https://ikariologos.gr/oroi-xrisis/
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ στις 24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ (ΣΑΜΟΣ-ΙΚΑΡΙΑ)

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ στις 24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ (ΣΑΜΟΣ-ΙΚΑΡΙΑ)

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΝΟΜΟΥ ΣΑΜΟΥ
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΗΚΕ ΜΕ ΤΗΝ 254/1935 ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΣΑΜΟΥ – ΜΕΛΟΣ ΓΣΕΕ & ΙΔΡΥΤΙΚΟ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
ΣΜΥΡΝΗΣ 2 -83100- ΣΑΜΟΣ # ΤΗΛ: 22730 27561 # FAX: 22730 28440 # E-MAIL: eksamou@otenet.gr

Σάμος, 17 Σεπτέμβρη 2019
Αριθμ. Πρωτ. 123
Προς : Ως πίνακας αποδεκτών

Η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Σάμου που συνεδρίασε την Δευτέρα 2 Σεπτέμβρη 2019 για να συζητήσει το νέο αντεργατικό πακέτο μέτρων που φέρνει η κυβέρνηση της Ν.Δ. με το «αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο», εκτιμάει ότι το πολυνομοσχέδιο στο όνομα της ανάπτυξης «προικοδοτεί» με νέα προνόμια το κεφάλαιο, ενώ παράλληλα «σαρώνει» τους μισθούς και τα ελάχιστα εργατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα που μας έχουν απομείνει.
Αποφάσισε την πραγματοποίηση 24ωρης Πανσαμιακής Πανεργατικής Απεργίας για το νομό Σάμου την ημέρα που το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή και μετά την απόφαση του Ε.Κ.Α. και άλλων δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων, όρισε την ίδια ημερομηνία για την πραγματοποίηση της Απεργίας, την Τρίτη, 24 Σεπτέμβρη 2019.

• Απεργούμε, διεκδικώντας να παρθεί πίσω στο σύνολό του το «αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο».

• Απεργούμε, διεκδικώντας σύγχρονους όρους δουλειάς και αμοιβής με υπογραφή κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας, υποχρεωτικές για όλους και με αυξήσεις που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες μας.

• Απεργούμε, διεκδικώντας να μην υπάρξει καμία παρέμβαση στη λειτουργία και δράση των συνδικάτων. Λέμε ΟΧΙ στο ηλεκτρονικό μητρώο-φακέλωμα και στις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες που καταργούν ζωντανές συλλογικές διαδικασίες και τις ίδιες τις αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων, βάζουν ακόμα μεγαλύτερα εμπόδια στη δράση των συνδικάτων και τις κινητοποιήσεις τους. Ανοίγουν το δρόμο για να φτάνουν προσωπικά στοιχεία των εργαζομένων στην εργοδοσία και για ακόμα μεγαλύτερες νοθείες στις εκλογές των συνδικάτων.

Για τη Διοίκηση

Η Πρόεδρος                           Ο Γεν. Γραμματέας

Βασιλική Βρυνιώτη              Μανώλης Νεοφώτιστος

ΟΧΙ στο Πολυνομοσχέδιο που τσακίζει εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα για να εξασφαλίσει την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων

Η κυβέρνηση της ΝΔ καταθέτει το «αναπτυξιακό» πολυνομοσχέδιο, που περιλαμβάνει νέα προκλητικά προνόμια για τους επιχειρηματικούς ομίλους μαζί με νέο χτύπημα των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων μας.
Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει:
● τη δημιουργία «Ειδικών Οικονομικών Ζωνών», που αποτελεί απαίτηση των εργοδοτικών ενώσεων, στις οποίες “νόμιμα” θα καταστρατηγείται κάθε εργατικό δικαίωμα
● την αδειοδότηση επιχειρήσεων, με διαδικασίες εξπρές, με κατάργηση των ελάχιστων δικλείδων προστασίας του περιβάλλοντος, που είχαν απομείνει.
● την κατάργηση όσων κλαδικών συμβάσεων είχαν μείνει, ύστερα από το συντριπτικό χτύπημα από τις προηγούμενες κυβερνήσεις στις συλλογικές διαπραγματεύσεις.
Η υπερίσχυση των τοπικών συμβάσεων έναντι των κλαδικών θα μειώσει περισσότερο τον μέσο μισθό στον ιδιωτικό τομέα. Μείωση, που θα συμπαρασύρει τους μισθούς και στο δημόσιο.
Αποδεικνύεται ότι η «ανάπτυξη για όλους» της ΝΔ, όπως και η «ανάπτυξη για τους πολλούς» του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ονομάζουν την καπιταλιστική ανάπτυξη, δηλαδή την ενίσχυση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, απαιτεί το τσάκισμα όσων δικαιωμάτων μας έχουν απομείνει.
Αυτό το σχεδιασμό υπηρετούν όλες οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες της ΝΔ, από την επανεκκίνηση των πλειστηριασμών, την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και τις αυξήσεις ηλεκτρικού ρεύματος, μέχρι τις διακηρύξεις για ενίσχυση των «συμπράξεων με τον ιδιωτικό τομέα» και τη σύναψη συμβολαίων ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών με τις δημόσιες μονάδες υγείας, δηλαδή την επέκταση της επιχειρηματικής λειτουργίας τους.

Η Ε.Γ. του Ν.Τ. Σάμου της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

To «όψιμο» ενδιαφέρον του ΣΥΡΙΖΑ για τα συνδικαλιστικά δικαιώματα δεν μπορεί να κρύψει ότι η ΝΔ σχεδιάζει να συμπληρώσει τον αντεργατικό νόμο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, που έβαλε πρόσθετα εμπόδια στην οργάνωση απεργιακών κινητοποιήσεων από τα σωματεία.
Φοβούνται τον οργανωμένο αγώνα
Γι’ αυτό, προωθούν
● την ηλεκτρονική ψηφοφορία για τις αποφάσεις των σωματείων, για να αποκόψουν τους εργαζόμενους μεταξύ μας, να μας δυσκολέψουν να συζητάμε συλλογικά και να συναποφασίζουμε τη δράση μας.
● τη δημιουργία «Γενικού μητρώου συνδικαλιστικών οργανώσεων», (υλοποιώντας μνημονιακή δέσμευση, που ψήφισαν μαζί ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ), για το φακέλωμα των εργαζομένων και τον έλεγχο των σωματείων από την εργοδοσία και τους κρατικούς μηχανισμούς.
Το πολυνομοσχέδιο ορίζει ως ανώτατη αρχή τον υπουργό Εργασίας, που θα μπορεί να παρεμβαίνει, εμποδίζοντας ακόμη και αγωνιστικές αποφάσεις των εργαζομένων.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους να συσπειρωθούν στα Σωματεία και να τα μετατρέψουμε σε «εργαλεία» του αγώνα για τα δικαιώματα μας. Αυτή είναι η καλύτερη απάντηση στους σχεδιασμούς επιχειρηματικών ομίλων,
κυβερνήσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης – ΔΝΤ.
Απαντάμε με 24ωρη ΑΠΕΡΓΙΑ στις 24/9/2019 σε κάθε κυβερνητική προσπάθεια παρέμβασης στη λειτουργία και στη δράση των Σωματείων.
Απεργιακές συγκεντρώσεις:
Σάμος 10πμ στο Εργατικό Κέντρο
Ικαρία 12 το μεσημέρι στον Εύδηλο

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΩΝ ΙΚΑΡΙΑΣ & ΦΟΥΡΝΩΝ
ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ 24ωρη ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Συναδέλφισσα – συνάδελφε
Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζοντας το πόλεμο που άνοιξε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ενάντια στα σωματεία και τα συνδικάτα έχει καταθέσει νέο νόμο που αφορά την ηλεκτρονική ψηφοφορία στις διαδικασίες της απεργίας αλλά και το συνδικαλιστικό μητρώο.
Με την ηλεκτρονική ψηφοφορία επιδιώκουν να χτυπήσουν τη συλλογική δράση και τις μαζικές διαδικασίες. Χτυπούν τις Γενικές Συνελεύσεις, τη κορυφαία διαδικασία των σωματείων γιατί τους ενοχλεί ότι οι εργαζόμενοι μαζεύονται, συζητούν και αποφασίζουν με βάση τα καταστατικά τους.
Ενώ όσο αφορά το συνδικαλιστικό μητρώο έναν και μόνο στόχο έχουν: Θέλουν να φακελώσουν τους συνδικαλιστές εργαζόμενους, ώστε οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες να γνωρίζουν ανά πάσα ώρα ποιος είναι συνδικαλισμένος, τι ψηφίζει και τι υποστηρίζει.
Κυβέρνηση, πλειοψηφία των δημάρχων και ΣΕΒ βρίσκονται σε αγαστή συνεργασία. Θέλουν να βάλουν τα σωματεία στο « γύψο» ώστε να μπορούν να υλοποιούν ανεμπόδιστοι την αντεργατική πολιτική τους.
Ακόμα και η στιγμή που φέρνουν το συγκεκριμένο έκτρωμα μόνο τυχαία δεν είναι. Η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα θα εντείνει την επίθεση της απέναντι στους εργαζόμενους (άνοιγμα ασφαλιστικού, ιδιωτικοποιήσεις σε μια σειρά υπηρεσίες κ.λ.π.) και με αυτό το νομοσχέδιο ουσιαστικά η κυβέρνηση παίρνει όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να τσακίσει κάθε φωνή αντίστασης. Ειδικά στους δήμους το επόμενο διάστημα θα αντιμετωπίσουμε τεράστια ζητήματα όπως τα Βαριά και Ανθυγιεινά, οι απολύσεις, οι ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών κ.λ.π.
Συνάδελφοι παίρνουμε τη κατάσταση στα χέρια μας. Δίνουμε απάντηση στη κυβέρνηση. Με την οργάνωση μας και το σωστό προσανατολισμό μας μπορούμε και θα τους χαλάσουμε και τους σχεδιασμούς τους και τη πολιτική τους. Δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να μετατρέψει τα σωματεία μας σε γραφειοκρατικούς μηχανισμούς. Περνάμε στην αντεπίθεση. Στον πόλεμο που μας άνοιξαν, απαντάμε με την οργάνωση της πάλης μας.
ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ 24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΊΑ την ΤΡΙΤΗ 24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ
ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Ευδήλου
Το ΔΣ Ικαρία 19/9/2019

ΣΜΥΡΝΗΣ 2 – 831 00 ΣΑΜΟΣ – ΤΗΛ. 22730 27561 – FAX 22730 28440

Συνάδελφοι,

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να χτυπήσει τους εργαζόμενους για άλλη μία φορά, κλείνοντας το μάτι στην εργοδοσία, καθώς φέρνει στη Βουλή το “αναπτυξιακό” πολυνομοσχέδιο. Ένα νομοσχέδιο, το οποίο:
 Καταργεί στην ουσία τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας για να μη δημιουργούν προβλήματα στα κέρδη των επιχειρήσεων.
 Κάνει τις τοπικές και επιχειρησιακές συμβάσεις να υπερισχύουν της κλαδικής, με σκοπό την περαιτέρω μείωση των μισθών.
 Καταργεί στην ουσία το δικαίωμα της μονομερούς προσφυγής των συνδικάτων στη διαιτησία (ΟΜΕΔ) με μια σειρά προϋποθέσεων.
 Δημιουργεί συνυπευθυνότητα του εργαζόμενου, αν ο εργοδότης δεν πληρώνει τις ασφαλιστικές εισφορές, με αποτέλεσμα να μην αναγνωρίζονται τα ένσημα.
 Ορίζει τον υπουργό αρμόδιο να παρεμβαίνει στη λειτουργία των Σωματείων, όπως εκείνος επιθυμεί, καταργώντας ουσιαστικά τα καταστατικά τους, τις συλλογικές διαδικασίες στη λήψη των αποφάσεων αλλά και την ίδια την αυτοτέλειά τους τελικά.
 Θεσπίζει ηλεκτρονικό μητρώο και ηλεκτρονικές ψηφοφορίες, καταργώντας με αυτόν τον τρόπο τη διαδικασία των Γενικών Συνελεύσεων, την εκλογική διαδικασία με μυστική ψηφοφορία, τον συλλογική συζήτηση, την ίδια την ελευθερία που απορρέει από τις δημοκρατικές διαδικασίες.
 Ορίζει ότι ο υπουργός μπορεί να διαχειρίζεται το ηλεκτρονικό μητρώο και τα προσωπικά στοιχεία των εργαζομένων, όπως ο ίδιος αποφασίσει, με σκοπό φυσικά τον έλεγχο των εργαζομένων και των σωματείων από την εργοδοσία.

Παράδειγμα προς αποφυγή αποτελεί η δράση της ξεπουλημένης πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ που ενώ δεν βγήκε να πει λέξη για το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης προτρέπει τα συνδικαλιστικά της στελέχη στις Ομοσπονδίες και τα Εργατικά Κέντρα να πάρουν απόφαση για απεργία σε διαφορετική ημερομηνία από αυτή που είχε ορισθεί από δεκάδες Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες (μεταξύ των οποίων το Ε.Κ. Αθήνας, Πειραιά, Λάρισας, Πάτρας, Σάμου, η Ομοσπονδία Οικοδόμων, η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία κ.α.)

Το Σωματείο μας σταθερά και αταλάντευτα σε καλεί, συνάδελφε, σε απεργία την Τρίτη 24 Σεπτέμβρη και ώρα:
 10.00 στο Εργατικό Κέντρο για τη Σάμο
 12.00 στην πλατεία Ευδήλου για την Ικαρία.

Σε καλεί να δηλώσεις παρών και να διαδηλώσεις ενάντια στο ξεπούλημα των συμβάσεων, ενάντια στον σύγχρονο κουκουλοφόρο ρουφιάνο του ηλεκτρονικού φακελώματος.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ!
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ!
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ!
ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ ΤΟ ΡΟΥΦΙΑΝΙΛΙΚΙ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ!
ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ!

Η Διοίκηση

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ
ΕΝΟΤΗΤΩΝ ΣΑΜΟΥ & ΙΚΑΡΙΑΣ
ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 2019
ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΤΩΡΑ ΤΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕ∆ΙΟ
ΠΟΥ ΠΡΟΩΘΕΙ ΤΙΣ Ι∆ΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ, ΚΑΤΑΡΓΕΙ ΚΛΑ∆ΙΚΕΣ ΣΣΕ
ΠΛΗΤΤΕΙ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝ∆ΙΚΑΛΙΣΤΙΚΑ ∆ΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,
Ο “αναπτυξιακός” νόµος που καταθέτει προς ψήφιση στη Βουλή η κυβέρνηση, από τη µια
πριµοδοτεί µε περαιτέρω διευκολύνσεις τους “επενδυτές”, ενώ από την άλλη πλήττει τα
εναποµείναντα εργατικά και συνδικαλιστικά δικαιώµατα. Είναι φανερή η προσπάθεια ‘’να µπει
στο γύψο’’ το συνδικαλιστικό κίνηµα, η συλλογική οργάνωση και οι αγωνιστικές διεκδικήσεις των
εργαζοµένων.
Με το συγκεκριµένο νοµοσχέδιο η Κυβέρνηση της Ν.∆. προωθεί ένα είδος «ανάπτυξης» που
µόνο σε όφελος της κοινωνίας και των εργαζόµενων δεν θα είναι.
∆ίνεται η δυνατότητα για ‘’προνοµιακή αδειοδότηση εξπρές’’, µε χαλαρότερους όρους, όσων
επιχειρήσεων βρίσκονται µέσα σε επιχειρηµατικά πάρκα, υπό τη δαµόκλειο σπάθη των
πειθαρχικών ποινών ακόµα και της παύσης των αρµοδίων ∆ηµοσίων Υπαλλήλων.
Ιδιωτικοποιούνται οι ελεγκτικοί µηχανισµοί των επενδυτικών σχεδίων και ανοίγει ο δρόµος για
τη συνολική αποστέρηση από το ∆ηµόσιο της δυνατότητας να ελέγχει τις εργασιακές συνθήκες,
τα φορολογικά και ασφαλιστικά έσοδα, την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζοµένων και την
προστασία του περιβάλλοντος.
Επιπρόσθετα µε τις διατάξεις του ‘’Αναπτυξιακού’’ Νοµοσχεδίου ενισχύονται οι ελαστικές σχέσεις
εργασίας. Προωθείται η µερική και η εκ περιτροπής απασχόληση, µε τη δεύτερη να υπολογίζεται
µε βάση τον ετήσιο χρόνο εργασίας. Όπως αναφέρεται συγκεκριµένα: ‘’µπορεί ο εργοδότης και
ο εργαζόµενος να συµφωνήσουν, για ορισµένο ή αόριστο χρόνο τη µετατροπή της πλήρους σε
µερική απασχόληση, καθώς και σε κάθε µορφή εκ περιτροπής απασχόληση…’’.
Βέβαια ανάπτυξη και διεκδίκηση εργασιακών δικαιωµάτων δεν συµβαδίζουν µαζί, έτσι στο
Πολυνοµοσχέδιο προβλέπονται η δηµιουργία ηλεκτρονικού µητρώου συνδικαλιστικών
οργανώσεων των εργαζοµένων, η ηλεκτρονική ψηφοφορία για τη λήψη απόφασης για απεργία,
καθώς και η υπερίσχυση της επιχειρησιακής έναντι της κλαδικής συλλογικής σύµβασης εργασίας,
όταν ο εργοδότης επικαλείται οικονοµικά προβλήµατα της επιχείρησης.
Ουσιαστικά, επιχειρείται ο εργοδοτικός – κυβερνητικός έλεγχος και το φακέλωµα των
Σωµατείων και των συνδικαλιστών, η φαλκίδευση του απεργιακού δικαιώµατος και η
καταστρατήγηση των ΣΣΕ.
Σαν να µην έφταναν όλα τα παραπάνω, το πολυνοµοσχέδιο ορίζει ως ανώτατη αρχή τον
Υπουργό Εργασίας, ο οποίος θα µπορεί να καθορίζει µε Υπουργικές Αποφάσεις το συνδικαλιστικό
νόµο και τα καταστατικά των Σωµατείων, να τα υπερβαίνει, καθώς να ορίζει και τον τρόπο
λήψης αποφάσεών τους.
Τέλος εγκαινιάζεται, η δηµιουργία Ειδικών Οικονοµικών Ζωνών, που αποτελεί απαίτηση των
βιοµηχάνων και άλλων εργοδοτικών ενώσεων, που χρόνια προβάλλουν και οι Περιφερειακές
Αρχές στις οποίες «νόµιµα» θα καταστρατηγείται κάθε εργατικό δικαίωµα.
Στο συγκεκριµένο Πολυνοµοσχέδιο προβλέπονται επίσης:
 Ο οριστικός ενταφιασµός των κλαδικών συµβάσεων, αφού για την όποια επέκταση τους
απαιτείται η “τεκµηρίωση των επιπτώσεων στην ανταγωνιστικότητα του κλάδου”!!!
 Η ενίσχυση ξανά των ενώσεων προσώπων όπου η σύµβαση που θα υπογράφουν θα
υπερισχύει της κλαδικής. Να θυµίσουµε ότι πάνω από 1500 τέτοιες ενώσεις στήθηκαν από
τους εργοδότες τα έτη 2012-2013 για να κατεβάσουν τους µισθούς στο ύψος του
κατώτερου στα 586 ευρώ.
 Τοπικές κλαδικές συµβάσεις που θα υπερισχύουν έναντι κλαδικών συµβάσεων. ∆ηλαδή
ακόµα µεγαλύτερη µείωση των ήδη συµπιεσµένων άθλιων µισθών, την ώρα που ο µέσος
µισθός έχει επίσηµα µειωθεί πάνω από 25%!
 Κατάργηση και του ελάχιστου δικαιώµατος για µονοµερή προσφυγή στον Οργανισµό
Μεσολάβησης και ∆ιαιτησίας (ΟΜΕ∆).
 Συνυπευθυνότητα του εργαζόµενου για την µη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών από τον
εργοδότη, µε αποτέλεσµα την µη αναγνώριση των ενσήµων!
Απαντάµε µαζικά, ενωτικά, ταξικά µε την πανδηµοσιοϋπαλληλική –
πανεργατική απεργία, που προκήρυξαν η Α∆Ε∆Υ, Οµοσπονδίες, Εργατικά
Κέντρα και Σωµατεία για την Τρίτη 24 Σεπτέµβρη 2019.
Επιδιώκουµε να εκφράσουν µε κάθε τρόπο τα αιτήµατα των εργαζοµένων για
ζωή µε σύγχρονους όρους δουλειάς και αµοιβής, µε σύγχρονα δικαιώµατα!
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝ∆ΙΚΑΤΑ !!!
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ ΣΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥ
ΝΟΜΟΥ ΜΑΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΥΡΗΧΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΤΙΣ 24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 2019
ΣΤΗ ΣΑΜΟ 10.00 π.µ ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΑΜΟΥ
ΣΤΗΝ ΙΚΑΡΙΑ 12.00 π.µ ΣΤΟΝ ΕΥ∆ΗΛΟ
Το ∆.Σ του Σ.Υ.ΠΕ.Σ.Ι

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ & ΣΥΝΑΦΩΝ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΤΗΛ.: 2105225234, 238 – 210 5243785, FAX : 210 5239655
E-mail: omoikel5@otenet.gr / www.omospondiaoikodomon.gr

Συνάδελφοι οικοδόμοι, εργαζόμενοι στις Κατασκευές, άνεργοι, μετανάστες,

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΙΚΑΡΙΑΣ:
Πλατεία Ευδήλου στις 12 το μεσημ.

Δίνουμε απάντηση στο νέο χτύπημα που ετοιμάζει η κυβέρνηση σε μισθούς, κλαδικές συμβάσεις, εργασιακές σχέσεις.
Απαντάμε αποφασιστικά στα μέτρα καταστολής των αγώνων.
Δεν θα επιτρέψουμε «να μπουν στο γύψο» τα συνδικάτα και οι αγώνες.

Συνάδελφοι,
Η κυβέρνηση της ΝΔ έφερε στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο για την περιβόητη ανάπτυξη, συνοδευόμενο από εξαγγελίες που κρύβουν τον πραγματικό του χαρακτήρα και τη στόχευσή του.
Η ανάπτυξη, που επικαλείται η κυβέρνηση, δεν θα είναι μια «ανάπτυξη για όλους». Είναι μια ανάπτυξη που απαιτεί το κεφάλαιο, οι μονοπωλιακοί όμιλοι και τα άλλα αρπαχτικά. Ζωντανή απόδειξη αποτελούν οι δεκάδες τροπολογίες που περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο, που δίνουν σαρωτικό χτύπημα σε μισθούς, εργασιακές σχέσεις, δικαιώματα των εργαζομένων.
Τι περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο:
 Μέτρα για το χτύπημα των κλαδικών συμβάσεων. Δίνεται με το νόμο το δικαίωμα σε επιχειρήσεις να μην εφαρμόζουν τις όποιες κλαδικές συμβάσεις υπογράφουν.
Δίπλα στα εμπόδια που έβαλε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ προσθέτει τις «εξαιρέσεις» εφαρμογής των συμβάσεων σε επιχειρήσεις, ομίλους και σε ολόκληρες περιοχές. Σε χρόνο μηδέν, οι «εξαιρέσεις» θα γίνουν ο κανόνας και για αυτό δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία.
 Δίνονται νέες προϋποθέσεις και διευκολύνσεις στους μεγαλοεπιχειρηματίες για να εξασφαλίζουν πιο φθηνούς εργάτες, με ελαστικές μορφές απασχόλησης.
Η δήθεν αύξηση της υπερωριακής απασχόλησης στους μερικώς απασχολούμενους είναι το κόλπο για το χτύπημα του σταθερού ωραρίου, της μείωσης συνολικά του κατώτερου και μέσου μισθού.
Η ενίσχυση του θεσμού των «Ενώσεων προσώπων», που τα προηγούμενα χρόνια απέδωσε καρπούς στην εργοδοσία, τώρα θα της λύσει τα χέρια για να κατρακυλήσουν ακόμη παρακάτω μισθοί, μεροκάματα, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
 Η κατάργηση και του ελάχιστου δικαιώματος προσφυγής στον ΟΜΕΔ για τις συλλογικές συμβάσεις είναι μια ακόμα απαίτηση της μεγαλοεργοδοσίας που ικανοποιείται.
 Η «συνυπευθυνότητα» του εργαζόμενου για τη μη πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών από τον εργοδότη, στην ουσία αθωώνει την εργοδοσία και θα αφήσει χιλιάδες εργαζόμενους ανασφάλιστους.
 Τα μέτρα καταστολής της λειτουργίας των συνδικάτων, των αγώνων των εργαζομένων, με όχημα τη θέσπιση του ηλεκτρονικού μητρώου των συνδικάτων και της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για την απόφαση απεργίας, είναι ένα γενικευμένο φακέλωμα, που έχει σκοπό να τρομοκρατήσει, να απειλήσει τους εργαζόμενους να μην αγωνίζονται, να μη διεκδικούν το δίκιο τους και τα δικαιώματά τους.
Είναι μια κατά μέτωπο επίθεση για να ελέγχεται το περιεχόμενο των αγώνων, να αντιμετωπίζονται τα «ενοχλητικά» συνδικάτα και οι εργαζόμενοι που δε συμβιβάζονται με τη γραμμή του ΣΕΒ, του κεφαλαίου.

Ο ρόλος της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ πρέπει να βρει απέναντι του την καταδίκη όλων των εργαζομένων.
Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ βλέπει τις «δικές της» αντεργατικές προτάσεις να μπαίνουν για υλοποίηση από την κυβέρνηση της ΝΔ. Πέρσι, στήριξε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατά τη ψήφιση του απεργοκτόνου νόμου, τώρα στηρίζει το παραπέρα χτύπημα των αγώνων και της λειτουργίας των συνδικάτων.
Καμιά κυβέρνηση δεν θα έπαιρνε μέτρα καταστολής των αγώνων αν απέναντί της είχε συνδικάτα που αποδέχονται τη γραμμή που προωθεί η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, μια γραμμή που εξυπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Συμφέροντα, που θα προωθούνται στον απόλυτο βαθμό με πρωτοβουλίες και αποφάσεις του εκάστοτε υπουργού Εργασίας, που αναγορεύεται στον απόλυτο άρχοντα, που θα κρίνει πως θα λειτουργούν τα συνδικάτα, ποιοι αγώνες είναι «νόμιμοι» και ποιοι όχι.
Τα μέτρα καταστολής στοχεύουν τους εργάτες και τα συνδικάτα που αγωνίζονται με επίκεντρο τις δικές τους ανάγκες και τα συμφέροντά τους. Δεν θα το επιτρέψουμε.
Με την απεργία δίνουμε την απάντησή μας. Βάζουμε τη βάση για κλιμάκωση της πάλης μας.
Καλούμε όλους τους οικοδόμους, τους εργαζόμενους στις Κατασκευές, τους ανέργους, μαζικά να πρωτοστατήσουν στην επιτυχία της απεργίας και των απεργιακών συγκεντρώσεων.

ΔΥΝΑΜΙΚΑ – ΜΑΖΙΚΑ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΤΡΙΤΗ 24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ
ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Σεπτέμβρης 2019

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΝΟΜΟΥ ΣΑΜΟΥ
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΗΚΕ ΜΕ ΤΗΝ 254/1935 ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΣΑΜΟΥ – ΜΕΛΟΣ ΓΣΕΕ & ΙΔΡΥΤΙΚΟ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
ΣΜΥΡΝΗΣ 2 -83100- ΣΑΜΟΣ # ΤΗΛ: 22730 27561 # FAX: 22730 28440 # E-MAIL: eksamou@otenet.gr

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ !
ΤΣΑΚΙΖΕΙ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ-ΦΕΡΝΕΙ ΔΩΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑΣ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΑΠΕΡΓΙΑ Τρίτη 24 Σεπτέμβρη
Σάμος: 10 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο
Ικαρία: 12 το μεσημέρι Πλατεία Ευδήλου

Η κυβέρνηση της ΝΔ φέρνει στη Βουλή «αναπτυξιακό» πολυνομοσχέδιο, που στο όνομα της «ανάπτυξης» δίνει προνόμια στο κεφάλαιο και «σαρώνει» μισθούς και συνδικαλιστικά δικαιώματα που έχουν απομείνει, συνεχίζοντας από κει που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ την επίθεση στους εργαζόμενους.

 Καταργεί στην ουσία τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας (Σ.Σ.Ε.) και την υποχρεωτικότητά τους αν «δημιουργούν προβλήματα» στην ανταγωνιστικότητα, δηλαδή στα κέρδη των επιχειρήσεων, προβλέπει επιπλέον «εξαιρέσεις» και «πρόσθετες προϋποθέσεις» σε περιοχές που ορίζονται σαν «ειδικές οικονομικές ζώνες» ή σε επιχειρήσεις που θα επικαλούνται οικονομικά προβλήματα.

 Κάνει τις επιχειρησιακές και τοπικές συμβάσεις να υπερισχύουν της κλαδικής. Άρα οδηγεί σε ακόμα μεγαλύτερη μείωση των άθλιων μισθών μας. Ήδη ο μέσος μισθός είναι επίσημα μειωμένος κατά 25%, αλλά προφανώς αυτό δεν φτάνει για την «ανάπτυξη» τους και «πρέπει» να μειωθεί και άλλο!

 Καταργείται το δικαίωμα μονομερούς προσφυγής στην διαιτησία (ΟΜΕΔ), ώστε να μη βγαίνουν ούτε καν διαιτητικές αποφάσεις για την αμοιβή των εργαζομένων.

 Προβλέπει ότι όταν ο εργοδότης δεν πληρώνει τις ασφαλιστικές εισφορές έχει ευθύνη και ο εργαζόμενος, με αποτέλεσμα να μην αναγνωρίζονται τα ένσημα.

Για να περάσουν ανενόχλητοι όλες αυτές τις αντεργατικές ανατροπές και μια σειρά «δώρα» για το κεφάλαιο, κυβέρνηση και εργοδοσία θέλουν «σιγή νεκροταφείου», με τα συνδικάτα υποταγμένα και ελεγχόμενα, με τους εργαζόμενους να μην αντιδρούν. Γι αυτό στο νομοσχέδιο προωθεί το ηλεκτρονικό φακέλωμα των συνδικάτων και των εργαζομένων, επιχειρώντας να βάλει τους αγώνες και τη συνδικαλιστική δράση στο «γύψο».

 Ορίζει τον Υπουργό «ανώτατο άρχοντα» που θα παρεμβαίνει και θα αποφασίζει για τη λειτουργία των σωματείων, καταργώντας τα καταστατικά και την αυτοτέλειά τους.

 Θεσπίζει ηλεκτρονικό μητρώο και ηλεκτρονικές ψηφοφορίες καταργώντας τις συλλογικές διαδικασίες όπως τις γενικές συνελεύσεις, τη ζωντανή συζήτηση μεταξύ των συναδέλφων που υπάρχει σε αυτές, εμποδίζει τη λήψη αποφάσεων για αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Βάζει μεγαλύτερα εμπόδια στην Απεργία.

 Ανοίγει το δρόμο τα προσωπικά στοιχεία των εργαζομένων που θα έχει το ηλεκτρονικό μητρώο και η ηλεκτρονική ψηφοφορία, να παραδίδονται στην εργοδοσία, για να ελέγχουν τα πραγματικά συνδικάτα και τους εργαζόμενους, αφού το τι στοιχεία θα έχουν και που θα πηγαίνουν θα το αποφασίζει ο υπουργός εργασίας.

Η τρομοκρατία στους εργαζόμενους για να μην αγωνίζονται γιατί θα απολυθούν ή δεν θα προσληφθούν, οι νοθεύσεις αποτελεσμάτων, οι εκβιασμοί τι να ψηφίζουν καθ’ υπόδειξη των προϊσταμένων και των αφεντικών ή ακόμη και η ψηφοφορία αντί για αυτούς, όπως γίνεται σε πολλούς μεγάλους εργασιακούς χώρους πχ σε σουπερ μάρκετ, που στο ένα χέρι κρατά το ψηφοδέλτιο και στο άλλο την απόλυση ο διευθυντής, δεν θα αφήσουμε να επεκταθεί με το πάτημα ενός κουμπιού σε ένα υπολογιστή. Δεν θα επιτρέψουμε με ένα ηλεκτρονικό αρχείο κράτος και εργοδοσία να μπορούν να δουν τι ψηφίζουν, τι αποφασίζουν, πόσοι και ποιοι εργαζόμενοι αντιδρούν και συμμετέχουν στα σωματεία.

Η διπλή αυτή επίθεση συνιστά απροκάλυπτη παρέμβαση κράτους και εργοδοσίας στη συνδικαλιστική δράση και στην εσωτερική λειτουργία των συνδικάτων. Όσο κι αν θέλει ο υπουργός να παρουσιάσει το πολυνομοσχέδιο σαν τομή υπέρ των εργαζομένων, ξέρουμε καλά ότι είναι μια σαρωτική προσθήκη στο αντεργατικό οπλοστάσιο που ενισχύει τα κέρδη του κεφαλαίου, την εργοδοτική τρομοκρατία και καταστολή, που θα αυξήσει τις συνδικαλιστικές διώξεις, την ποινικοποίηση των αγώνων.

Η επιδίωξη κυβέρνησης και εργοδοσίας να μην υπάρχουν κινητοποιήσεις, οι εργαζόμενοι να είναι δούλοι χωρίς Σ.Σ.Ε., να δουλεύουν τσάμπα, να μην διεκδικούν καλύτερες συνθήκες δουλειάς και ζωής δεν θα περάσει! Θέλουν εργαζόμενους «ήσυχους» γιατί η κερδοφορία τους απαιτεί διαρκή αντεργατικά μέτρα. Ξέρουν ότι ο μόνος αντίπαλος τους είναι η οργανωμένη εργατική τάξη. Αυτούς τους εργαζόμενους και αυτά τα σωματεία θέλουν να χτυπήσουν με τους νόμους αυτούς. Θα δώσουμε μάχη για να υπάρχουν συνδικάτα και συνδικαλιστικό κίνημα!

Δεν θα τους αφήσουμε να σαρώσουν και να τσαλαπατήσουν τα πάντα!

Δεν περιμένουμε η ΓΣΕΕ να οργανώσει τον αγώνα. Έχουμε δει τα έργα και τις ημέρες της. Δεν λέει κουβέντα ούτε γι αυτό ούτε για άλλα αντεργατικά νομοσχέδια, όπως ο απεργοκτόνος νόμος του ΣΥΡΙΖΑ. Οι πλειοψηφούσες παρατάξεις της έχουν βάλει πλάτη όλα αυτά τα χρόνια ως «Κοινωνικός εταίρος» όλων των κυβερνήσεων και της εργοδοσίας να περνάνε αντεργατικά μέτρα. Γι αυτό οι κυβερνήσεις ανέχονται, συγκαλύπτουν και στηρίζουν, τη δράση της συνδικαλιστικής μαφίας που έχει αλώσει μια σειρά σωματεία, ομοσπονδίες και εργατικά κέντρα. Γιατί στηρίζουν τα αφεντικά και όχι τους εργαζόμενους.

Τώρα είναι η ώρα χωρίς καμιά αναμονή και αυταπάτη να οργανώσουμε τον αγώνα μας! Κανένας εργαζόμενος μόνος και απροστάτευτος. Όλοι στα σωματεία μας!

Η «ανάπτυξή» τους δεν είναι για όλους παρά μόνο για τα αφεντικά!
Απαντάμε με οργάνωση και αγώνα. Λέμε κάτω τα χέρια από τα συνδικάτα!

Δεν θυσιάζουμε τα δικαιώματά μας στο βωμό των κερδών του κεφαλαίου!

Διεκδικούμε σύγχρονους όρους δουλειάς και αμοιβής!

ΑΠΕΡΓΙΑ Τρίτη 24 Σεπτέμβρη
Σάμος: 10 το πρωί, στο Εργατικό Κέντρο
Ικαρία: 12 το μεσημέρι, στην Πλατεία Ευδήλου

Κοινοποίηση άρθρου: