https://ikariologos.gr/oroi-xrisis/
Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στο γραφείο του γυναικολόγου-μαιευτήρα Παναγιώτη Βάκα (κείμενο + βίντεο)

Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στο γραφείο του γυναικολόγου-μαιευτήρα Παναγιώτη Βάκα (κείμενο + βίντεο)

Το ειδικό καθεστώς, η περιθωριοποίηση και ο αποκλεισμός ανθρώπων από την ιατρική περίθαλψη και φροντίδα με βάση ταξικά, φυλετικά ή και έμφυλα κριτήρια είναι ένα ακόμα από τα μέτωπα του κοινωνικού πολέμου. Δεν περιμένουμε κανένα κράτος να σπάσει το απόστημα της διαφθοράς όπως αρέσκονται να εξαγγέλλουν οι πολιτικοί του προϊστάμενοι. Το απόστημα αυτό θα το σπάσουμε εμείς, οι καταπιεσμένοι και καταπιεσμένες μέσα από την αυτο-οργάνωση και τους ανυποχώρητους αγώνες σε κάθε πεδίο που επηρεάζει την καθημερινότητά μας. Δεν υπάρχουν ήρωες και σωτήρες. ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ – ΙΣΟΤΗΤΑ – ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΙΣΚΕΤΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΑΣ
Τα πληβειακά κομμάτια της κοινωνίας, άνεργοι και φτωχοί ντόπιοι και μετανάστες βιώνουν διαχρονικά το καθεστώς εξαίρεσης στον χώρο της υγείας αλλα και ευρύτερα. Η δημόσια και δωρεάν υγεία για όλους και όλες είναι ένα κακόγουστο αστείο για όσους και όσες βρίσκονται στον πάτο της ταξικής πυραμίδας. Κουμάντο κάνουν οι μεγαλογιατροί, οι πολυεθνικές φαρμακευτικές και οι εταιρίες παραϊατρικών προϊόντων και υπηρεσιών. Ο χρηματισμός των γιατρών από τους ασθενείς υπό τη μορφή “αμοιβής” για καλύτερη μεταχείριση ή για παραχώρηση προτεραιότητας, οι μίζες που παίρνουν από τις φαρμακευτικές για να συνταγογραφούν συγκεκριμένες ετικέτες, είναι απλά η κορυφή ενός συστήματος διαφθοράς και εκμετάλλευσης που στη βάση του έχει σαπίσει. Σχετικά απλουστευμένα θα παρατηρήσουμε ότι η υποβάθμιση των υπηρεσιών του δημόσιου νοσοκομείου έχει ενισχύσει σημαντικά την λειτουργία απογευματινών ιδιωτικών ιατρείων και εχει νομιμοποιήσει τον επαίσχυντο εκβιασμό με τα φακελάκια, με αποτέλεσμα να εμπορευματοποιείται η σχέση γιατρού και ασθενή και τελικά η ίδια η υγεία.

Στα ιδιωτικά μαιευτήρια-νοσοκομεία ένα σημαντικό μέρος της αμοιβής του γυναικολόγου αποδίδεται σε νοσοκομειακές δομές που θα χρησιμοποιηθούν, με λίγα λόγια οι ασθενείς που έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν εναν ιδιωτικό φορέα επιβαρύνονται με το κόστος της επιλογής τους . Αντίθετα σε ενα δημόσιο νοσοκομείο όπως είναι το Αρεταίειο υποτίθεται ότι οι συνεργαζόμενοι γιατροί εισάγουν και περιθάλπτουν τις εγκυμονούσες γυναίκες που παρακολουθούν κάνοντας χρήση των νοσοκομειακών δομών χωρίς να επιβαρυνθούν οι ίδιοι κάποιο ποσό.

Ας μας πεί λοιπόν ο Βάκας και ο κάθε Βάκας για ποιο λόγο ζητάει αμοιβές ύψους 800 ευρώ απο ανθρώπους που επέλεξαν να του εμπιστευτούν την υγεία τους , που δεν έχουν τη δυνατότητα ή τη βούληση να πληρώσουν για μια υπηρεσία που τυπικά τους παρέχεται δωρεάν. Άνθρωποι με επείγοντα προβλήματα υγείας που χρήζουν άμεσης επέμβασης ή εγκυμονούσες γυναίκες που βιώνουν την αγωνία για το αν θα “πέσουν σε καλά χέρια”, ασθενείς που αναμένουν στον πόνο ή έρχονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο του θανάτου βρίσκονται στο έλεος ορισμένων κορακιών που θα αποφασίσουν για τη ζωή και το θάνατο με κριτήριο την πληρωμή που θα λάβουν.

Δεν στεκόμαστε στο αν η αμοιβή δίνεται πριν ή μετά τις επεμβάσεις, παρόλο που στην πρώτη περίπτωση ο εκβιασμός αποκτάει άλλη υφή και σημασία. Επίσης δεν παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι ευτυχώς ακόμα υπάρχουν πραγματικοί και όχι κατ’ ευφημισμόν λειτουργοί υγείας , όχι μόνο γιατροί αλλά και νοσηλευτές-νοσοκόμοι, που επιτελούν σωστά και κατά συνείδηση το καθήκον τους απέναντι σε κάθε άνθρωπο που έχει ανάγκη. Αναγνωρίζουμε το τεράστιο κενό που έχει αφήσει πίσω της η απουσία ενός κινήματος αμφισβήτησης και ρήξης στο σύστημα υγείας από τους ίδιους τους λειτουργούς του, που θα ενσωματώνει στους κοινωνικούς αγώνες το ζήτημα της διαφθοράς αλλά και τόσων άλλων ελλείψεων. Αναδεικνύουμε μέσα από τη δράση μας ακόμα ένα από τα πάρα πολλά περιστατικά χρηματισμού γιατρών και μέσω συμβολικών ενεργειών καταγγέλλουμε τη διαφθορά ως αποτέλεσμα της εξουσίας που έχουν πάνω στους ασθενείς τους οι “αυθεντίες”, οι μεγαλογιατροί πανεπιστημιακοί και μη, με τους δεκάδες τίτλους που στολίζουν στους τοίχους των γραφείων τους.

Το ειδικό καθεστώς, η περιθωριοποίηση και ο αποκλεισμός ανθρώπων από την ιατρική περίθαλψη και φροντίδα με βάση ταξικά, φυλετικά ή και έμφυλα κριτήρια είναι ένα ακόμα από τα μέτωπα του κοινωνικού πολέμου.

Δεν περιμένουμε κανένα κράτος να σπάσει το απόστημα της διαφθοράς όπως αρέσκονται να εξαγγέλλουν οι πολιτικοί του προϊστάμενοι. Το απόστημα αυτό θα το σπάσουμε εμείς, οι καταπιεσμένοι και καταπιεσμένες μέσα από την αυτο-οργάνωση και τους ανυποχώρητους αγώνες σε κάθε πεδίο που επηρεάζει την καθημερινότητά μας. Δεν υπάρχουν ήρωες και σωτήρες.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ – ΙΣΟΤΗΤΑ – ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΙΣΚΕΤΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΑΣ

ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΔΩ

Στις 24 και τις 25 Μάη, μια μέρα πριν την καθεστωτική γιορτή των εκλογών, εμείς απευθυνόμαστε στην κοινωνική βάση και την καλούμε όχι μόνο να κοιτάξει στην άλλη πλευρά αλλά και να κινηθεί προς αυτήν.

ΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΕΔΩ

Αναρχική συλλογικότητα Ρουβίκωνας

Από Ρουβίκωνας

ΠΗΓΗ:https://athens.indymedia.org 

Κοινοποίηση άρθρου: