ΠΟΕΔΗΝ για το επεισόδιο στο Θριάσιο: «Απαράδεκτο αστυνομικός να εισέρχεται οπλισμένος»

«Απαράδεκτο αστυνομικός να εισέρχεται οπλισμένος σε ψυχιατρική κλινική και να ζητάει να συλληφθεί η διευθύντρια ψυχίατρος που ζήτησε το αυτονόητο», τονίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) και ζητάει να παρέμβει ο υπουργός Υγείας προς το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προκειμένου να μην ξανασυμβούν παρόμοια απαράδεκτα περιστατικά.

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο, 17 Αυγούστου, η ψυχίατρος Αφροδίτη Ρέντζιου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), ζήτησε από αστυνομικό φρουρό κρατούμενου ασθενούς να μην οπλοφορεί μέσα στην ψυχιατρική κλινική του Θριάσιου νοσοκομείου στην οποία νοσηλεύονται 34 ασθενείς, γιατί αυτό εγκυμονεί κινδύνους για την ασφάλεια των ασθενών.

Όπως αναφέρει η ΟΕΝΓΕ, στη συνέχεια ο αστυνομικός της ζήτησε τα στοιχεία της και όταν αυτή αρνήθηκε, «εισέβαλλαν στην Ψυχιατρική Κλινική 5 ένστολοι, ένοπλοι της ομάδας ΔΙΑΣ, περικύκλωσαν κυριολεκτικά τη συνάδελφο και την απείλησαν ότι θα τη συλλάβουν».

Η ΟΕΝΓΕ καταγγέλλει πως «η “επιχείρηση” σύλληψης της γιατρού αποτελεί ακραία περίπτωση αστυνομικής αυθαιρεσίας και υπέρβασης καθήκοντος» και προσθέτει πως «αυτό το απαράδεκτο συμβάν δεν είναι μεμονωμένο».

Η Ομοσπονδία καταλήγει ότι «θα προβεί σε όλες τις αναγκαίες συνδικαλιστικές και νομικές ενέργειες ώστε να μπει τέρμα σε τέτοια απαράδεκτα κρούσματα αστυνομικής αυθαιρεσίας ενάντια στους μαχόμενους υγειονομικούς».

Η ΠΟΕΔΗΝ σε ανακοίνωσή της εξηγεί ότι στις ψυχιατρικές κλινικές οξέων περιστατικών των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων και των Γενικών Νοσοκομείων γίνονται εισαγωγές ασθενών που έχουν διαπράξει σοβαρά ποινικά αδικήματα και φυλάσσονται από αστυνομικά όργανα έως ότου προσαχθούν σε δίκη.

Με βάση τον κανονισμό λειτουργίας των ψυχιατρικών κλινικών για να μην αναστατώνονται οι άλλοι ασθενείς θα πρέπει η παρουσία των αστυνομικών οργάνων να είναι διακριτική.

Να φυλάσσουν τον ασθενή με πολιτική περιβολή χωρίς όπλο ή τουλάχιστον το όπλο να μη βρίσκεται σε εμφανές σημείο.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ «το εν λόγω θεραπευτικό πρωτόκολλο σέβεται η πλειοψηφία των αστυνομικών και η παρουσία τους είναι διακριτική στα τμήματα οξέων περιστατικών όπου βρίσκονται.

Υπάρχουν όμως και αστυνομικοί οι οποίοι από έλλειψη ενημέρωσης προσέρχονται με αστυνομική περιβολή και συμμορφώνονται αμέσως στις παρατηρήσεις του προσωπικού [ενώ σε] λίγες περιπτώσεις αρνούνται να συμμορφωθούν και ενίοτε γίνονται και επιθετικοί».

Η ΠΟΕΔΗΝ σημειώνει ότι τα περισσότερα άτομα που φυλάσσονται από αστυνομικούς στις μονάδες ψυχικής υγείας που έχουν διαπράξει αδικήματα έως τη δίκη, καταλήγουν μετά τη δίκη να νοσηλεύονται ως ψυχικά πάσχοντες στις ψυχιατρικές κλινικές χωρίς φύλαξη με βάση το άρθρο 69 του Ποινικού Κώδικα (ακαταλόγιστο όταν διέπραξαν τα αδικήματα).

«Νοσηλεύονται σε κάθε κλινική 30-40 ασθενείς από έναν-δύο νοσηλευτές σε κάθε βάρδια», καταλήγει η Ομοσπονδία.

*Φωτογραφία: EUROKINISSI

ΑΠΕ – ΜΠΕ