https://ikariologos.gr/oroi-xrisis/
Καταγγέλλουν την Ελλάδα για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

Καταγγέλλουν την Ελλάδα για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

Καταγγελία κατά της Ελλάδας στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης κατέθεσε Συριακή οργάνωση την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2021, ζητώντας τη διερεύνηση τυχόν εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας για τη μεταχείριση των προσφύγων.

Το Συριακό Κέντρο Δικαιοσύνης και Λογοδοσίας, που έχει τη βάση του στην Ουάσινγκτον, ισχυρίζεται ότι μαρτυρίες αυτοπτών και βιντεοσκοπημένα στοιχεία στηρίζουν την καταγγελία για κακομεταχείριση και κακοποίηση προσφύγων στα ελληνικά σύνορα, αλλά και στα υπερπλήρη κέντρα «φιλοξενίας» προσφύγων.

Ο διευθύνων σύμβουλος της οργάνωσης, Μοχάμαντ Αλ-Αμπντάλα, δήλωσε πως πρόκειται για την πρώτη νομική αγωγή κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μεταχείριση των προσφύγων.

«Εάν αυτή η υπόθεση προχωρήσει, θα σταλεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα πως ναι, υπάρχουν σωστές πολιτικές σε κάποιες χώρες, αλλά σε άλλες όχι — όμως θα πρέπει να ισχύσει το διεθνές νομικό πλαίσιο και οι συνθήκες για το προσφυγικό, και όχι οι αποφάσεις των ξεχωριστών κρατών-μελών», είπε ο Αλ-Αμπντάλα.

Η Συριακή οργάνωση ισχυρίζεται ότι έχουν καταγραφεί περιστατικά κακομεταχείρισης από τον Μάρτιο του 2016, και επεκτείνονται στα χωρικά ύδατα της Ελλάδας, όπου υπάρχουν καταγγελίες για σαμποτάζ προσφυγικών πλοιαρίων από την ελληνική ακτοφυλακή και επαναπροωθήσεών τους στη θάλασσα.

Σύμφωνα με το Κέντρο, υπάρχουν στοιχεία ότι η Frontex συμμετείχε ή συνεργάστηκε με τις ελληνικές αρχές σε τέτοια περιστατικά, που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Πηγή: AP

ΠΗΓΗ: info-war.gr 

Κοινοποίηση άρθρου: