ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ Η ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΤΟΥ ΙΓΜΕ

Πριν από ένα χρόνο, ο κ. Υπουργός εισήγαγε αιφνιδίως τροπολογία για την απαγόρευση εκτελέσεων σε βάρος του ΙΓΜΕ με στόχο να ανασχέσει την εκτέλεση τελεσιδίκων αποφάσεων σε βάρος του. Η τροπολογία αυτή υπερψηφίστηκε και από βουλευτές της αντιπολίτευσης, με το σκεπτικό όμως όχι μόνον να μην στερηθούν τα δεδουλευμένα τους οι εν ενεργεία υπάλληλοι αλλά -και κυρίως- προκειμένου να δοθεί λύση στο ζήτημα, προς όφελος πάντα εργαζομένων και συνταξιούχων, για τις νόμιμες και δίκαιες μισθολογικές τους απαιτήσεις.
Το Υπουργείο επί ένα χρόνο δέν έπραξε τίποτα σε αυτή την κατεύθυνση. Οι ξεχωριστές συναντήσεις του Υπουργού με συνταξιούχους και εν ενεργεία υπαλλήλους του ΙΓΜΕ, λίγο πριν τη λήξη της τροπολογίας προφανώς δεν εντάσσονται στην κατεύθυνση επίλυσης του ζητήματος αλλά στην απόπειρα να βρεθεί έρεισμα ώστε να παραταθεί η διάρκεια της απαγόρευσης αναγκαστικής εκτέλεσης τελεσιδίκων αποφάσεων σε βάρος του ΙΓΜΕ. Αυτό όμως, ενόψει της επί ένα έτος απραξίας αλλά και της εδηλωμένης πρόθεσης του Υπουργού να μην καταβάλει τις μισθολογικές παροχές που οφείλονται τόσο σε συνταξιούχους όσο και σε εν ενεργεία υπαλλήλους, συνυπολογιζομένου και του γεγονότος ότι ήδη καθηγητές της Νομικής Σχολής έχουν εκδώσει γνωματεύσεις για αντισυνταγματικότητα της τροπολογίας, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο υπερψήφισης οποιασδήποτε παράτασης της επίμαχης τροπολογίας. Αντιθέτως αυτή πρέπει να καταψηφιστεί και το Υπουργείο να αναλάβει τις ευθύνες του για την επίλυση του ζητήματος στην κατεύθυνση της καταβολής των μισθολογικών παροχών σε όλους τους δικαιούχους και όχι στην κατεύθυνση φαλκίδευσης των δικαιωμάτων τους.»
Η νέα τροπολογία σε ότι αφορά στο εισηγητικό της μέρος δημιουργεί κάποια εύλογα ερωτήματα που ταυτόχρονα αποτελούν και επιχειρήματα με βάση τα οποία θα πρέπει να καταψηφιστεί:
· Ποιο είναι το νέο ΙΓΜΕ που επικαλείται; Έχουμε ήδη ενδείξεις από τις αποφάσεις του ΔΣ του ΙΓΜΕ που αφορούν το Επιχειρησιακό Σχέδιο αλλά και τον Κανονισμό Οργανωτικής διάρθρωσης ότι το ΙΓΜΕ που θα προτείνουν θα έχει μέχρι 200 εργαζόμενους (όταν η προηγούμενη Διοίκηση πρόβλεπε 530 οργανικές θέσεις), υποτιμά την μεταλλευτική έρευνα που παραδίδει στα μεταλλευτικά μονοπώλια, αλλά και την Βασική έρευνα υποδομής που δεν αφήνει κέρδη, προβλέπει αναθέσεις εργασιών σε τρίτους ιδιώτες και εργασιακές σχέσεις γαλέρας.
· Πως επικαλείται μια αρνητική εφετειακή απόφαση σύμφωνα με την οποία το ΙΓΜΕ δεν έχει υπαιτιότητα για το κλείσιμο του Ταμείου στην ΕΘΝΙΚΗ και για την μη καταβολή των αποζημιώσεων, όταν υπάρχουν σωρεία θετικών εφετειακών αποφάσεων καθώς και του Άρειου Πάγου με βάση τις οποίες ευθύνεται το ΙΓΜΕ; Η επίκληση γίνεται για να δικαιολογήσει μια χαμηλή αντιπρόταση συμβιβασμού της τάξης του 10%, όπως ήδη έκανε στην συνάντηση με τους συνταξιούχους.
· Τι μηχανισμό έκανε για να ξεχρεώσει τους εργαζομένους; Τι εννοεί όταν λέει δεν θα θιχτεί το δημόσιο συμφέρον;

Τέλος επειδή θα επιχειρηματολογεί ότι η τροπολογία γίνεται για τους μισθούς των εργαζομένων θα πρέπει να επισημανθεί ότι επί ένα χρόνο που του δόθηκε από την Βουλή δεν έλυσε το πρόβλημα του ΙΓΜΕ με θετικό τρόπο για την καταβολή των κλεμμένων μισθών, εν ενεργεία και συνταξιούχων, από το συμβόλαιο της ΕΘΝΙΚΗΣ και επόμενα δεν υπάρχει καμία εγγύηση και αξιοπιστία. Αν θέλει να μη γίνουν κατασχέσεις ας δώσει ένα ποσό έναντι στους ήδη δικαιούχους και με τη δέσμευση μιας φερέγγυας νομοθετικής ρύθμισης κανένας δικηγόρος δεν θα προβεί σε κατασχέσεις, δεδομένου ότι τα ποσά που θα βρει θα είναι πολύ λίγα σε σχέση με τα ποσά των κατασχέσεων και όλοι θα περιμένουν την ρύθμιση.
Για το Δ.Σ. της ΕΣΤΥ-ΙΓΜΕ
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                         Η Γ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΝΟΡΑ ΧΑΓΙΟΥ                                        ΕΙΡΗΝΗ ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ

ΠΗΓΗ

Σας άρεσε αυτό το άρθρο;

Γίνεται ο πρώτος που θα σχολιάσει στο άρθρο "ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ Η ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΤΟΥ ΙΓΜΕ"

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.


*


Πατήστε για κοινοποίηση
Κρύψε την κοινοποίηση
Scroll Up