https://ikariologos.gr/oroi-xrisis/
ΑΔΕΙΕΣ ΓΙΑ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ – ΑΔΕΙΕΣ ΑΝΑΤΡΟΦΗΣ ΝΕΟΔΙΟΡΙΖΟΜΕΝΩΝ

ΑΔΕΙΕΣ ΓΙΑ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ – ΑΔΕΙΕΣ ΑΝΑΤΡΟΦΗΣ ΝΕΟΔΙΟΡΙΖΟΜΕΝΩΝ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΙΚΑΡΙΑΣ-ΦΟΥΡΝΩΝ

ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΝ ΕΝ ΜΕΣΩ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΝΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΟΥΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΔΕΙΕΣ ΓΙΑ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ!

Η κυβέρνηση της ΝΔ και το Υπουργείο Παιδείας επιδιώκουν εν μέσω πανδημίας να τσακίσουν ό,τι έχει απομείνει από τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών. Αφού πρώτα η κυβέρνηση φρόντισε να μην αφήσει τίποτα όρθιο από τα δικαιώματα των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, έρχεται τώρα με την υπ. Αρ. εγκύκλιο 117396/Ε3/8-9-2020 για άδειες εκπαιδευτικών σχετικά με τη διασπορά κορωνοϊού και επιχειρεί να αποκλείσει από τις άδειες ομάδων υψηλού κινδύνου (ευπαθών ομάδων) όσους εκπαιδευτικούς εργάζονται σε δομές της ειδικής αγωγής και δεν μπορούν λόγω της φύσης των καθηκόντων τους να παρέχουν τηλεργασία-τηλεκπαίδευση, αλλά απαιτείται η φυσική παρουσία τους στο σχολείο.

Με βάση την παραπάνω εγκύκλιο ήδη τμήματα ΕΣΠΑ Διευθύνσεων Εκπαίδευσης (π.χ. Πειραιά) έστειλαν email στις σχολικές μονάδες ευθύνης τους που καλούν τους διευθυντές/ντριες και προϊσταμένες σχολικών μονάδων να μην εγκρίνουν άδειες αναπληρωτών συναδέλφων που εργάζονται ως παράλληλη στήριξη, ως ειδικό βοηθητικό προσωπικό, ως σχολικοί νοσηλευτές, ενώ η εγκύκλιος αποκλείει και όσους εργάζονται στα ΚΕΣΥ. Δηλαδή οι διευθύνσεις εκπαίδευσης καλούν τους διευθυντές να παίξουν το ρόλο του γιατρού και να αποκλείσουν συναδέλφους ή να τους αποθαρρύνουν να κάνουν αίτηση.

Είναι ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση με την πράξη της αυτή αποκαλύπτει την πρόθεσή της να μην καλύψει τα κενά που θα δημιουργηθούν από τη χρήση αυτής της ειδικής άδειας γι’ αυτό και αποκλείει εκπαιδευτικούς και μάλιστα στον ευαίσθητο τομέα της ειδικής αγωγής.

Αποκαλύπτει για άλλη μια φορά το πιο σκληρό και απάνθρωπο πρόσωπό της που δε διστάζει να θέσει σε κίνδυνο την υγεία εργαζομένων, προκειμένου να γλιτώσει χρήματα από νέες προσλήψεις. Και μάλιστα δε διστάζει να το κάνει αυτό ακόμα και όταν πρόκειται για εγκύους συναδέλφισσες!

Δε φτάνει που με διατάξεις που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο για την Υγεία η κυβέρνηση επιχειρεί τη νομοθέτηση συμβάσεων εργασίας, για την πρόσληψη αναπληρωτών, με τρίμηνη διάρκεια από την οποία μάλιστα εξαιρούνται οι εκπαιδευτικοί που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, προχωρά τώρα και στον αποκλεισμό από το δικαίωμα χρήσης αυτής της άδειας σε όσους αναπληρωτές εργάζονται ήδη σε δομές ειδικής αγωγής και «δεν μπορούν» να παράσχουν τηλεκπαίδευση. Αλήθεια πώς εξηγεί ότι πολλοί συνάδελφοι της παράλληλης στήριξης κατά την περίοδο της καραντίνας παρείχαν εξ αποστάσεως εκπαίδευση και τώρα τους κρίνει ότι αδυνατούν;

Για μια ακόμα φορά λοιπόν, έρχεται στην επιφάνεια το τεράστιο πρόβλημα της αναπλήρωσης και της ελαστικής εργασίας στην εκπαίδευση, η μη εξίσωση δικαιωμάτων μονίμων και αναπληρωτών. Η Ν.Δ. αξιοποιεί και επεκτείνει το αντεργατικό οπλοστάσιο που παρέλαβε από την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Να μην τολμήσει η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας να εφαρμόσουν αυτήν την κατάπτυστη εγκύκλιο! Να την αποσύρουν αμέσως!
Εδώ και τώρα να γίνει Β΄ φάση προσλήψεων αναπληρωτών για όλα τα κενά, όλες τις δομές και ειδικότητες με πλήρες ωράριο και εργασιακά δικαιώματα. Να καταργηθούν οι ΑΜΩ.
Αύξηση των δαπανών για προσλήψεις, με βάση τις αυξημένες ανάγκες λόγω πανδημίας.
Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών που εργάζονται τα τελευταία χρόνια στα σχολεία.
Δε θα δεχτούμε εκπαιδευτικούς λάστιχο, αναλώσιμους και χωρίς δικαιώματα, σε σχολεία χωρίς υγιεινή και ασφάλεια.

Τα μορφωτικά δικαιώματα και υγεία μας δεν παζαρεύονται!

Όλοι και όλες, στο συλλαλητήριο στις 18 Σεπτεμβρίου, στις 18:30

στην Πλατεία Ευδήλου!

Κλιμακώνουμε με Απεργία!

15/9/2020

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΙΚΑΡΙΑΣ-ΦΟΥΡΝΩΝ

Να αποσυρθεί τώρα η εγκύκλιος για τις άδειες ανατροφής των νεοδιοριζόμενων.

Πλήρη άδεια ανατροφής 9 μηνών για όλους τους συναδέλφους, μόνιμους και αναπληρωτές.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Στις 21 Αυγούστου 2020 με Αριθμ. Πρωτ.: 108357/Ε3, δημοσιοποιήθηκε έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας με θέμα: «Χορήγηση άδειας ανατροφής με αποδοχές σε νεοδιόριστο/η εκπ/κό και μέλος Ε.Ε.Π.-Ε.Β.Π.». Σύμφωνα με το έγγραφο αυτό:

1) Δε δικαιούνται άδεια ανατροφής όσοι τα παιδιά τους συμπλήρωσαν το 2ο έτος της ηλικίας ενώ όσοι έχουν μικρότερα παιδιά μπορούν να πάρουν την άδεια μέχρι να συμπληρώσουν τα τέσσερα έτη.

2) Σε όσους δικαιούνται, τη δίνουν κουτσουρεμένη, υπολογίζοντας την άδεια με τον τύπο (24 μείον την ηλικία του παιδιού σε μήνες) x 9/21 + 1 μήνα για μονογονεϊκές οικογένειες.

3) Σε περίπτωση διδύμων ή τριδύμων ο γονέας δικαιούται επιπλέον άδεια 6 μηνών για κάθε τέκνο πέραν του ενός, ακόμα κι αν είναι πάνω από 2 ετών και ως 4 ετών.

4) Σε περίπτωση που ο εκπαιδευτικός είχε λάβει άδεια ανατροφής με αποδοχές έως 3 μηνών και 15 ημερών ή μέρος αυτής, ο χρόνος που πήρε μαζί με το χρόνο που δικαιούται από τον τύπο, δεν πρέπει να ξεπερνά τους 9 ή 10 μήνες αντίστοιχα.

5) Το τμήμα της άδειας ανατροφής δίνεται μέχρι το παιδί να γίνει 4 χρονών.

6) Σε περίπτωση που έχει περισσότερα του ενός παιδιά, η άδεια υπολογίζεται για κάθε παιδί χωριστά εφόσον είναι κάτω των 2 ετών.

7) Άδεια δικαιούνται και αυτοί που έχουν υιοθετήσει, είναι ανάδοχοι γονείς, είτε αποκτούν τέκνο με παρένθετη μητέρα.

Σύμφωνα λοιπόν με πολλές από τις παραπάνω διατάξεις, αποδεικνύεται πως Κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας βάζουν κόφτη στα δικαιώματα των συναδέλφων, στερώντας αυτή τη φορά από πολλούς νεοδιοριζόμενους στην ειδική αγωγή το δικαίωμα στην άδεια ανατροφής.

Αφού οι συνάδελφοι δούλεψαν σχεδόν 20 χρόνια ως αναπληρωτές, με κουτσουρεμένα δικαιώματα στις άδειες, αφού για να γεννήσουν το παιδί τους πολλοί αναγκάζονταν να παραιτηθούν επειδή δε δικαιούνταν άδεια επαπειλούμενης εγκυμοσύνης (τα παραδείγματα είναι εκατοντάδες όλα αυτά τα χρόνια), αφού πολλές άφηναν τα μικρά παιδιά τους σε παππούδες για να πάνε στις εσχατιές της χώρας γιατί θα αποκλείονταν από τους πίνακες ή θα έχαναν προϋπηρεσία, έρχονται αντιμέτωπη με την αναλγησία της κυβέρνησης. Αντί να βοηθήσει τους νέους γονείς με τις άδειες ανατροφής των παιδιών δημιουργεί νέους αποκλεισμούς.

Η μητρότητα και η προστασία της είναι αναφαίρετο δικαίωμα και είναι πραγματικά τραγικό να περικόπτονται δικαιώματα που αφορούν στην ανατροφή τέκνων.

Άμεσα το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων να αποσύρει την σχετική εγκύκλιο και να παρέχει σε όλους τους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς ακέραιο το δικαίωμα στην πλήρη 9μηνη άδεια ανατροφής καθώς πλήττονται άμεσα εκατοντάδες οικογένειες εκπαιδευτικών αλλά το ζήτημα θα απασχολήσει και όλους τους εκπαιδευτικούς που θα διοριστούν στο μέλλον.

Δυναμώνουμε τις διεκδικήσεις μας για την ολόπλευρη προστασία της μητρότητας. Όπως με τους αγώνες μας καταφέραμε τη θεσμοθέτηση της άδειας ανατροφής 3,5 μηνών για τους αναπληρωτές συναδέλφους, έτσι και τώρα απαιτούμε να αρθούν οι αδικίες στις άδειες ανατροφής για όλους τους συναδέλφους.

Απαιτούμε εδώ και τώρα:

Να δοθεί η 9μηνη άδεια ανατροφής στους νεοδιοριζόμενους συναδέλφους χωρίς όρους και προϋποθέσεις, σε όσους έχουν παιδιά ως τεσσάρων ετών.
Να δίνεται η 9μηνη άδεια ανατροφής και στους αναπληρωτές.
Πλήρη εξίσωση δικαιωμάτων μονίμων και αναπληρωτών.

15/9/2020

Αποστολέας Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ικαρίας & Φούρνων

Κοινοποίηση άρθρου: