https://ikariologos.gr/oroi-xrisis/
Απάντηση του Αναρχικού Στεκιού Φιλοσοφικής προς την κοσμητεία της σχολής και τα καθεστωτικά ΜΜΕ από Αναρχικό Στέκι Φιλοσοφικής

Απάντηση του Αναρχικού Στεκιού Φιλοσοφικής προς την κοσμητεία της σχολής και τα καθεστωτικά ΜΜΕ από Αναρχικό Στέκι Φιλοσοφικής

Με ανακοίνωση της η κοσμητεία της φιλοσοφικής σχολής Αθηνών καταδίκασε την παρέμβαση που πραγματοποιήσαμε στους χώρους της στις 30 Μαΐου, μιλώντας για “καταστροφές”. Ως “καταστροφές” η κοσμητεία εννοεί το βάψιμο πορτών και τοίχων που έλαβε χώρα κατά την διάρκεια της παρέμβασης, δίνοντας πάτημα στα δημοσιεύματα και τα ρεπορτάζ που έκαναν λόγο για “καταδρομική επίθεση”. Με αυτή της την στάση, η κοσμητεία αποφασίζει να δυναμιτίσει το κλίμα σε μια ήδη τεταμένη περίοδο στην οποία προαναγγέλλεται η είσοδος των ΟΠΠΙ και η εγκατάσταση των τουρνικέ ελεγχόμενης εισόδου, παίρνοντας ξεκάθαρη θέση απέναντι στις δίκαιες αντιδράσεις των φοιτητών και των φοιτητριών.

Την ίδια ώρα, η κοσμητεία της φιλοσοφικής σχολής Αθηνών δεν έχει γράψει ούτε μια λέξη για τα όσα διαδραματίζονται στο ΑΠΘ με ευθύνη του κράτους και των ένστολων εντολοδόχων του, εν αντιθέσει με τα ταχύτατα αντανακλαστικά που επέδειξε για να καταγγείλει την παρέμβαση μας. Δεν βρήκε τον χρόνο να συντάξει μια καταγγελία που να καταδικάζει “ομόφωνα και κατηγορηματικά” τις συλλήψεις και τους τραυματισμούς φοιτητών, δείχνοντας ουσιαστικά ποιες είναι οι “ευαισθησίες” της. Φαίνεται λοιπόν, ότι οι προτεραιότητες της κοσμητείας προσδιορίζουν το ήθος των ανθρώπων της: κραυγάζουν αγελαία για τα συνθήματα και τις παρεμβάσεις των φοιτητών/τριών, ενώ ταυτόχρονα σιωπούν για τα σπασμένα σαγόνια φοιτητών από εκτόξευση χειροβομβίδων κρότου λάμψης σε ευθεία βολή εντός πανεπιστημιακού χώρου!

Αν η κοσμητεία της φιλοσοφικής σχολής Αθηνών ήταν πραγματικά απέναντι στην κρατική καταστολή και την αυταρχική βία κατά των φοιτητών/τριών, θα καταδίκαζε τις αιτίες που οδήγησαν στην παρέμβαση και όχι την ίδια την παρέμβαση. Θα καταδίκαζε τους καθηγητές της φιλοσοφικής σχολής Αθηνών που στήριξαν με την υπογραφή τους το αρχικάθαρμα πρύτανη του ΑΠΘ και θα τους απομόνωνε ως υπερασπιστές της βίας: εμείς όλους αυτούς, τους δήθεν “παιδαγωγούς” δεν τους ξεχνάμε. Ταυτόχρονα, αν η κοσμητεία ήταν πραγματικά απέναντι στην κρατική καταστολή θα αρνιόταν να εγκαταστήσει τουρνικέ στην είσοδο της σχολής και θα υποστήριζε το πανεπιστημιακό άσυλο ως ιστορικό κεκτημένο του λαού, της εργατικής τάξης και της νεολαίας για το οποίο έχει χυθεί αίμα. Όμως, για όλα αυτά η κοσμητεία σιωπεί και με την σιωπή της συναινεί στην προοπτική να ζήσουμε γεγονότα αντίστοιχα του ΑΠΘ και στην Αθήνα και την πανεπιστημιούπολη, όντας συνυπεύθυνη.

Μέσα από την ίδια την παρέμβαση φάνηκε το ήθος και ο πολιτισμός όλων των εμπλεκόμενων πλευρών. Εμείς παρεμβήκαμε με τα πρόσωπα μας και παραμείναμε για ώρα τόσο εντός όσο και εκτός της κοσμητείας. Κατά το διάστημα αυτό θα μπορούσαν αν ήθελαν τόσο ο κοσμήτορας όσο και οι παρατρεχάμενοι του που ήταν παρόντες να ανοίξουν τον οποιοδήποτε διάλογο. Αντ’ αυτού αποφάσισαν μετά την αποχώρηση μας, ως γραφικό τσίρκο, να βγουν απ’ την κοσμητεία και να ουρλιάζουν σε απόσταση 50 μέτρων (sic). Μέσα στις άναρθρες και ακατανόητες ιαχές μετά δυσκολίας διακρίναμε την φράση “ντροπή σας”. Φράση που τους επιστρέφουμε: ντροπή σε εσάς ξεφτίλες. Η κοσμητεία της φιλοσοφικής σχολής Αθηνών είναι αυτή που θα έπρεπε να ντρέπεται και όχι να ζητάει τα ρέστα. Θα έπρεπε να ντρέπεται που συμφώνησε με την τοποθέτηση των τουρνικέ και στέκεται με μένος απέναντι στους φοιτητές, συναινώντας στην βία και το χύσιμο αίματος αυτών τους οποίους “διδάσκουν”.

Απαιτεί θράσος η κοσμητεία να μιλάει για “καταστροφές” εννοώντας τα συνθήματα, μέσα σε ένα κτήριο που πλημμυρίζει από τις βροχές και είναι πλήρως υποβαθμισμένο και υποχρηματοδοτημένο. Απαιτεί θράσος να διατείνεται ότι διαφωνεί με την πανεπιστημιακή αστυνομία, ενώ η πραγματική της διαφωνία αφορά την διοικητική καθοδήγηση αυτού του σώματος και όχι την ίδια του την ουσία, την καταστολή των αγώνων των φοιτητών/τριών. Απαιτεί θράσος να μας λένε αυτά τα καθάρματα ότι πρέπει εμείς να ντρεπόμαστε που αντιδρούμε και αντιστεκόμαστε. Τι περίμεναν άραγε; Ότι θα κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια απέναντι στα όσα συντελούνται όλο αυτό το διάστημα; Ότι θα τους αφήσουμε ήσυχους να εγκαθιστούν τουρνικέ και θα τους δοξάσουμε που θέλουν αυτοί να καθοδηγούν τους τραμπούκους της ΟΠΠΙ και όχι η ΓΑΔΑ;

Επιπροσθέτως, δεν προκαλεί ουδεμίαν έκπληξη η απουσία οποιασδήποτε αναφοράς στο Αναρχικό Στέκι Φιλοσοφικής, του σχήματος δηλαδή που πραγματοποίησε την παρέμβαση, στην καταγγελία της κοσμητείας. Καταλαβαίνουμε πολύ καλά ότι η κοσμητεία κινείται στην ίδια γραμμή με τα εγκάθετα ΜΜΕ που μίλησαν για “άγνωστους”, αποδεικνύοντας το δίκιο του συνθήματος, “όλα τα καθάρματα δουλεύουνε μαζί”. Η τακτική είναι γνωστή και δοκιμασμένη: η αποσύνδεση των αναρχικών από τις φοιτητικές αντιδράσεις. Η παρουσίαση των αναρχικών ως “εξωπανεπιστημιακών” και άσχετων με τα πανεπιστήμια. Η κοσμητεία δεν μπορούσε να γράψει για “αγνώστους” αφού φυσικά γνωρίζει την σταθερή δράση του Αναρχικού Στεκιού Φιλοσοφικής ως σχήματος/πολιτικού χώρου φοιτητών και φοιτητριών μέσα στην σχολή. Εντούτοις, παρέλειψε για ευνόητους λόγους να το κατονομάσει, παίζοντας το ίδιο παιχνίδι και αφήνοντας να εννοηθεί ότι κάποιοι μπήκαν στην σχολή, τα κάναν λαμπόγυαλο και εξαφανίστηκαν.

Ως προς την προβολή της δράσης από τα ΜΜΕ, επίσης, δεν μας εκπλήσσει το οτιδήποτε. Τα δημοσιεύματα που κυκλοφόρησαν μιλώντας για “καταδρομική επίθεση αγνώστων” (sic) είχαν ως πηγή την “Καθημερινή” που διευθύνει το λαομίσητο φερέφωνο της Ν.Δ. Αλέξης Παπαχελάς και αναπαρήχθησαν σχεδόν αυτούσια. Η “Καθημερινή” είναι μια εφημερίδα που ουκ ολίγες φορές έχει στοχοποιήσει το Αναρχικό Στέκι Φιλοσοφικής και για την οποία, μόνο “άγνωστο” δεν είναι. Οι εντολοδόχοι αρθρογράφοι της “Καθημερινής” αποφάσισαν αυτή την φορά να παριστάνουν τους ανήξερους και να μας προσδιορίσουν ως “άγνωστους” και….”αυτοαποκαλούμενους” ταΐζοντας σανό το πολιτικά ακαλλιέργητο και μονόπλευρα ενημερωμένο κοινό τους. Στην ίδια γραμμή και το δελτίο του Open με την μπατσορεπόρτερ Καραμήτρου που βέβαια πρόδωσε τον…. “πονοκέφαλο” των αρχών και “αποκάλυψε” την ζύμωση “ειδικού επιχειρησιακού σχεδίου” υπό τον φόβο των αντιδράσεων που νομοτελειακά θα συναντήσουν οι ΟΠΠΙ.

Για κακή τύχη όλων αυτών το Αναρχικό Στέκι Φιλοσοφικής αποτελεί ένα πολιτικό σχήμα αναρχικών φοιτητών και φοιτητριών, που θα συνεχίσει να αγωνίζεται μέχρις εσχάτων είτε μπουν (και φύγουν με τις κλωτσιές) είτε δεν μπουν οι ΟΠΠΙ και τα τουρνικέ. Θα είμαστε στο πανεπιστήμιο, στον χώρο σπουδών μας, εμείς και όχι οι μπάτσοι, οι πληρωμένοι βασανιστές, η ντροπή της κοινωνίας. Όσα νέα σχέδια και να σκαρφιστούν για να σώσουν την πλήρη αποτυχία των αντικοινωνικών σχεδιασμών τους, θα τα αντιμετωπίσουμε με αγώνα, επιμονή και δικά μας σχέδια.

Θα υπερασπιστούμε το πανεπιστημιακό άσυλο και την ελεύθερη διακίνηση επαναστατικών ιδεών στα πανεπιστήμια ως ιστορικά συλλογικά κεκτημένα. Ο αγώνας ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία είναι υπόθεση όλων των φοιτητών/τριών και προσβλέπουμε μέσα από αυτόν μια μεγάλη νίκη, που θα είναι νίκη ολόκληρης της αγωνιζόμενης κοινωνίας, νίκη των αδύναμων και των κατατρεγμένων, των εκμεταλλευόμενων και των καταπιεσμένων. Μια νίκη που θα συνδέσει τους αγώνες του χθες με τους αγώνες του σήμερα.

Από την πλευρά μας συνεχίζουμε ακαταμάχητα και όλο και πιο παθιασμένα να αντιστεκόμαστε στις νεοφιλελεύθερες εκπαιδευτικές αναδιαρθρώσεις, την υποβάθμιση των σπουδών και όλα όσα έρχονται οι ΟΠΠΙ να περιφρουρήσουν. Θα συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε ενάντια στο αστικό πανεπιστήμιο της ιδεολογικής προπαγάνδας και της ταξικής μεροληψίας, ενάντια στην αναπαραγωγή των κοινωνικών ανισοτήτων και της κοινωνικής αδικίας. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την ανοικοδόμηση της εκπαίδευσης σε άλλες βάσεις, ελευθεριακές, με γνώμονα το κοινωνικό όφελος και όχι τα κέρδη των λίγων, για την προαγωγή της γνώσης και των επιστημών με κέντρο την ευημερία, την ισότητα, την κοινωνική ανάπτυξη και δικαιοσύνη για όλους τους ανθρώπους, σε μια άλλη κοινωνία, χωρίς τάξεις και χωρίς κράτη. Σε αυτό τον αγώνα καλούμε κάθε φοιτητή και φοιτήτρια να συνταχτεί. Για να τσακίσουμε συλλογικά και ενωμένα την κρατική τρομοκρατία, με όραμα μια άλλη, ελεύθερη και ισότιμη κοινωνία.

Αναρχικό Στέκι Φιλοσοφικής

Ιστότοπος: https://steki-fls.espivblogs.net/

Επικοινωνία: anarxikes.oi-fls@espiv.net & facebook

ΠΗΓΗ: athens.indymedia.org 

Κοινοποίηση άρθρου: