https://ikariologos.gr/oroi-xrisis/
Ανταρκτική: Χαρτογραφήθηκε ο πυθμένας του Νότιου Ωκεανού

Ανταρκτική: Χαρτογραφήθηκε ο πυθμένας του Νότιου Ωκεανού

(IBCSO/AWI/NIPPON FOUNDATION/SEABED2030)
Οι επιστήμονες δημιούργησαν τον ακριβέστερο μέχρι σήμερα χάρτη των βουνών, των φαραγγιών και των πεδιάδων που συνθέτουν τον πυθμένα του Νότιου Ωκεανού που περικλείει την Ανταρκτική. Ο νέος χάρτης καλύπτει 48 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα και περιγράφει για πρώτη φορά, ένα νέο βαθύτερο σημείο του ωκεανού που βρίσκεται σε βάθος 7.432 μέτρων και ονομάζεται Factorian Deep.

Η γνώση του σχήματος του πυθμένα του ωκεανού είναι απαραίτητη για την ασφαλή ναυσιπλοΐα, την προστασία της θάλασσας και την κατανόηση του κλίματος και της γεωλογικής ιστορίας της Γης. Ωστόσο, όπως επισημαίνει το σχετικό άρθρο του BBC, τεράστιες εκτάσεις εδάφους δεν έχουν ερευνηθεί επαρκώς έως και σήμερα.

Ο Διεθνής Βαθυμετρικός Χάρτης του Νότιου Ωκεανού (IBCSO) χρειάστηκε πέντε χρόνια για να καταρτιστεί και επικαιροποιεί έναν άλλον χάρτη, ο οποίος δημοσιεύθηκε το 2013. Το IBCSO και άλλα παρόμοια πρότζεκτ σε όλο τον κόσμο συμπληρώνουν σταδιακά τα κενά στις λιγοστές γνώσεις μας για τον πυθμένα των ωκεανών του κόσμου.

Οι αρχές προτρέπουν τα πλοία και τα σκάφη να ενεργοποιούν τακτικά τα ραντάρ για να πραγματοποιούν βαθυμετρικές μετρήσεις με σκοπό τη συλλογή δεδομένων σχετικά με την μορφολογία του πυθμένα. Πολλές από τις πληροφορίες που συντέλεσαν στην χαρτογράφηση του χάρτη προέρχονται από πλοία που υποστηρίζουν τις επιστημονικές προσπάθειες στην Ανταρκτική, όπως το RRS James Clark Ross.

Οι βελτιωμένοι και επικαιροποιημένοι χάρτες του βυθού των ωκεανών είναι απαραίτητοι για πολλούς λόγους. Οι χάρτες είναι απαραίτητοι για την ασφαλή ναυσιπλοΐα, τη διαχείριση της αλιείας αλλά και την προστασία, καθώς γύρω από τα υποθαλάσσια βουνά τείνει να συγκεντρώνεται η θαλάσσια άγρια ζωή. Επιπλέον, ο τραχύς θαλάσσιος πυθμένας επηρεάζει τη συμπεριφορά των ωκεάνιων ρευμάτων και την ανάμιξη του νερού.

Πρόκειται για πληροφορίες που απαιτούνται για τη βελτίωση των μοντέλων που προβλέπουν τη μελλοντική κλιματική αλλαγή, επειδή οι ωκεανοί είναι αυτοί που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην θερμορύθμιση του πλανήτη.

«Μπορούμε επίσης να μελετήσουμε πώς άλλαξε το στρώμα πάγου της Ανταρκτικής κατά τη διάρκεια χιλιάδων ετών απλώς κοιτάζοντας τον πυθμένα», εξήγησε ο Δρ. Ρομπ Λάρτερ από τη Βρετανική έρευνα Ανταρκτικής (British Antarctic Survey).

Ένα βασικό εύρημα στα χρόνια που μεσολάβησαν μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης έκδοσης του IBCSO, είναι η αναγνώριση του βαθύτερου σημείου του Νότιου Ωκεανού. Πρόκειται για το Factorian Deep που βρίσκεται στο απώτατο νότιο άκρο της τάφρου των Νότιων Σάντουιτς (South Sandwich Trench) που βρίσκεται σε βάθος 7.432 μέτρων. Το σημείο αυτό το επισκέφθηκε ο Τεξανός επιχειρηματίας Βίκτορ Βεσκόβο με το υποβρύχιό του Limiting Factor το 2019.

Η απομακρυσμένη και συχνά αφιλόξενη φύση του Νότιου Ωκεανού σημαίνει ότι σημαντικά τμήματά του είναι απίθανο να χαρτογραφηθούν. Οι ερευνητές ελπίζουν ότι μια αναδυόμενη κατηγορία ρομποτικών σκαφών θα μπορούσε να αναλάβει αυτό το έργο τα επόμενα χρόνια.

Ο Διεθνής Βαθυμετρικός Χάρτης του Νότιου Ωκεανού δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Scientific Data».

ΠΗΓΗ: BBC

ΠΗΓΗ: ertnews.gr 

Κοινοποίηση άρθρου: