https://ikariologos.gr/oroi-xrisis/
(441π.Χ. — 2023μ.Χ.) Από την Χαρούλα Κοτσάνη

(441π.Χ. — 2023μ.Χ.) Από την Χαρούλα Κοτσάνη

Ήταν Άνοιξη! του 441 π. Χ. (μία από τις άπειρες στην ιστορία των ανθρώπων), στα ΜΕΓΑΛΑ ΔΙΟΝΥΣΙΑ στην ΑΘΗΝΑ ανεβαίνει για πρώτη φορά το έργο του Σοφοκλή «Η ΑΝΤΙΓΟΝΗ».
ΤΟΠΟΣ η ΘΗΒΑ: Μετά τη νίκη της Θήβας επί του Άργους αλληλοεξοντώνονται τα αδέρφια Ετεοκλής και Πολυνείκης που μάχονται στα δύο αντίπαλα στρατόπεδα.
Ο Κρέοντας βασιλιάς της Θήβας διατάζει να ταφεί με τιμές ο Ετεοκλής που έπεσε υπερασπιζόμενος την πατρίδα του ενώ απαγορεύει την ταφή του Πολυνείκη ο οποίος κινήθηκε σαν προδότης και ο οποίος είχε αδικηθεί στην συμφωνία που έκανε με τον αδερφό του να μοιράζονται την εξουσία της Πόλης των …
Η αδερφή τους Αντιγόνη αρνείται συνειδητά να υπακούσει στην βασιλική εντολή (νόμος της εξουσίας) και αποφασίζει να θάψει η ίδια το νεκρό αδερφό της… Συλλαμβάνεται και καταδικάζεται από τον Κρέοντα, να θαφτεί ζωντανή σε μια υπόγεια σπηλιά, παρά τις ικεσίες του Αίμονα του γιου του που είναι ερωτευμένος μαζί της. Η άκαμπτη όμως στάση του οδηγεί σε αλυσιδωτές καταστροφές και τραγωδίες.
Η Αντιγόνη αυτοκτονεί στον πέτρινο τάφο της για να την ακολουθήσει συντετριμμένος ο Αίμονας. Όταν μαθαίνει τον χαμό του γιού της, η Ευρυδίκη επιλέγει κι εκείνη τον δικό της θάνατο…
Τέλος στην σκηνή απομένει μόνος του, μία θλιβερή φιγούρα ο Κρέων που αναλογίζεται τις συνέπειες των πράξεων του ανήμπορος και τελείως ανίκανος να γυρίσει πίσω τον χρόνο…
Η Αντιγόνη που σε κάθε εποχή και σε κάθε κοινωνία εκπροσωπεί τον Άνθρωπο ως μοναδική οντότητα έρχεται σε σύγκρουση μέχρι τέλους με το σύστημα εξουσίας που εκπροσωπεί ο Κρέων! Ο Κρέων και κάθε Κρέοντας είναι ο συντηρητικός θεματοφύλακας και τοποτηρητής πολιτικών κανόνων μιας «κανονικότητας» που υπηρετεί τα συμφέροντα των ελαχίστων εις βάρος των πολλών και δεν διστάζει να τιμωρήσει σκληρά με την δύναμη της εξουσίας που διαθέτει οποιονδήποτε αμφισβητήσει την «τάξη και την ηθική» όπως ο ίδιος έχει ορίσει και καθορίσει!!!
Η ανυπακοή της νεαρής γυναίκας απέναντι σε έναν άδικο νόμο έγινε με την πάροδο του χρόνου ορόσημο έναντι κάθε τυραννικής θέλησης και κάθε ολοκληρωτικού καθεστώτος!
Ο νέος κόσμος είναι αμείλικτος! όποιος θέλει να ΄χει την εικόνα του δεν έχει παρά να ακούσει την Αντιγόνη! Δεν έχει παρά να αναζητήσει το δοκίμιο του Ρώσου συγγραφέα Αντρέι Αμάρλικ, που έγραψε το 1969 με τίτλο: «Θα επιβιώσει η ΕΣΣΔ μέχρι το 1984;», ο Αμάρλικ κατέληξε στην φυλακή για αυτή την προφητεία, που έπεσε έξω μόνο πέντε χρόνια, καθώς το 1989 έπεφτε το τείχος (φράχτης και τούτο) του Βερολίνου… για να ακολουθήσει το 1991 η τελική πτώση της ΕΣΣΔ!
Ναι, ο νέος κόσμος μπορεί να φαίνεται αμείλικτος αλλά είναι και απρόβλεπτος στο ξημέρωμα του… όποιος θέλει να αντικρύσει την Ανατολή του δεν έχει παρά να ξανασυναντήσει τον Όργουελ στο «1984» και να αφουγκραστεί εκείνον τον βασανιστή που αποκαλύπτει στον Ουίνστον πως το σύστημα του ελέγχει απόλυτα και με κάθε ακρίβεια την ανθρώπινη φύση! Όταν εκείνος του αποκρίνεται:
«Θα αποτύχετε! Το ξέρω, το διαισθάνομαι. Κάτι θα σας νικήσει. Η ίδια η ζωή θα σας νικήσει»!!!
Κι όποιος νομίζει πως όλα αυτά είναι «ποιητική» φαντασία πλανάται πλάνην οικτρά…
Σε κάποιο διάσελο θα εμφανίζεται πάλι μια «ΑΝΤΙΓΟΝΗ» που θα λέει ΟΧΙ κάνοντας το σύστημα εξουσίας να γκρεμίζεται σαν χάρτινος πύργος…
Η «Αντιγόνη» γράφτηκε από τον Σοφοκλή ως αντίδραση όταν έμαθε πως ο θριαμβευτής και νικητής στη ναυμαχία της Σαλαμίνας ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ εξορίζεται από την Πόλη του γιατί όπως είπε:
«Οι Αθηναίοι βαριούνται να τους ευεργετεί πολύ καιρό ο ίδιος άνθρωπος»!!!
Χαρούλα Κ. Κοτσάνη / παραμονές των εκλογών (25/06/2023)

Κοινοποίηση άρθρου: