https://ikariologos.gr/oroi-xrisis/
Από τις «Μόριες» στα κλειστά στρατόπεδα συγκέντρωσης

Από τις «Μόριες» στα κλειστά στρατόπεδα συγκέντρωσης

H κυβέρνηση με τα μέτρα που ανακοίνωσε, σήμερα, για πρόσφυγες και μετανάστες έστειλε ένα μήνυμα: Καταστολή, κλειστά στρατόπεδα συγκέντρωσης και αντιμετώπιση των προσφύγων και των μεταναστών σαν να είναι «εισβολείς». Η επιτάχυνση των απελάσεων και οι συνοπτικές διαδικασίες για το άσυλο (κάτι που θα μειώσει ακόμα περισσότερο τη δυνατότητα σε πολλούς ανθρώπους να το λάβουν) είναι τα «συμπληρώματα» της ίδιας πολιτικής που στρέφεται ενάντια ακόμα και σε στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα.

Το συνολικό επιχειρησιακό σχέδιο της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό (η κυβέρνηση επιμένει ότι το θέμα είναι κυρίως μεταναστευτικό και ελάχιστα προσφυγικό, χωρίς να αποδεικνύει το επιχείρημα της αυτό) ανακοινώθηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα και τον υφυπουργό Εθνικής ‘Αμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή.

Με τα γνωστά επιχειρήματα της ΝΔ, που καλλιεργούν τον ρατσισμό, επανέλαβαν τα περί «ξεκάθαρου μηνύματος» «σε όσους σχεδιάζουν ή σκέφτονται να μπουν παράνομα στη χώρα, την ώρα που ξέρουν πως δεν δικαιούνται άσυλο». Οι τέσσερις «βραχίονες» της πολιτικής που εξαγγέλθηκε είναι: Φύλαξη των συνόρων, επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης των αιτήσεων ασύλου, αυξημένες επιστροφές μεταναστών και κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα.

Τα μέτρα αυτά οδηγούν σε ακόμα μεγαλύτερο εγκλωβισμό των προσφύγων και η «δικαιολογία» είναι – ως συνήθως – η απαράδεκτη συμφωνία Τουρκίας – ΕΕ, που υλοποιούσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει η ΝΔ. Το επιχείρημα πως τελειώνουν οι «Μόριες» και αντικαθίστανται από κλειστά στρατόπεδα συγκέντρωσης δεν πείθει κανέναν για την ανθρωπιά του, πρώτα απ’ όλα, αλλά και για την όποια αλλαγή της κατάστασης προς το καλύτερο για τη διαβίωση προσφύγων και μεταναστών. Κι όλα αυτά την ίδια περίοδο που τα άμεσα αιτήματα, για να κάνει λόγο κανείς για αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και εκπαίδευση δεν φαίνονται, καν, στο «πλάνο» της κυβέρνησης.

Προσέξτε τις εξαγγελίες του κυβερνητικού εκπροσώπου Στ. Πέτσα και του υφυπουργου Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή:

«Αποσυμφόρηση» των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, με μεταφορά 5.000 μεταναστών σε ξενοδοχεία και 15.000 μεταναστών σε ήδη υπάρχουσες δομές και σε νέες που δημιουργούνται τώρα. Στόχος,είναι η μεταφορά 20.000 μεταναστών από τα νησιά του Αιγαίου, μέχρι τις αρχές του 2020. Από εκεί και πέρα θα ακολουθηθούν οι λεγόμενες «5 +1 δράσεις»:

Επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου και «κατασκευή και Επέκταση Κλειστών Δομών σε νησιά». Συγκεκριμένα, ο σχεδιασμός προβλέπει:

Στη Λέσβο, θα κλείσει σταδιακά η υπάρχουσα Δομή στη Μόρια, ενώ θα δημιουργηθεί νέα κλειστή Δομή, η οποία θα χρησιμοποιηθεί ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας: 5.000+ ανθρώπων.

Στη Χίο, θα κλείσει η υπάρχουσα Δομή στη ΒΙΑΛ (κοντά στο χ. Χαλκείο), ενώ θα δημιουργηθεί νέα κλειστή Δομή, η οποία θα χρησιμοποιηθεί ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας: 5.000+

Στη Σάμο, θα κλείσει η υπάρχουσα Δομή – ΚΥΤ, στο Βαθύ, ενώ η υπό κατασκευή Δομή, θα επεκταθεί και θα χρησιμοποιηθεί ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας: 5.000+

Στην Κω, θα μετατραπεί η υπάρχουσα Δομή σε Κλειστή, ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας: 2.000+

Στη Λέρο, θα μετατραπεί η υπάρχουσα Δομή σε Κλειστή, ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας: 1.000+

Επίσης, ανακοινώθηκε ότι καθορίζεται, για τα ασυνόδευτα παιδιά, «εθνικός συντονιστής μέσω της Προεδρίας της Κυβέρνησης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη». Όσον αφορά τις ΜΚΟ γίνεται λόγος για «καθορισμό πλαισίου υποχρεώσεών τους και συγκεκριμένων κριτηρίων που απαιτείται να έχουν».

Στο πλαίσιο της ενίσχυσης της φύλαξης συνόρων και της καταστολής ανακοινώθηκε ότι «έχει προγραμματιστεί πρόσληψη 400 συνοριοφυλάκων για τον Έβρο και 800 για τα νησιά». Κατά τα άλλα, «με προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού, η Ένωση Εφοπλιστών προσφέρει, 10 σύγχρονα ταχέα σκάφη στο Λ.Σ., τα οποία πληρούν τις απαιτούμενες προδιαγραφές για την εκπλήρωση της αποστολής τους»…

Στα μέτρα που ανακοινώθηκαν επιδιώχθηκε να «καλοπιαστούν» οι τοπικές κοινωνίες. Χαρακτηρίστηκαν «μέτρα στήριξης»: Παράταση – έως 31.12.2020 – των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ για τα νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο, Χίο. Υποσχέσεις για βελτίωση των δομών Υγείας, Παιδείας, Κοινής Ωφέλειας και Τουρισμού στις περιοχές που υποδέχονται μετανάστες και πρόσφυγες. Τέλος, «κατ’ εντολή του πρωθυπουργού», δημιουργείται Ειδικό Ταμείο στο οποίο δίνονται 50 εκατομμύρια ευρώ για το 2020 απ’ όπου θα χρηματοδοτήσει το «Πρόγραμμα Αλληλεγγύη» (θα υλοποιήσει το υπουργείο Εσωτερικών για την στήριξη των δήμων «που θα επιβαρυνθούν από τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών»).

ΠΗΓΗ:https://www.imerodromos.gr 

Κοινοποίηση άρθρου: