https://ikariologos.gr/oroi-xrisis/
«Αντιλαϊκά όλα τα σενάρια σχηματισμού της επόμενης αστικής κυβέρνησης»

«Αντιλαϊκά όλα τα σενάρια σχηματισμού της επόμενης αστικής κυβέρνησης»

Με αναφορές στις επόμενες βουλευτικές εκλογές –οι οποίες ενδεχομένως θα πραγματοποιηθούν το προσεχές φθινόπωρο– ήταν διανθισμένη η ομιλία του γενικού γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, από το Φεστιβάλ της Τομεακής Οργάνωσης Πειραιά και των Κλαδικών Οργανώσεων της ΚΝΕ στα Λιπάσματα Δραπετσώνας.

Μεταξύ άλλων ο κ. Κουτσούμπας κάλεσε τους πολίτες να συνδράμουν ώστε να βγει το ΚΚΕ όσο πιο δυνατό γίνεται από τις εκλογές, αν και προηγουμένως είχε εκφράσει την απαισιοδοξία του για την επόμενη μέρα της κάλπης, λέγοντας πως «όλα τα πιθανά σενάρια για το σχηματισμό της επόμενης αστικής κυβέρνησης είναι από χέρι αντιλαϊκά γιατί γράφονται από τα επιτελεία του αστικού πολιτικού συστήματος και εκφράζουν τις επιδιώξεις του κεφαλαίου να εξασφαλιστεί μια κυβέρνηση συνεννόησης γιατί το σύστημα έχει μεγάλες δυσκολίες».

«Με το ΚΚΕ στις εκλογές, βάζουμε εμπόδια στα αντιλαϊκά σενάρια της επόμενης μέρας και αρχίζουμε να υλοποιούμε το δικό μας σενάριο με εμάς τους ίδιους πρωταγωνιστές» τόνισε ο Δ. Κουτσούμπας υπογραμμίζοντας ότι το ΚΚΕ είναι η ψυχή των μεγάλων αγώνων.

«Με το ΚΚΕ λοιπόν! Για να κερδίζουμε ανάσες ανακούφισης και κυρίως να ανοίξουμε το δρόμο, αλλάζοντας πολιτικούς συσχετισμούς! Για να μπει ένα τέλος σε αυτό τον αδιέξοδο δρόμο», σημείωσε επίσης.

Νωρίτερα, είχε αναφερθεί στους αγώνες των εργαζομένων σε COSCO, e-food, ΛΑΡΚΟ κ.ά., επισημαίνοντας πως «ό,τι θετικό λοιπόν, μπορεί να προκύψει για τους εργαζόμενους, το λαό, αυτό θα γίνει μέσα από την οργανωμένη δράση τους για τα δικαιώματά τους και όχι μένοντας στην αναμονή για έναν νέο “σωτήρα”, μια δήθεν νέα κυβέρνηση, όπως κι αν αυτή ονομάζεται».

Δεν παρέλειψε να εξαπολύσει επίθεση στην κυβέρνηση, να καταδικάσει την εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο και να προβεί σε συνεχείς αναφορές για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή του Πειραιά.

Χαρακτηριστικά αποσπάσματα από την ομιλία του Δ. Κουτσούμπα:

⇒ Ποιες λαϊκές ανάγκες, για παράδειγμα, υπηρετεί η μετατροπή του λιμανιού του Πειραιά σε ΝΑΤΟϊκό λιμάνι από το οποίο διέρχονται τα πλοία του ΝΑΤΟ που συμμετέχουν στον πόλεμο στην Ουκρανία στην αντιπαράθεση με τη Ρωσία; Το μόνο στόχο που υπηρετεί είναι αυτός της ολοένα και μεγαλύτερης συμμετοχής της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

⇒ Ποιες εργατικές λαϊκές ανάγκες υπηρετούν οι αστικοί σχεδιασμοί για τον Πειραιά; Γιατί όσο οι κυβερνήσεις, οι δημοτικές αρχές, οι εφοπλιστές, το μονοπώλιο της COSCO και οι μεγαλέμποροι προβάλουν το όραμά τους, για να γίνει ο Πειραιάς πρώτο λιμάνι στη Μεσόγειο, οι εργάτες στις προβλήτες, στη Ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, στα καράβια, σε άλλους χώρους δουλειάς εξουθενώνονται και τσακίζονται στη δουλειά.

⇒ Η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν θωράκισε το δημόσιο σύστημα υγείας, αλλά τρέχει και τα σχέδια παραπέρα ιδιωτικοποίησης της δημόσιας υγείας με το νέο ΕΣΥ. Κι όμως, στον Πειραιά, σε μια πόλη με περίπου μισό εκατομμύριο πληθυσμό, δημόσιο σύστημα υγείας σημαίνει και τη δημιουργία ενός παιδιατρικού νοσοκομείου, για να καλύψει τις τεράστιες ανάγκες των δεκάδων χιλιάδων παιδιών αυτής εδώ της περιοχής.

⇒ Δεν είναι πρόοδος η γενίκευση της τηλεργασίας, χωρίς διάκριση εργάσιμου και μη εργάσιμου χρόνου, για να γλιτώνει έξοδα ο επιχειρηματίας και να αποξενώνονται οι εργαζόμενοι. Πρόοδος είναι να αξιοποιούνται τα επιτεύγματα της ανθρώπινης δουλειάς και σκέψης, για να μειωθεί ο μόχθος στη δουλειά, να γίνεται πιο εύκολη η ζωή όλων μας.

⇒ Τελικά πρόοδος είναι η συζήτηση, η οργάνωση, η αλληλεγγύη ανάμεσα στους εργαζόμενους. Το «εγώ» να γίνεται «εμείς». Να στηρίζει ο ένας τον άλλον, να μην είναι κανείς μόνος του απέναντι στην εργοδοσία και στα διάφορα προβλήματα της ζωής. Να μη δέχεται να ζει σαν σκλάβος τον 21ο αιώνα. Και η ελπίδα να μη ζει ο εργάτης σαν σκλάβος, δυναμώνει!

⇒ Ό,τι θετικό λοιπόν, μπορεί να προκύψει για τους εργαζόμενους, το λαό, αυτό θα γίνει μέσα από την οργανωμένη δράση τους για τα δικαιώματά τους και όχι μένοντας στην αναμονή για έναν νέο “σωτήρα”, μια δήθεν νέα κυβέρνηση, όπως κι αν αυτή ονομάζεται.

⇒ Μπορεί να μην ξέρουμε την ακριβή ημερομηνία των εκλογών που κοντοζυγώνουν, μαθαίνουμε όμως όλα τα πιθανά σενάρια για το σχηματισμό της επόμενης αστικής κυβέρνησης. Όλα είναι από χέρι αντιλαϊκά γιατί, γράφονται από τα επιτελεία του αστικού πολιτικού συστήματος και εκφράζουν τις επιδιώξεις του κεφαλαίου να εξασφαλιστεί μια κυβέρνηση συνεννόησης γιατί το σύστημα έχει μεγάλες δυσκολίες.

⇒ Όλα τα σενάρια είναι αντιλαϊκά. Και το σενάριο μιας κυβέρνησης συνεργασίας της ΝΔ με τον Μητσοτάκη να εγκαταλείπει την αυτοδυναμία και αυτό μιας δήθεν προοδευτικής κυβέρνησης του Τσίπρα ή μιας σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης, όπως τη λέει ο Ανδρουλάκης.

⇒ Το ΚΚΕ έχει το μόνο ρεαλιστικό σχέδιο, θέσεις και προτάσεις για το σήμερα που όμως ταυτόχρονα δείχνουν και που πρέπει να πάει ο αγώνας μας, για να έχουμε όλοι και όλες μια καλύτερη ζωή.

ΠΗΓΗ: efsyn.gr 

Κοινοποίηση άρθρου: