https://ikariologos.gr/oroi-xrisis/
Σάββατο 20 Μάρτη: Διεκδικούμε ανθρώπινη ζωή για πρόσφυγες και μετανάστες, στοιχειώδη δικαιώματα για κάθε άνθρωπο

Σάββατο 20 Μάρτη: Διεκδικούμε ανθρώπινη ζωή για πρόσφυγες και μετανάστες, στοιχειώδη δικαιώματα για κάθε άνθρωπο

Σήμερα που οι ανάλγητες, νεοφιλελεύθερες, πολιτικές της κυβέρνησης οδηγούν μαζικά την κοινωνία στη φτωχοποίηση και την ανέχεια, αλλά και την παραβίαση στοιχειωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών, τα πιο ευάλωτα στρώματα, οι «αόρατοι»
της κοινωνίας σπρώχνονται στην απελπισία και στην στέρηση, όχι απλώς δικαιωμάτων, αλλά και της ίδια της ύπαρξής τους.

Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες είναι από τα πιο τραγικά θύματα της λιτότητας και της εγκατάλειψης που εφαρμόζει η κυβέρνηση σε ολόκληρη την κοινωνία. Σπρώχνονται στην οικονομική εξαθλίωση και στο περιθώριο της κοινωνικής και οικονομικής ζωής. Ενώ έχουν εξαναγκαστεί να μένουν εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα κατ’ εφαρμογή της, ντροπιαστικής για κάθε σύγχρονο πολιτισμό, συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας, καμία πολιτική στήριξής τους δεν εφαρμόζεται όλα αυτά τα χρόνια. Αντίθετα, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν «πεταχτεί» σε στρατόπεδα χωρίς ορίζοντα και προοπτική, σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης. Αμέτρητα παιδιά μεγαλώνουν φυλακισμένα χωρίς καμία πρόσβαση στην εκπαίδευση.

Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες υπήρξαν εξαρχής οι πλέον αόρατοι στην πανδημία, αφού στοιβάζονται σε δομές χωρίς καμία μέριμνα για επιδημιολογική επιτήρηση και πρόσβαση σε περίθαλψη, ή έστω βασικές υποδομές για να αποφεύγεται η μετάδοση του ιού, και οδηγούνται συχνά σε τεράστιο ποσοστό νοσηρότητας σε προσφυγικά καμπς.

Αντί να δοθεί μια προοπτική είτε εγγράφων μετακίνησης στις χώρες που επιθυμούν να μεταβούν, ή ελάχιστων πολιτικών κοινωνικής ένταξης, η ΝΔ τους οδηγεί ακόμη περισσότερο στην περιθωριοποίηση θέλοντας να τους κλείσει φυλακισμένους σε κλειστές και μακριά από τον αστικό ιστό δομές.

Αστυνομία και ακροδεξιές συμμορίες προθύμων εξοπλίζονται για να εξωθούν και να χτυπούν βίαια πρόσφυγες γυναίκες και παιδιά, στον Έβρο και στα νησιά, ενώ παρακρατικές και στρατιωτικοποιημένες ομάδες προβαίνουν σε παράνομες επαναπροωθήσεις. Η κυβέρνηση συνειδητά καλλιεργεί το ρατσισμό, τη μισαλλοδοξία και τον κοινωνικό αυτοματισμό, στοχοποιώντας ως δήθεν «εισβολείς» άοπλους απελπισμένους, γυναίκες και παιδιά, ανθρώπους που ξεριζώθηκαν λόγω του πολέμου. Θέλουν έτσι να αποκρύψουν τις ευθύνες τους για τη φτώχεια, την εξαθλίωση της κοινωνίας και την εγκληματική πολιτική αδιαφορίας για το ΕΣΥ και τη βασική κοινωνική πρόνοια μέσα στην πανδημία, που έχει οδηγήσει σε χιλιάδες νεκρούς, στρέφοντας το θυμό της κοινωνίας στους πιο ευάλωτους.

Η στέρηση θεμελιωδών ελευθεριών, η καταστολή και αστυνομική αυθαιρεσία, αλλά και η παραβίαση βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που κατοχυρώνονται σε διεθνείς συνθήκες, ξεκινά από τους πρόσφυγες και μετανάστες για να επεκταθεί πλέον στην προκλητική παραβίαση βασικών δικαιωμάτων και ελευθεριών κάθε πολίτη, όπως έχει καταστεί πλέον σαφές από την έξαρση της αστυνομικής βίας και του αυταρχισμού.

Οι κυβερνήσεις αλλά και οι μηχανισμοί της ΕΕ είναι υπόλογοι για το ξερίζωμα εκατομμυρίων ανθρώπων από τις πατρίδες τους, στηρίζοντας ενεργητικά τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τις νατοϊκές επεμβάσεις. Αυτοί που δημιουργούν τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές, κατηγορούν τους ξεριζωμένους για να τους περάσουν και δεύτερη δοκιμασία στα κολαστήρια της Μόριας και πλέον του Καρά Τεπέ.

Ο ελληνικός λαός, που γνωρίζει από προσφυγιά και φτώχεια, έχει απορρίψει την απανθρωπιά και το ρατσισμό, πετυχαίνοντας με τους πολύχρονους αγώνες του την καταδίκη της εγκληματικής, ναζιστικής ΧΑ και των σκοτεινών ιδεών και πρακτικών που αυτή εκπροσωπούσε.

Συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια στο ρατσισμό, το φασισμό και τη μισαλλοδοξία. Κάθε άνθρωπος δικαιούται την ελπίδα και την ανθρώπινη διαβίωση, κάθε παιδί έχει θέση στο σχολείο.

Η Λαϊκή Ενότητα στηρίζει τις κινητοποιήσεις φορέων και οργανώσεων στις 20 Μάρτη, 2.00 μμ Σύνταγμα.

Το Γραφείο Τύπου 18/3/2021

ΠΗΓΗ: aristerorevma.gr 

Κοινοποίηση άρθρου: