https://ikariologos.gr/oroi-xrisis/
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΒΟΗΘΗΤΟΙ ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΤΩΝ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΒΟΗΘΗΤΟΙ ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΤΩΝ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ

21 Ιανουαρίου 2021

Η Ευρωπαϊκή Ένωση από την αρχή της προσφυγικής κρίσης, μη αναλαμβάνοντας τις υποχρεώσεις της, μετέφερε την παραμονή του κύριου όγκου των προσφύγων στις χώρες εισόδου των. Έτσι η χώρα μας μετατράπηκε σε βασική αποθήκη ανθρώπινων ψυχών.
Υπάρχουν πλέον ισχυρές ενδείξεις ότι οι μηχανισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι ελληνικές κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων έχουν πάρει την πολιτική απόφαση να διαμορφώσουν απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης για μεγάλος μέρος των προσφυγικών πληθυσμών προσδοκώντας στην μείωση των προσφυγικών ροών.
Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται από τις κατά καιρούς δηλώσεις-προθέσεις ακραίων πολιτικών που σήμερα είναι βουλευτές και υπουργοί του κυβερνώντος κόμματος αλλά κυριότερα από την γενικότερη κι ολοένα κλιμακούμενη σκλήρυνση του τρόπου αντιμετώπισης των προσφύγων σε ελληνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Για τους προσφυγικούς και μεταναστευτικούς πληθυσμούς που εγκλωβίζονται στα Ευρωπαϊκά σύνορα καταργούνται πλέον στην πράξη -εν γνώση των μηχανισμών της Ε.Ε. – βασικά ανθρωπιστικά και δημοκρατικά δικαιώματα όπως η πρόσβαση σε υγειονομικές και νομικές υπηρεσίες και η διασφάλιση ομαλών συνθηκών διαβίωσης. Επίσης, πληθαίνουν συνεχώς οι καταγγελίες για γενικευμένες βίαιες επαναπροωθήσεις χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι εκάστοτε ατομικές συνθήκες και χωρίς να δίνεται η δυνατότητα υποβολής αίτησης ασύλου, πράξεις που είναι παράνομες σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Οι εικόνες που βλέπουμε τις τελευταίες μέρες στα προσφυγικά στρατόπεδα του ανατολικού Αιγαίου αλλά και σε χώρες των Βαλκανίων επιβεβαιώνουν την κλιμάκωση των δυσχερών συνθηκών. Ευάλωτοι πληθυσμοί, μικρά παιδιά- συχνά ασυνόδευτα, έγκυες γυναίκες, ηλικιωμένοι είναι αναγκασμένοι να ζουν σε σκηνές χωρίς πάτο, μέσα σε λασπόνερα, χωρίς ηλεκτρισμό και θέρμανση εν μέσω ακραίων χειμερινών καιρικών συνθηκών.

     Πλημμυρισμένο προσφυγικό στρατόπεδο στη Λέσβο
                                                                       (πηγή: https://twitter.com/maledictus/status/1351452684444987392/photo/1 )

    Προσφυγικό στρατόπεδο στη Σάμο
                                                                               (πηγή: https://twitter.com/AVeizis/status/1351190969362878465)

Προσφυγικό στρατόπεδο στη Σάμο
                                                                          (πηγή: https://twitter.com/AVeizis/status/1351190969362878465)

        Προσφυγικό στρατόπεδο Lipa στα σύνορα Κροατίας-Βοσνίας
                                                                         (πηγή: https://twitter.com/InfoMigrants/status/1350132639882047488 )

Ο τρόπος αυτός διαχείρισης ενός κατά βάση ανθρωπιστικού προβλήματος επιχειρεί ουσιαστικά να απανθρωποποιήσει τους προσφυγικούς πληθυσμούς.
Τελευταία φορά που σε Ευρωπαϊκό έδαφος και σε τόσο μαζικό επίπεδο εφαρμόστηκαν πολιτικές αποφάσεις που οδηγούσαν στην αφαίρεση της ανθρώπινης υπόστασης από επιλεγμένους πληθυσμούς ήταν κατά την διάρκεια της επικράτησης των ναζιστικών καθεστώτων. Σεβόμαστε τις ιστορικές διαφοροποιήσεις της κάθε περιόδου και δεν θέλουμε να συγκρίνουμε ανόμοιες καταστάσεις, όμως η βαρβαρότητα της κάθε εποχής επιβάλλεται μέσα από μικρά επιμέρους βήματα κι επίσης αποκτά διαφορετικές μορφές.
Το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού (ΜΚΙΕ) μέσα από την δράση του τα τελευταία 10 χρόνια έχει αποδείξει ότι είναι εφικτό η αυτοοργάνωση των πολιτών να λειτουργήσει άμεσα κι ανακουφιστικά. Και σε αυτό το εξελισσόμενο δράμα, πρόσφερε από την αρχή στους πρόσφυγες ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και συνεχίζει να προσφέρει φαρμακευτική. Παράλληλα με τις πράξεις του δίνει προοπτική για ένα άλλο τρόπο κοινωνικής οργάνωσης με αλληλεγγύη, αξιοπρέπεια και ανθρωπιά. Οι πολίτες μέσα από την οργάνωση τους σε ομάδες αυτοβοήθειας έχουν αποδείξει ότι είναι σε θέση να προσφέρουν ουσιαστική υποστήριξη σε αυτούς που έχουν ανάγκη.
Στο πλαίσιο αυτό το ΜΚΙΕ καλεί στην υποστήριξη όσων πρωτοβουλιών αυτές τις μέρες επιχειρούν να ανακουφίσουν με υλικά μέσα (ρούχα, κουβέρτες, φάρμακα) τους προσφυγικούς πληθυσμούς.
Ακόμα πιο επιβεβλημένο είναι όμως να δοθεί απάντηση σε επίπεδο πολιτικών αποφάσεων. Από την στιγμή που το ελληνικό κράτος και η κυβέρνηση έχουν επιλέξει τον περιορισμό των ανθρώπων σε στρατόπεδα είναι υποχρεωμένο, τουλάχιστον, να διασφαλίσει το δικαίωμα στην τροφή, στην ασφάλεια από βίαιες πράξεις, στην υγεία, και στην προστασία από τα καιρικά φαινόμενα. Σε διαφορετική περίπτωση η κυβέρνηση συναινεί σε μια εγκληματική διαχείριση ενός ανθρωπιστικού προβλήματος. Και η ιστορία έχει αποδείξει ότι αυτά τα εγκλήματα δεν μένουν αναπάντητα.

Αναφορές
[1] «Πρέπει να περνάνε χειρότερα από τις χώρες τους. Η κόλαση πρέπει να φαντάζει παράδεισος σε αυτό που θα ζουν εδώ»! Θάνος Πλεύρης,Βουλευτής Νέας Δημοκρατίας, Δήλωση που έγινε σε εθνικιστική εκδήλωση 2011.
https://www.youtube.com/watch?v=FEZ7W27UIU4
[2] «Να τους κάνουμε τη ζωή δύσκολη», Άδωνις Γεωργιάδης, Υπουργός Ανάπτυξης, Κυβέρνησης Νέας Δημοκρατία, Δήλωση που έγινε σε ραδιοφωνική συνέντευξη, 2013.
https://www.youtube.com/watch?v=S_R4QEDL6io&feature=youtu.be
[3] Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αναγκάστηκαν να κλείσουν τη δομή COVID-19 στη Λέσβο.
https://msf.gr/magazine/oi-giatroi-horis-synora-anagkastikan-na-kleisoyn-ti-domi-covid-19-sti-lesvo
[4] Μη στερείτε την περίθαλψη από παιδιά με σοβαρά νοσήματα που ζουν στη Μόρια.
https://msf.gr/magazine/mi-stereite-tin-perithalpsi-apo-paidia-me-sovara-nosimata-poy-zoyn-sti-moria
[5] «Σοβαρές ενστάσεις των νομικών οργανώσεων σχετικά με την έλλειψη δωρεάν νομικής συνδρομής στους/στις αιτούντες/ούσες άσυλο στη Λέσβο»
https://www.gcr.gr/el/news/press-releases-announcements/item/1591-sovares-enstaseis-ton-nomikon-organoseon-sxetika-me-tin-elleipsi-dorean-nomikis-syndromis-stous-stis-aitoyntes-oyses-asylo-sti-lesvo
[6] «Η ανακούφιση της δεινής κατάστασης και του υπερσυνωστισμού στα κέντρα υποδοχής των νησιών πρέπει να είναι μέρος της έκτακτης ανταπόκρισης», Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.)
https://www.unhcr.org/gr/16541-unhcr-alleviating-suffering-overcrowding-greek-islands-reception-centres.html
[7] Pushbacks: Migrants accuse Greece of sending them back out to sea
https://www.bbc.com/news/world-europe-55231203

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 210 9631950
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Τσιτσάνη και Καραϊσκάκη 34,
Γλυφάδα, ΤΚ 16675
Ιστοσελίδα: https://www.mkiellinikou.org
Email: mkiellinikou@gmail.com

Κοινοποίηση άρθρου: