https://ikariologos.gr/oroi-xrisis/
Επιχείρηση-σκούπα κατά αστέγων στο κέντρο της Αθήνας

Επιχείρηση-σκούπα κατά αστέγων στο κέντρο της Αθήνας

Επιχείρηση-σκούπα κατά αστέγων στο κέντρο της Αθήνας καταγγέλουν με ανακοίνωσή τους οι Οικολόγοι Πράσινοι.

Όπως αναφέρουν στην σχετική ανακοίνωση:

“Αργά το βράδυ της Πέμπτης 30/9/2021 ένστολοι και αστυνομικοί με πολιτικά πραγματοποίησαν επιχείρηση «σκούπα», απομακρύνοντας άστεγους από κεντρικά σημεία της Αθήνας, προφανώς στη λογική της εκκαθάρισης και «ανάπλασης» της πόλης που έχει προ πολλού θέσει σε εφαρμογή ο Δήμος.

Οι άστεγοι αντιμετωπίζονται σαν «σκουπίδια» που πρέπει να απομακρυνθούν γιατί αμαυρώνουν την «ωραία» εικόνα της Αθήνας που παρά τους ξέχειλους κάδους και την εκκωφαντική «αποτυχία» του Μεγάλου Περιπάτου φαίνεται να βρίσκει σε αυτούς τον αποδιοπομπαίο τράγο για να καθαρίσει τη «βρωμιά» της.

Αναγνωρίζουμε ότι η εικόνα των αστέγων δεν αντέχεται όταν:

1. Δεν έχει δοθεί κανένα κονδύλι από τον προϋπολογισμό για την αντιμετώπιση του μεγάλου αριθμού ανθρώπων που βρίσκονται σε κατάσταση έλλειψης στέγης ή ανεπαρκούς στέγασης.

2. Το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων δεν είναι αρκετό για να καλύψει τις ανάγκες των αστέγων που συνεχώς αυξάνονται.

3. Οι όποιες προσπάθειες κοινωνικής αλληλεγγύης στηρίζονται στην ιδιωτική πρωτοβουλία και λειτουργούν χωρίς συντονισμό και σε περιορισμένη έκταση.

4. Οι άστεγοι είναι εκτεθειμένοι σε κάθε κίνδυνο, στερούμενοι ακόμη και των βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων που προστατεύονται από το Σύνταγμα.

5. Τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα διοχετευτούν- όπως πάντα- σε άλλους τομείς και φορείς, παρά την πρόβλεψη για μέτρα κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούμε απάνθρωπο να μην μπορεί ένα οργανωμένο κράτος, να εξασφαλίζει τις ελάχιστες συνθήκες διαβίωσης σε κάθε πολίτη. Στο πλαίσιο αυτό καταθέσαμε Ερώτηση στη Βουλή στις 23/7/2021 για να δοθούν απαντήσεις σχετικά με τα μέτρα προστασίας που έχει λάβει η Πολιτεία για να αντιμετωπίσει αυτό το τραγικό ανθρώπινο πρόβλημα. Έχουμε θέσει ως προτεραιότητα της πολιτικής μας το θέμα της φτώχειας, ως απόρροια της καπιταλιστικής υπερανάπτυξης οι ρυθμοί της οποίας είναι εξοντωτικοί και καταστρέφουν τόσο το φυσικό περιβάλλον όσο και τον κοινωνικό ιστό. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα, δεν έχουμε λάβει κάποια απάντηση στην ερώτηση που καταθέσαμε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Η σιωπή της Κυβέρνησης, έρχεται να επιβεβαιώσει με τον πιο ηχηρό τρόπο τις προθέσεις της για το σύνολο των πολιτών. Τα καλά και συμφέροντα είναι σε προτεραιότητα, ενώ οι πολίτες με ανάγκη, ουραγοί”, καταλήγει η ανακοίνωση.

ΠΗΓΗ: enallaktikos.gr 

Κοινοποίηση άρθρου: