https://ikariologos.gr/oroi-xrisis/
Συνέντευξη του Δ. Κουτσούμπα στο «OPEN» (VIDEO)

Συνέντευξη του Δ. Κουτσούμπα στο «OPEN» (VIDEO)

Για τις πολιτικές εξελίξεις και τις επικείμενες εκλογικές μάχες μίλησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας σε συνέντευξη που παραχώρησε το Σάββατο 11 Μάη στον τηλεοπτικό σταθμό «OPEN».

Η συνέντευξη έχει ως εξής:

«Παρακολουθήσαμε όλοι, από την Τετάρτη που ξεκίνησε η συζήτηση μέχρι χθες που ολοκληρώθηκε με την ψηφοφορία, μία πολύ έντονη συζήτηση, κυρίως μεταξύ των δύο πολιτικών αρχηγών, οξείς εκφράσεις, χαρακτηρισμούς, μπήκαν μέσα πρόσωπα οικογενειακά. Από τη μία το κότερο, από την άλλη η οικογένεια του άλλου με τη σύζυγο, με τον πατέρα, με εμπλοκές με τη χούντα. Μία σειρά από κουβέντες που πραγματικά νομίζω ότι για τον περισσότερο κόσμο ήταν τουλάχιστον θλιβερές. Θα ‘θελα το σχόλιο σας γι’ αυτό.

Κακοπαιγμένη παράσταση, κυρία Μαυραγάνη και μάλιστα θέλουν το λαό σε ρόλο ενός παθητικού θεατή να τα βλέπει όλα αυτά, να μην μπορεί να κρίνει αντικειμενικά την πραγματικότητα στην πολιτική σκηνή και βεβαίως να αποστρέφεται όλο και περισσότερο αυτό που συμβαίνει. Διότι τα προβλήματα που απασχολούν πραγματικά τον ελληνικό λαό, τους εργαζόμενους, τη νεολαία δεν είναι αν πήγε και πού διακοπές ο κ. Τσίπρας, για να ξεκουραστεί, σε ποιου το κότερο πήγε. Αντίθετα τον απασχολεί, για παράδειγμα, το να πεις ότι οι εφοπλιστές φοροαπαλλάσσονται, τους δίνουν πολλά “δωράκια”. Στο μεγάλο κεφάλαιο και σε μεγάλους ομίλους δίνουν φοροαπαλλαγές, φοροελαφρύνσεις, δώρα, επιδοτήσεις την ίδια ώρα που την πληρώνει ο ελληνικός λαός και αυξάνονται οι φόροι. Υπάρχει μία τεράστια φοροληστεία για τα εργαζόμενα λαϊκά στρώματα, για τους αυτοαπασχολούμενους, για τους επαγγελματίες, για τους επιστήμονες, για τους αγρότες.

Θεωρείτε δηλαδή ότι σκοπίμως γίνεται αυτή η πόλωση και η ακρότητα για να κρυφτούν άλλα ζητήματα;

Ναι, νομίζω ότι δεν έχουν άλλο τρόπο, άλλη διέξοδο τα δύο κόμματα τα οποία έχουν απαξιωθεί συνολικότερα με την πολιτική τους. Τόσο η ΝΔ, για αυτά που έκανε όσο κυβερνούσε, αλλά και το τι κάνει ως αξιωματική αντιπολίτευση σήμερα, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος βγήκε με άλλα οράματα, με άλλες υποσχέσεις, με αυταπάτες πιθανόν που καλλιεργούσε -σκόπιμα κατά τη δική μας άποψη- αλλά που ο λαός, ο ελληνικός λαός τα έπαιρνε ως δεδομένα ή τέλος πάντων ότι κάποια από αυτά θα γίνουν. Και τέσσερα χρόνια τώρα ήρθε για να ακολουθήσει τις ίδιες αντιλαϊκές μνημονιακές πολιτικές, να εφαρμόσει όλους τους αντιλαϊκούς νόμους που ψήφισαν οι προηγούμενοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και βεβαίως να φέρει και ένα τρίτο μνημόνιο και να συνεχίσουμε μία πορεία ενός μνημονίου διαρκείας -γιατί γι’ αυτό πρόκειται- τουλάχιστον μέχρι το 2060, με τα ματωμένα πλεονάσματα. Και ματωμένα πλεονάσματα σημαίνει ότι ο λαός υποφέρει, οι κοινωνικές δαπάνες περικόπτονται συνεχώς…

Αυτό που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, το οικονομικό πακέτο αυτό, δεν θεωρείτε ότι είναι μια μεγάλη ανάσα; Είπε η κυβέρνηση τέλειωσε το μνημόνιο, βγήκαμε, άρα μπορούμε να δώσουμε στο λαό. Δεν είναι μία ανάσα;

Καλά, μεγάλη ανάσα και ανάσα, δεν το πιστεύουν ούτε οι ίδιοι. Γιατί όταν σου παίρνει δέκα και παραπάνω και μετά σου δίνει ένα, καταντά να είναι δώρο άδωρο. Γιατί, για παράδειγμα για τους συνταξιούχους, αυτά που δίνονται τώρα δόθηκαν με σκληρούς αγώνες, κάθε μέρα, μέρα παρά μέρα για να είμαι και πιο ακριβής, οι συνταξιούχοι σε όλη την Ελλάδα έκαναν διαδηλώσεις έξω από του Μαξίμου, έξω από τη Βουλή, σε όλη τη χώρα, στις πλατείες και είχαν αυτά τα αποτελέσματα. Όμως δεν διεκδικούσαν αυτό.

Καλώς δίνεται.

Μα και μισό ευρώ να βάλει στην τσέπη του ο εργαζόμενος, ο άνεργος, αυτός που ζει την απόλυτη φτώχεια, εντάξει να το βάλει, δε θα πει κανένας όχι. Και εμείς με αυτή τη λογική ψηφίζουμε ή δεν εμποδίζουμε τέλος πάντων, τέτοια μέτρα να περάσουν στη Βουλή.

Θα τα ψηφίσετε αυτά τα μέτρα;

Εμείς θα ψηφίσουμε “παρών”, μην εμποδίζοντας να περάσουν τα συγκεκριμένα μέτρα, αλλά έχοντας το δικό μας σκεπτικό, γιατί την ίδια ώρα τους καλούμε να ψηφίσουν υπέρ των προτάσεων του ΚΚΕ, που είναι πιο συγκεκριμένες και πραγματικές ανάσες ανακούφισης.

Ποιες είναι δικές σας προτάσεις, γιατί ακούμε μια κριτική από το κόμμα σας ως κόμμα της αντιπολίτευσης μικρότερο, σε όλα αυτά που κάνουν οι κυβερνήσεις. Κάποιος που θα ήθελε να σας ψηφίσει θα ρώταγε “εσείς τι υλοποιήσιμο και εφαρμόσιμο προτείνετε για τα οικονομικά ζητήματα”;

Να μην σας πω για τα τέσσερα χρόνια, να σας πω ότι μόλις προχτές καταθέσαμε ήδη τέσσερις τροπολογίες συγκεκριμένες στα μέτρα που φέρνει η κυβέρνηση. Και για το αφορολόγητο όριο, για παράδειγμα να καταργηθεί ο νόμος, το άρθρο που μιλάει για μείωση του αφορολόγητου, βρίσκεται τώρα στα 8.650 ευρώ….

Σ’ αυτό συμφωνεί και η ΝΔ.

Μα, το θέμα είναι να το ψηφίσουν στη Βουλή και αυτά τα κόμματα και ο ΣΥΡΙΖΑ κυρίως, που έχει σήμερα την πλειοψηφία. Δεύτερον, έχουμε προτείνει συγκεκριμένα ζητήματα για φοροαπαλλαγές σε αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες, αγρότες, που υποφέρουν αυτή τη στιγμή. Δηλαδή για σταμάτημα των κατασχέσεων, των πλειστηριασμών, για αύξηση του αφορολόγητου πάνω από τα 12.000 ευρώ -να μην μειωθεί δηλαδή και περισσότερο- για μείωση και κούρεμα των τόκων, όλων αυτών των προσαυξήσεων που έχουν, που καταντάνε τελικά να είναι δυσβάσταχτα μέτρα.

Προβλέπονται κάποια τώρα με τις 120 δόσεις…

Όχι, αυτά τα συγκεκριμένα που προτείνουμε εμείς είναι αυτά που απαιτούν και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι. Αντίστοιχα με τις συντάξεις κλπ. Έχουμε δηλαδή καταθέσει μία δέσμη προτάσεων. Είναι πάρα πολύ συγκεκριμένες και πραγματικές ανάσες ανακούφισης για αυτή τη στιγμή. Δεν μιλάμε τώρα για το σοσιαλισμό, μιλάμε για τώρα.

Για την καθημερινότητα… αισθάνεστε ότι έχουμε βγει σε ξέφωτο; Τελείωσε το πρόγραμμα τον Αύγουστο, αρχίζουν σταδιακά και δίνονται κάποιες παροχές και μέσω αυτών των μέτρων… αισθάνεστε ότι πάμε παρακάτω;

Θα έπρεπε να πηγαίνουμε παρακάτω. Όμως στο ξέφωτο δεν πρόκειται να βγούμε με αυτές τις πολιτικές και με αυτές τις λογικές που επικρατούν, αλλά και μέσα στο πλαίσιο ενός πραγματικά άδικου συστήματος. Γιατί, κοιτάξτε να δείτε, πολλά ακούμε για την Ευρωπαϊκή Ένωση που μπορεί να βελτιωθεί και λοιπά. Τη βλέπουμε όμως να γίνεται χειρότερη σε όλους τους τομείς. Οι αντιδραστικές κατευθύνσεις για παράδειγμα ισχύουν, τα ματωμένα πλεονάσματα επίσης ισχύουν. Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να δίνει τις γενικές αντιδραστικές κατευθύνσεις για τους λαούς, οι κυβερνήσεις της στα κράτη-μέλη της όπως είναι η ελληνική κυβέρνηση σήμερα ή οι χθεσινές ή πιθανόν και οι αυριανές, αν δεν αλλάξουν ριζικά τα πράγματα, τις υλοποιούν με νόμους και σε συνέχεια έχουμε και τους δήμους και τις περιφέρειες που εξειδικεύουν αυτές τις αντιλαϊκές αποφάσεις τοπικά στους δημότες τους. Αυτή είναι όλη η ιστορία και η “ιεραρχία” το πώς λειτουργεί το σύστημα. Αυτό είναι και άδικο και απάνθρωπο για την πλειοψηφία και βεβαίως συμφέρει τους λίγους. Αλλά αυτό είναι που λέμε ολιγαρχία του πλούτου, μεγάλο κεφάλαιο, ας το πει ο κάθε τηλεθεατής όπως θέλει, όπως το καταλαβαίνει.

Μας αναπτύξατε όλο αυτό, θα έλεγε κανείς, ως τηλεθεατής, ότι πάλι πάμε σε μια λογική των δικών σας προτάσεων, που είναι έξω από το ρεαλισμό, έξω απ’ αυτό που η πραγματικότητα επιβάλλει, που είναι αυτό το πλαίσιο της ΕΕ, που έχουμε ωφεληθεί σε κάποια πράγματα, που έχουμε ζημιωθεί σε κάποια άλλα κι αυτό που προτείνετε εσείς, είναι ανεδαφικό. Σ’ αυτούς που το σκέφτονται έτσι τι λέτε;

Κατ’ αρχήν οι συγκεκριμένες προτάσεις δεν είναι ανεδαφικές. Οι προτάσεις νόμου στη Βουλή ή οι προτάσεις που καταθέτουμε στο ευρωκοινοβούλιο. Δεύτερον, το ζήτημα είναι ότι πρέπει ν’ ανοίξει αυτός ο δρόμος, γιατί αν δε συγκρουστείς με αυτούς τους μηχανισμούς και τους οργανισμούς: Όπως είναι η ΕΕ, που δεν είναι για το συμφέρον των λαών. Όπως είναι το ΝΑΤΟ, που δεν είναι για την ειρήνη και ασφάλεια των λαών. Που δημιουργούν πάρα πολλά προβλήματα στα λαϊκά στρώματα, στους νέους, σε όλες τις χώρες – μέλη τους, αυτή τη συζήτηση πρέπει να ανοίξεις. Γιατί αυτή η συζήτηση αν είναι ανεδαφικό ή είναι ρεαλιστικό να φύγουμε, να αποδεσμευτούμε από τέτοιους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, όπως είναι η ΕΕ και το ΝΑΤΟ, γίνεται και εδώ στην Ελλάδα, γίνεται και στο Παρίσι, γίνεται και στην Ισπανία. Άρα λοιπόν, οι λαοί που έχουν τους ίδιους προβληματισμούς, αν ενωθούν, γιατί έχουν και τα ίδια συμφέροντα σε όλη την Ευρώπη, θα κατανοήσουν ότι αυτό που λέμε Ευρώπη δεν είναι η ΕΕ. Η ΕΕ δεν είναι Ευρώπη, εμείς στην Ευρώπη είμαστε, μέσα στην Ευρώπη παλεύουμε, δε θα πάμε ξαφνικά στην Αφρική, αλλά με τους λαούς που θα αλλάξουν τους συσχετισμούς, με τα κινήματα τους και όχι με αυτούς που βάζουν να τους κυβερνούν. Διότι ψηφίζουν, διότι οι λαοί αγωνίζονται, άρα πρέπει να στρέψουν τα βέλη τους σε αυτόν που είναι ο πραγματικός αντίπαλος και όχι ο εικονικός. Να μη βλέπουν, δηλαδή, μόνο τα πρόσωπα ή αν θέλετε και τα πολιτικά κόμματα, αλλά να βλέπουν τα πραγματικά συμφέροντα που συγκρούονται ή ικανοποιούν μία κοινωνία και πρέπει μ’ αυτά να πάνε. Άρα λοιπόν, το τι επιλέγω να κάνω στις ευρωεκλογές, στις περιφερειακές εκλογές, τι επιλέγω να κάνω – είτε τον Ιούνιο είτε τον Οκτώβριο το αργότερο – στις βουλευτικές εκλογές και ποια κυβέρνηση θα βγάλω στην Αθήνα, στο Παρίσι, στη Μαδρίτη, σε όλη την Ευρώπη, είναι κρίσιμο ζήτημα. Γιατί μπορείς να έχεις ισότιμες οικονομικές, εμπορικές, πολιτιστικές σχέσεις με όλες τις χώρες, όχι μόνο της Ευρώπης, αλλά και όλου του κόσμου και με τις κυβερνήσεις τους αν αλλάξουν και είναι πραγματικά οι λαοί στην εξουσία.

Είμαστε στην τελική ευθεία, δύο εβδομάδες μόλις πριν από τις ευρωεκλογές και τις δημοτικές εκλογές. Θα ήθελα να μου πείτε ποιο είναι το διακύβευμα και θα ήθελα να μου πείτε αν στην Ελλάδα προηγείται η ΝΔ τελικώς, έτσι όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις τουλάχιστον, αν βλέπετε και πολιτικές αλλαγές γενικότερα, δηλαδή θα επισπεύσει τις βουλευτικές εκλογές ο πρωθυπουργός ή όχι;

Φυσικά μέσα στα σχέδια του κ. πρωθυπουργού, απ’ ότι έχει πει, είναι να κρατήσει την κυβερνητική καρέκλα μέχρι τέλους, μέχρι τις 20 Οκτώβρη, οπότε πρέπει να γίνουν και οι εθνικές εκλογές, με βάση το Σύνταγμα. Αυτή είναι η πρόθεσή του. Τώρα από κει και πέρα βεβαίως θα επιδράσουν και οι εξελίξεις που έχουν να κάνουν και με τα εκλογικά αποτελέσματα της 26ης Μάη. Ανάλογα ποιο θα είναι το εκλογικό αποτέλεσμα, όπως και στους δήμους και τις περιφέρειες επίσης και τι πολιτικό κλίμα θα έχει διαμορφωθεί θα τον κάνουν να αποφασίσει αν θα τις επισπεύσει και θα πάει αμέσως σε εκλογές μέχρι τέλος Ιούνη ή αν θα πάει από Σεπτέμβρη.

Αυτή η σκόνη που έχει σηκωθεί τις τελευταίες ημέρες με το ταξίδι του πρωθυπουργού και τις φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα, στη βάση όμως στο ότι ως πρωθυπουργός που καταγγέλλει τις ελίτ και τίθεται ενάντια σε αυτούς που χαρακτηρίζει ελίτ, δεν έχει το ηθικό πλεονέκτημα να κάνει διακοπές μ’ αυτό τον τρόπο. Πως το σχολιάζετε αυτό;

Αυτά είναι αστεία πράγματα. Διακοπές μπορεί να κάνει όποιος θέλει και ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και οι βουλευτές. Το πρόβλημα είναι ότι ο ελληνικός λαός δεν μπορεί να κάνει διακοπές. Αυτές τις ημέρες, επειδή είναι Μάης και πιάνει το καλοκαίρι και η κάθε λαϊκή οικογένεια, ο κάθε μεροκαματιάρης μετράει αν θα μπορέσει να πάει – όχι διακοπές σε νησιά, να βρει κανένα γιοτ, κανένα κότερο να νοικιάσει ή να του χαρίσει κανένας εφοπλιστής, που δεν πρόκειται – στο χωριό του που μπορεί να είναι δίπλα στη θάλασσα ή στα όμορφα βουνά της πατρίδας μας και να πάει εκεί στο πατρικό του σπίτι να κάτσει μερικές μέρες με την οικογένειά του…

Ευτυχώς που υπάρχουν κι αυτά…

Ευτυχώς, αλλά κι αυτά θα του τα πάρουν. Κατ’ άλλους θα τα παίρναμε εμείς, οι κομμουνιστές, αν ερχόμασταν στην εξουσία. Δεν ξέρετε ότι νέοι άνθρωποι αποποιούνται και βλαστημάνε την ώρα και τη στιγμή που ο πατέρας ή ο παππούς τους άφησε στην κληρονομιά ένα πατρικό σπίτι, γιατί πληρώνουν ΕΝΦΙΑ, φόρους για να το συντηρήσουν. Αυτή είναι δυστυχώς η πραγματικότητα. Άρα, το πραγματικό πρόβλημα είναι αυτό. Ας πήγαινε ο κ. Τσίπρας διακοπές αν και προκαλεί το γεγονός ότι έγινε μετά την καταστροφή στο Μάτι. Να σας πω και κάτι ακόμα, είναι φυσιολογικό όταν λες στον εφοπλιστή ότι “εθελοντικά εσύ θα δίνεις την εισφορά σου στο κράτος”, αυτό που θεωρείται φόρος, και το μειώνεις στα 40 εκατ. ευρώ και το περνάει με νόμο ο κ. Τσίπρας, συμφωνώντας με τη ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης συμφώνησε και του είπε και μπράβο που το έκανε, είναι επόμενο ο εφοπλιστής να νιώθει υποχρεωμένος να του δώσει το κότερό του για να κάνει μερικές μέρες διακοπές. Αυτά δυστυχώς συμβαίνουν σ’ αυτό το σύστημα που είναι σάπιο, που είναι διεφθαρμένο έτσι κι αλλιώς, κατά την άποψή μας, γι’ αυτό και πρέπει να το ανατρέψουμε στην προοπτική. Σήμερα μπορούμε να κάνουμε την ανατροπή με ισχυρό ΚΚΕ παντού».

ΠΗΓΗ:https://www.902.gr

Κοινοποίηση άρθρου: