https://ikariologos.gr/oroi-xrisis/
Συνήγορος του Πολίτη κατά Νοσοκομείου Σάμου

Συνήγορος του Πολίτη κατά Νοσοκομείου Σάμου

Μερικούς μήνες αφού αφέθηκε αβοήθητος να πεθάνει Αφρικανός μετανάστης από το ΚΥΤ Σάμου επειδή το Νοσοκομείο Σάμου είχε… συμπληρώσει το ποσοστό αλλοδαπών που δέχεται, ο Συνήγορος του Πολίτη καταγγέλλει τη διοίκηση για το αυθαίρετο αυτό σύστημα και επισημαίνει τις ποινικές ευθύνες που προκύπτουν για τους υπευθύνους.

Γιώργος Παγούδης

Στενεύει ο κλοιός γύρω από τη διοίκηση του Νοσοκομείου Σάμου και την πρωτοφανή απόφαση για επιλεκτική αντιμετώπιση των ασθενών βάσει της εθνικότητάς τους. Ο Συνήγορος του Πολίτη, με έγγραφό του από τις 8/1/2021, στο πλαίσιο της διερεύνησης των σχετικών καταγγελιών για την πολιτική μεταχείρισης όσων αναζητούν κάποιο ραντεβού στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου, καλεί τους αρμόδιους να δώσουν γραπτές εξηγήσεις και να ενημερώσουν την υπηρεσία για τυχόν ενέργειες που έχουν γίνει από τότε μέχρι σήμερα.

Θυμίζουμε ότι τον Ιούλιο του 2020 αποκαλύφθηκε από την «Εφ.Συν.» έγγραφο του Νοσοκομείου Σάμου σύμφωνα με το οποίο η διοίκηση επέβαλλε ποσόστωση στα ραντεβού των εξωτερικών ιατρείων, σε αναλογία οχτώ ντόπιων ασθενών έναντι δύο από το ΚΥΤ Σάμου, επικαλούμενη, τότε, τα περιοριστικά μέτρα λόγω κορονοϊού («Τον άφησαν να πεθάνει λόγω του “κανονισμού”», «Εφ.Συν.», 30/7/2020).

Μάλιστα, σε μια κρίση μεγαλοψυχίας, άφηνε περιθώριο για την εξέταση ακόμα ενός ασθενούς προερχόμενου από προσφυγική δομή εκτός ΚΥΤ, μόνο όμως στην περίπτωση που ένας από τους οχτώ ντόπιους ακύρωνε τη δική του επίσκεψη ή απλά αν ο αριθμός δεν είχε συμπληρωθεί εκ των προτέρων.

Η πρωτοφανής αυτή διάκριση ρατσιστικού χαρακτήρα δεν πέρασε απαρατήρητη και καταγγέλθηκε στον Συνήγορο του Πολίτη από τον δικηγόρο Δημήτρη Χούλη, ο οποίος ζητούσε την παρέμβασή του για άρση αυτής της τακτικής. Με έγγραφό του ο Συνήγορος του Πολίτη, αφού επισημαίνει όλη τη σχετική νομοθεσία που απαγορεύει κάθε τέτοιου είδους διάκριση, κάνοντας μάλιστα ρητή αναφορά σε δυσμενείς διακρίσεις λόγω εθνικότητας, σημειώνει και τις ποινικές ευθύνες που προκύπτουν για τους υπεύθυνους.

«Οποιος παραβιάζει τη σχετική νομοθεσία (Ν. 4443/2016) περί απαγόρευσης της διακριτικής μεταχείρισης για λόγους μεταξύ άλλων εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής τιμωρείται με ποινή φυλάκισης από έξι μήνες έως τρία χρόνια και με χρηματική ποινή 1.000 έως 5.000 ευρώ» σημειώνει ο Συνήγορος, υπογραμμίζοντας ότι οι πράξεις αυτές διώκονται αυτεπαγγέλτως (άρ. 11 παρ.1).

Τέλος, καλεί τη διοίκηση του Νοσοκομείου Σάμου να επανεξετάσει τον τρόπο προγραμματισμού των ραντεβού στα εξωτερικά ιατρεία «ώστε να διασφαλίζεται η πρόσβαση των ασθενών στην περίθαλψη με βάση τις ανάγκες που προκύπτουν και όχι με βάση την καταγωγή τους».

ΠΗΓΗ: efsyn.gr 

Κοινοποίηση άρθρου: