https://ikariologos.gr/oroi-xrisis/
Κολομβία : Kι άλλος χαρισματικός ιθαγενής υπερασπιστής γης έχασε την μάχη με τον κορωνοϊό | Του Διονύση Παπαδόπουλου

Κολομβία : Kι άλλος χαρισματικός ιθαγενής υπερασπιστής γης έχασε την μάχη με τον κορωνοϊό | Του Διονύση Παπαδόπουλου

Ανακοίνωση τών φίλων καί συναγωνιστών του

Στίς 6 Αυγούστου το πρωί, μάθαμε τα θλιβερά και οδυνηρά νέα του θανάτου, λόγω του COVID19, του José de los Santos Sauna Limaco, ο οποίος ανήκε στον λαό Kogui της Σιέρα Νεβάδα της Σάντα Μάρτα.

Ο θάνατός του αποτελεί ανεπανόρθωτη απώλεια για τον λαό του καθώς ήταν μια από τις σημαντικότερες μορφές για την υπεράσπιση των εθνικών,πολιτιστικών,ιστορικών και εδαφικών δικαιωμάτων του.

Ο θάνατός του σημαίνει επίσης μια αναντικατάστατη απουσία για τούς Arhuacos,Ο Wiwas και ο Kankuamos καθώς για αυτούς ήταν ένας άνευ όρων σύμμαχος όταν υπερασπίστηκε τη Σιέρα Νεβάδα,ενάντια σέ εκείνους τους επενδυτές που στο όνομα της προόδου και του πολιτισμού,επιτέθηκαν σε όλες τις μορφές ζωής που υπήρχαν σε αυτόν τον αρχικό χώρο .

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επιθέσεις εναντίον αυτού του τόπου,συμβαίνουν με τη συνεργασία ή ακόμη και με τη συνενοχή του κράτους και εκπροσωπούνται στην αδειοδότηση που χορηγείται σε ιδιώτες – είτε ντόπιους είτε αλλοδαπούς – για την προώθηση κάθε είδους εξορυκτικών και δασικών έργων καί τουρισμου μέ μεγάλα και περίπλοκα αστικά και ξενοδοχειακά έργα, τα οποία όχι μόνο παραβιάζουν το περιεχόμενο τού τοπίου,αλλά θέτουν επίσης σε σαφή κίνδυνο τούς φυσικούς πόρους και την πολιτιστική αναπαραγωγή αυτών των λαών.

Πιστεύεται ότι έχουν δοθεί τουλάχιστον 180 τίτλοι εξόρυξης.Σε αυτό προστίθενται δύο έργα που σχετίζονται με την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων.Και επίσης να αναφέρουμε την αποψίλωση των δασών που προχωρά την ίδια στιγμή που τα χιονισμένα βουνά βιώνουν μια επιταχυνόμενη απόψυξη λόγω τής κλιματικής αλλαγής.
Όλο αυτό το επίσημα προγραμματισμένο φυσιοκτόνο σχέδιο καταγγέλθηκε από τόν Sauna Limaco σε διαφορετικούς χώρους και ευκαιρίες.

Ο θάνατος του είναι μια οδυνηρή απώλεια όχι μόνο για τους τέσσερις γηγενείς λαούς που κατοικούν στη μυθική και μοναδικη Sierra Nevada de Santa Marta, αλλά και για το εθνικό και παγκόσμιο περιβαλλοντικό κίνημα, το οποίο χάνει έναν από τους καλύτερους εκπροσώπους του.Οι διεισδυτικές και γνωστικές ματιές του παραμένουν γι ‘αυτόν τά μέσα για τη φροντίδα που πρέπει να έχουμε οι νεότεροι αδελφοί για τις λιμνοθάλασσες, τα φυτά, τα χιονισμένα βουνά, τα δάση, τα ποτάμια και τα ζώα που υπάρχουν στη Σιέρα Νεβάδα, την καρδιά του κόσμου, όπως το ονόμαζε.

Αυτό το μαγευτικό τόπο είναι απαραίτητο να θυμόμαστε,ότι η ΟΥΝΕΣΚΟ το κήρυξε ως αποθεματικό βιόσφαιρας και μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς το 1979…

Το νερό, το τοπίο και ο ορυκτός πλούτος που αντιπροσωπεύει η Sierra έχει φέρει όλα τα είδη επενδυτών και μαζί με τους γνωστούς “προστάτες τους”.Το νέο αποικιστικό έργο που επιβάλλεται στους λαούς που το συγκροτούν δεν έρχεται με άλογα ή με τον Σταυρό που υψώθηκε όπως πριν από σχεδόν πέντε αιώνες,σήμερα φτάνει με μεγάλα και θορυβώδη μηχανήματα και σε ορισμένες περιπτώσεις φαίνεται ντυμένο ή μεταμφιεσμένο σε πράσινη ανάπτυξη, καί καπιταλιστικό “οικοτουρισμό”.Με αυτόν τον τρόπο, δίνει την παράξενη αίσθηση ότι προστατεύει την πανίδα, τη χλωρίδα, τα ποτάμια και τα χιονισμένα βουνά. Με λίγα λόγια, τη ζωή. Το νέο λεγόμενο πολιτιστικό σχέδιο μιλά επίσης τη γλώσσα της -Ανάπτυξης-,την ίδια γιά την οποία μίλησε ο Πρόεδρος Χάρι Τρούμαν στην ήδη μακρινή ομιλία του την Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 1949 ημερομηνία κατά την οποία αυτή η έννοια εισέρχεται στο λεξικό της πολιτικής επιστήμης για να ορίσει τους πληθυσμούς ως ανεπτυγμένους ή υποανάπτυκτους, ανάλογα με το επίπεδο εισοδήματος που έχουν και τη χρήση ή αξία που δίνουν στους φυσικούς τους πόρους.
Φυσικά, για τα σημερινά “αναπτυξιακά δεδομένα”, η Σιέρα Νεβάδα πρέπει να αναπτυχθεί,επομένως το βλέπουν ως επιχειρηματική μονάδα και ως αντικείμενο που πρέπει να αξιοποιηθεί και να υποταχθεί.

Σ ένα φόρουμ του “Δημοκρατικού Κέντρου” που πραγματοποιήθηκε στην πόλη της Σάντα Μάρτα τον Μάιο του 2019, ο γερουσιαστής Álvaro Uribe Vélez μίλησε ενάντια σε αυτό που χαρακτήρισε περιοριστικά μέτρα γιά τήν Περιοχή Εθνικού Φυσικού Πάρκου Tayrona. Η ομιλία του επικεντρώθηκε στο γεγονός ότι η προστατευόμενη περιοχή της Σιέρα Νεβάδα και οι ίδιοι οι αρχικοί λαοί αποτελούν εμπόδια στην ανάπτυξη μεγάλων επενδυτικών έργων.
Ήταν σαφές ότι ο γερουσιαστής υποστήριζε αυτούς που αποκαλεί επενδυτές .Σε αυτό το θέμα ο τότε γερουσιαστής Uribe είπε: Εάν ο τουρισμός πρόκειται να είναι το νέο πετρέλαιο, παρέχετε εγκαταστάσεις για έργα [στη Σιέρα Νεβάδα της Σάντα Μάρτα] οπου αυτά εγκατασταθούν.

Αυτό που έκανε η κυβέρνησή μου ήταν ότι απέδειξε ότι όταν δημιουργούνται εγκαταστάσεις,ο τουρισμός “αντιδρά” καί αναπτύσσεται..

Για αυτήν την εξωστρεφή και αρπακτική σκέψη, χαρακτηριστική αυτής της διεφθαρμένης και διαβρωμένης Δύσης, ό Sauna Limaco είχε πάντα μια βαθιά σκέψη και που βγήκε από τα βάθη της αρχαίας γνώσης. Επέμεινε ξανά και ξανά στην ανάγκη προστασίας της Μητέρας Φύσης και κάλεσε τήν κοινότητα να την δει ως ένα ολοκληρωμένο και περίπλοκο σύνολο, επαναλαμβάνοντας ότι ως μέλη της πλειοψηφικής κοινωνίας πρέπει να αφήσουμε κατά μέρος τον ανθρωποκεντρισμό που μας χαρακτηρίζει. και αρχίζουμε να βλέπουμε τους εαυτούς μας ως ένα ακόμη μέρος αυτής.

Ο θάνατος τού José de los Santos Sauna Limaco από τόν κορωνοιό υπογραμμίζει ένα γεγονός ότι η Εθνική Κυβέρνηση σε συντονισμό με τις κυβερνήσεις της Μαγδαλένα, καί Cesar y Guajira πρέπει να αναλάβουν δράση γιά να βοηθήσουν στην αποτροπή της μετάδοσης καί να συνεχίζει να αφαιρεί άλλες ζωές.

Με τον ίδιο τρόπο, είναι καιρός για τους διοικητές αυτών των τριών περιφερειών να αρχίσουν να βλέπουν τη Σιέρα Νεβάδα συνολικά, όπως την είδε ό Sauna Limaco και οι υπόλοιποι αρχαίοι λαοί που το κατοικούν.

Το πρόβλημα της αποψίλωσης των δασών, η επιδείνωση των χιονισμένων βουνών,η μόλυνση των 30 ποταμών που γεννιούνται στις κορυφές τους και η εξαφάνιση της βιομάζας των ζώων και των φυτών τους, αναμφίβολα, μας αναγκάζει να σκεφτούμε αυτό το συγκρότημα ορεινών όγκων ως κάτι ολιστικό και όχι ως τμηματοποιημένο.
Η περιβαλλοντική κρίση που αντιμετωπίζει η Σιέρα Νεβάδα απαιτεί τη συνεργασία και τη συμπληρωματικότητα όλων των δημόσιων δυνάμεων.Προς το παρόν, ο κυβερνήτης Carlos Caicedo τής Magdalena δήλωσε ότι θα ήταν λογικό και βολικό να υπάρχει συντονισμός μεταξύ όλων των θεσμικών φορέων για την αντιμετώπιση των κοινών προβλημάτων της Σιέρα Νεβάδα. Αυτός ο συντονισμός πρέπει απαραιτήτως να είναι μέρος των αρχικών λαών που κατοικούν στο εν λόγω έδαφος και ιδίως των αναγνωρισμένων ηγετών τους.

Ο θάνατος τού εμβληματικού ηγέτη του Κογκούι, απαιτεί επίσης την ανάλυση της κοινωνικοοικονομικής κατάστασης των ιθαγενών λαών της Σιέρα Νεβάδα και της υπόλοιπης χώρας. Πολλοί από αυτούς ζουν σήμερα μια δραματική πραγματικότητα,σημαντικές μελέτες δείχνουν ότι διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο εξαφάνισης.

Όλα τα είδη απειλών κρέμονται σάν αγχόνη στην επικράτειά τους: η εξόρυξη, για παράδειγμα, δηλητηριάζει τις πηγές νερού τους και υποβαθμίζει τα δάση που τους επιτρέπουν να αναπαράγονται συμβολικά και υλικά.
Μια ειδική περίπτωση είναι αυτό που συμβαίνει στους ανθρώπους Yukpa που ζουν στη Sierra del Perijá.

Εδώ ή PRODECO, θυγατρική της GLENCORE XSTRATA, μιας ελβετικής διακρατικής εταιρείας που εκμεταλλεύεται άνθρακα, εμφανίστηκε στο έδαφος αυτής της πόλης όταν οι παραστρατιωτικοί επέβαλαν το καθεστώς της μέ αίμα καί στάχτη σε πόλεις όπως η Λα Παζ,Μπεκερίλ καί Κοδάζι .

Εκμεταλλευόμενοι ολόκληρο αυτό το καθεστώς σιωπής, ή PRODECO και GLENCORE XSTRATA προχώρησαν στην εκτροπή και την ξήρανση αρκετών ποταμών – Calenturitas, Tucuy και Maracas – τα οποία έχουν επηρεάσει τη βάση της διατροφής τής εν λόγω πόλης.

Η γιγαντιαία εταιρεία Drummond (μια ιδιωτική εταιρεία που εδρεύει στο Μπέρμιγχαμ της Αλαμπάμα των Ηνωμένων Πολιτειών και ασχολείται με την εξόρυξη και επεξεργασία άνθρακα και προϊόντων άνθρακα,καθώς πετρελαίου και ακινήτων) δεν έκανε τίποτα διαφορετικό. Ως αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης και άλλων συναφών παραγόντων, σήμερα αναφέρεται ο θάνατος 42 παιδιών τής φυλής Yukpa λόγω υποσιτισμού.
Σήμερα,ο Γενικός Εισαγγελέας, Φρανσίσκο Μπαρμπόσα, το γνωρίζει από τότε που ήταν Ύπατος Προεδρικός Σύμβουλος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Έτσι, στις 9 Οκτωβρίου 2019,όταν εξακολουθούσε να υπηρετεί ως Ύπατος Σύμβουλος,δεσμεύτηκε στο Valledupar με διάφορους εκπροσώπους του λαού Yukpa να επισκεφθεί τις περιοχές τους και να δει επί τόπου την εκτροπή των προαναφερθέντων ποταμών και τις κοινωνικοοικονομικές συνθήκες στις οποίες βρέθηκαν οι αυτόχθονες κοινότητες.

Οι Γιούπκα ακόμα περιμένουν τον Εισαγγελέα μέχρι σήμερα…

Το παράδοξο αυτής της ιστορίας είναι ότι, ενώ οι άνθρωποι Yukpa ζουν το δράμα της ασθένειας και της πείνας,

ή DANE (Εθνικό Διοικητικό Τμήμα Στατιστικής) συνηθίζει τελευταία να κρύβει τη φτώχεια,τονίζοντας ότι στην περιοχή Yukpa ο πλούτος πού έχει παραχθεί από την εκμετάλλευση του άνθρακα ανέρχεται σε εννιακόσια δεκαεπτά τρισεκατομμύρια καί εξακόσια ενενήντα δύο δισεκατομμύρια πέσος. Με άλλα λόγια, ο πλούτος για τις πολυεθνικές και ή εθνοκτονία και οικοκτονία για τους ανθρώπους Yukpa.. Όλη αυτή η καταστροφή συμβαίνει με την πλήρη γνώση των CORPOCESAR καί ANLA και άλλων θεσμών του Κράτους. Όσον αφορά αυτήν την παραβίαση, είναι σκόπιμο να υπενθυμίσουμε στα θεσμικά όργανα ότι το άρθρο 7 του Πολιτικού Συντάγματος της Κολομβίας ορίζει ότι: Το κράτος αναγνωρίζει και προστατεύει την εθνοτική και πολιτιστική πολυμορφία του Κολομβιανού Έθνους.

Πράγματι,το αναγνωρίζει μόνο για να το αρνειται. Ή με άλλα λόγια, αυτό δεν είναι τίποτα άλλο από αυτό που ο Héctor Díaz-Polanco (2017) ονόμασε εθνοφαγία,δηλαδή, αυτή η [συνολική] διαδικασία με την οποία η κουλτούρα τής κυριαρχίας επιδιώκει να καταβροχθίσει τίς πολλαπλές δημοφιλείς κουλτούρες.

Οι άνθρωποι Wayuu, όπως ο Γιούκα, θρηνούν τα παιδιά τους. Στη La Guajira, εκτιμάται ότι τουλάχιστον περισσότεροι από 4.500 ανήλικοι έχουν πεθάνει από υποσιτισμό και προληπτικές ασθένειες.Στην επικράτεια του Wayuu, όπως και στο Yukpa, αυτό που ο Nancy Shepherd Hughes (γνωστή για τα γραπτά της σχετικά με την ανθρωπολογία του σώματος, την πείνα, την ασθένεια, την ιατρική, τη μητρότητα, την ψυχιατρική , την ψύχωση, τα κοινωνικά βάσανα, τη βία και τη γενοκτονία ,τις ομάδες θανάτου και την εμπορία ανθρώπων) αποκαλούσε σε ένα βιβλίο της ως θάνατος χωρίς κλάμα,χωρίς θρήνο. Και στις δύο περιπτώσεις, αυτοί οι θάνατοι δεν φαίνεται να έχουν σημασία για το κράτος και την κυβέρνηση,στη La Guajira, τα παιδιά πεθαίνουν κάθε δεύτερη μέρα. Ενώ συμβαίνει αυτό, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης σε αυτήν την Κολομβία της δυστυχίας και της λήθης αγνοούν σκόπιμα καί δέν μιλούν για τη δική τους γυμνή αλήθεια κάνοντας ενημερωτική απεικόνιση της πείνας στη γειτονική Βενεζουέλα.

Σε αυτόν τον κόσμο των τοπικών και παγκοσμιοποιημένων αδικιών,ενώ οι άνθρωποι του Wayuu μετράνε τους νεκρούς τους,ή BHP Billiton, ή Glencore Xstrata και ή Anglo American υπολογίζουν τον πλούτο τους από την εκμετάλλευση του άνθρακα από τη La Guajira.

Η καλλιέργεια φύλλων κόκας καί παπαρούνας και η βία που έχουν προκαλέσει στα εδάφη και τους πληθυσμούς των αυτόχθονων πληθυσμών είναι μιά ακόμα αιτία μιας ανθρωπιστικής κρίσης που επιβάλλει την αναγκαστική εκτόπιση αυτών των ομάδων.Αντιμέτωποι με αυτό, η κυβέρνηση είναι σιωπηλή καί συμβάλλει στην προώθηση της με αποτελεσματική επιτυχία, καθώς σε πολλές περιπτώσεις η εφαρμογή μεγάλων έργων σε αυτόχθονες περιοχές συνεπάγεται συμβολική και σωματική επίθεση σε εκείνους που κατοικούν σε αυτές τις περιοχές.
Αυτή η επιθετικότητα πραγματοποιείται συνειδητά και εσκεμμένα επειδή είναι γνωστό ότι σε αυτές τις περιοχές υπάρχουν φυσικοί πόροι στρατηγικής φύσης που εξυπηρετούν το ιδιωτικό κεφάλαιο – εθνικό ή πολυεθνικό – για τη μεγαλύτερη δόξα του επιθετικού και του οικοκτόνου νεοφιλελευθερισμού.

Τέλος,θέλουμε να πούμε στον José de los Santos Sauna Limaco:

Καλό ταξίδι και η γη να είναι ελαφριά για σένα.

Με την αναχώρησή σου, η Σιέρα Νεβάδα κλαίει και ο Kaku Serankwa (Πατέρας Θεός) και Seynekun (Μητέρα Γη) χάνουν έναν από τους πιο διακεκριμένους απογόνους τους. Αύριο το πνεύμα των αδελφών του θα τον δει να τρέχει πίσω από τον άνεμο και να παίζει με τη βροχή. Εν τω μεταξύ,από αυτούς τους άλλους κόσμους, θα συνεχίσει να επιμένει ότι η Μητέρα Γη πρέπει να προστατεύεται ως δώρο για να δημιουργεί και να συνεχίζει να αναδημιουργεί τη ζωή σε όλες τις εκδηλώσεις και τις μορφές της..Είναι βέβαιο ότι τό πνευμα τής γής θά τόν μετατρέψει σε ένα πουλί, ένα φυλλώδες δέντρο ή ένα ποτάμι που σπάει το βράχο για να γίνει ζωή που κυλά μέχρι να φτάσει στο θάλασσα. Ευχαριστούμε δάσκαλε για όλα τά μαθήματα που μας εδωσες και ότι μας αφήνεις ως κληρονομιά για να χτίσουμε έναν άλλο κόσμο.

πηγή / Rebelion.org

Σημείωση τού συντάκτη: Θά μπορούσαν ναναι μιά θρησκευτική αίρεση ή μερικοί γραφικοί χίπις αλλά οχι,οι Kogui είναι μιά από τίς αρχαιότερες ινδιάνικες φυλές στή Γή.

Ο καταπληκτικός λιτός τρόπος ζωής τους ή φιλοσοφία τους καί ή πνευματικοτητά τους αποκαλύπτονται μέ μεγαλοπρέπεια στό ντοκιμαντέρ Aluna,https://www.youtube.com/watch?v=ftFbCwJfs1I ίσως τό καλύτερο ντοκιμαντέρ γιά τό 2020,εκεί εξηγούν γιατί αυτό πού αποκαλούμε εμείς πολιτισμό είναι στήν πραγματικότητα μιά μηχανή ισοπέδωσης τού ανθρώπου τού φυσικού κόσμου καί τής ενσωματωσής του σ αυτόν, προειδοποιώντας οί ίδιοι από από τό 1990 τήν ανθρωπότητα ότι άν δέν αλλάξει ρότα θάρθει τό τέλος της,ένα τέλος πού θά ξεκινήσει μέ νέες ασθένειες όπου για αυτές δέν θά υπάρχει κανένα φάρμακο καμιά θεραπεία..

Η έκτακτη μεταφορά του στό νοσοκομείο μέ ελικόπτερο δέν τόν έσωσε,εκεί πάλεψε μέ τόν κορωνοιό αλλά δέν τά κατάφερε..ένας ακόμη χαρισματικός άνθρωπος καί αγωνιστής πού πάλεψε σάν Δαυίδ μέ Γολιάθ ενάντια στά μηχανοκίνητα θηρία καί τέρατα τής φυσιοκτόνου ανάπτυξης καί κόντρα στήν κρατική βαρβαρότητα νικήθηκε από τό έκτρωμα καί δημιουργημά τους,τόν κορωνοιό γιά μιά ασθένεια πού ό ίδιος καί ή φυλή του είχε προειδοποιήσει γιά τόν ερχομό της…

 

ΠΗΓΗ: enallaktikos.gr 

Κοινοποίηση άρθρου: