https://ikariologos.gr/oroi-xrisis/
Δήμος Ικαρίας : Απάντηση στον υφυπουργό Ναυτιλίας και τι χρειάζεται για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης

Δήμος Ικαρίας : Απάντηση στον υφυπουργό Ναυτιλίας και τι χρειάζεται για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Άγιος Κήρυκος 2/2/2017

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ Αρ. Πρωτ: 713

ΔΗΜΟΣ ΙΚΑΡΙΑΣ
Δ/ΝΣΗ: Άγιος Κήρυκος Ικαρία

Τ.Κ.83300
Τηλ. : 2275350401

Fax : 2275022215

Email: dak2@otenet.gr

Προς:

1) Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής

Γραφείο Υφυπουργού κ. Ν. Σαντορινιού

2) Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών

Γραφείο Υφυπουργού κ. Ν. Μαυραγάνη

Θέμα : Επανασχεδιασμός συνδυασμένων μεταφορών

Σχετικό : Επιστολή Υφυπουργού Ναυτιλίας & Νησιωτικής πολιτικής (Α.Π:5000.0/7939/2017)

Αξιότιμοι κύριοι

Σχετικά με τον επανασχεδιασμό των μεταφορών που συζητείται στην σύσκεψη παραγόντων των υπουργείων σας, στα πλαίσια των ενεργειών της κυβέρνησης για την ενίσχυση των συγκοινωνιακών αναγκών των νησιών, σας κοινοποιούμε τις προτάσεις του Δήμου Ικαρίας, όπως διαμορφώνονται μέσα από τις διαχρονικές κινητοποιήσεις των μαζικών φορέων του νησιού, τις αποφάσεις του δημοτικού συμβούλιου (112/2014 – 159/2014 – 56/2015) και τις παρεμβάσεις μας σε συνεδρία που σχετίζονται με την «Νησιωτικότητα».

Σε ότι μας αφορά έχουμε κάνει σαφές εδώ και χρόνια ότι ουσιαστική λύση προς όφελος των νησιωτών, στο τομέα των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών δε μπορεί να υπάρξει αν οι συγκοινωνίες δεν αντιμετωπισθούν από το κράτος και τις κυβερνήσεις ως κοινωνικό αγαθό, μέσα από ένα αποκλειστικά δημόσιο Ενιαίο Φορέα Μεταφορών που θα διασφαλίζει απαραίτητα :

Απρόσκοπτη σύνδεση των νησιών μας με το Πειραιά χειμώνα – καλοκαίρι.
Ναύλα προσιτά στους επιβάτες που θα συμβαδίζουν με τις αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις της πλειονότητας των Ελλήνων εργαζομένων.
Ασφαλή και γρήγορα ταξίδια με σύγχρονα και ασφαλή πλοία, που θα υπηρετούν τις κοινωνικές και οικονομικές ανάγκες στις θαλάσσιες μεταφορές.
Ουσιαστικά μέτρα προστασίας της ανθρώπινης ζωής στην θάλασσα.
Καμία ιδιωτικοποίηση των λιμενικών υποδομών, καμία ανατροπή στα δικαιώματα των εργαζομένων, εφαρμογή των ΣΣΕ σε όλες τις κατηγορίες πλοίων. Η ναυτιλία, η ναυπηγική βιομηχανία, οι υποδομές και οι πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας να αξιοποιηθούν σε μια άλλη πολιτική ανάπτυξης που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.

Με δεδομένο ότι εφαρμοζόμενη πολιτική στον χώρο των μεταφορών καθορίζεται από τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται σε αυτές, προκαλώντας σοβαρές επιπτώσεις στην ζωή στα νησιωτικά συμπλέγματα της χώρας και την αναπτυξιακή προοπτική τους, διεκδικούμε μια διαφορετική αντιμετώπιση του νευραλγικού για την οικονομία των νησιών μας τομέα των μεταφορών. Που θα εξασφαλίζει την συνδυασμένη καθημερινή απευθείας ακτοπλοϊκή και αεροπορική σύνδεση με την ηπειρωτική χώρα (Πειραιάς –Αθήνα), απορρίπτοντας τα σχεδιαζόμενα μοντέλα ακτινωτής διασύνδεσης των νησιών (Να χρησιμοποιούνται δηλαδή κάποια λιμάνια ως κομβικά τα οποία θα εξυπηρετούνται από κύριες γραμμές και τα υπόλοιπα περιμετρικά λιμάνια να εξυπηρετούνται από τοπικές γραμμές με μικρότερα πλοία).

Αυτό σημαίνει ότι σήμερα είναι άμεση ανάγκη να ληφθούν επειγόντως μέτρα ώστε:

Να εξασφαλιστεί -με σύγχρονα και ασφαλή πλοία- η καθημερινή ακτοπλοϊκή σύνδεση της Ικαρίας με τον Πειραιά (με τουλάχιστον εκ περιτροπής προσέγγιση στα δυο λιμάνια του νησιού) σε πάγια βάση ανεξαρτήτως των σχεδιασμών των ακτοπλοϊκών εταιριών και να μην διακοπεί η σύνδεση του νησιού με την Βόρεια Ελλάδα.
Να εξασφαλιστεί η καθημερινή αεροπορική σύνδεση της Ικαρίας με την Αθήνα και η τακτική σύνδεση του νησιού με την Θεσσαλονίκη.

Μετά τιμής

Ο Δήμαρχος Ικαρίας

Στέλιος Σταμούλος

Χωρίς-τίτλο-3

dimos-1-300x181

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Άγιος Κήρυκος 2/2/2017

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΔΗΜΟΣ ΙΚΑΡΙΑΣ
Τ.Κ.83300
Τηλ.: 2275350401 / Fax : 2275022215

Email: dak2@otenet.gr

Για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης

Το επόμενο διάστημα καλούνται οι Δήμοι -μαζί και ο Δήμος της Ικαρίας – να υλοποιήσουν το πρόγραμμα Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της Ε.Ε, το οποίο αφορά συμπολίτες μας που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.

Με την (Υπ. Αριθ:. Γ.Δ 5 οικ.2961-10/24-01-2017) Κοινή Υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 128/24-01-2017), καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις εφαρμογής του προγράμματος Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης. Στόχος του προγράμματος είναι η στήριξη των πολιτών που βιώνουν την ακραία φτώχεια. Το Κ.Ε.Α είναι ένα προνοιακό πρόγραμμα που αφορά παροχές σε χρήμα (επίδομα), σε είδος (π.χ. κάρτα σίτισης) και σε υπηρεσίες (π.χ. παρακολούθηση προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης).

Για την ένταξη στο πρόγραμμα λαμβάνονται υπόψη κριτήρια εισοδηματικά, περιουσιακά και διαμονή. Απευθύνεται σε μονοπρόσωπα και πολυπρόσωπα νοικοκυριά, καθώς επίσης και σε αστέγους και παρέχει εισοδηματική ενίσχυση από 200€, προσαυξανόμενη ανάλογα με τα μέλη της οικογένειας.

Η αίτηση-υπεύθυνη δήλωση υποβάλλεται ηλεκτρονικά από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο, μέσω του διαδικτύου, χρησιμοποιώντας τους κωδικούς TAXISNET, ΑΦΜ και ΑΜΚΑ όλων των εξαρτωμένων μελών.

Η ηλεκτρονική διεύθυνση για την αποστολή της αίτησης είναι : https://keaprogram.gr.

Στις περιπτώσεις φιλοξενίας οι αιτήσεις υποβάλλονται από τον υπόχρεο υποβολής φορολογικής δήλωσης του νοικοκυριού που φιλοξενεί, προσκομίζοντας έντυπο συναίνεσης, όλων των ενηλίκων μελών του νοικοκυριού, το οποίο συμπληρώνεται στην υπηρεσία υποβολής της αίτησης, και θεωρείται το γνήσιο της υπογραφής από το ΚΕΠ.

Σε περιπτώσεις φιλοξενίας, καθώς και περιπτώσεις μονογονεϊκών οικογενειών και νοικοκυριών με απροστάτευτα παιδιά, οι αιτήσεις υποβάλλονται αποκλειστικά στους Δήμους ή στα ΚΕΠ.

Όλα τα δηλωθέντα στοιχεία ελέγχονται και επαληθεύονται ηλεκτρονικά.

Η εισοδηματική ενίσχυση κατατίθεται σε τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου.

Η Διεύθυνση διοικητικών υπηρεσιών του Δήμου Ικαρίας θα παρέχει συνδρομή στην υποβολή αιτήσεων ως εξής: Δευτέρα έως Παρασκευή, κατά τις ώρες 9:00-13:00 μ.μ. Δημαρχείο Αγίου Κηρύκου / Δημοτικά καταστήματα Ευδήλου και Ραχών

Περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα 2275350401/2275350114/ 2275350513 και στα ΚΕΠ 2275350421 / 2275350116 / 2275350520

Καλούμαστε ως Δήμος να υλοποιήσουμε αυτό το πρόγραμμα συμβάλλοντας με το προσωπικό μας και τις υποδομές μας, στην καταγραφή των δικαιούχων του ΚΕΑ. Χωρίς την ανάλογη χρηματοδότηση και το αναγκαίο προσωπικό, όταν μάλιστα πολύ καλά γνωρίζει η κυβέρνηση ότι οι Δήμοι στενάζουν από τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές.

Η πείρα από άλλους Δήμους που λειτούργησε πιλοτικά η Α. Φάση του προγράμματος, δείχνει ότι η διαδικασία είναι χρονοβόρα (15 λεπτά τουλάχιστον η κάθε αίτηση όταν λειτουργεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα του υπουργείου), αυτό σε συνδυασμό με το ότι οι ωφελούμενοι είναι χιλιάδες απαιτεί τη δημιουργία πολλών «κέντρων» καταγραφής. Ωστόσο οι μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές θα προκαλέσουν σοβαρές δυσκολίες στην υλοποίηση της καταγραφής.

Εμείς (οι υπηρεσίες του δήμου και το ελλιπές προσωπικό τους) θα κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να εξυπηρετηθούν οι δικαιούχοι. Ταυτόχρονα διεκδικούμε έκτακτη επιχορήγηση προκειμένου να καλύψουμε τις ανάγκες μας με το απαραίτητο προσωπικό και τον ανάλογο εξοπλισμό, για να ανταποκριθούμε με τους καλύτερους δυνατούς όρους στις ανάγκες των ωφελούμενων.

Το ΚΕΑ προπαγανδίζεται από την κυβέρνηση σαν «εγγύηση κατά της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού». Η αλήθεια είναι πως δεν προσθέτει, αλλά περικόπτει, από τις ελάχιστες προνοιακές παροχές που υπάρχουν σε κατηγορίες φτωχών λαϊκών στρωμάτων, τις προορίζει για ένα μικρό μόνο μέρος της ακραίας φτώχειας. Προϋποθέτει μείωση δαπανών για την Πρόνοια, σφαγή επιδομάτων και παροχών.

Η αρχή έγινε με την κατάργηση του ΕΚΑΣ για τους συνταξιούχους.

Τα εισοδηματικά κριτήρια για το ΚΕΑ είναι τόσο χαμηλά (ατομικό ετήσιο εισόδημα μέχρι 2.400 ευρώ ή 4.800 ευρώ για οικογένεια με δυο ανήλικα παιδιά), που εξαιρούν τη συντριπτική πλειοψηφία όσων λαμβάνουν τα κατώτερα όρια των συντάξεων. Όσο για την ένταξη του 10% των δικαιούχων ΚΕΑ σε προγράμματα εργασίας και κατάρτισης. Είναι προγράμματα που καταδικάζουν τους εργαζόμενους στη φτώχεια, όπως η Κοινωφελής Εργασία με 490 ευρώ μισθό και υποτυπώδη δικαιώματα.

Αυτή είναι η ουσία της κυβερνητικής πολιτικής: Κόβει δισεκατομμύρια ευρώ από τους φτωχούς, τσακίζει συντάξεις, μισθούς, παροχές για Υγεία – Πρόνοια – Φάρμακο, λεηλατεί το λαϊκό εισόδημα και υπόσχεται λίγα ψίχουλα στους εξαθλιωμένους. Υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάνει οτιδήποτε για να έχει η «κοινωνική πολιτική» της, το χαμηλότερο δυνατό κόστος για το κράτος! Διευκολύνοντας έτσι το κλείσιμο της αξιολόγησης με τους θεσμούς και τηρώντας την υπόσχεσή της για την πιστή τήρηση του Γ’ μνημονίου. Επιδιώκει, με μειωμένες δαπάνες, να «καλύψει» ορισμένες κατεπείγουσες ανάγκες για μεγαλύτερο αριθμό απόλυτα φτωχών. Αυτό εξασφαλίζεται με την προς τα κάτω ενοποίηση των παροχών και με την εξατομίκευση, ώστε το συνολικό ατομικό εισόδημα από κάθε πηγή, μαζί με το ΚΕΑ, να μην υπερβαίνει ένα όριο, που είναι πολύ χαμηλό. Με την υλοποίηση τέτοιων προγραμμάτων στην ουσία δίνοντας ψίχουλα στα πιο φτωχά και εξαθλιωμένα στρώματα, προσπαθούν από την μία να «ρίξουν στάχτη στα ματιά» του λαού και από την άλλη να συνηθίσουν και να συναινέσουν αυτοί στη πολιτική που τους εξαθλιώνει.

Οι λαϊκές οικογένειες έχουν ανάγκη μόνιμη και σταθερή δουλειά για την ικανοποίηση των αναγκών τους και όχι ψίχουλα και ελεημοσύνη. Έχουν ανάγκη από ουσιαστικά μέτρα προστασίας των άνεργων και των οικογενειών τους.

ΠΗΓΗ:https://www.ikariaki.gr

Κοινοποίηση άρθρου: