https://ikariologos.gr/oroi-xrisis/
ΚΟΒ ΦΟΥΡΝΩΝ Για την υγειονομική εγκατάλειψη της Θύμαινας από την κυβέρνηση…

ΚΟΒ ΦΟΥΡΝΩΝ Για την υγειονομική εγκατάλειψη της Θύμαινας από την κυβέρνηση…

Φούρνοι, 18 Αυγούστου 2020

Η Κομματική Οργάνωσης Βάσης του ΚΚΕ στους Φούρνους, συμπαραστέκεται από την πρώτη στιγμή στη δίκαιη κινητοποίηση των κατοίκων της Θύμαινας που προχώρησαν σε κατάληψη του δημαρχείου Φούρνων, διεκδικώντας την άμεση τοποθέτηση γιατρού στο περιφερειακό ιατρείο της Θύμαινας. Αφού για πολλοστή φορά το ιατρείο της Θύμαινας μένει χωρίς γιατρό, με τραγικό αποτέλεσμα ένας άνθρωπος να χάσει τη ζωή του αβοήθητος.

Η κυβέρνηση και οι υπόλοιποι αρμόδιοι έχουν γνώση για την κατάσταση που επικρατεί στα νησιά μας και δεν είναι άμοιρη ευθυνών.

Η ΚΟΒ Φούρνων και οι εκλεγμένοι με την Λαϊκή Συσπείρωση στο Δήμο Φούρνων και στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου από το Μάρτιο έχουμε παρέμβει για τα ζητήματα της Υγείας σε όλους τους αρμόδιους φορείς (επισυνάπτουμε ορισμένες) . Έχουμε καταθέσει επερώτηση με την κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ στον υπουργό υγείας για την κατάσταση που επικρατούσε την περίοδο της καραντίνας αλλά και αμέσως μετά από αυτή με την έλλειψη γιατρών στα νησιά μας. Στείλαμε επιστολή στο Υπουργείο Υγείας και στην 2η ΥΠΕ από τους εκλεγμένους της Λαϊκής Συσπείρωσης Φούρνων, προχωρήσαμε σε παρέμβαση στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου όπως επίσης και στο Δήμο για τις ελλείψεις στις δομές υγείας των νησιών μας.

Δυστυχώς καμία απάντηση δεν δέθηκε από κανένα, κανένα αίτημα δεν βρήκε ανταπόκριση από κανένα, με αποκορύφωμα στις 12 Ιουνίου όταν το Υπουργείο Υγείας παρουσίασε το «Σχέδιο για την ενίσχυση των Υγειονομικών Δομών στη νησιωτική χώρα» ενόψει της τουριστικής περιόδου. Να παρουσιάζονται το «Πολυδύναμο περιφερειακό Ιατρείο» Φούρνων, και το περιφερειακό Ιατρείο Θύμαινας ως δομές σε 24ωρη ετοιμότητα. Ακόμα και τότε ο μόνος που αντέδρασε ήταν η Τ.Ε Ικαρίας & Φούρνων του ΚΚΕ όταν σε ανακοίνωση της (επισυνάπτεται) επισήμανε ότι : «Η λεγόμενη “ενδυνάμωση” του δομών υγείας με τις προσλήψεις που ισχυρίζεται ότι προχώρησε η κυβέρνηση, εκτός από το ότι είναι προσωρινές είναι ελάχιστες για να καλύψουν τα μεγάλα κενά που υπάρχουν σε νοσοκομείο, δεν αφορα το υποστελεχομενο Κέντρο Υγείας στην βόρεια Ικαρία ούτε τα περιφερειακά ιατρεία και στα δυο νησιά. Στους Φούρνους ειδικότερα είναι πρόκληση να παρουσιάζουν το «Πολυδύναμο περιφερειακό Ιατρείο» Φούρνων, και το περιφερειακό Ιατρείο Θυμαινας ως δομές σε 24ωρη ετοιμότητα… όταν υπηρετεί μόνο ένας γιατρός!!! »

Αν έστω και τότε κάποιοι ευαισθητοποιούνταν ίσως χθες η κατάσταση να ήταν διαφορετική στην Θύμαινα

Δεν ανεχόμαστε άλλο τον εμπαιγμό και την κοροϊδία και αυτής της κυβέρνησης, όπως και των προηγούμενων, να αντιμετωπίζουν την υγεία ως εμπόρευμα αφήνοντας νησιά χωρίς ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Διεκδικούμε και απαιτούμε την άμεση πρόσληψη γιατρού και νοσηλευτικού προσωπικού στα περιφερειακά ιατρεία της Θύμαινας και της Χρυσομηλιάς τώρα.

Καλούμαι τους κατοίκους και των δύο νησιών, Φούρνων και Θύμαινας, καθώς και όλους τους φορείς συντονισμένα να παλέψουμε:

Πλήρη στελέχωση όλων των μονάδων υγείας των νησιών μας (ΠΠΙ Φούρνων, περιφερειακά ιατρεία Θύμαινας & Χρυσομηλιάς, ΕΚΑΒ, Γ.Ν. Ικαρίας κλπ).

Να αναβαθμιστεί το πολυδύναμο ιατρείο των Φούρνων σε Κέντρο Υγείας με πλήρη στελέχωση και εξοπλισμό, πρόσληψη ειδικευμένων γιατρών και οδηγού για το ασθενοφόρο.

Επαρκής χρηματοδότηση από το κράτος για να καλύπτονται όλες οι υλικοτεχνικές ανάγκες.

Αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν Υγεία και Πρόνοια για όλους και χωρίς προϋποθέσεις.

Καμία επιχειρηματική δράση στο χώρο της υγείας.

Κοινοβουλευτική Ομάδα
Λεωφ. Ηρακλείου 145, 14231 ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ,

τηλ.: 2102592213, 2102592105, 2102592258, fax: 2102592097

e-mail: ko@vouli.kke.gr, http://www.kke.gr

Γραφεία Βουλής: 2103708168, 2103708169, fax: 2103707410

23 Μαρτίου 2020

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον υπουργό Υγείας

Θέμα: Άμεση κάλυψη της θέσης ιατρού στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Φούρνων.

Έντονη είναι η ανησυχία των κατοίκων των Φούρνων για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το ΠΠΙ Φούρνων, αλλά και οι άλλες μονάδες υγείας του νησιού.

Μια κατάσταση την οποία βιώνουν για χρόνια καθώς δεν είναι πρώτη φορά που οι δομές μένουν ακάλυπτες ή που δεν υπηρετεί το απαιτούμενο προσωπικό, ώστε να καλύπτονται τόσο οι πάγιες υγειονομικές ανάγκες του πληθυσμού όσο και οι έκτακτες που μπορεί να αποτελέσουν κίνδυνο ακόμα και για τη ζωή του. Τα χρόνια αυτά προβλήματα εμφανίζονται με ιδιαίτερη οξύτητα ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που βρίσκεται σε εξέλιξη η επιδημία του νέου Κορονοϊού στη χώρα.

Ο γιατρός που εκτελούσε χρέη στο Π.Π.Ι Φούρνων, έπαψε να είναι στα καθήκοντα του, καθώς θα πρέπει να καλύψει τη θέση της ειδικότητας του σε άλλο νοσοκομείο της χώρας. Είναι αντιληπτό πως ούτε σε κανονικές συνθήκες ζωής, πόσο μάλλον την περίοδο που διανύουμε, μπορεί κάποιο από τα χωριά του νησιού να μείνει χωρίς γιατρό.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα λάβει για:

Την άμεση κάλυψη της κενής θέσης, ώστε τα Περιφερειακά Ιατρεία σε Θύμαινα, Χρυσομηλιά και το Π.Π.Ι Φούρνων να μην μείνουν χωρίς γιατρό ούτε για μια ώρα.

Την προμήθεια όλων των αναγκαίων υλικών με προτεραιότητα στα μέσα προστασίας των εργαζομένων στις μονάδες υγείας του δήμου Φούρνων.

Να καλυφθούν άμεσα, τα κενά με την πρόσληψη μόνιμων γιατρών πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στα Περιφερειακά Ιατρεία Θύμαινας και Χρυσομηλιάς και στο «Πολυδύναμο» των Φούρνων. Να καλυφθούν πλήρως με μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό όλες οι μονάδες Υγείας των Φούρνων.

Για το «Πολυδύναμο» Ιατρείο των Φούρνων, να γίνει άμεση πρόσληψη τουλάχιστον γενικού παθολόγου, παιδιάτρου και νοσηλευτικού προσωπικού.

Να αναβαθμιστεί το πολυδύναμο ιατρείο των Φούρνων σε Κέντρο Υγείας με πλήρη στελέχωση και εξοπλισμό, πρόσληψη ειδικευμένων γιατρών και οδηγού για το ασθενοφόρο.

Οι Βουλευτές

Κομνηνάκα Μαρία

Μανωλάκου Διαμάντω

Συντυχάκης Μανώλης

Κοινοβουλευτική Ομάδα
Λεωφ. Ηρακλείου 145, 14231 ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ,

τηλ.: 2102592213, 2102592105, 2102592258, fax: 2102592097

e-mail: ko@vouli.kke.gr, http://www.kke.gr

Γραφεία Βουλής: 2103708168, 2103708169, fax: 2103707410

Δευτέρα 15 Ιουνίου 2020

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: Έλλειψη Παιδιάτρων στην Ικαρία και στους Φούρνους

Στην ακριτική Ικαρία, σε μια ευαίσθητη περιοχή του Αιγαίου, για πολλοστή φορά οι γονείς αντιμετωπίζουν ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα που αφορά την υγεία των παιδιών τους και την έλλειψη παιδιάτρων στο Γενικό νοσοκομείο – Κ.Υ. Ικαρίας.

Ο ένας από τους δυο παιδίατρους (επικουρικός που προσλήφθηκε τον Μάιο), οι οποίοι έχουν στην ευθύνη τους δυο νησιά, Ικαρία και Φούρνους, με απόφαση του διοικητή της 2ης ΥΠΕ μετακινείται στη Σάμο για να καλύψει προσωρινά την έλλειψη που υπάρχει και στο Γενικό Νοσοκομείο Σάμου, όπου υπηρετεί (από το Δεκέμβριο του 2018) επίσης μια και μοναδική παιδίατρος.

Την ίδια στιγμή ο κ. Υπουργός Υγείας κατά την πρόσφατη επίσκεψη του (4/6/2020) στη Σάμο δήλωνε πως: “Η νησιωτικότητα είναι πάρα πολύ σημαντική για εμάς ως χώρα. Στην πιο δύσκολη στιγμή που μπορεί να αντιμετωπίσουμε, πρέπει να στηρίξουμε τα νησιά μας, ειδικά το ακριτικό νησί της Σάμου”.

Αποτέλεσμα της υποστελέχωσης των δημόσιων μονάδων υγείας είναι να μένει ουσιαστικά ακάλυπτος ο παιδικός πληθυσμός στην Ικαρία και τους Φούρνους, τόσο για τις πάγιες υγειονομικές τους ανάγκες, όσο και για τις έκτακτες που μπορεί να αποτελέσουν κίνδυνο ακόμα και για τη ζωή τους. Η υποκατάσταση των παιδιάτρων από τους γιατρούς γενικής ιατρικής που είναι η συνήθης πρακτική, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις αναγκαίες εξειδικευμένες υπηρεσίες που απαιτούνται για την πρόληψη, τη θεραπεία και την αποκατάσταση της υγείας των παιδιών.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι μόνο στην Ικαρία εκτός από τα δεκάδες νεογνά, βρέφη και νήπια, στα σχολεία Πρωτοβάθμιας (νηπιαγωγεία- δημοτικά) και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (γυμνάσια- λύκεια) φοιτούν 870 παιδιά. Ενώ τους θερινούς μήνες ο αριθμός των παιδιών υπερδιπλασιάζεται. Υπενθυμίζουμε επιπλέον ότι δεν υπάρχει ειδικότητα παιδιάτρου στο Κ.Υ. Ευδήλου και στα υπόλοιπα Π.Ι. της Ικαρίας και των Φούρνων. Αυτό σημαίνει, ότι ο μοναδικός Παιδίατρος σε Δημόσια Δομή Υγείας των νησιών δεν επαρκεί να αντιμετωπίσει ούτε καν τις στοιχειώδεις ανάγκες περίθαλψης των παιδιών.

Το παραπάνω πρόβλημα είναι σοβαρό και αποτελεί την «κορύφωση του παγόβουνου», από την απαράδεκτη κατάσταση που υπάρχει στη δημόσια υγεία στο νησί, ως αποτέλεσμα της πολιτικής των προηγούμενων κυβερνήσεων, που συνεχίζει και η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, με τη μειωμένη κρατική χρηματοδότηση, το «εμπάργκο» στις προσλήψεις, τις περικοπές στις δημόσιες παροχές στην υγεία, την αύξηση της ανταποδοτικότητας και τις πληρωμές στις υπηρεσίες υγείας, στα φάρμακα, στις εξετάσεις κλπ.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, ποια μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση ώστε:

Να μη μετακινηθεί ο παιδίατρος από το Γ.Ν Ικαρίας στο Γ.Ν Σάμου

Να γίνουν άμεσα οι αναγκαίες σε αριθμό προσλήψεις παιδιάτρων με μόνιμη σχέση εργασίας, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, προκειμένου να στελεχωθούν όλες οι δημόσιες μονάδες Υγείας του νομού Σάμου και να καλύπτονται όλες οι ανάγκες υγείας των παιδιών, όλο το 24ωρο, όλες τις ημέρες του χρόνου.

Τα Κέντρα Υγείας να αναπτυχθούν, να στελεχωθούν με όλο το αναγκαίο υγειονομικό και λοιπό προσωπικό, καθώς και να εξοπλιστούν, προκειμένου να παρέχονται πλήρως και δωρεάν όλες οι υπηρεσίες πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στα παιδιά και σε όλο το πληθυσμό των νησιών της Ικαρίας και των Φούρνων.

Η Βουλευτής

Κομνηνάκα Μαρία

Φούρνοι, 18 Μαρτίου 2020

Προς: Γραμματεία Διοικητή 2ΥΠΕ Πειραιώς & Αιγαίου

Κοινοποίηση : 1. Γενικό Νοσοκομείο Κ.Υ. Ικαρίας

2. Π.Π.Ι Φούρνων Κορσεών

3. Κοινοβουλευτικές ομάδες

Θέμα : Άμεση κάλυψη της θέσης γιατρού στο Π.Π.Ι Φούρνων.

Αξιότιμε κ. Διοικητή της 2ΥΠΕ, σας εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το ΠΠΙ Φούρνων αλλά και οι άλλες μονάδες υγείας του νησιού. Μια κατάσταση η οποία προβλέπεται πως θα επιδεινωθεί.

Όπως έχουμε πληροφορηθεί ο γιατρός που εκτελούσε χρέη στο Π.Π.Ι Φούρνων, παύει να είναι στα καθήκοντα του, καθώς θα πρέπει να καλύψει τη θέση της ειδικότητας του σε άλλο νοσοκομείο της χώρας.

Αντιλαμβάνεστε λοιπόν πως ούτε σε κανονικές συνθήκες ζωής, πόσο μάλλον την περίοδο της Πανδημίας που διανύουμε, δεν πρέπει κανένα από τα χωριά του νησιού μας να μείνει χωρίς γιατρό.

ΖΗΤΑΜΕ ΆΜΕΣΑ

Την κάλυψη της κενής θέσης, ώστε τα Περιφερειακά Ιατρεία σε Θύμαινα, Χρυσομηλιά και το Π.Π.Ι Φούρνων να μην μείνουν χωρίς γιατρό ούτε για μια ώρα.

Την προμήθεια όλων των αναγκαίων υλικών με προτεραιότητα στα μέσα προστασίας των εργαζομένων στις μονάδες υγείας του δήμου Φούρνων.

Απαιτούμε & διεκδικούμε

Να καλυφθούν άμεσα, τώρα τα κενά με την πρόσληψη μόνιμων γιατρών πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στα Περιφερειακά Ιατρεία Θύμαινας και Χρυσομηλιάς και στο «Πολυδύναμο» των Φούρνων.

Να μην μένει χωρίς ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό καμία μονάδα Υγείας των Φούρνων ούτε για μια ώρα.

Για το «Πολυδύναμο» Ιατρείο των Φούρνων, άμεση πρόσληψη τουλάχιστον γενικού παθολόγου, παιδιάτρου και νοσηλευτικού προσωπικού.

Να αναβαθμιστεί το πολυδύναμο ιατρείο των Φούρνων σε Κέντρο Υγείας με πλήρη στελέχωση και εξοπλισμό, πρόσληψη ειδικευμένων γιατρών και οδηγού για το ασθενοφόρο.

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση Φούρνων Κορσεών

Κυπραίου Ευαγγελία

Δημοτική σύμβουλος Φούρνων Κορσεών

Φούρνοι, 19 Μαρτίου 2020

Προς: Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου Κοινοποίηση: Δήμαρχο Φούρνων Κορσεών.

Θέμα: Πρόταση για άμεσα μέτρα αντιμετώπισης του Κορονοϊού στον δήμο Φούρνων.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» στέκεται με αίσθημα ευθύνης μπροστά στην κρισιμότητα των εξελίξεων, που προτάσσουν επιτακτικά τη διεκδίκηση μέτρων προστασίας της υγείας του λαού, μέτρων προστασίας των εργαζόμενων. Σε αυτές τις δύσκολες ώρες τονίζουμε ότι η αναγκαία ατομική ευθύνη, θα πρέπει να συμβαδίζει και πολύ περισσότερο, να μην υποκαθιστά, την κρατική ευθύνη. Δεν μπορούμε να μένουμε σιωπηλοί στα μεγάλα κενά και τις ελλείψεις που έχουμε στην υγεία.

Πιστεύουμε ότι απαιτείται τώρα ο Φουρνιώτικος λαός και ο Δήμος Φούρνων να συνδυάσουμε τα μέτρα προφύλαξης από την επιδημία με την απαίτηση από την κυβέρνηση για την άμεση πρόσληψη μόνιμου νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού, με βάση τις αυξημένες ανάγκες που υπάρχουν στα νησιά μας. Με αυτό το σκεπτικό καλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο, να υιοθετήσει το έξης πλαίσιο διεκδικήσεων για τις ανάγκες στις δομές υγείας στα νησιά μας, και να απευθυνθούμε άμεσα σε όλους τους αρμόδιους φορείς για να ικανοποιηθούν τα αιτήματα μας :

Να καλυφθούν άμεσα, τώρα, τα κενά με την πρόσληψη μόνιμων γιατρών πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στα Περιφερειακά Ιατρεία Θύμαινας και Χρυσομηλιάς και στο «Πολυδύναμο» των Φούρνων.

Να εξασφαλιστεί η προμήθεια όλων των δομών Υγείας σε φάρμακα, υγειονομικό και εργαστηριακό υλικό, και τα ενδεικνυόμενα υλικά προφύλαξης (μάσκες, σαπούνια, αλκοολούχα αντισηπτικά κ.λπ, καθώς και διαγνωστικών τεστ για τον Κορονοϊο), για την προστασία των ασθενών και εργαζομένων.

Nα εξασφαλιστεί η αερομεταφορά των διαγνωστικών τεστ καθώς και η αεροδιακομιδή των ασθενών που θα χρειάζονται νοσηλεία.

Να μην μένει χωρίς ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό καμία μονάδα Υγείας των Φούρνων ούτε για μια ώρα. Να μην γίνεται καμία μετακίνηση γιατρού, εντός του Δήμου μας με αποτέλεσμα να μένουν κάποια από τα χωριά μας χωρίς γιατρό .

Για το «Πολυδύναμο» Ιατρείο των Φούρνων, άμεση πρόσληψη τουλάχιστον γενικού παθολόγου, παιδιάτρου και νοσηλευτικού προσωπικού.

Να αναβαθμιστεί το πολυδύναμο ιατρείο των Φούρνων σε Κέντρο Υγείας με πλήρη στελέχωση και εξοπλισμό, πρόσληψη ειδικευμένων γιατρών και οδηγού για το ασθενοφόρο.

Παράλληλα καλούμε το δημοτικό συμβούλιο να υιοθετήσει, και την δημοτική αρχή να υλοποιήσει (έστω και καθυστερημένα) τα εξής μέτρα :

Να παρθούν όλα τα άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα στήριξης των εργαζομένων σε όλους τους χώρους του δήμου (αντισηπτικά, μάσκες, τζάμια κλπ.). Σε κάθε χώρο και υπηρεσία του δήμου να υπάρχει απολυμαντικό χεριών όπως και στις τουαλέτες κοινού και προσωπικού να υπάρχουν απολυμαντικά και χάρτινες πετσέτες μιας χρήσης.

Με ευθύνη του Δήμου και των σχολικών επιτροπών να απολυμανθούν όλα τα σχολεία Α/μιας και Β/μιας εκπαίδευσης(ειδικά τώρα που είναι κλειστά ευνοείται μια τέτοια ενέργεια). Επίσης να απολυμανθούν οι δημόσιοι χώροι όπως λιμεναρχείο, ταχυδρομείο, αστυνομία.

Να φροντίσει ο Δήμος, να εξασφαλιστούν πρόσθετες άδειες με πλήρεις αποδοχές ανεξάρτητη από την κανονική άδεια που δικαιούνται οι εργαζόμενοι του δήμου : α) Σε όσους εργαζόμενους τυχόν ασθενούν, προκειμένου να αναρρώσουν και για πρόληψη της διασποράς. β) Σε έναν γονιό ή άλλο ενήλικο μέλος της οικογένειας που έχει άρρωστο παιδί ή ηλικιωμένο.

Να ενισχυθεί το «βοήθεια στο σπίτι» ώστε να δεχθούν την απαραίτητη βοήθεια ηλικιωμένοι συμπολίτες μας και κατηγορίες ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

Απαιτούμε από τη ΔΕΗ να μην προχωρήσει σε καμία διακοπή ρεύματος.

Να διεκδικήσουμε από τα συναρμόδια υπουργεία να διασφαλίσουν τον ιατρικό έλεγχο των επισκεπτών που φτάνουν στα νησιά.

Προτείνουμε την απαλλαγή από δημοτικά τέλη για 4 μήνες, τουλάχιστον όλων όσων έμειναν άνεργοι, απαλλαγή από τα τέλη κοινόχρηστων χώρων για όλους τους αυτοαπασχολούμενους-επαγγελματίες που έκλεισαν τα μαγαζιά τους.

Το Δημοτικό Συμβούλιο να συνεδριάζει μόνο για τρέχοντα επείγοντα θέματα. Η δυνατότητα λήψης αποφάσεων του Δ.Σ διά περιφοράς, που καθορίζει η εκδοθείσα Π.Ν.Π (ΦΕΚ Α ́55/2020) να εφαρμοστεί ΜΟΝΟ για τρέχοντα ζητήματα, και ειδικότερα για ζητήματα που αφορούν σε μέτρα προστασίας του λαού από τις συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού, έτσι που να συνεχιστεί η λειτουργία του Δήμου αυτήν τη δύσκολη περίοδο και να ΜΗΝ παρθούν με τέτοιο τρόπο αποφάσεις για σοβαρά ζητήματα που αφορούν τον λαό των νησιών μας. Αυτή τη χρονική περίοδο προέχει η υγεία του λαού και τίποτα άλλο.

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση Φούρνων Κορσεών

Κυπραίου Ευαγγελία

14 Ιουνίου 2020

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΣΥΝΕΧΗΣ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΔΟΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΜΑΣ

Η Λαϊκή Συσπείρωση Φούρνων Κορσεών, καλεί το λαό των Φούρνων, να στηρίξουν την πανυγειονομική απεργία του Εργατικού Κέντρου του Ν.Τ ΑΔΕΔΥ του νομού Σάμου, και του Σωματείου εργαζόμενων Νοσοκομείου Ικαρίας, στις 16 Ιουνίου 2020.

Στεκόμαστε δίπλα στις κινητοποιήσεις των συνδικάτων εργαζομένων στην υγεία και απαιτούμε να παρθούν τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα που θα προστατεύουν την υγεία του λαού μας.

Δεν ανεχόμαστε άλλο τον εμπαιγμό και την κοροϊδία και αυτής της κυβέρνησης, όπως και των προηγούμενων, που μας αντιμετωπίζουν ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα πως ενόψει της πανδημίας το νησί των Φούρνων έμεινε μέρες χωρίς γιατρό. Το αγροτικό ιατρείο της Χρυσομηλιάς είναι μήνες χωρίς αγροτικό γιατρό, ενώ στο ΠΠΙ Φούρνων υπηρετεί μία αγροτικός όπου για να πάρει την άδεια της, θα πρέπει να μετακινηθεί ο αγροτικός γιατρός που υπηρετεί στο απέναντι νησί της Θύμαινας.

Αντί λοιπόν η κυβέρνηση να προσλάβει το απαραίτητο προσωπικό κάνει «σβούρες» τους γιατρούς των διπλανών νησιών.

Καλούμε τους κατοίκους των Φούρνων, μαζί με τα συνδικάτα των εργαζόμενων στην υγεία στην απεργιακή συγκέντρωση στις 16 Ιουνίου να

ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΚΔΙΚΗΣΟΥΝ ΤΩΡΑ:

Αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν Υγεία και Πρόνοια για όλους και χωρίς προϋποθέσεις.
Καμία επιχειρηματική δράση στο χώρο της υγείας.
Πλήρη στελέχωση όλων των μονάδων υγείας των νησιών μας ( ΠΠΙ Φούρνων, Αγροτικά ιατρεία Θύμαινας , Χρυσομηλιάς, ΕΚΑΒ, Γ.Ν. Ικαρίας κλπ).
Να ανακληθεί άμεσα η απόφαση του διοικητή της 2ης ΥΠΕ και να μην μετακινηθεί ο παιδίατρος από το Γ.Ν Ικαρίας στο Γ.Ν Σάμου.
Να δημιουργηθεί στο νοσοκομείο Ικαρίας πνευμονολογική κλινική που δεν υπάρχει και Μονάδα αυξημένης φροντίδας η έστω θαλάμου αρνητικής πίεσης.
Την κάλυψη της κενής θέσης στο Αγροτικό ιατρείο Χρυσομηλιάς και την άμεση πρόσληψη δεύτερου αγροτικού ιατρού στο ΠΠΙ Φούρνων
Για το «Πολυδύναμο» Ιατρείο των Φούρνων, άμεση πρόσληψη τουλάχιστον γενικού παθολόγου, παιδιάτρου και νοσηλευτικού προσωπικού.
Να αναβαθμιστεί το πολυδύναμο ιατρείο των Φούρνων σε Κέντρο Υγείας με πλήρη στελέχωση και εξοπλισμό, πρόσληψη ειδικευμένων γιατρών και οδηγού για το ασθενοφόρο
Προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.
Επαρκής χρηματοδότηση από το κράτος για να καλύπτονται όλες οι υλικοτεχνικές ανάγκες.
Επαρκής χρηματοδότηση για την προμήθεια όλων των αναγκαίων υλικών με προτεραιότητα στα μέσα προστασίας των εργαζομένων και των ασθενών, σε όλες τις μονάδες υγείας.
24 Ιουνίου 2020

Τι πραγματικά περιλαμβάνει το «Σχέδιο Υπηρεσιών Υγείας για τη Νησιωτική Χώρα» για τις δομές υγείας της Ικαρίας και των Φούρνων

Η κυβέρνηση, με τις πρόσφατες ανακοινώσεις της (12/6/20), ισχυρίζεται ότι “θωράκισε” τα νησιά από την επιδημία του κορονοϊού και ότι οι κάτοικοι και οι εργαζόμενοι σε τουρισμό, εστίαση, αεροδρόμια και σε άλλους κλάδους πρέπει να αισθάνονται προστατευμένοι. Λέει, ότι διαμόρφωσε μια «ενιαία υγειονομική κάλυψη των νησιών» και ότι έλαβε τα αναγκαία μέτρα για την ενίσχυση του συστήματος υγείας. Η αλήθεια όμως είναι ότι, η κυβέρνηση προσπαθώντας να παρουσιάσει τα νησιά ως «ασφαλείς τουριστικούς προορισμούς», επιχειρεί να καθησυχάσει τους νησιώτες με διακηρύξεις που δεν έχουν αντίκρυσμα και με μέτρα “μπαλώματα” που δεν καλύπτουν στο ελάχιστο τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό, που έχουν οι δημόσιες δομές της Υγείας.

Ο κίνδυνος να διασπαρεί η επιδημία του κορονοϊού στα νησιά της Ικαρίας και των Φούρνων είναι πολύ μεγάλος εφόσον ένα μεγάλο μέρος των τουριστών που θα έρθουν από το εξωτερικό δεν θα υπόκεινται σε κανέναν ουσιαστικό προληπτικό ιατρικό έλεγχο, παρά μόνο δειγματοληπτικό. Ενώ το σύνολο των τουριστών θα έρχεται χωρίς την εφαρμογή των απαραίτητων συστηματικών και καθολικών μέτρων σε αεροπλάνα και πλοία. Την ίδια στιγμή τα μέσα πρόληψης και έγκαιρης αντιμετώπισης στα νησιά της Ικαρίας και των Φούρνων παραμένουν από ανεπαρκή έως ανύπαρκτα (π.χ στους Φούρνους) καθώς οι υγειονομικές μονάδες, που ήταν σε τραγική κατάσταση αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες των νησιωτών το Χειμώνα, πολύ δε περισσότερο τις ακόμη πιο μεγάλες ανάγκες της τουριστικής περιόδου.

Η λεγόμενη “ενδυνάμωση” του δομών υγείας με τις προσλήψεις που ισχυρίζεται ότι προχώρησε η κυβέρνηση, εκτός από το ότι είναι προσωρινές είναι ελάχιστες για να καλύψουν τα μεγάλα κενά που υπάρχουν σε νοσοκομείο, δεν αφορα το υποστελεχομενο Κέντρο Υγείας στην βόρεια Ικαρία ούτε τα περιφερειακά ιατρεία και στα δυο νησιά. Στους Φούρνους ειδικότερα είναι πρόκληση να παρουσιάζουν το «Πολυδύναμο περιφερειακό Ιατρείο» Φούρνων, και το περιφερειακό Ιατρείο Θυμαινας ως δομές σε 24ωρη ετοιμότητα… όταν υπηρετεί μόνο ένας γιατρός!!!

Ουσιαστικά τα μέτρα της κυβέρνησης επαναλαμβάνουν το ίδιο “έργο”. Κάνουν μετακινήσεις υγειονομικών από τη μία δημόσια μονάδα στην άλλη, “μεισοκλείνουν” μια τρύπα και ανοίγουν μια άλλη (χαρακτηριστικό το πρόσφατο παράδειγμα μετακίνησης παιδίατρου από το νοσοκομείο Ικαρίας στο νοσοκομείο της Σάμου), παράλληλα αφαιρούν κρεβάτια νοσηλείας και ΜΕΘ από τα ανεπαρκή που υπάρχουν σε νοσοκομεία της Αττικής για τις ανάγκες των νησιωτών και των επισκεπτών των νησιών. Την ίδια στιγμή στο νοσοκομείο Ικαρίας είναι γνωστό ότι δεν υπάρχει ούτε ΜΕΘ, ούτε ΜΑΦ ούτε καν θάλαμος αρνητικής πίεσης.

Ο αριθμός των προσληφθέντων στο νοσοκομείο (10 θέσεις επικουρικού προσωπικού με σύμβαση εργασίας διάρκειας 24 μηνών και 3 γιατροί με σύμβαση εργασίας διάρκειας 36 μηνών) δεν αρκούν να καλύψουν ούτε το κενό που δημιουργεί η αναγκαστική άδεια ειδικού σκοπού που πρέπει να δοθεί στο προσωπικό που ανήκει στις ευπαθείς ομάδες. Δεν μπορούν να διασφαλίσουν ούτε την 24ωρη λειτουργία καμίας κλινικής με κανονικές συνθήκες αφού σε καμιά δεν υπάρχουν 3 τουλάχιστον γιατροί.

Ο αριθμός των απλών κλινών covid-19, που η κυβέρνηση ανακοίνωσε, δεν είναι νέες, αλλά κρεβάτια που αφαιρεί από άλλες κλινικές και από θεραπείες άλλων νόσων! Στο νοσοκομείο της Ικαρίας δεσμεύουν 4 κλίνες για ασθενείς covid στο χώρο που προβλέπεται να στεγαστεί η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού. Ενισχυτικά δεσμεύουν 2 κλίνες της παθολογικής κλινικής. Σε περίπτωση όμως διασωλήνωσης ασθενών υπάρχει μόνο ένας (1) φορητός αναπνευστήρα και ο αναπνευστήρας του χειρουργείου. Άρα με ασφάλεια μπορούν να υποστηριχθούν 2 διασωληνωμένοι, όμως σε περίπτωση χρήσης του αναπνευστήρα του χειρουργείου, δεν θα μπορούν να γίνουν επεμβάσεις, ούτε καν οι επείγουσες. Από ιατρικό προσωπικό δεν υπάρχει συγκεκριμένα ορισμένο ιατρικό προσωπικό αποκλειστικά για covid.

Από πλευράς νοσηλευτικού προσωπικού μπορεί να υποστηριχθεί ως ξεχωριστή μονάδα η κλινική covid με 3 8ωρες βάρδιες το 24/ωρο, τουλάχιστον για μία εβδομάδα. Για περισσότερες ημέρες νοσηλείας θα αρχίσουν τα προβλήματα που έχουν να κάνουν με την κάλυψη και των άλλων τμημάτων. Τέλος σε ότι αφορα τα μέτρα ατομικής προστασίας υπάρχουν ελάχιστες μάσκες FFP 3 που απαιτούνται για νοσηλεία ασθενών covid με βάσει τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες.

Σε ότι αφορά τις αεροδιακομιδές, αντί να ενισχύσει αποφασιστικά το ΕΚΑΒ σε στόλο και προσωπικό, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να καταφύγει στις υπηρεσίες ιδιωτών με ότι κινδύνους και προβλήματα αυτό θα έχει. Ακόμα πιο επικίνδυνο είναι ότι η αεροδιακομιδή ασθενών με κορονοϊό δεν θα γίνεται από τα μικρά νησιά, αλλά πρώτα αυτοί πρέπει να μετακινηθούν με πλωτά μέσα σε ένα μεγάλο νησί (π.χ από τους Φούρνους σε Ικαρία η Σάμο!). Όλα αυτά την στιγμή που στην Ικαρία με δυσκολία υπάρχει διαθέσιμο προσωπικό στο ΕΚΑΒ για να κινηθούν 2 ασθενοφόρα ανά βάρδια, ενώ στους Φούρνους δεν υπάρχει κανένας εργαζόμενος του ΕΚΑΒ και η ευθύνη της κίνησης του μοναδικού ασθενοφόρου έχει ανατεθεί στον Δήμο.

Τα λεγόμενα «Υγειονομικά πρωτόκολλα» για τα ξενοδοχεία, αποτελούν ένα ακόμα δώρο κυρίως προς τους μεγαλοξενοδόχους. Αφήνουν σε αυτούς να ορίζουν τον υπεύθυνο ο οποίος θα απαιτεί από τον εργαζόμενο να υπογράψει δήλωση ότι έχει εκπαιδευτεί για να αποποιούνται αυτοί την ευθύνη τους. Στην πραγματικότητα κάνουν απλώς τον “τροχονόμο” στέλνοντας τους πελάτες των ξενοδοχείων που ασθενούν στο δημόσιο νοσοκομείο, γιατί καμιά άλλη δομή δεν μπορεί να αντιμετωπίσει σοβαρά περιστατικά. Ενώ σε ότι αφορα την πλειονότητα των αυτοαπασχολούμενων στο χώρο του τουρισμού τα «Υγειονομικά πρωτόκολλα» περισσότερα προβλήματα δημιουργούν παρά αντιμετωπίζουν ουσιαστικά το πρόβλημα.

Οι κομματικές οργανώσεις του ΚΚΕ στην Ικαρία και τους Φούρνους απαιτούν:

Να καλυφθούν τώρα, με διορισμούς μόνιμου προσωπικού, όλα τα κενά που υπάρχουν σε ιατρικό, νοσηλευτικό και τεχνικό προσωπικό στις δομές της δημόσιας Υγείας των νησιών, να στελεχωθούν με όλες τις απαιτούμενες ειδικότητες τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, το ίδιο και τα ιατρεία των μικρών νησιών, ώστε να λειτουργούν όλο το 24ωρο και όλο το χρόνο.

Να ανακληθούν οι μετακινήσεις των γιατρών που έχουν φύγει από το Νοσοκομείο της Ικαρίας (Παιδίατρος – Ακτινολόγος).

Να υπάρξει ουσιαστικός προληπτικός έλεγχος στις χώρες προέλευσης, στις εισόδους της χώρας, στις μεγάλες τουριστικές μονάδες, στις τουριστικές ζώνες, στα χωριά (με μαζικά τεστ – θερμομετρήσεις σε τουρίστες και εργαζόμενους, μόνιμους κατοίκους) από γιατρούς και το αναγκαίο υγειονομικό προσωπικό ενταγμένους στο δημόσιο σύστημα Υγείας και με ευθύνη του ΕΟΔΥ. Ο καθημερινός έλεγχος στις τουριστικές μονάδες και στα άλλα καταλύματα, για την τήρηση των αναγκαίων μέτρων προστασίας και την έγκαιρη αντιμετώπιση κρουσμάτων με κορονοϊό ή άλλες ασθένειες, πρέπει να γίνεται αποκλειστικά από γιατρούς και προσωπικό που ανήκουν στο δημόσιο σύστημα και όχι ο “έλεγχος” να ανατίθεται στους επιχειρηματίες, όπως κάνει η κυβέρνηση.

Να εξασφαλιστεί ο προληπτικός έλεγχος όσων φτάνουν στα νησιά με ευθύνη του ΕΟΔΥ.

Να διαμορφωθεί μηχανισμός αεροδιακομιδής ασθενών από όλα τα νησιά. Να διασφαλιστεί η άμεση μεταφορά των ασθενών από την Ικαρία και τους Φούρνους απευθείας σε κεντρικό νοσοκομείο αναφοράς για να μπουν σε Μ.Ε.Θ.

Το ΚΚΕ, με τις θέσεις και τη δράση του, στέκεται με ευθύνη δίπλα στους κατοίκους, στους μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους των νησιών της Ικαρίας και των Φούρνων, γι’ αυτό βρίσκεται σταθερά απέναντι στην πολιτική που υπηρετούν η κυβέρνηση της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα που υπηρετούν τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματιών και τις επιλογές της Ε.Ε. Το ΚΚΕ θα συνεχίσει και στη βουλή να στηρίζει τις κινητοποιήσεις και τις διεκδικήσεις του λαού των νησιών για την εξασφάλιση της υγείας, των δικαιωμάτων και του εισοδήματός τους.

Ταυτόχρονα καλεί το λαό της Ικαρίας και των Φούρνων, τα σωματεία, τους φορείς να δυναμώσουν τώρα αποφασιστικά την δράση και την πάλη τους για να καλυφθούν οι επείγουσες ανάγκες στο δημόσιο σύστημα υγείας κόντρα στην πολιτική που θυσιάζει τα λαϊκά δικαιώματα στον βωμό των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου.

  

Κοινοποίηση άρθρου: