https://ikariologos.gr/oroi-xrisis/
Ανακοίνωση Καμία ανοχή – καμία αναμονή στην αντιλαϊκή πολιτική. Οργάνωση και αγώνας η μόνη επιλογή

Ανακοίνωση Καμία ανοχή – καμία αναμονή στην αντιλαϊκή πολιτική. Οργάνωση και αγώνας η μόνη επιλογή

Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο

Μέλος της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ-WFTU)

Αγ. Φιλοθέης 5β, 105 56 Aθήνα

Τηλ. 210 3301842,210 3301847,210 3833786 Fax 210 3802 864 Site: https://pamehellas.grE-mail:pame@pamehellas.grTwitter: https://twitter.com/PAMEhellas

Ανακοίνωση

Καμία ανοχή – καμία αναμονή στην αντιλαϊκή πολιτική.

Οργάνωση και αγώνας η μόνη επιλογή

Το ΠΑΜΕ απευθύνει κάλεσμα σε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων, στα Εργατικά Κέντρα και στις Ομοσπονδίες, στα σωματεία του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα να δυναμώσει η οργάνωση και ο αγώνας για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας και την απόκρουση της αντιλαϊκής πολιτικής.

Δεν πάει άλλο με την ακρίβεια και με τα χαράτσια, με τους χαμηλούς μισθούς και τα εξαντλητικά ωράρια, με την ιδιωτικοποίηση και τη συρρίκνωση βασικών τομέων κοινωνικής πολιτικής όπως η υγεία, με την επικίνδυνη εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τη συνεχή οικονομική αιμορραγία που επιφέρει για το λαό μας.

Τώρα πρέπει να πάρουμε ακόμα πιο αποφασιστικά την υπόθεση στα χέρια μας. Να δυναμώσουν κι’ άλλο οι αγώνες και οι διεκδικήσεις των εργαζομένων. Η κυβέρνηση και η επιχειρηματικοί όμιλοι δεν είναι ανίκητοι. Αυτό έδειξε η μεγάλη επιτυχία της απεργίας στις 26 Σεπτέμβρη που έριξε ένα γερό χαστούκι στην κυβέρνηση. Οι επιτυχημένες απεργίες των Οικοδόμων και των εργαζομένων της E- FOOD για αυξήσεις στους μισθούς και Συλλογικές Συμβάσεις. Οι αγώνες των υγειονομικών και άλλων μαζικών φορέων σε πολλές πόλεις της χώρας για να μη διαλυθούν τα δημόσια νοσοκομεία. Τα μεγάλα συλλαλητήρια ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους που κατατρόπωσαν την κυβερνητική προπαγάνδα και εκδήλωσαν περίτρανα την αλληλεγγύη μας στο λαό της Παλαιστίνης.

Οι εργαζόμενοι, η νεολαία, κάθε εργατική και λαϊκή οικογένεια βρίσκονται τους τελευταίους μήνες αντιμέτωποι με ένα εκτεταμένο κύμα ακρίβειας που σταθερά μεγαλώνει. Η ακρίβεια ακουμπά όλα τα είδη καθημερινής κατανάλωσης, τα τρόφιμα, την ενέργεια (ρεύμα, φυσικό αέριο, πετρέλαιο, καύσιμα), τα απλησίαστα ενοίκια και τις δόσεις δανείων που συνεχώς αυξάνουν, τα υπέρογκα έξοδα για τροφεία, για αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες που καλύπτουν τις ανάγκες των οικογενειών μας.

Δεν περιμέναμε τις δημοσκοπήσεις που καταγράφουν την ακρίβεια ως νούμερο 1 πρόβλημα, το αντιμετωπίζουμε στο πρώτο δεκαήμερο που το οικογενειακό «ταμείο» βγαίνει αρνητικό. Πελαγωμένοι και ζαλισμένοι στεκόμαστε δίπλα από τα ράφια των super market ψάχνοντας τις προσφορές, βλέποντας την ανηφό ρα που έχουν πάρει οι τιμές σε βασικά προϊόντα σε σχέση με προηγουμένους μήνες, αφού τα διάφορα “pass” και οι “ετικέτες μειωμένων τιμών” δεν αποτελούν λύση.

Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά! Πέρα από το ελαιόλαδο που αντιμετωπίζεται πλέον σαν ράβδος χρυσού, οι αυξήσεις στα βασικά προϊόντα δεν αφήνουν περιθώρια για διάψευση. Με τα επίσημα στοιχεία οι τιμές στα λαχανικά ανέβηκαν κατά 37,8%, στα φρούτα κατά 28,5%, στα τυριά κατά 16% και συνολικά οι τιμές στα τρόφιμα καλπάζουν χωρίς φρένο.

Προνόμια στους λίγους χαράτσια στο λαό, δε βγαίνουν τα έξοδα με 600 ευρώ!

Η ακρίβεια και οι ανατιμήσεις δεν αντιμετωπίζονται με τα κυβερνητικά ημίμετρα. Τα “ματωμένα πλεονάσματα” για τα οποία πανηγυρίζει η κυβέρνηση, είναι αποτέλεσμα της βαριά φορολογίας που πληρώνουν οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Εμείς που πληρώνουμε το 95% των φόρων βλέπουμε τα χρήματα μας να πηγαίνουν στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους που απολαμβάνουν μια προκλητική φοροασυλία την ίδια στιγμή που μεγαλώνουν την εκμετάλλευση στους χώρους δουλειάς, εντατικοποιούν την εργασία, διατηρούν τους χαμηλούς μισθούς, δεν πληρώνουν υπερωρίες.

Έτσι οι μισθοί και οι συντάξεις παραμένουν χαμηλά με αποτέλεσμα να κόβονται βασικές διατροφικές ανάγκες, να συσσωρεύονται χρέη και να γίνεται επιλογή στους λογαριασμούς που θα πληρωθούν συσσωρεύοντας συνεχώς νέα χρέη.

Με βάση έρευνα της ΓΣΕΕ, το 90% των εργαζομένων δηλώνει ότι έχει μειώσει την κατανάλωση βασικών αγαθών εξαιτίας της ακρίβειας. Το 60% δηλώνει ότι δεν έλαβε καμία αύξηση στο μισθό του εντός του 2023, άλλοι δεν παίρνουν τα ρεπό τους, άλλοι εργάζονται περισσότερο από το ωράριο εργασίας τους και η πλειοψηφία αυτών δεν πληρώνεται την υπερωρία.

Είναι τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ και των κομμάτων ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ακροδεξιοί που στηρίζουν την αντιλαϊκή πολιτική, μαζί έχουν ψηφίσει την πλειοψηφία των αντιλαϊκών νόμων.

Η διαχρονική εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και στους πολέμους, στην Ουκρανία και στην κατεχόμενη Παλαιστίνη, η αξιοποίηση των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων στη χώρα μας για αυτούς τους σκοπούς, πέρα από τους ευρύτερους γεωπολιτικούς κινδύνους και τη στράτευση της κυβέρνησης στη λάθος πλευρά της ιστορίας, μας ματώνει και οικονομικά. Όταν οι μισθοί μας εξαφανίζονται εν ριπή οφθαλμού, δε μπορεί να είναι αποδεκτό να πληρώνουμε 7 δις ευρώ τ ο χρόνο για ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς, την αποστολή πολεμικού υλικού, φρεγατών, πολεμικών αεροπλάνων και προσωπικού που εμπλέκουν κι άλλο τη χώρα στον πόλεμο.

Την ίδια στιγμή που η ακρίβεια σαρώνει το εισόδημα μας και η φοροληστεία μας ματώνει, τα νοσοκομεία είναι στα όρια της συντριβής με κλινικές να βάζουν λουκέτο, χειρουργεία να αναστέλλονται, θεραπείες να αναβάλλονται και η υγεία του λαού να είναι ρίσκο. Σε όλη την Αθήνα βρίσκονται πάνω από 24.000 ασθενείς σε λίστα αναμονής για χειρουργεία. Στο αντικαρκινικό νοσοκομείο “Μεταξά” κλείνει η κλινική εξέτασης μαστού. Για να μπαλωθούν τρύπες στα Νοσοκομεία μετακινούνται γιατροί και νοσηλευτές από Κέντρα Υγείας και το ανάποδο.

Δεν κάνουμε εκπτώσεις στις ανάγκες μας!

Μπροστά στο τσουνάμι της ακρίβειας αναδεικνύεται η ανάγκη τα συνδικάτα να διεκδικήσουν με τα αιτήματα τους την προστασία της ζωής και του λαϊκού εισοδήματος.

Η ακρίβεια μπορεί να περιοριστεί με πραγματικές αυξήσεις σε μισθούς, τις συντάξεις και τις κοινωνικές παροχές, με την κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα και την ενέργεια, τη μείωση των τιμών σε νερό, ΔΕΗ, τηλέφωνο, με σταθερή εργασία για όλους κόντρα στο καθεστώς της ευελιξίας και των μορφών εργασίας που δίνουν μισή ζωή!

Καλούμε τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τους εργαζόμενους σε αγώνα και σύγκρουση με την πολιτική που μας προκαλεί ασφυξία και συμβιβασμό με τα ελάχιστα, να παλέψουν για:

· Επαναφορά της συλλογικής διαπραγμάτευσης της ΕΓΣΣΕ ως αφετηρίας για την αύξηση του κατώτερου μισθού.

· Ρήτρα αναπροσαρμογής των μισθών με βάση τον πληθωρισμό και ονομαστική αύξηση του κατώτερου αυτή που ζητούν τ α Συνδικάτα και ξεπερνά τα 850 ευρώ με τα σημερινά δεδομένα (επίσημος πληθωρισμός στο 10%). Στο δημόσιο αυξήσεις 20% στους μισθούς με επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού.

· Επαναφορά κατακτήσεων, όπως τις τριετίες, την αρχή ευνοϊκότερης σύμβασης, την κυριακάτικη αργία, την πληρωμή υπερωριών.

· Αφορολόγητο όριο 12.000€.

· Δραστική μείωση και πλαφόν στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, πετρελαίου θέρμανσης.

· Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια.

· Καμία διακοπή ρεύματος σε όσους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στους υπέρογκους λογαριασμούς. Επανασυνδέσεις στο κομμένο ρεύμα με μόνη προϋπόθεση τη συμφωνία σε διακανονισμό των οφειλών με ευνοϊκούς όρους, χωρίς προκαταβολή και με πολλές χαμηλές δόσεις για αποπληρωμή των λογαριασμών.

· Μείωση της τιμής του εισιτηρίου στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (λεωφορεία, τρόλεϊ, τραμ, Μετρό, ΗΣΑΠ, Προαστιακός, ΟΣΕ) κατά 50%. Δωρεάν μετακινήσεις για μαθητές, φοιτητές, ανέργους, ΑμεΑ και συνταξιούχους.

· Γενναία μείωση και πλαφόν στις τιμές στα βασικά είδη πλατιάς κατανάλωσης όπως διατροφής (π.χ. ψωμί, γάλα, άλευρα, έλαια, λίπη), ένδυσης και στις αντίστοιχες πρώτες ύλες.

· Να σταματήσει, εδώ και τώρα, το αίσχος των πλειστηριασμών των λαϊκών κατοικιών και της μικρής επαγγελματικής στέγης.

· Κατάργηση του ΦΠΑ στα βασικά είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης,

· Επιδότηση ενοικίου για εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά, τους φοιτητές και τις μικρές επιχειρήσεις, διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης και αύξηση της επ ιδότησης.

· Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά.

· Έκτακτη επιχορήγηση στις Σχολικές Επιτροπές.

· Έκτακτη επιχορήγηση για την ομαλή λειτουργία των αθλητικών (π.χ. κολυμβητήρια) και άλλων κοινωνικών υποδομών (π.χ. παιδικοί σταθμοί).

· Εξασφάλιση από το κράτος της δωρεάν, πλήρους και απρόσκοπτης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και νοσηλείας σε όλους.

· Πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας και των άλλων μονάδων Υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό.

· Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, όλων των κλάδων και ειδικοτήτων στα δημόσια νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας και τις άλλες μονάδες Υγείας. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και επικουρικών.

Κοινοποίηση άρθρου: