https://ikariologos.gr/oroi-xrisis/
Από σήμερα, Τετάρτη 1η Σεπτέμβρη, σε αναστολή οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί | Κινητοποιήσεις στα νοσοκομεία

Από σήμερα, Τετάρτη 1η Σεπτέμβρη, σε αναστολή οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί | Κινητοποιήσεις στα νοσοκομεία

Σε αναστολή αναμένονται να μπουν από σήμερα, Τετάρτη 1η Σεπτέμβρη, οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί, καθώς το κυβερνητικό τελεσίγραφο, σύμφωνα με το οποίο πρέπει να έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου, ώστε να μην τεθούν σε αναστολή εργασίας, έληξε, χθες, Τρίτη 31 Αυγούστου.

Στο πλαίσιο αυτό, και αντιδρώντας στην αναστολή εργασίας των ανεμβολίαστων και στην περαιτέρω αποδυνάμωση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, την ώρα μάλιστα που μετάλλαξη Δέλτα θεριεύει, η ΠΟΕΔΗΝ και τα Πρωτοβάθμια Σωματεία κλιμακώνουν τις αντιδράσεις τους, προχωρώντας σε πανελλαδικές κινητοποίηση, σήμερα το πρωί, Τετάρτη 1η Σεπτέμβρη, στις πύλες των νοσοκομείων, με την πραγματοποίηση συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας. Κινητοποίηση και στάση εργασίας, 10πμ.-3μμ., έχουν προγραμματιστεί και το πρωί της Πέμπτης 2 Σεπτέμβρη. Την ημέρα εκείνη θα γίνουν και συγκεντρώσεις έξω από το υπουργείο Υγείας και το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης στη Θεσσαλονίκη, στις κατά τόπους ΥΠΕ και σε πύλες των νοσοκομείων στην υπόλοιπη χώρα.

«Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε συνάδελφοι να χάσουν τη δουλειά τους. Δεν πρόκειται να δεχθούμε τη πλήρη αποδιοργάνωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με το μέτρο της υποχρεωτικότητας που επιβλήθηκε χωρίς λόγο. Δεν πρόκειται να δεχθούμε συγχωνεύσεις, καταργήσεις, ιδιωτικοποιήσεις του ΕΣΥ. Από 1η Σεπτέμβρη το ΕΣΥ θα βρίσκεται σε τραγικό αδιέξοδο», τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ, σε ανακοίνωσή της, για τις κινητοποιήσεις.

Υπενθυμίζεται πως η Ομοσπονδία των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία έχει κηρύξει Απεργία – Αποχή από την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης, ενώ έχει καταθέσει στο ΣτΕ αίτηση ακύρωσης κατά της υποχρεωτικότητας και των αναστολών, η οποία θα συζητηθεί στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου, στις 8 Οκτώβρη.

Τις κινητοποιήσεις στηρίζουν το ΜΕΤΑ και το ErgasiaNET
▬ ΟΧΙ στον εκβιασμό της υποχρεωτικότητας με αναστολές εργασίας, όχι στην απειλή επιστροφής μισθού, όχι στην τρομοκρατία για την επισφάλεια της θέσης εργασίας ενός ανεμβολίαστου, όχι στιςι διώξεις υγειονομικών.

▬ ΟΧΙ στα πρωτόκολλα «λάστιχο» υπέρ της αυθαιρεσίας της εργοδοσίας και της κερδοφορίας του τουριστικού, μεταφορικού κ.λπ. κεφαλαίου, τους εργαζομένους, την κοινωνία και τη δημόσια υγεία.

▬ ΟΧΙ στον κοινωνικό αυτοματισμό, όχι στη στοχοποίηση των υγειονομικών που γίνεται για τη συγκάλυψη των εγκληματικών κυβερνητικών ευθυνών για τη διαχείριση τις πανδημίας, αλλά και για τη διάλυση του ΕΣΥ.

▬ ΟΧΙ στην αναστολή των αδειών των υγειονομικών.

▬ ΟΧΙ στους ιδιώτες στο ΕΣΥ, όχι στην εμπορευματοποίηση του δημόσιου αγαθού της υγείας.

▬ ΝΑΙ στον καθολικό εμβολιασμό όλου του πληθυσμού.

▬ ΝΑΙ στις μαζικές προσλήψεις μόνιμου υγειονομικού προσωπικού.

▬ NAI στη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.

▬ ΝΑΙ στην ένταξη των υγειονομικών στα ΒΑΕ,

▬ ΝΑΙ στην ενίσχυση του ΕΣΥ για την υπεράσπιση της υγείας του λαού.

▬ ΚΑΝΕΝΑΣ συνάδελφος και ΚΑΜΙΑ συναδέλφισσα στην υγεία και την πρόνοια να μην χάσουν τη δουλειά τους.

▬ ΚΑΝΕΝΑΣ συνάδελφος και ΚΑΜΙΑ συναδέλφισσα στην υγεία και την πρόνοια να μην αφεθεί μόνος του ή μόνη της για να αντιμετωπίσουν το κράτος και την εργοδοσία.

▬ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ οι συνδικαλιστικές οργανώσεις να κηρύξουν ΑΠΕΡΓΙΑ – ΑΠΟΧΗ από την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης και να πάψουν με μεσοβέζικες «λύσεις» και «ανακοινώσεις» να δίνουν πάτημα στην κυβέρνηση για απολύσεις εργαζομένων και περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του κοινωνικού κράτους, όπως είναι οι υπηρεσίες της υγείας και της πρόνοιας.

▬ ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ.

▬ ΜΟΝΟ Ο ΛΑΟΣ ΘΑ ΣΩΣΕΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ.

Επιστροφή μισθοδοσίας πρώτου 15νθημέρου Σεπτεμβρίου
Σύμφωνα με τα όσα έχουν ειπωθεί, από πλευράς κυβέρνησης, όσοι τεθούν σε καθεστώς αναστολής καθηκόντων, θα τους ζητηθεί να επιστρέψουν τη μισθοδοσία του πρώτου 15νθημέρου του Σεπτέμβρη (προκαταβάλλεται τέλη Αυγούστου) ή τα ποσά που αντιστοιχούν στις ημέρες εργασίας που θα λείπουν από τη δουλειά τους. Τα ποσά αυτά θα αναζητηθούν ως αχρεωστήτως καταβληθέντα.

Επισφαλής η θέση εργασίας των ανεμβολίαστων μετά την αναστολή
Μάλιστα, στο πλαίσιο της κυβερνητικής τρομοκρατίας και των κυβερνητικών εκβιασμών, οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί έχουν απειληθεί με τη δουλειά τους, καθώς «όσοι τεθούν σε αναστολή εργασίας, δεν είναι βέβαιο ακόμη κι όταν επιλέξουν να εμβολιαστούν μετά, ότι θα επιστρέψουν στις ίδιες θέσεις δεδομένου ότι ο χαρακτήρας, οι ανάγκες και η οργάνωση του ΕΣΥ, ως έναν βαθμό θα έχουν αλλάξει».

Επιχειρησιακά «σχέδια» και ανακατανομή προσωπικού
Όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, έχει καταρτίσει επιχειρησιακά «σχέδια» για κάθε νοσοκομείο, έχει σχεδιαστεί ανακατανομή του προσωπικού μέσα στα νοσοκομεία και στις κλινικές «προκειμένου να λειτουργήσουν ομαλά», ενώ θα γίνουν και προσλήψεις επικουρικού προσωπικού που θα αντικαταστήσει τους ανεμβολίαστους και οι συμβάσεις του οποίου θα συνάπτονται απευθείας με την Υγειονομική Περιφέρεια. Επιπλέον, θα παραταθούν και διατάξεις που ισχύουν λόγω της πανδημίας που θα δίνεται η δυνατότητα στους φορείς να μετακινούν προσωπικό έτσι ώστε να καλυφθούν τα κενά.

Το εμβολιασμένο προσωπικό θα πληρώσει το μάρμαρο…
Με λίγα λόγια, το εμβολιασμένο προσωπικό, του οποίου έχει γίνει ανάκληση αδειών με σκοπό να καλύψουν τα κενά, εν πολλοίς, θα πληρώσει το μάρμαρο της εγκληματικής διαχείρισης της πανδημίας από την κυβέρνηση και την αποτυχία του εμβολιαστικού της προγράμματος. Άλλωστε, με βάση τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, η οποία ανακοινώθηκε, χθες, η «εξαφάνιση» από το χάρτη του υπουργείου Υγείας των Βασίλη Κικίλια (μετακινήθηκε στο υπουργείο Τουρισμού) και Βασίλη Κοντοζαμάνη (έμεινε εκτός κυβέρνησης) αυτό ακριβώς αποδεικνύει.

Δράττεται της ευκαιρίας και φέρνει ιδιώτες και εργολάβους
Επιπλέον, με αφορμή την αναστολή εργασίας σε ανεμβολίαστους υγειονομικούς και με τη δικαιολογία να καλυφθούν τα κενά που με ευθύνη της θα δημιουργηθούν, η κυβέρνηση της ΝΔ θα προχωρήσει στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών, με υπηρεσίες outsourcing για υποστηρικτικές υπηρεσίες στα νοσοκομεία και στις δομές.

Περιφέρεια: Σημαντικότατη απώλεια «μαχητών της πρώτης γραμμής»
Σύμφωνα με την efsyn.gr, υπολογίζεται ότι, από σήμερα η Πάτρα θα έχει συνολικά 680 λιγότερους εν ενεργεία εργαζόμενους στην Υγεία, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να εντοπίζεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών που θα κληθεί να λειτουργήσει με 400 λιγότερους εργαζόμενους από τους συνολικά 2.200, ενώ στον «Άγιο Ανδρέα» υπολογίζονται σε περίπου 250 οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι.

Μεγάλο πρόβλημα και στην Κρήτη, όπου συν τοις άλλοις έχει μεγάλη διασπορά του ιού και τα νοσοκομεία είναι εδώ και πολλές ημέρες στα όρια τους. Σύμφωνα με πληροφορίες οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί ανέρχονται σε περίπου 500 σε σύνολο 5.000.

Μάλιστα, με επιστολή του προς το διοικητή των διασυνδεομένων νοσοκομείων του νομού Λασιθίου, ο Σύλλογος Εργαζομένων ΓΝ «Αγίου Νικολάου» έχει προειδοποιήσει πως εάν βγουν σε αναστολή οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι, αυτό «θα καταστήσει αδύνατη την ασφαλή λειτουργία του νοσοκομείου».

Σημαντικές ελλείψεις αναμένονται και στη Θεσσαλονίκη, όπου ήδη οι ΜΕΘ είναι γεμάτες με αποτέλεσμα να στέλνονται ασθενείς στο ΓΝ Κοζάνης. Ενδεικτικά, σύμφωνα με πληροφορίες, στο ΑΧΕΠΑ οι ανεμβολίαστοι υπολογίζονται σε περίπου 120 από 600 που ήταν στις αρχές Αυγούστου, ενώ στο «Ιπποκράτειο» οι ανεμβολίαστοι είναι περίπου 100 από τους 300 στις αρχές του Αυγούστου. Στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου» οι ανεμβολίαστοι υπολογίζονται σε περίπου 240 από 630 στις αρχές Αυγούστου.

Αναστολή αδειών και αναστολή εργασίας, με στόχο την αναστολή του ΕΣΥ
Ο στόχος της πιο ταξικής κυβέρνησης των τελευταίων ετών, της κυβέρνησης ΝΔ, είναι ξεκάθαρος: δεν είναι η «προστασία της δημόσιας υγείας», αλλά ένα συντριπτικό χτύπημα σε ό,τι έχει απομείνει όρθιο στο ΕΣΥ και η ενίσχυση της ιδιωτικής κερδοφορίας στην υγεία. Αναστολή αδειών και αναστολή εργασίας, με στόχο την αναστολή του ΕΣΥ, και την περαιτέρω εμπορευματοποίηση του αγαθού της δημόσιας υγείας και την κερδοφορία των κλινικαρχών και των -πέριξ των υγειονομικών υπηρεσιών- ιδιωτών της υγείας. Κι όλα αυτά, «στην πλάτη» των ασθενών, των εργαζομένων και του λαού, εις βάρος της δημόσιας υγείας και του Δημόσιου Συστήματος Υγείας. Κι όλα αυτά, την ώρα που «βγαίνουν» πληροφορίες περί αντισυνταγματικότητας του υγειονομικού προσωπικού που διορίστηκε με την Προκήρυξη 2Κ/2019 του ΑΣΕΠ, συνεπώς ακόμη περισσότεροι μαχητές εκτός «πρώτης γραμμής» στη μάχη κατά του κορονοϊού. Είναι ξεκάθαρος ο στόχος της κυβέρνησης της ΝΔ: όχι η «προστασία της δημόσιας υγείας», αλλά ένα συντριπτικό χτύπημα σε ό,τι έχει απομείνει όρθιο στο ΕΣΥ και η ενίσχυση της ιδιωτικής κερδοφορίας στην υγεία.

Επεκτάθηκε η υποχρεωτικότητα και σε άλλους εργαζομένους
Να σημειωθεί πως η κυβέρνηση, συνεχίζοντας την τακτική του εκβιασμού και των αναστολών εργασίας, επέκτεινε την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, δίνοντάς τους μάλιστα διορία μέχρι τις 15 Σεπτέμβρη να έχουν κάνει την πρώτη δόση, και στους εργαζομένους σε ΚΑΠΗ, Ψυχικής Υγείας, Απεξάρτησης, Κέντρων Πρόληψης.

ΠΗΓΗ: ergasianet.gr 

Κοινοποίηση άρθρου: