https://ikariologos.gr/oroi-xrisis/
ΑμEΑ: "Δεν θα δεχτούμε κόφτες"

ΑμEΑ: “Δεν θα δεχτούμε κόφτες”

Την Δευτέρα 30/1 η Κίνηση Χειραφέτησης ΑμεΑ: Μηδενική Ανοχή βρέθηκε στο κέντρικό κτήριο του ΕΟΠΥΥ στην Λεωφόρο Κηφισίας και έκανε μια κινητοποίηση διαμαρτυρίας αναφορικά με τις ζωές των αναπήρων και θέσαμε το ερώτημα “αν οι ζωές των αναπήρων τελικά μετράνε”.

Την προηγούμενη βδομάδα πραγματοποιήσαμε δημόσια διαβούλευση και χτες βρεθήκαμε στα κεντρικά γραφεία του ΕΟΠΥΥ όπου βάλαμε το πανό μας και τοποθετήσαμε αναπηρικά αμαξίδια και άλλα εργαλεία αξιοπρέπειας όπως τεχνικά μέλη. Μαζί στην κινητοποίηση ήταν ο Πέτρος Κωνσταντίνου, Δημοτικός Σύμβουλος με την Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας και Συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ και ο Παναγιώτης Κούστας από την ERTopen.

Στη διαμαρτυρία ανταποκρίθηκε ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, ο πνευμονολόγος Τάκης Γεωργακόπουλος με τον οποίο έγινε συνάντηση.

Ξεκαθαρίσαμε πως δεν θα αποδεχτούμε αυτό που για το υπουργείο φαντάζει σαν ο μόνος ρεαλιστικός προορισμός. Δεν θα δεχτούμε κόφτες, rebate, claw back και την κινεζοποίηση της αγοράς αναπηρικών ειδών. Ο ΕΟΠΥΥ φαντασιώνεται πως θα αγοράζουμε τα αμαξίδιά μας από το φαρμακείο και θα χρησιμοποιούμε τα τεχνητά μέλη του κατάπτυστου τιμοκαταλόγου ντροπής. Ο Πολάκης θέλει τα αμαξίδια να τα προμηθεύονται οι ανάπηροι από φαρμακεία-σούπερ μάρκετ. Το φαρμακείο δεν έχει σέρβις, δεν ξέρει να σου ρυθμίσει και να εξατομικεύσει τα εργαλεία πάνω σου. Τα αμαξίδια έχουν 70-80 ρυθμίσεις για να εξατομικευτούν. Οι νεοφιλελεύθερες πρακτικές και η υιοθέτηση αυστηρά οικονομικών κριτηρίων, ναι μεν εξυπηρετούν την πολιτική ανάγκη περιορισμού της δημόσιας δαπάνης, ωστόσο παραβιάζουν τους όρους αξιοπρέπειας των αναπήρων. Το “θα πατάξουμε την αισχροκέρδεια” το έχουμε ακούσει και στο παρελθόν. Και γνωρίζουμε ιστορικά τι έχει συμβεί, κάθε φορά που το πολιτικό προσωπικό πατάσσει την αισχροκέρδεια, την πληρώνει ο κόσμος της βάσης.

Το υψηλό κόστος διαβίωσής μας –ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει πως έχουμε τρεις φορές μεγαλύτερο κόστος από τους μη αναπήρους– με μαθηματική ακρίβεια μεταβιβάζεται σε εμάς, με οδυνηρές συνέπειες για την ίδια μας τη ζωή και επιβίωση. Η έλλειψη ιατρικών και άλλων υπηρεσιών μας επιστρέφει στην εποχή που η αναπηρία φάνταζε ως προσωπική τραγωδία.

Ταυτόχρονα θέσαμε επιπλέον ερωτήματα σχετικά με τους πρόσφυγες με αναπηρία ή τους ανασφάλιστους ανάπηρους.

Θεωρούμε απορίας άξιον πως ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας των αναπήρων στη διαβούλευση θεωρεί θετικά τα βήματα που κάνει το υπουργείο και δεν έθεσε βασικά ζητήματα πάνω στις επιθέσεις που δέχονται οι ανάπηροι.

Οι ανάπηρες/οι πρέπει να αποφασίσουν αν θα συμβιβαστούν με την ενσωμάτωση του «κινήματος» με την προοπτική αποσπασματικών κερδών στην κοινωνική πολιτική και τη νομοθεσία, ή θα παραμείνουν ξέχωρα από το κράτος και θα διεκδικήσουν μακροπρόθεσμες αλλαγές στην πολιτική και την πρακτική για τη χειραφέτηση των ανάπηρων.

Από τη δική μας μεριά τονίζουμε ξεκάθαρα πως θα συνεχίσουμε να πιέζουμε και με προτάσεις προς το υπουργείο, αλλά ακόμα περισσότερο με αγωνιστικές κινητοποιήσεις την προσπάθειά μας ενάντια στις ψεύτικες διαβουλεύσεις που θέλουν να τσακίσουν τα δικαιώματά μας.

Αντώνης Ρέλλας, Κίνηση Χειραφέτησης ΑμεΑ: Μηδενική Ανοχή

 

Πηγή

Κοινοποίηση άρθρου: