέλει με άκομψο, ωμό, ανερυθρίαστο και ξετσίπωτο τρόπο να ρίξει τις ευθύνες της σε άλλους, εφαρμόζοντας την τακτική του αποπροσανατολισμού, της λάσπης και του στρουθοκαμηλισμού.

Ενημερώσαμε αμέσως όταν μάθαμε για την προκήρυξη όλους τους εμπλεκόμενους, τον Πρόεδρο της ΕΡΤ, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, όλους τους Γενικούς Διευθυντές και το αρμόδιο Υπουργείο για την αίολη και παράνομη προκήρυξη και την πρόθεσή μας για την προσφυγή μας στη δικαιοσύνη. Κανένας δεν έκανε τίποτα. Καμιά κίνηση διόρθωσης. Τώρα μας ζητούν να γίνουμε «κολυμβήθρες του Σιλωάμ» στις ανομίες τους για ένα χρονικό διάστημα ολίγων μηνών μόνο, λες και έχουν προδιαγράψει το μέλλον της ΕΡΤ μετά από αυτό το 8μηνο (30/6/2017) και δεν μας λένε τι θα γίνει με τα εκατοντάδες ρεπό που συσσωρεύονται και τις άδειες που θα πρέπει να πάρει το προσωπικό το καλοκαίρι.

Επίσης απειλούν ότι θα κάνουν πράξη τα άνομα σχέδιά τους τώρα που βρήκαν ευκαιρία για συρρίκνωση της ΕΡΤ, βρίσκοντας σαν άλλοθι ότι τους λείπουν 51 εργαζόμενοι οι οποίοι θα ήταν ψευδεπίγραφα εργολάβοι σε συγκεκριμένες μόνο εκπομπές! Άραγε πιστοί ! στη νομιμότητα είχαν διαβεβαιώσεις ότι θα σιωπούσε και το ΣΕΠΕ ;

Μην το αποτολμήσετε, γιατί θα λάβετε και τα ανάλογα επίχειρα των πράξεών σας.

Είναι ντροπή σας να λέτε για υπηρεσιακές μονάδες που εσείς έχετε απαξιώσει με τις ενέργειές σας, που δεν τις έχετε εντάξει στο οργανόγραμμα, που τους επιβάλλετε μια αλλοπρόσαλλη και ανερμάτιστη ιεραρχία να απειλείτε ότι θα κλείσουν και ειδικά για τη Ζάκυνθο που είχε δυναμικό ρόλο – όπως και όλοι οι Ρ/Σ – στον αγώνα ενάντια στο μαύρο, ότι δεν θα έχει έναν ηχολήπτη και μόνο για τα δελτία ειδήσεων όταν γνωρίζετε ότι εκεί λείπουν 3 ηχολήπτες με πλήρη βάρδια για όλες τις εκπομπές για να μπορεί να λειτουργήσει νόμιμα και σταθερά ο σταθμός που σήμερα δεν έχει κανένα κι όμως λειτουργεί επί 18 μήνες, χάρη στη φιλοτιμία και τη θέληση των εργαζομένων.

Όλες οι ειδικότητες αυτές είναι απαραίτητες για τον εκσυγχρονισμό της ΕΡΤ μόνο για 8 μήνες; για να μην καταστεί φτωχός συγγενής ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας; και μετά ; πρόσκαιρα και προσωρινά μέχρι να φύγετε, εμείς όμως θα παραμένουμε εδώ εργαζόμενοι και θεματοφύλακες διεκδικώντας πάντα τη νομιμότητα και τη συνέχεια του έργου που πρέπει να παράγει η ΕΡΤ.

Σας έπιασε ο πόνος κύριοι της Διοίκησης για τους 51 από τους 1.441 αιτούντες ; για όλους ; ή για αυτούς που έχετε προσυμφωνήσει να έρθουν (αυτοί είναι όλοι άνεργοι; ) – όπως βοά ο τύπος και τα sites τα οποία έχουν πέσει μέσα σε όλες τους τις αποκαλύψεις στο πρόσφατο παρελθόν για προσλήψεις και διευθυντοποιήσεις υμετέρων ;

Θα ήταν πραγματικά ένα καλό νέο να γίνουν προσλήψεις στην ΕΡΤ.

Έτσι όμως που εσείς το επιθυμείτε αλλά και οι αδιαφανείς ; λόγοι μαζί με τις διαδικασίες που επιλέξατε τις ακυρώνουν.

Η προσωρινότητα αυτών των συμβάσεων αναδεικνύει την έλλειψη σεβασμού στους εργαζόμενους και στους υποψήφιους στη μη τήρηση της εργατικής νομοθεσίας, στην έλλειψη προγραμματισμού και τη στόχευση μιας λύσης αποδεκτής με συνέπεια και συνέχεια.

Αν πραγματικά τους ενδιέφερε η λειτουργία της ΕΡΤ θα προχωρούσαν από την αρχή της ανάληψής τους άμεσα σε καταγραφή των πάρα πολλών ελλείψεων και άμεσα με νόμιμες διαδικασίες θα διεκδικούσαν και θα πετύχαιναν τις απαραίτητες προσλήψεις προσωπικού.

Η εφαρμογή της νομιμότητας, η ισονομία, η αξιοκρατία, η διαφάνεια, η λογοδοσία , όπως την έχει εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός και είναι η σημαία που ανεμίζει στο υψηλότερο ιστίο της Κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να μην είναι καθημερινή πρακτική στη λειτουργία της δημόσιας επιχείρησης και εν προκειμένω της ΕΡΤ αλλά να είναι από τις διοικήσεις στάχτη στα μάτια, ευχολόγια, κατά το δοκούν και κατά πώς μας συμφέρει.

Νομίζετε ότι εκβιάζοντας με ανοίκειους τρόπους αλλά πάντως και μέσα στη «νομιμότητα» για να καταφέρετε τους μύχιους στόχους σας, τον εμπλουτισμό του βιογραφικού σας και φέρνοντας προ τετελεσμένων γεγονότων το συνδικαλιστικό κίνημα, θα το υποτάξετε. Πλανάσθε πλάνην οικτρά. Αυτή η ΠΟΣΠΕΡΤ, είναι απέναντι σε κάθε θεσμική εκτροπή που εσείς θεσμικά και με συγκεκριμένη στόχευση επιχειρείτε.

Τα τεχνητά αδιέξοδα που δημιουργείτε θα τα αναδείξουμε και πρέπει να μείνουν στην άκρη. Εδώ και τώρα μόνιμες προσλήψεις με διαφάνεια και αξιοκρατία, που είναι απαραίτητο να γίνουν στην ΕΡΤ μέσα στα πλαίσια που θέτουν οι νόμοι και δεν δημιουργούν περισσότερες στρεβλώσεις από όσες δήθεν θέλουν να θεραπεύσουν.

Υπάρχει τελικά κάτι το οποίο κάνετε με προγραμματισμό εκτός από αυτά που έχετε σκοπιμότητα ;

Η ΠΟΣΠΕΡΤ σε κάθε περίπτωση θα αναδεικνύει και θα αντιπαλεύει άνομες καταστάσεις, τη ρουσφετολογία και την αδιαφάνεια που είναι θρυαλλίδα στο ομαλό εργασιακό κλίμα και ναρκοθετούν το μέλλον της ΕΡΤ.
Η ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΘΑ

Με την από 14/10/2016 προσωρινή διαταγή του κ. Δικαστού του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, ύστερα από προσφυγή της Ομοσπονδίας μας, της Π.Ο.Σ.Π.Ε.Ρ.Τ. και του πρωτοβάθμιου σωματείου μέλους μας Ε.Τ.Ε.Κ.Τ. -ΟΤ, δικαιωθήκαμε με προσωρινή διαταγή που παγώνει την διαδικασία «προσλήψεων» με συμβάσεις έργου που υποκρύπτουν συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας στην ΕΡΤ.

Υποχρεώνεται λοιπόν η ΕΡΤ Α.Ε. να παραλείψει να συνεχίσει καθ’ οιονδήποτε τρόπο τη διαδικασία ανάθεσης που κίνησε με την από 28.9.2016 πρόσκληση ενδιαφέροντος και δυνάμει της υπ’ αριθμ. πρωτ. 1323/22.9.2016 απόφασης αυτής.

Και υποχρεώνει προσωρινά την ΕΡΤ Α.Ε. να παραλείψει να καταρτίσει κάθε είδους σύμβαση με φυσικό πρόσωπο, για την απασχόληση αυτού στην ΕΡΤ, δυνάμει της ως άνω διαδικασίας, καθώς και να εκτελέσει τυχόν καταρτισθείσα ή καταρτισθησόμενη σύμβαση.

Καλούμε την διοίκηση της ΕΡΤ να σεβαστεί την απόφαση της δικαιοσύνης και να προσλάβει τους εργαζόμενους που χρειάζεται με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος και το Σωματείο μέλος της ΕΤΕΚΤ- ΟΤ είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε το δικαίωμα στην αξιοπρεπή εργασία και να διασφαλίσουμε την κανονικότητα έναντι της περαιτέρω ελαστικοποίησης της εργασίας, για την αποκατάσταση υγιών εργασιακών σχέσεων μέσω των συλλογικών συμβάσεων και την άρση της αδιαφάνειας στο χώρο του τηλεοπτικού τοπίου.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΣΗΕΑ

Με αφορμή τις συζητήσεις για τις εργασιακές σχέσεις στη δημόσια ραδιοτηλεόραση και τις πρόσφατες εξελίξεις, που αφορούν τη λειτουργία της, το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ οφείλει να επισημάνει ότι οι δημοσιογράφοι παραμένουν ανυποχώρητοι στις διεκδικήσεις τους, όπως διατυπώθηκαν για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ.

Η απαίτηση για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας παραμένει μείζον θέμα. Οι συνάδελφοι, που ήδη απασχολούνται, οφείλουν να εργάζονται, όπως και οι νεοπροσλαμβανόμενοι, με μισθωτή εργασία και πλήρη εργασιακά και κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα, όπως αυτά μέχρι στιγμής προκύπτουν από την αναβίωση των συμβάσεών τους.

Σε καμία περίπτωση η ΕΣΗΕΑ δεν νομιμοποιεί διαδικασίες για δημοσιογράφους δύο ταχυτήτων στην ΕΡΤ και διαφωνεί ακόμη και με το ενδεχόμενο περιορισμού των εσόδων της, γεγονός που επίσης δημιουργεί κινδύνους για επιστροφή σε πρακτικές και πολιτικές, που η κοινωνία και ο Κλάδος έχουν καταδικάσει.

 

Η ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ

 

 Πηγή

Κοινοποίηση άρθρου: