ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΜΕΤΑ | 21 Γενάρη 2018

Από τη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου του ΜΕΤΑ | 21 Γενάρη 2018
Την Κυριακή 21 Γενάρη 2018 συγκλήθηκε, με διευρυμένη σύνθεση, το Γενικό Συμβούλιο του ΜΕΤΑ, στην οποία υπήρξε μεγάλη συμμετοχή συνδικαλιστών και πλούσιος προβληματισμός. Συζητήθηκαν οι εκτιμήσεις και τα συμπεράσματα από τους αγώνες της προηγούμενης περιόδου, καθώς και το πλαίσιο των διεκδικήσεων για το έτος 2018.

Τα βασικά ζητήματα που απασχόλησαν το συνδικαλιστικό κίνημα, το προηγούμενο διάστημα, ήταν ο αγώνας ενάντια στα μέτρα για την 3η αξιολόγηση, η πάλη σε πολλούς κλάδους και χώρους δουλειάς ενάντια στις απολύσεις, τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας, την απλήρωτη εργασία, τη διεκδίκηση αυξήσεων, ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και την ελαστική εργασία, την απεργία-αποχή από την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων κ.λπ.

Η κυβέρνηση εντείνει την επίθεση στα εργατικά δικαιώματα
Η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει πλήρως και προωθεί όλα τα μνημονιακά μέτρα. Καλλιεργεί το δικό της success story, που θα λέει ότι η χώρα το 2018 βγαίνει απ’ τα μνημόνια, όταν είναι γνωστό σε όλους ότι η κυβέρνηση έχει δεσμεύσει τη χώρα με μέτρα και με επιτήρηση από τους δανειστές μέχρι το 2060!

Οι εργαζόμενοι λοιπόν και ο ελληνικός λαός δεν έχουν να περιμένουν τίποτα θετικό. Αντίθετα τους περιμένουν νέα βάρη και θυσίες στο βωμό του καπιταλιστικού κέρδους και συνέχιση της ίδιας πολιτικής που φορτώνει τα βάρη της κρίσης στους φτωχούς, που δεν φταίνε, για να μπορούν οι πλούσιοι να αβγαταίνουν τα κέρδη τους και το ντόπιο και διεθνές κερδοσκοπικό κεφάλαιο να απομυζεί τον ελληνικό λαό σε μια χώρα που εκποιεί τις παραγωγικές υποδομές και τον πλούτο της.

Παράλληλα προωθούνται σχέδια και συμφωνίες που εμπλέκουν τη χώρα μας στους ψυχροπολεμικούς τυχοδιωκτισμούς των ιμπεριαλιστών στην ευρύτερου περιοχή της Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής, βαθαίνουν την στρατιωτικοπολιτική και οικονομική εξάρτησή της. Οι συμφωνίες για την αναβάθμιση των F16 και την επέκταση των αμερικανονατοϊκών βάσεων στη χώρα μας καθώς και η στρατιωτική συνεργασία της Ελλάδας με το Ισραήλ και την Αίγυπτο θα επιδεινώσουν ακόμα περισσότερο την οικονομική κρίση και θα εκθέσουν την χώρα σε επικίνδυνες πολεμικές περιπέτειες στην περιοχή. Το ζήτημα της ονομασίας της FYROM συνδέεται άμεσα με τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην περιοχή και την ενίσχυση του ρόλου του ΝΑΤΟ.

Πλαίσιο διεκδικήσεων την επόμενη περίοδο
– Ακύρωση στην πράξη των κωλυμάτων που τίθενται στο δικαίωμα της απεργίας με την πρόσφατη ψήφιση του πολυνομοσχεδίου της γ’ αξιολόγησης.

– Συντονισμός των συνδικαλιστικών οργανώσεων των οργανισμών που ιδιωτικοποιούνται και σύνδεση με τα λαϊκά στρώματα που πλήττονται από την ιδιωτικοποίησή τους.

-Διεκδίκηση αυξήσεων στους μισθούς, τα μεροκάματα και τις συντάξεις, αύξηση (στο 80% του κατώτατου μισθού) και καταβολή του επιδόματος ανεργίας σε όλους τους ανέργους και για όλο το διάστημα της ανεργίας.

– Άμεση επαναφορά του αφορολόγητου στα 12.000€, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και φορολογική ελάφρυνση των εργαζομένων και γενικά των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.

-Αύξηση του κατώτατου μισθού, επαναφορά του στα 751€ και κατάργηση των διαχωρισμών μεταξύ εργαζομένων πάνω και κάτω από τα 25 χρόνια ηλικίας.

– Επαναφορά των ΣΣΕ, της υποχρεωτικότητας και της επεκτασιμότητάς τους, καθώς και του θεσμού της Διαιτησίας.

– Περιορισμός και κατάργηση όλων των μορφών της ελαστικής, ενοικιαζόμενης και εκ περιτροπής εργασίας και διεκδίκηση μόνιμης και σταθερής εργασίας. Οι δυνάμεις παντού πρέπει να πρωτοστατούν στην ένταξη όλων των ελαστικά εργαζομένων σε ενιαία συνδικάτα και στην ενιαιοποίηση των αμοιβών και των δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων ανεξάρτητα σχέσης εργασίας.

– Μείωση του ωραρίου εργασίας στις 37,5 ώρες εργασίας την εβδομάδα, με προοπτική τις 35, κατάργηση της Κυριακάτικης εργασίας και ενίσχυση των μέτρων ελέγχου των εργοδοτών για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας.

– Υπεράσπιση της εργατικής κατοικίας και της λαϊκής περιουσίας, συντονισμός και συμμετοχή των συνδικάτων στο κίνημα κατά των πλειστηριασμών και υπεράσπιση των μελών των συνδικάτων και κάθε εργαζόμενου από τον κίνδυνο έξωσης ή απώλειας της περιουσίας τους. Διεκδικούμε την διαγραφή, το κούρεμα και τη ρύθμιση των δόσεων, ανάλογα με τις δυνατότητες, την οικονομική κατάσταση των δανειοληπτών, ανάλογα αν είναι εργαζόμενοι ή άνεργοι, το ύψος των αποδοχών τους, τα ποσά που έχουν καταβληθεί κ.λπ.

– Υπεράσπιση των δημόσιων και κοινωνικών αγαθών της παιδείας, της υγείας, της πρόνοιας, της κοινωνικής ασφάλισης, του νερού, του ρεύματος, των συγκοινωνιών, από την συρρίκνωση, ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίησή τους, καθώς και της δημόσιας περιουσίας από την εκποίησή της και των ελεύθερων χώρων από την τσιμεντοποίησή τους.

– Στελέχωση και χρηματοδότησή τους, συνέχιση του αγώνα για την κατάργηση της αξιολόγησης του προσωπικού και των υπηρεσιών, που έχει ως στόχο τη δημιουργία του λεγόμενου επιτελικού κράτους, την ιδιωτικοποίηση, την εμπορευματοποίηση και την εκχώρηση των υπηρεσιών του στους ιδιώτες.

– Συμβολή στους αγώνες του λαού μας ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και των Βαλκανίων και στην ανάπτυξη ενός αντιπολεμικού-φιλειρηνικού κινήματος. Καμιά συμμετοχή της Ελλάδας στα επικίνδυνα σχέδια των ιμπεριαλιστικών και των δυνάμεων του κεφαλαίου στην περιοχή.

– Επαγρύπνηση και πάλη των εργαζομένων ενάντια στο ρατσισμό και τη φασιστική απειλή. Υιοθέτηση και προβολή από τα εργατικά συνδικάτα των αιτημάτων και των στόχων του αντιρατσιστικού κινήματος, συντονισμός μαζί τους και συμμετοχή στις αντιρατσιστικές και αντιφασιστικές κινητοποιήσεις, ιδεολογική και πολιτική αντιπαράθεση στους χώρους εργασίας μ’ αυτές τις απόψεις, που λόγω της οικονομικής κρίσης βρίσκουν έδαφος και ενισχύονται. Συμμετοχή των συνδικάτων στη διεθνή κινητοποίηση κατά του φασισμού και του ρατσισμού στις 17 Μάρτη 2018.

Για την προβολή και διεκδίκηση των παραπάνω αιτημάτων θα πρέπει να οργανωθούν συζητήσεις και κινητοποιήσεις στους χώρους δουλειάς και τους κλάδους, να αναπτυχθεί κίνημα αλληλεγγύης και οργάνωση ενός ευρύτερου μετώπου με όλα τα κοινωνικά στρώματα που πλήττονται από τις μνημονιακές νεοφιλελεύθερες πολιτικές και να κορυφωθούν με Γενικές Απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις το Μάρτη του 2018 καλά οργανωμένες και έγκαιρα εξαγγελμένες, και όχι την τελευταία στιγμή όπως γίνεται συνήθως.

Επιδίωξη του ΜΕΤΑ είναι η προώθηση των εργατικών και κοινωνικών αιτημάτων και κινητοποιήσεων με τις ευρύτερες δυνατές συμμαχίες των αριστερών, ριζοσπαστικών, αντιμνημονιακών, αγωνιστικών, ταξικών συνδικαλιστικών δυνάμεων, με στόχο την ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος, τη μαζική αντίσταση για την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών.

Αθήνα, 23 Γενάρη 2018

ΠΗΓΗ

Σας άρεσε αυτό το άρθρο;

Γίνεται ο πρώτος που θα σχολιάσει στο άρθρο "ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΜΕΤΑ | 21 Γενάρη 2018"

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.


*


Πατήστε για κοινοποίηση
Κρύψε την κοινοποίηση
Scroll Up