https://ikariologos.gr/oroi-xrisis/
Κινητοποίηση συνδικάτων φορέων και συλλογικοτήτων στην Πρεσβεία του Ισραήλ… Δευτέρα 15 Μάη στις 6 μ.μ.

Κινητοποίηση συνδικάτων φορέων και συλλογικοτήτων στην Πρεσβεία του Ισραήλ… Δευτέρα 15 Μάη στις 6 μ.μ.

ΝΑΚΜΠΑ 1948 – 2023

Όχι στο δολοφονικό κράτος του Απαρτχάιντ
Αλληλεγγύη και λευτεριά στον Παλαιστινιακό λαό

Συμμετέχουμε στην κινητοποίηση συνδικάτων φορέων και συλλογικοτήτων την Δευτέρα στην Πρεσβεία του Ισραήλ στις 15 Μάη στις 6 μ.μ

Συμπληρώνονται την προσεχή Δευτέρα (15/5) 75 χρόνια από μια ανείπωτη καταστροφή (Νάκμπα) κατά του Παλαιστινιακού λαού η οποία συνεχίζεται έως και σήμερα. Η Νάκμπα ως γνωστό ξεκίνησε με την εθνοκάθαρση 53 χωριών και πόλεων του 1947 και του 1949, την εν ψυχρώ δολοφονία 15.000 Παλαιστινίων και τον αναγκαστικό εκτοπισμό των 2/3 του παλαιστινιακού πληθυσμού – 950.000 άτομα – από την πατρίδα και τα σπίτια τους.

Η Νάκμπα είναι μια διαρκής δραματική υπενθύμιση για την συστηματική άρνηση του κράτους – δολοφόνου (Ισραήλ) του δικαιώματος του κάθε Παλαιστινίου να ζει στην πατρίδα του και να έχει το δικαίωμα στην εθνική και πολιτική ταυτότητα ως σύνολο.

Οι ρίζες αυτής της καταστροφής (Αλ Νάμπα) πηγαίνουν πολύ πιο πίσω χρονικά, στην εποχή της Γαλλικής εισβολής στον αραβικό κόσμο το 1799, όπου ο Ναπολέοντας εξέδωσε διακήρυξη που πρόσφερε την Παλαιστίνη ως πατρίδα των εβραίων.

Το 1948 (15 Μάη) ανακηρύχθηκε, χωρίς την παράλληλη ανακήρυξη Παλαιστινιακού κράτους όπως προβλεπόταν, το κράτος του Ισραήλ. Από την άνοιξη του 1947 έως τις 16 Μάη 1949 η επεκτατική πολιτική του Ισραήλ οδηγεί στον Αραβοϊσραηλινό πόλεμο.

Η μεγάλη και συνεχής καταστροφή της Παλαιστίνης, η Παλαιστινιακή Νάκμπα έχει πλέον ξεκινήσει.

Από τα κατακτημένα από το Ισραήλ εδάφη εκδιώχθηκαν 800.000 Άραβες σε σύνολο 1,4 εκατομμύρια Παλαιστινίων που ζούσαν τότε στην ιστορική Παλαιστίνη. Ο ξεριζωμός των Παλαιστινίων από την πατρίδα τους σε αυτά τα 75 χρόνια έχει φθάσει τα 7.699.544 άτομα!!

Η φασιστική και επεκτατική πολιτική του Ισραήλ συνεχίζεται και κλιμακώνεται έως και σήμερα με την ανοιχτή ή συγκαλυμμένη στήριξη των ΗΠΑ, της ΕΕ και άλλων χωρών του δυτικού ιμπεριαλιστικού μπλοκ.

Η Νάκμπα έχει οδηγήσει εκατομμύρια Παλαιστινίων να ζουν ως πρόσφυγες στο Λίβανο, στην Συρία, στην Ιορδανία και σε άλλες πολλές χώρες χωρίς να έχουν το δικαίωμα να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Το 2022, σχεδόν 150 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στη Δυτική Όχθη και την ανατολική Ιερουσαλήμ, καθιστώντας τη χρονιά την πιο θανατηφόρα σε αυτές τις περιοχές από το 2004, σύμφωνα με την ισραηλινή οργάνωση για τα δικαιώματα B’Tselem. Συγκεκριμένα, στη Δυτική Όχθη (συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ), οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν 146 Παλαιστίνιους, μεταξύ των ατόμων που σκοτώθηκαν ήταν πέντε γυναίκες και 34 ανήλικοι, ο νεότερος από τους οποίους ήταν 12 ετών- επτά ήταν 50 ετών και άνω και ο μεγαλύτερος ήταν 78 ετών. Ισραηλινοί πολίτες, επίσης σκότωσαν πέντε Παλαιστίνιους, εκ των οποίων ένας ανήλικος. Τρεις άλλοι Παλαιστίνιοι, συμπεριλαμβανομένου ενός ανηλίκου, σκοτώθηκαν σε περιστατικά στα οποία συμμετείχαν τόσο ισραηλινές δυνάμεις όσο και ισραηλινοί πολίτες και δεν μπορεί να προσδιοριστεί ποιος τους σκότωσε. Στη Λωρίδα της Γάζας, οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν 32 Παλαιστίνιους, συμπεριλαμβανομένων τριών γυναικών και οκτώ ανηλίκων, όλοι σε έναν ακόμη γύρο μαχών (“Επιχείρηση Breaking Dawn”). Στο Ισραήλ, οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν τέσσερις Παλαιστίνιους. Και ο κατάλογος των νεκρών δεν έχει σταματημό.

Εκφράζουμε την Αλληλεγγύη μας στον Παλαιστινιακό λαό για δική του πατρίδα!

· Καταδικάζουμε τον εποικισμό και τον ξεριζωμό του Παλαιστινιακού λαού από τα εδάφη τους.

· Καταγγέλλουμε την εγκληματική πολιτική του Ισραηλινού στρατού που καθημερινά δολοφονεί αγωνιστές της Παλαιστινιακής αντίστασης.

Όλοι και όλες στην συγκέντρωση της Δευτέρας 15 Μάη και ώρα 6 μ.μ
στην πρεσβεία του Ισραήλ (Μαραθωνοδρόμων 1 Παλαιό Ψυχικό)

Πρωτοβουλία Aλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό
Εργατικών Σωματείων και Συλλογικοτήτων

Κοινοποίηση άρθρου: