https://ikariologos.gr/oroi-xrisis/
ANAKOIΝΩΣΕΙΣ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΙΚΑΡΙΑΣ-ΦΟΥΡΝΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΓΙΑ 6η ΜΑΗ (ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΙΚΑΡΙΑΣ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ Π.Ε.-ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΗΜΩΝ ΙΚΑΡΙΑΣ/ΦΟΥΡΝΩΝ))

ANAKOIΝΩΣΕΙΣ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΙΚΑΡΙΑΣ-ΦΟΥΡΝΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΓΙΑ 6η ΜΑΗ (ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΙΚΑΡΙΑΣ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ Π.Ε.-ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΗΜΩΝ ΙΚΑΡΙΑΣ/ΦΟΥΡΝΩΝ))

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΙΚΑΡΙΑΣ

Με απόφαση της ΑΔΕΔΥ και των Εργατικών Κέντρων Αθήνας, Πειραιά κ.α. πόλεων (για τα νησιά μας του Εργατικού Κέντρου Σάμου), η φετινή απεργία της Εργατικής Πρωτομαγιάς θα γίνει στις 6 Μάιου.

Οι εργαζόμενοι σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα θα απεργήσουν την ημέρα αυτή, αφήνοντας πίσω τους τον ορισμό της φετινής Πρωτομαγιάς από μεριάς κυβέρνησης και φιλοκυβερνητικής ΓΣΕΕ για τις 4/5.

Ο φετινός εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς είναι ιδιαίτερα σημαντικός για όλους τους εργαζόμενους.

Και αυτό γιατί μέσα στην περίοδο βαθειάς οικονομικής κρίσης και πανδημίας που διανύουμε, η κυβέρνηση ετοιμάζει νέο γύρο επιθέσεων στα εργασιακά μας δικαιώματα, συνεχίζοντας τις εγκληματικές της πολιτικές σε υγεία, εκπαίδευση, εργασία, ατομικά δικαιώματα και ελευθερίες, περιβάλλον, πρόσφυγες.

Το πόσο εγκληματικές είναι οι πολιτικές αυτές αποδείχτηκε με την διαχείριση της πανδημίας, όπου πλέον σε όλο και περισσότερο κόσμο γίνεται ξεκάθαρο πως η δημόσια υγεία, παρά τις επικοινωνιακές φούσκες και την προπαγάνδα της κυβέρνησης, παρέμεινε μετά από 15 μήνες πανδημίας αθωράκιστη και ο λαός μας στην τύχη του.

Όλο τον προηγούμενο χρόνο, οι αγώνες που ξεπήδησαν σε πολλούς εργασιακούς χώρους μέσα σε καθεστώς καταστολής και απαγορεύσεων, οδήγησαν σε μικρές αλλά σημαντικές νίκες: οι απεργίες των υγειονομικών που έσπασαν τις απαγορεύσεις, η μετάθεση της παρουσίας αστυνομίας στα πανεπιστήμια για το φθινόπωρο μετά την δυναμική εμφάνιση του φοιτητικού κινήματος, η επαναπρόσληψη Καταρραχιά στο ΕΣΥ, η απάντηση του λαού της Ν. Σμύρνης απέναντι στην ασυδοσία των κατασταλτικών μηχανισμών κλπ.

Αυτό το ξαναζωντάνεμα των αγώνων είναι που φοβάται η κυβέρνηση. Για αυτό προχωράει σε νέες επιθέσεις για το τσάκισμα του συνδικαλισμού και των απεργιών.

Συνάδελφοι!

Μέσα σε συνθήκες ολοένα και επιδεινούμενης οικονομικής κρίσης οφείλουμε να δούμε καθαρά πως καμιά κυβέρνηση δεν πρόκειται να ικανοποιήσει τις χρόνιες διεκδικήσεις μας για δημόσια δωρεάν υγεία – παιδεία – πρόνοια, για ουσιαστική αντιμετώπιση της ανεργίας και μόνιμη/σταθερή δουλειά, για αξιοπρεπείς συντάξεις, για μια ζωή που αξίζουμε και δικαιούμαστε.

Η πανδημία, αν κάτι ανέδειξε, είναι πως οι ζωές μας και τα δικαιώματά μας, ακόμα και όταν κινδυνεύουν όπως τώρα με τον covid, μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα μπροστά στα κέρδη των καναλαρχών, των κλινικαρχών, των μεγάλοξενοδόχων και των κάθε λογής κρατικοδίαιτων κατσαπλιάδων του ιδιωτικού κεφαλαίου που ξεσαλώνει με τις ευλογίες της κυβέρνησης στις πλάτες μας.

Τι πιο χειροπιαστό από την προωθούμενη κατάργηση του 8ώρου, 135 χρόνια μετά την πρώτη απεργία των εργατών του Σικάγο, που παλέψανε τότε για όσα σήμερα θέλουν να μας πάρουν πίσω!

Το επίμαχο νομοσχέδιο Χατζηδάκη για την διευθέτηση του χρόνου εργασίας που τίθεται προς ψήφιση στη Βουλή, μεταξύ άλλων, προσβλέπει στην κατάργηση του 8ώρου, στην αύξηση της απλήρωτης υπερωριακής δουλείας προσφέροντας την φάκα των ρεπό και των επιπλέον αδειών, εισάγει την ατομική σύμβαση εργασίας και την ¨συμφωνία¨ εργοδότη –

εργαζόμενου για τον καταμερισμό των υπερωριών, χτυπάει συνδικαλιστικά δικαιώματα και ελευθερίες, απαγορεύει τις καταλήψεις και τις ¨βιαιοπραγίες¨.

Και όλα αυτά, με τον μανδύα ενός δήθεν φιλεργατικού νομοσχεδίου που θα οδηγήσει τους εργαζόμενους σε εργασιακούς παραδείσους με τετραήμερη εργασία μάλιστα!

Όποιος έχει μια στοιχειώδη επαφή με την πραγματικότητα, μπορεί εύκολα να κατανοήσει ότι αυτό το νομοσχέδιο έρχεται αφενός μεν για να επικυρώσει και να καθιερώσει τον εργασιακό μεσαίωνα που επικρατούσε και επικρατεί στην αγορά εργασίας, και αφετέρου, να ισοπεδώσει όποια άλλη κατάκτηση της εργατικής τάξης έχει απομείνει όρθια από την αντεργατική λαίλαπα των κάθε λογής μνημονίων των τελευταίων ετών.

Με άλλα λόγια, εργαζόμενοι πιο μόνοι, πιο ευάλωτοι, πιο ξεζουμισμένοι και κακοπληρωμένοι, ολοένα και πιο βαθειά χωμένοι στο στόμα του λύκου-αφεντικού τους ..

ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ!

ΝΑ ΜΗΝ ΞΑΝΑΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥΣ!

Ο δικός μας δρόμος και η δική μας ελπίδα βρίσκονται στους αγώνες μας!

Οι αγώνες μας μπορούν να νικάνε!

ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ!

6 ΜΑΗ, στις 12 το πρωί

στην πλατεία του Αγίου Κηρύκου

Στην Πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση που καλούν

το Εργατικό Κέντρο Σάμου και το ΝΤ ΑΔΕΔΥ

30 Απριλίου 2021

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΙΚΑΡΙΑΣ – ΦΟΥΡΝΩΝ

Εργατική Πρωτομαγιά στην Πλατεία Αγίου Κηρύκου στις 6 του Μάη

(12:00 το μεσημέρι)

135 χρόνια έχουν περάσει από τα αιματηρά γεγονότα στο Σικάγο. Από τις μέρες εκείνες που οι εργάτες σε όλο τον κόσμο είχαν καταλάβει από τη μια ότι όσο έμεναν ήσυχοι, όσο δεν ύψωναν φωνή, τόσο θα ζούσαν και θα δούλευαν σε αβάσταχτες συνθήκες και από την άλλη ότι τελικά, όταν οργανώνονταν στα συνδικάτα τους, είχαν δύναμη. Με τους αγώνες των εργαζομένων εκείνης της εποχής στο Σικάγο, αλλά και σε άλλες πόλεις κατακτήθηκε το οχτάωρο στην εργασία, παρά τη λυσσαλέα αντίσταση των εργοδοτών. Τόσο φόβο είχε προκαλέσει η δύναμη που ανακάλυψαν ότι τελικά έχουν οι εργαζόμενοι, που οι διαδηλώσεις πνίγηκαν στο αίμα, αφού για το κράτος ήταν πιο σημαντικές οι απαιτήσεις του κεφαλαίου από τις ανάγκες των εργαζομένων.Ακολούθησαν συλλήψεις και εκτελέσεις όσων θεωρήθηκαν διοργανωτές ή υποκινητές. Επιχειρήθηκε η διαστρέβλωση των γεγονότων κι όταν αυτό απέτυχε, η αποσιώπησή τους.

Κρατάμε στη μνήμη όσα έγιναν, όπως κρατάμε στη μνήμη την Πρωτομαγιά στη Θεσσαλονίκη το 1936 και τις εκτελέσεις στην Καισαριανή το 1944.

Συνεχίζουμε. Κι αν νομίζουν οι κυβερνήσεις ότι μπορούν να μας γυρίσουν πίσω στις συνθήκες εκείνης της εποχής, οι εργαζόμενοι ξέρουμε πια τη δύναμή μας, που γίνεται ακόμα μεγαλύτερη όταν συσπειρωνόμαστε στα σωματεία μας. Δεν θα αφήσουμε να περάσει η κατάργηση του οχτάωρου που προσπαθεί αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση ή το ακόμα πιο ελαστικό ωράριο. Το οφείλουμε τόσο σε όσους έδωσαν τη ζωή τους για τον σκοπό αυτόν, όσο και στα παιδιά μας. Δεν θα επιτρέψουμε νόμους που βάζουν στον γύψο τη λειτουργία των σωματείων ή τους αγώνες.

Τιμάμε όσους αγωνίστηκαν πριν από εμάς και συνεχίζουμε. Για μόνιμους διορισμούς όλων των αναπληρωτών. Για προστασία της υγείας εκπαιδευτικών και μαθητών. Για στήριξη των μαθητών που δοκιμάστηκαν φέτος. Για σχολεία και για ένα σύστημα υγείας, που θα ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες μας.

Όλοι στην Πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση στις 6 Μαΐου (12:00 το μεσημέρι) στην πλατεία Αγίου Κηρύκου, με προσυγκέντρωση (10.00π.μ). στο Μνημείο Εκτελεσμένων Καισαριανής στον Εύδηλο και αυτοκινητοπορεία προς τον Άγιο Κήρυκο.

30 Απριλίου 2021

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΩΝ ΙΚΑΡΙΑΣ & ΦΟΥΡΝΩΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 6 ΤΟΥ ΜΑΗ!

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ στις 12 πμ στον Αγ Κήρυκο

Συνάδελφοι/Συναδέλφισσες

Μέσα στην περίοδο της πανδημίας, όπου η ανασφάλεια και η αγωνία των εργαζομένων έχει χτυπήσει κόκκινο, η κυβέρνηση σκοπεύει, 135 χρόνια μετά την αιματοβαμμένη πρωτομαγιά του Σικάγο και 101 χρόνια μετά την καθιέρωση με νόμο του 8ωρου στην Ελλάδα, να φέρει νόμο για την επιβολή της 10ωρης εργασίας και την κατάργηση αμοιβής των υπερωριών, ρυθμίσεις για τη διεύρυνση της ευελιξίας.

Η κατάργηση του 8ωρου, των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, της Κυριακής – αργίας αποτελούν σημαντικό χτύπημα στα δικαιώματά μας, στον ίδιο το σκοπό ύπαρξης και δράσης των σωματείων. Θέλουν να μετατρέψουν την Ελλάδα σε μια μεγάλη ειδική οικονομική ζώνη, που οι εργοδότες θα είναι πλήρως ελεύθεροι να απασχολούν όποτε και όσο θέλουν τους εργαζόμενους, να τους πληρώνουν από μισθούς των 200 ευρώ, να τους έχουν στη διάθεσή τους 7 μέρες τη βδομάδα.

13 μήνες μετά την έναρξη της πανδημίας μετρούμε χιλιάδες νεκρούς και δεκάδες χιλιάδες ασθενείς από τον κορονοϊό. Η κυβέρνηση αρνείται να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της ζωής και της υγείας των εργαζομένων και συνολικά του λαού. Οι συνέπειες από τη μετατροπή του συστήματος Υγείας σε σύστημα μίας νόσου, έχει διαμορφώσει μια “δεύτερη πανδημία” δίπλα στον κορονοϊό, όπου χιλιάδες χειρουργεία, κρίσιμες θεραπείες και διαγνωστικές εξετάσεις για σοβαρές ασθένειες ακυρώνονται αυξάνοντας έτσι τους θανάτους σε ομάδες του πληθυσμού που εκδηλώνουν ή υπόκεινται σε σοβαρές ασθένειες.

Στο κλάδο μας η κυβέρνηση πολλαπλασιάζει τα εργαλεία που έχουν οι δημοτικές αρχές στα χέρια τους για να διευρύνουν την επιχειρηματική λειτουργία των δήμων. Οι αναπτυξιακοί οργανισμοί φυτρώνουν σαν τα μανιτάρια, οι ιδιωτικοποιήσεις επεκτείνονται, δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι δουλεύουν με ελαστικές σχέσεις εργασίας και μειωμένα δικαιώματα, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στον Δήμο μας έχουμε να δούμε από το 2013 αντίθετα με τις αποχωρήσεις που μετράμε κάθε χρόνο, η τηλεργασία ήρθε για να μείνει.

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι

Δεν πρέπει να αποδεχθούμε το μέλλον που σχεδιάζουν για εμάς χωρίς εμάς! Τώρα είναι η ώρα να οργανώσουμε τον αγώνα μας για τη ζωή και τα δικαιώματα μας. Η Πρωτομαγιά με όλο το ιστορικό φορτίο που διαθέτει, μας δείχνει τον δρόμο.

Στις 6 Μάη ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ!

ΣΚΛΑΒΟΙ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ!!!

Διεκδικούμε:

• Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Παράταση έως το τέλος του χρόνου των εργαζομένων στη κοινωφελή εργασία. Καμία ιδιωτικοποίηση υπηρεσίας. Να μην συγκροτηθεί ο αναπτυξιακός οργανισμός.

• Σύγχρονους όρους δουλειάς και ζωής με δικαιώματα. Σταθερό ημερήσιο χρόνο δουλειάς και μείωση του εργάσιμου χρόνου.

• Ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις χωρίς καμία εμπλοκή του κράτους, Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με σημαντικές αυξήσεις στους μισθούς και κατοχύρωση δικαιωμάτων.

• Προστασία της υγείας όλου του λαού. Προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων με ευθύνη του κράτους.

• Μέτρα για την απρόσκοπτη λειτουργία όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης με μέτρα προστασίας για την υγεία μαθητών, φοιτητών, εκπαιδευτικών .

• Την κατοχύρωση της ελεύθερης και ανεμπόδιστης δράσης των συνδικάτων και των συνδικαλιστών, κόντρα στην κλιμάκωση της καταστολής και του αυταρχισμού. Το κράτος και οι επιχειρηματικοί όμιλοι δεν έχουν καμία δουλειά να παρεμβαίνουν στα συνδικάτα.

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 6 ΤΟΥ ΜΑΗ!

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ στις 12πμ στον Αγ Κήρυκο

ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ στις 10πμ στο μνημείο εκτελεσμένων στον Εύδηλο

ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Το ΔΣ Ικαρία 28/4/2021

Κοινοποίηση άρθρου: