ΑμεΑ και καθημερινότητα

Ως ένα σύγχρονο κίνημα που θέλει την Ελλάδα «αλλιώς», το Ποτάμι από την πρώτη μέρα της ίδρυσής του επικεντρώθηκε στους πολίτες και στη βελτίωση της καθημερινότητάς τους. Για τον σκοπό αυτό, μάλιστα, διοργάνωσε πρόσφατα εκδήλωση με θέμα «Θέλω την πόλη μου στο κινητό μου», όπου ανέλυσε τα προβλήματα των σύγχρονων πόλεων (έλλειψη πόρων, διαχείριση απορριμμάτων, ατμοσφαιρική ρύπανση, θέματα υγιεινής, κυκλοφοριακή συμφόρηση, ανεπαρκείς, προβληματικές και παλαιές υποδομές) και τόνισε ότι η ανάγκη να αντιμετωπιστούν τα εν λόγω προβλήματα έχει οδηγήσει πολλές πόλεις στο να προσπαθήσουν να βρουν πιο «έξυπνους» τρόπους να τα διαχειριστούν.

ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ*

Η γνώση αποτελεί σημαντικό παράγοντα της παγκόσμιας οικονομίας. Η τεχνολογία -και συγκεκριμένα η υψηλή- είναι εμφανής σε κάθε τομέα της ζωής των ανθρώπων. Οι έννοιες πόλη – γνώση – τεχνολογία συνδέονται μεταξύ τους και συνυπάρχουν στις «έξυπνες πόλεις» (smart cities). Παράδειγμα προς μίμηση στη χώρα μας αποτελεί ο Δήμος Τρικκαίων, ο οποίος σχημάτισε μια ομάδα εμπειρογνωμόνων για να σχεδιάσει το έργο της Ψηφιακής Πόλης. Τι γίνεται όμως με τα προβλήματα κινητικότητας, όρασης, ακοής ή και τα διανοητικά, τα οποία συνιστούν διαφορετικές αναπηρίες που ζητούν διαφορετικές απαντήσεις;

Στην Ελλάδα σήμερα, παρόλο που η αναπηρία δεν θεωρείται λόγος απομόνωσης και έχουν θεσπιστεί νόμοι που επιτρέπουν την ίση συμμετοχή, υπάρχουν ελλείψεις στις υποδομές που δυσκολεύουν -αν δεν απαγορεύουν- την αυτόνομη διαβίωση. Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση πολιτικών για τη βελτίωση της προσβασιμότητας δεν φαίνεται να βρίσκονται ψηλά στις προτεραιότητες των τοπικών Αρχών, με ελάχιστες φωτεινές εξαιρέσεις, όπως, π.χ., η πόλη της Κομοτηνής (που κατά πολλούς σχετικούς με το θέμα θεωρείται η πιο προσβάσιμη πόλη στην Ελλάδα για άτομα με κινητικά προβλήματα) αλλά και η πόλη του Ρεθύμνου.

Γενική διαπίστωση αποτελεί ότι οι όποιες προσπάθειες λαμβάνουν χώρα τα τελευταία χρόνια στους ελληνικούς δήμους έχουν αποσπασματικό χαρακτήρα, δίχως να εντάσσονται σε μια ευρύτερη στρατηγική βελτίωσης της προσβασιμότητας, αποτυπωμένη στις πολιτικές και τους κανονισμούς του εκάστοτε ΟΤΑ, ενώ δεν αποτελεί σπάνιο φαινόμενο άτομα με κινητικά προβλήματα να καταφέρνουν μεν να εισέλθουν σε μια δημόσια υπηρεσία, αλλά να μην καταφέρνουν να εξυπηρετηθούν, γιατί οι στενοί ή φραγμένοι διάδρομοι εμποδίζουν την κίνησή τους μέσα στον χώρο!

Σπασμένες πλάκες πεζοδρομίων, κάδοι απορριμμάτων σε λάθος σημεία, τραπεζοκαθίσματα, κολόνες, πινακίδες, τέντες τοποθετημένες στη μέση της πορείας τους, φυτά ακλάδευτα, ΜΜΜ χωρίς κατάλληλες ράμπες, ΜΜΜ όπου δεν γίνονται δεκτοί σκύλοι-οδηγοί τυφλών αλλά κυρίως αυτοκίνητα και μηχανάκια παρκαρισμένα ανεξέλεγκτα είναι τα συνηθισμένα εμπόδια (ή κρυφές παγίδες) που συναντούν τα άτομα με αναπηρία στην καθημερινότητά τους. Το μεγαλύτερο όμως εμπόδιο στη βελτίωση της καθημερινότητας των ανθρώπων με αναπηρία είναι η αδιαφορία των πολλών, αποτέλεσμα της οποίας είναι όλα τα παραπάνω. Δεν υπάρχει η απαραίτητη ευαισθητοποίηση των πολιτών.

Στο πλαίσιο αυτό, το Ποτάμι έχει εντάξει στον σχεδιασμό του για την Τοπική Αυτοδιοίκηση την υλοποίηση μιας καμπάνιας για τη «Γειτονιά μας αλλιώς», με στόχο την ευαισθητοποίηση όλων απέναντι στους συνανθρώπους μας που μας χρειάζονται δίπλα τους με πράξεις και κοινωνική συνείδηση, όχι με λόγια και ευχολόγια.

Για το τέλος επιτρέψτε μου να αναφέρω δυο λόγια για την πόλη του Ρεθύμνου, που μπορεί να αποτελέσει τον οδηγό μας για μια καλύτερη ζωή για όλους. Ο Δήμος Ρεθύμνης -σε συνεργασία με τον Δήμο Αγίας Νάπας (Κύπρος) και την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία- προχώρησε, στο πλαίσιο του Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας «Ελλάδα – Κύπρος 2007-2013», στην υλοποίηση παρεμβάσεων ανάπτυξης και βελτίωσης των υποδομών και γενικότερα των συνθηκών προσβασιμότητας σε χώρους και υπηρεσίες.

Απώτερο σκοπό απετέλεσε η βελτίωση της ελκυστικότητας και της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος της πόλης, στην κατεύθυνση αφενός της προσέλκυσης μιας πολυπληθούς ομάδας-στόχου (των ατόμων με αναπηρία), αφετέρου της ταυτόχρονης βελτίωσης των συνθηκών καθημερινής διαβίωσης των πολιτών της με αναπηρία, καθόσον τις νέες εξυπηρετήσεις, εκτός των επισκεπτών, απολαμβάνουν και τα άτομα με αναπηρία!

* Δικηγόρος, πρ. Δημοτικός Σύμβουλος Παλαιού Φαλήρου, Μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου και Υπεύθυνη Αυτοδιοίκησης στο Ποτάμι

Δημοσιεύτηκε στα «Ιδεογράμματα» της Νέας Σελίδας την Kυριακή 27/01/2019

ΠΗΓΗ

Σας άρεσε αυτό το άρθρο;

Γίνεται ο πρώτος που θα σχολιάσει στο άρθρο "ΑμεΑ και καθημερινότητα"

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.


*


Πατήστε για κοινοποίηση
Κρύψε την κοινοποίηση
Scroll Up