https://ikariologos.gr/oroi-xrisis/
«Ανεπανόρθωτη καταστροφή προκαλεί στο Παναιτωλικό Όρος η τοποθέτηση αιολικών πάρκων»

«Ανεπανόρθωτη καταστροφή προκαλεί στο Παναιτωλικό Όρος η τοποθέτηση αιολικών πάρκων»

Αντιδράσεις για τα αιολικά πάρκα στο Παναιτωλικό – Ανοιχτή επιστολή για τη διάσωσή του
Ανοιχτή επιστολή για τη διάσωση του Παναιτωλικού Όρους στέλνουν πολίτες της περιοχής, που κάνουν λόγο για ισοπέδωση και τσιμεντοποίηση του Όρους, αλλά και για ανεπανόρθωτη καταστροφή στο τοπίο, το οικοσύστημα, τη χλωρίδα και την πανίδα.

Την επιστολή υπογράφει ο Ηλεκτρολόγος μηχανικός και ορειβάτης-μέλος του ΕΟΣ Αγρινίου, Χρήστος Μακροζαχόπουλος.

Αναλυτικά η ανοιχτή επιστολή:
«Τον τελευταίο καιρό, γινόμαστε συνεχώς αποδέκτες πληροφοριών σχετικών με την αιολική «εκμετάλλευση» διάφορων βουνών της πατρίδας μας. Σε αντίθεση με την παγκόσμια πρακτική της εγκατάστασης των ανεμογεννητριών σε ομαλά εδάφη με χαμηλό υψόμετρο και της προστασίας των ορεινών ανάγλυφων και των βουνοκορφών, εδώ ακολουθείται η κλασική ελληνική μέθοδος της ισοπέδωσης και της τσιμεντοποίησης χωρίς όρια.

Το Παναιτωλικό, το μεγαλύτερο βουνό της Αιτωλοακαρνανίας, κατάφυτο με πλούσια δάση και ενταγμένο στο δίκτυο Natura 2000 κινδυνεύει. Σύμφωνα με τον επισυναπτόμενο χάρτη της αρμόδιας ΡΑΕ βρίσκονται σε εξέλιξη διαδικασίες για την αδειοδότηση γιγάντιων αιολικών εγκαταστάσεων σε όλο το μήκος της οροσειράς από βορρά προς νότο. Το νότιο τμήμα που φαίνεται με κίτρινο χρώμα και είναι σε φάση αρχικής διερεύνησης περιλαμβάνει όλες τις κορυφές που δεσπόζουν πάνω από το Αγρίνιο όπως η Κόκα, η Βγένα και η ψηλότερη του όρους, Κατελάνος (1924 μ). Το βορειότερο τμήμα που φαίνεται με πράσινο χρώμα περιλαμβάνει άγριες και παρθένες κορυφές όπως ο Προφήτης Ηλίας πάνω από τον Άγιο Βλάση, ο Κούτουπας και η Τσόκα. Το τμήμα αυτό, έχει ήδη περάσει την πρώτη φάση των αδειών και απαιτείται άμεση αντίδραση από τους πολίτες αν δεν θέλουμε να δούμε ένα από τα ωραιότερα τοπία της Ελλάδας να καταστρέφεται! Πρόκειται για την περιοχή γύρω από την λίμνη Κρεμαστών, ένα μοναδικό «Ελβετικό τοπίο» που συνδυάζει το υγρό στοιχείο με πυκνά ελατοδάση και απόκρημνα βουνά. Όλη αυτή η τοποθεσία, που περιλαμβάνει τον Κούτουπα, την Τσόκα, την Μεγάλη Ράχη, ακόμα και την περίφημη Χελιδόνα στην πλευρά της Ευρυτανίας, σχεδιάζεται να κατεδαφιστεί και να αποψιλωθεί από τα δάση της για να περάσουν οι τεράστιοι δρόμοι που θα οδηγούν στη βάση κάθε ανεμογεννήτριας καθώς και στους αμέτρητους πυλώνες που θα χρειαστούν για την μεταφορά του παραγόμενου ηλεκτρικού ρεύματος.

Επειδή γίνονται πολλές προσπάθειες αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης σχετικά με την ωφέλεια των αιολικών πάρκων και της προόδου της υπόλοιπης Ευρώπης σε αυτόν τον τομέα, χρειάζεται να τονίσουμε ότι πουθενά στον κόσμο δεν τοποθετούνται ανεμογεννήτριες σε τέτοια ανάγλυφα και υψόμετρα που εδώ πλησιάζουν τα 2000 μέτρα και είναι τα μεγαλύτερα της περιοχής. Όντως, στην υπόλοιπη Ευρώπη τα αιολικά πάρκα έχουν μεγάλη διάδοση, τα συναντάμε όμως σε πεδιάδες και χαμηλούς λόφους, με ήπιο ανάγλυφο και σεβασμό στο περιβάλλον. Δεν τις στήνουν πάνω στα κορφοβούνια, αντιθέτως, υπάρχουν χώρες που προστατεύουν ακόμα και με νόμους την ακεραιότητα των κορυφογραμμών τους. Αυτό, είναι ολοφάνερο σε όποιον ταξιδεύει στην Ευρώπη.

Αυτή η συνετή πολιτική θα πρέπει να ακολουθηθεί και στον τόπο μας για να μην καταστραφεί ανεπανόρθωτα. Υπάρχει και το πρόσφατο παράδειγμα του Πεταλά, ενός βουνού χαμηλού και ομαλού, στο οποίο προχώρησε η εγκατάσταση του αιολικού πάρκου χωρίς σημαντικές αντιδράσεις. Επειδή όμως πολλοί συμπολίτες μας ανησυχούν και το θέμα προβληματίζει, ζητούμε την προστασία του Παναιτωλικού όρους και την εξαίρεσή του από κάθε εγκατάσταση των ΒΑΠΕ. Καλούμε άμεσα να πάρουν θέση για το θέμα οι φορείς της πόλης και του νομού ώστε να αποτραπεί μια τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή. Καλούμε και τον δήμο Αγρινίου (στα όρια του οποίου βρίσκεται το μεγαλύτερο τμήμα της οροσειράς) να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων εκφράζοντας ξεκάθαρα την αντίθεσή του σε τέτοια σχέδια. Να θυμίσουμε ότι πριν μερικά χρόνια αποτράπηκε σε μια παρόμοια περίπτωση η εγκατάσταση αιολικού πάρκου στον Τυμφρηστό (Βελούχι), με την συνδρομή του δήμου Καρπενησίου.

Συνοψίζοντας: Η τοποθέτηση αιολικών πάρκων σε μεγάλες και ψηλές οροσειρές προκαλεί ανεπανόρθωτη καταστροφή στο τοπίο, το οικοσύστημα, τη χλωρίδα και την πανίδα. Οι ίδιες οι προδιαγραφές των ανεμογεννητριών αναφέρουν βέλτιστη λειτουργία σε υψόμετρο κάτω των 1000 μέτρων. Οι εργολάβοι επιδοτούνται από τους ίδιους τους πολίτες μέσω του ειδικού τέλους για τις ΒΑΠΕ στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, με ένα ποσό που ξεπερνά τα 2 δις ανά έτος! Γι’ αυτό και σπεύδουν να βγάλουν άδειες για χιλιάδες αιολικά σε όλη τη χώρα, έναν αριθμό που πρακτικά δεν έχει νόημα και τα καθιστά αχρείαστα. Στην τελευταία φωτογραφία βλέπουμε την περιοχή της λίμνης Κρεμαστών σκεπασμένη από τις κορυφές Μεγάλη Ράχη και Τσόκα. Πραγματικά ποιός νους θα ήθελε να καταστρέψει μια τέτοια εικόνα, ξηλώνοντας το πυκνό δάσος με δρόμους μέχρι πάνω, με ανεμογεννήτριες ύψους πάνω από 100 μέτρα και τσιμεντένιες βάσεις μεγέθους οικοδομικού τετραγώνου για την κάθε μια; Ας αναρωτηθούμε ποιά ανάπτυξη θέλουμε για τον τόπο μας και τι θα συνέβαινε αν αυτό το τοπίο βρίσκονταν σε οποιαδήποτε πολιτισμένη χώρα.

Υ.Γ. Η Ελλάδα δεν είμαστε μόνο εμείς οι εφήμεροι άνθρωποι. Είναι η φύση, τα βουνά, τα ποτάμια και τα νησιά μας, που τα βρήκαμε αναλλοίωτα για γενιές και γενιές και οφείλουμε να τα παραδώσουμε στους επόμενους. Αυτή είναι η περιουσία μας, και δεν μετριέται σε χρήμα.

Χρήστος Μακροζαχόπουλος
Ηλεκτρολόγος μηχανικός, ορειβάτης μέλος ΕΟΣ Αγρινίου.
Επικοινωνία στο savepanaitoliko@gmail.com»

ΠΗΓΗ:http://agriniovoice.gr 

Κοινοποίηση άρθρου: