https://ikariologos.gr/oroi-xrisis/
24ωρη απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων στις 6 Απριλίου

24ωρη απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων στις 6 Απριλίου

«24ωρη πανελλαδική απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων την Τετάρτη 6 Απρίλη στις 00.01 έως στις 24.00. Όλοι στις απεργιακές συγκεντρώσεις, στον Πειραιά στη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Καραϊσκάκη», αναφέρουν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ. Παράλληλα προχωρούν σε απεργιακή προσυγκέντρωση την Τετάρτη 6 Απρίλη στις 5.30 το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά στα «BLUESTAR», στον ηλεκτρικό σταθμό.

Στο κάλεσμά τους αναφέρουν τα εξής:

«Συνάδελφοι ναυτεργάτες,

Με πολύτιμη παρακαταθήκη το μαχητικό – μαζικό συλλαλητήριο των συνδικάτων στις 26 Φλεβάρη, συντονίζουμε τη δράση μας στην πανελλαδική – πανεργατική απεργία στις 6 Απρίλη.

Σε συνθήκες εξέλιξης του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην περιοχή της Ουκρανίας, με τη συμμετοχή των Ρωσίας, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, που προετοιμάστηκε από τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς για τον έλεγχο των γεωστρατηγικών περιοχών, των πλουτοπαραγωγικών πηγών, της Ενέργειας, των αγωγών και δικτύων μεταφοράς εμπορευμάτων, των μεριδίων των αγορών.

Οι ιμπεριαλιστές τη Γη ξαναμοιράζουν

με των λαών το αίμα τα σύνορα χαράζουν

Η πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία πυροδοτεί επικίνδυνες εξελίξεις για τους λαούς της Ευρώπης και έχει τεράστιες ευθύνες η κυβέρνηση της ΝΔ και τα άλλα αστικά πολιτικά κόμματα, που εμπλέκουν και συμμετέχει η χώρα μας στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς.

Απαιτούμε:

– Καμιά συμμετοχή εμπορικού πλοίου στα πολεμικά σχέδια του ΝΑΤΟ.

– Απεμπλοκή της χώρας από τον πόλεμο με οποιοδήποτε πρόσχημα και τρόπο κι αν γίνεται.

– Να μη χρησιμοποιηθούν υποδομές από ελληνικό έδαφος για τις επιχειρήσεις στην Ουκρανία.

– Να κλείσουν όλες οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις στη χώρα μας.

Σε αυτές τις συνθήκες οι ναυτεργάτες, οι εργαζόμενοι έρχονται αντιμέτωποι και με την εξαθλίωση, την ανεργία, τις δυσβάστακτες ανατιμήσεις σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο, βενζίνη, ηλεκτρικό ρεύμα, ψωμί, στα βασικά είδη πλατιάς κατανάλωσης. Ακόμα και τα ψίχουλα της αύξησης του 3% των ΣΣΕ σε επιβατηγά – πορθμεία εξανεμίστηκαν από το κύμα ακρίβειας.

Στην απεργία προβάλλουμε και το διεκδικητικό μας πλαίσιο για τα οξυμένα προβλήματα σε ΣΣΕ, τη διαρκή χειροτέρευση της κατάστασης των ναυτεργατών, από τις μειώσεις σε μισθούς – οργανικές συνθέσεις, την εντατικοποίηση της εργασίας, την ανεργία, την Κοινωνική Ασφάλιση, τον πολύμηνο εγκλωβισμό στα ποντοπόρα καράβια λόγω περιορισμένων αντικαταστάσεων, με πρόσχημα την πανδημία, την εξάπλωση ασθενειών και ατυχημάτων που δεν καταγράφονται, τη φορολογία, τις δυσκολίες στην απόκτηση διπλωμάτων – πιστοποιητικών.

Συνάδελφοι ναυτεργάτες,

Η ιστορική διαδρομή του εργατικού, του ναυτεργατικού κινήματος, μας διδάσκει ότι κάθε κατάκτηση αποκτήθηκε μέσα από σκληρούς ταξικούς αγώνες. Δεν χαρίστηκε τίποτα από την εξουσία του κεφαλαίου. Η οργανωμένη – συλλογική – μαζική δράση σε σύγκρουση με την καπιταλιστική βαρβαρότητα μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για μια ζωή που θα υπηρετεί τις δικές μας ανάγκες.

Καλούμε τους ναυτεργάτες όλων των ειδικοτήτων να συμβάλουν με τη μαζική – μαχητική συμμετοχή τους στην περιφρούρηση και επιτυχία της απεργίας, να δώσουμε δυναμικό “παρών” στις απεργιακές συγκεντρώσεις.

Απεργιακή προσυγκέντρωση την Τετάρτη 6 Απρίλη στις 5.30 στο λιμάνι του Πειραιά στα “BLUE STAR” στον ηλεκτρικό σταθμό.

Διεκδικούμε:

Γενναία μείωση και πλαφόν στις τιμές στα βασικά είδη πλατιάς κατανάλωσης, όπως διατροφής (π.χ. γάλα, άλευρα, έλαια, λίπη), ένδυσης κ.ά., με κατάργηση του ΦΠΑ και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια. Μείωση και πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου.
Κατάργηση του ν. 4808/2021 (Χατζηδάκη), των ν. 4714/2020, ν. 4150/2013, ν. 2687/1953 και του συνόλου των αντεργατικών νόμων.
Ανανέωση και εφαρμογή των ΣΣΕ σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, με ουσιαστικές αυξήσεις και Κοινωνική Ασφάλιση για όλους τους ναυτεργάτες από όποια χώρα και αν προέρχονται.
Οργανικές συνθέσεις με βάση τις πραγματικές ανάγκες, ενάντια στην εντατικοποίηση και την υπονόμευση της ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής.
Κοινωνική Ασφάλιση, αποκλειστικά δημόσια, υποχρεωτική. Κατάργηση του νόμου Βρούτση/Κατρούγκαλου και Χατζηδάκη και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων. Επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης. Καμία σύνταξη κάτω από 600 ευρώ. Πλήρης κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων. Άμεση επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ναυτεργάτες από ΝΑΤ/ΕΦΚΑ, σε κύριες – επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ.
Άμεση κάλυψη και επιδότηση όλων των ανέργων για όσο διαρκεί η ανεργία. Αύξηση του επιδόματος ανεργίας στα 600 ευρώ. Κανένας άνεργος χωρίς ασφαλιστική κάλυψη. Καμία διακοπή ρεύματος, νερού, σταθερού τηλεφώνου, σε ανέργους, απλήρωτους εργαζόμενους. Αναστολή κάθε υποχρέωσης προς τράπεζες και Δημόσιο. Διαγραφή των χρεών από τόκους.
Άμεσα μέτρα για τον ασφαλή επαναπατρισμό των χιλιάδων εγκλωβισμένων ναυτεργατών στα ποντοπόρα καράβια.
Άμεση επίλυση του οξυμένου προβλήματος της ανανέωσης των διπλωμάτων και πιστοποιητικών.
Πλήρη, επαρκή και αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό του δημόσιου συστήματος Υγείας.
Υπεράσπιση των συνδικαλιστικών ελευθεριών και δικαιωμάτων».

ΠΗΓΗ: imerodromos.gr 

Κοινοποίηση άρθρου: